Forum PCLab.pl: AMD Ryzen 5 3600 Grzeje się. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD Ryzen 5 3600 Grzeje się.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 16:18

Witam, kilka dni temu zakupiłem Nowy AMD Ryzen 5 3600 wraz z płytą główną: Płyta główna MSI X470 GAMING PLUS MAX, do procka wrzuciłem Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130).
Noi zaczynają się problemy: otóż temperatura w spoczynku na procesorze to: 65C, drugim problemem który mnie okropnie irytuje to to iż ten wiatrak na CPU bardzo Faluje, z częstotliwością co 10 sekund, zwiększa obroty i zmniejsza i tak w kółko. No a jak już odpalę jakąś gierkę to Cała obudowa grzeje Lepiej niż kaloryfer w moim domu. Nowy komp za który dałem ponad 4k i zaczyna mnie to okropnie irytować. Procesor i chłodzenie zamontowane wraz z pastą prawidłowo. To samo działo się na Chłodzeniu Boxowym. Bios ustawienia Domyślne.
Proszę o pomoc, czy trafiłem na jakąś wadliwą sztukę?

#2 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1635
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 16:24

Musisz wejść do zakładki Hardware Monitor w BIOSie i pokombinować z ustawieniami wentylatorów, ja u siebie mam włączony tryb DC (wentyle 3 pin) i Smart Fan Control i tyle, nie bawiłem się krzywą i dla mnie te ustawienia są ok.

Jeśli nie podkręcasz to włącz w BIOSie AMD Cool n Quiet oraz Global C-State Control celem zbicia zegarów i voltów w IDLE.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 16:53

Zobacz postcaleb59, o 27 Wrzesień 2019 - 16:24, napisał(a):

Musisz wejść do zakładki Hardware Monitor w BIOSie i pokombinować z ustawieniami wentylatorów, ja u siebie mam włączony tryb DC (wentyle 3 pin) i Smart Fan Control i tyle, nie bawiłem się krzywą i dla mnie te ustawienia są ok.

Jeśli nie podkręcasz to włącz w BIOSie AMD Cool n Quiet oraz Global C-State Control celem zbicia zegarów i voltów w IDLE.


Hej, tak też mam ustawione i niestety dalej to samo, nie wiem czy mam oddawać sprzęt do gwarancji czy nie, coś ewidentnie jest nie tak...

#4 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1635
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:06

65C jako maksymalny odczyt? Czym sprawdzasz temperatury? Jeśli to szczytowy odczyt to nie zwracaj na to uwagi, tak ma być, ten procesor miewa skoki voltów i skoki temperatur, w rzeczywistości programy do mierzenia różnie wskazują odczyty i potrafią często wybudzać CPU do odczytu.

Tutaj masz czarno na białym: https://dm.reddit.co..._3rd_gen_ryzen/

Cytuj

Please note that it is totally normal for your Ryzen to use voltages in a range of 0.200V - 1.500V -- this is the factory operating range of the CPU. It is also totally normal for the temperature to cycle through 10°C swings as boost comes on and off. You will always see these characteristics, as they're intended, so do not be surprised to see such values.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 17:08


#5 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 505
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:20

Jaka obudowa?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:30

Zobacz postcaleb59, o 27 Wrzesień 2019 - 17:06, napisał(a):

65C jako maksymalny odczyt? Czym sprawdzasz temperatury? Jeśli to szczytowy odczyt to nie zwracaj na to uwagi, tak ma być, ten procesor miewa skoki voltów i skoki temperatur, w rzeczywistości programy do mierzenia różnie wskazują odczyty i potrafią często wybudzać CPU do odczytu.

Tutaj masz czarno na białym: https://dm.reddit.co..._3rd_gen_ryzen/


Wszystko sprawdzam programem CPUID HWMonitor, 62C to pisałem jest w spoczynku. a czy skoki w rubryce "Voltages" to też normalna rzecz?

obudowa Silentium PC Brutus. z 3 Wentylatorami w środku.

Zastanawia mnie dlaczego ten wentylator czy to był Box czy teraz ten Silentium, miewa skoki szybkości pracy, raz na 10 sekund zakręca prawie na maxa a potem zwalnia i tak się dzieje w trybie spoczynku w kółko... czy to też normalne?

Ten post był edytowany przez Warson dnia: 27 Wrzesień 2019 - 17:34


#7 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:42

Poprawnie zamontowany ten fortis ? Dokrecony do oporu ? Pasta termoprzewodzaca w jaki sposób nałożona? 60* na pulpicie jak nie masz nic włączonego w tle , to nienormalna temperatura . Przedział 30-40 stopni byłby Oki. Ściągnij bok obudowy i zobacz czy temperatury spadną. Wentylator z tylu obudowy masz zrobiony żeby wyrzucal powietrze z obudowy ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   mckarmi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Pn, 12 Kwi 10

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:51

Zegary w idle w porządku? Jak wygląda plan zasilania?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:56

Pasta założona równomiernie po całym procesorze taką mini szpachelką :) Wentylator od nowości w obudowie założoney prawidłowo, na poprzednim zestawie takich problemów nie miałem :(

Mckarmi - musisz mi jaśniej wytłumaczyć co masz na myśli bo niestety ale się nie domyślę :(

#10 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:57

Ja też mam skoki na przeglądarce internetowej nawet do 65 stopni (teraz jak to piszę jest akurat szczyt na 54, bo parę minut temu dałem reset w HWInfo), ale średnia utrzymuje się na dużo niższym poziomie (41-43 stopni), więc nie ma co się przejmować. :lol2:

Taka ciekawostka: dałem u siebie test 7 minut Power Supply w OCCT przy zamkniętej obudowie i przy otwartej. Co z tego wyszło?
Na GPU różnica 5 stopni Celsjusza.
Na CPU różnica 6 stopni Celsjusza.

