Skocz do zawartości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dzonki

Monitor 144hz, GSync, Curved

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, tak jak w tytule, jako, że złożyłem komputer, pozostał mi tylko wybór monitora.

Zależy mi na tym aby;

-miał 144hz

-koszt do 1200zł

-zakrzywiony (chyba, że będzie coś ciekawego)

-fajnie jakby miał głośniki

-24" lub 27"

I tu mam kilka dylematów, moje typy to;

-Samsung c24fg73

-LG 24GM79G-B

-AOC C24G1

-Asus VG248QE

Czy ktoś z Was ma któryś z monitorów i może coś się wypowiedzieć lub doradzić?

-Karta graficzna Nvida 1050Ti@@

Nie ukrywam, że monitor będzie służył większość do gier (strzelanki, fifa) ale również oglądanie filmów, raczej nie do pracy.

Na bieżąco szukam też promocji, nie ukrywam, że chciałbym kupić jak najszybciej:)

Dzięki z góry i pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, po małych poszukiwaniach zawężam kryteria = D

- 27cali

-koszt do 1100zł

-144hz

-G-sync

-matryca va lub ips (maybe qled)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam AOC i nie narzekam, ale nie jestem wybredny i nie oczekuję nie wiadomo czego od monitora jak co niektórzy :E

GPU kiedy zmieniasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie natrafiłem na taki monitor

AOC 27G2U i wydaje się odpowiadać wszystkim moim wymaganiom.

Karty w tym roku na pewno nie zmieniam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zakrzywiony i 1080p na 27" wygląda średnio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy wszystko do czego potrzebujesz monitora i w jakie gry grasz. Jeśli shootery to priorytetem wbrew pozorom powinna być matryca TN ze względu na mały ghosting i płynność obrazu (czas reakcji go zapewnia). Z tego co widzę monitor będzie służył do oglądania filmów? Proponuję użycia telewizora jeśli go masz, a jeśli nie to będziesz skazany na monitor IPS, lecz wieczorem oglądanie ciemnych filmów to katorga. Mimo wszystko szedłbym w nowe matryce IPS, a omijał zakrzywione VA.

P.S. Poczekaj na 24,5" IPS FullHD, 144 Hz. Na tą chwilę jest AOC 23,8" 144 Hz, ale jego panel to Panda 7,5 ms gtg, więc ekran prawdopodobnie smuży. IPS 27" w FullHD bym omijał. Miałem IPS 60 Hz 23,8" i czcionka była dość wyraźna, ale przy 27" FullHD to zbyt mało i może męczyć wzrok, choć trzeba przyznać, że to zależy od indywidualnych preferencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zakrzywiony i 1080p na 27" wygląda średnio.

Dlatego czaję się na jakiś 27" zakrzywiony, żeby w FHD dobrze smigał.

Monitor głównie będzie do gier, filmy schodzą na 3ci czy 4ty plan.

Głównie gram w fpsy, przez Apexy, Assasiny po FIFE.

Zależy mi, aby fajnie chodził podczas FIFY i CS, ogólnie strzelanek.

27" - raczej tak, ponieważ teraz mam 24 i chciałbym coś więcej, fajnie jakby był zakrzywiony :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Msi optix MAG271C - odpada, zakrzywiony z matryca VA, brak GSync, brak głośników - choć ogólnie cena jest ok i opinie też nienajgorsze.

AOC G2790PX - też fajna cena ale AMDfreesync i nie jest zakrzywiony, także też odpada,

Samsung CFG73 mi się podoba, spełnia wszystko, ale ma AMD...

natrafiłem jeszcze na - ASUS VG248QE Gaming - też wydaje się być fajny, ale nie zakrzywiony..

no także jak widać, szukam i buszuje cały internet, żeby zrobić sobie 2-3 faworytów i pojechać do sklepu je sobie oglądnąć, cóż, może dziś się uda...:D

pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, po dalszych konsultacjach został 1 wybór - Acer predator, ale jedyna wada to cena, ponad 1700zl, wszystko dlatego, że obsługuje gsync. (nie jest zakrzywiony)

Jako że na rynku jest dużo monitorow AMD freesync, Samsungi, MSI i inne, wymyśliłem aby zmienić kartę graficzną, obecnie mam 1050ti (koszt ok 700zl, parę miesięcy temu, nowa) chciałbym zmienić na jakiegoś RTXa, ale pytanie jakiego w podobnych pieniądzach bądź dopłata 2-3stowki. Jakieś sugestie? Z góry dzięki, pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, po dalszych konsultacjach został 1 wybór - Acer predator, ale jedyna wada to cena, ponad 1700zl, wszystko dlatego, że obsługuje gsync. (nie jest zakrzywiony)

Jako że na rynku jest dużo monitorow AMD freesync, Samsungi, MSI i inne, wymyśliłem aby zmienić kartę graficzną, obecnie mam 1050ti (koszt ok 700zl, parę miesięcy temu, nowa) chciałbym zmienić na jakiegoś RTXa, ale pytanie jakiego w podobnych pieniądzach bądź dopłata 2-3stowki. Jakieś sugestie? Z góry dzięki, pozdro

Poczekaj aż odłożysz na Predatora i RTX i wymień ... sam składałem kompa tydzień temu ... Predator jest naprawdę dobry ale musisz mieć do niego dobrą grafikę ... lepiej poczekać i kupić coś dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lecz predator nie jest zakrzywiony.

Potrzebuje 27",zakrzywiony,matryca tn/ips do 1300zl, a kartę sobie wymienię na AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuje 27",zakrzywiony,matryca tn/ips do 1300zl, a kartę sobie wymienię na AMD.

Jaki model predatora chcesz kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra po dłuższych analizach, bez sensu jest kupowanie pod amdfreesync i zmienianie później karty graf.

Czyli trochę punkt wyjścia. Jest ktoś w stanie pomóc?

144hz

Ta/ips

144hz

Nie musi być zakrzywiony.

ASUS VG278QR gaming, ktoś posiada opinie na ten temat?

Ponadto oglądałem też recenzje i niektóre monitory)(większość) które ma napisane że tylko AMD freesync tka naprawdę też obsługują g-sync,prawda? Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robią krzywych IPS bo nie ma takiej potrzeby. Krzywią VA żeby ukryć gamma shift.

Jaka rozdzielczość?

Niektóre monitory AMD FreeSync, korzystające z Adaptive Sync są G-Sync Compatible ale to nie to samo co monitory korzystające z modułu G-Sync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektóre monitory)(większość) które ma napisane że tylko AMD freesync tka naprawdę też obsługują g-sync,prawda? Pozdrawiam!

Jeśli czegoś nie ma tutaj:

https://www.nvidia.com/en-sg/geforce/products/g-sync-monitors/specs/

To nawet się nie zastanawiaj czy będzie działać na tym FreeSync/G-sync, bo nie będzie. Ja w ciągu tygodnia miałem 3 monitory i dopiero ostatni czyli AOC 2590PX obsługuje G-sync przez Freesync, z którego jestem mega zadowolony.

144hz - obowiązkowo - wcześniejsze 60/75hz to ogromny przeskok

Ta/ips - IPS wiadomo lepszy, ale obecna TN którą mam w AOC jest bardzo dobra jak dla mnie i nie widzę dużej różnicy w przypadku do dwóch IPSów które miałem, ale oddałem bo nie działał G-sync tak jak trzeba.

Nie musi być zakrzywiony - polecam normalny monitor.

24/27 - ja osobiście do FullHD bym nie brał 27" bo będzie to widać. Z mojego doświadczenia brałbym 24" do FullHd, a 27" to już 1440p. Zrobisz jak będziesz chciał.

ASUS VG278QR gaming - odnośnie ASUSa - mam kilka nowych monitorów w pracy, ale są to 24" z tej samej serii, nie mogę o nich złego słowa powiedzieć, ale wiadomo jak to w pracy nie odpowiem jak na nich wyglądają gry. Ktoś zapyta po co seria gaming w pracy do neta i programów ? Bo miały być inne, natomiast z braku dostępności i po rabacie sprzedawca zaoferował takie i są takie.

Podsumowując z tego Asusa powinieneś być zadowolony, jest na liście nvidii, ma 144hz i to co oczekujesz... aczkolwiek ja po tym co mam w domu teraz to nie wybrałbym nic innego jak AOC 2590PX do FullHD, 144hz, G-sync, granie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Po namyslach zamówiłem AOC 27G2U zobaczymy, czy będzie okej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...