Dodam tylko, że przy otwartej obudowie wentylator CPU siłą rzeczy pracował na niższych obrotach, bo nie zmieniłem ustawień wentylatorów w BIOS, więc myślę, że gdybym dał taką samą moc obrotową, to temperatura CPU spadłaby jeszcze odrobinę bardziej.

Tak czy siak, w moim przypadku obudowa ma jak widać znaczenie. ;)

W sumie to wyobrażam sobie tylko co by było, gdybym nie został zmuszony parę miesięcy temu wymienić wentylatorów w obudowie na nowsze. Pewnie byłoby odrobinę goręcej :E

PS. Mógłbym też spróbować poprawić pastę na chłodzeniu (Arctic MX-4, chyba trochę za grubo nałożona) lub wypróbować czy nie lepsza będzie ta pasta dołączona do boxowego coolera, ale z drugiej strony, temperatury nie są krytyczne, najwyższe wartości osiągają tylko w testach, więc nie ma co kombinować. Już lepiej byłoby nową budę kupić, jeśli miałbym się tym tak bardzo przejmować :P

Ten post był edytowany przez addept dnia: 27 Wrzesień 2019 - 18:19


#11 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 17:59

Oszczędność energii nie wpływa tak drastycznie na temperatury . Ja mam wyłączone w biosie oszczędzanie energii, plan zasilania mam amd performance z ustawionym minimalnym stanem procesora 97% , wedle ryzen Mastera zrzuca mi zegary do 300mhz w idle , temp około 30-35* , w pokoju w okolicach 24* .
Mam jednak lepsze chłodzenie niż fortis , i ja 60* na chwile obecna osiągam przy 6h occt avx2 .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 27 Wrzesień 2019 - 18:02


#12 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:16

to już sam nie wiem czy jest dobrze czy nie :( zauważyłem teraz że jak grałem Chwile BF V to temp max CPU wyskoczyła po 10 minutach grania 83C, natomiast tez zauważyłem że grafa się dośc mocno grzeje bo wywaliła 82C... już sam nie wiem... wcześniej miałem i5 4460 i taki przeskok że ta ciepłota od obudowy mnie przeraża... sprzęt ma 2 dni...

#13 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1635
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:19

Spokojnie, niech autor tematu pokaże screena z HWMonitora, a najlepiej niech się przerzuci na HWInfo bo jest "pewniejszy" w odczycie jeśli idzie o Ryzeny 3xxx i wtedy będziemy myśleć, bo jeśli te 65C to szczytowy skok to nie ma co tutaj bić dalej piany bo to normalny objaw, gorzej będzie jeśli te 65C to będzie odczyt bieżący/aktualny.

#14 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:24

Obstawiam że buda jest mała i nie ogarnia z wyrzucaniem ciepła poza bude . Najprościej ściągnąć bok budy i zobaczyć jakie się ułoża temperatury .
I jak kolega wyżej, wrzuć zrzut ekranu z programu do mierzenia temp. Hwinfo najlepiej .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 27 Wrzesień 2019 - 18:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:28

Zobacz postWarson, o 27 Wrzesień 2019 - 18:16, napisał(a):

to już sam nie wiem czy jest dobrze czy nie :( zauważyłem teraz że jak grałem Chwile BF V to temp max CPU wyskoczyła po 10 minutach grania 83C, natomiast tez zauważyłem że grafa się dośc mocno grzeje bo wywaliła 82C... już sam nie wiem... wcześniej miałem i5 4460 i taki przeskok że ta ciepłota od obudowy mnie przeraża... sprzęt ma 2 dni...


Ja mam 82-83 stopnie jak testuję w OCCT. W grach mam max 82 stopnie, tam gdzie puszczam CPU "luzem" (sync off) i zmniejszam ustawienia graficzne by wygenerować jak najwięcej klatek i ewentualnie w grach, gdzie CPU dostaje po dupie. Przy włączonej synchronizacji temperatury są dużo niższe. Nie przejmuj się tym, jeśli to maksymalne temperatury. Też mam słabą budę i to widać po temperaturach, mimo że mam wymienione wentylatory w obudowie na trochę bardziej wydajne. Zrób jak ja: zdejmij panel boczny i zobacz jaka jest różnica. Jeżeli znaczna, to masz odpowiedź - problemem jest obudowa (u mnie różnica wynosi 6 stopni).

Bardziej mnie martwi u Ciebie temperatura GPU, chociaż wszystko zależy od tego jaka to grafika i jakie są dla niej standardowe temperatury. Niemniej jednak w takiej obudowie grzejące się CPU i GPU nakręcają ogólną temperaturę i pośrednio siebie wzajemnie.

Ja mam akurat dość chłodną kartę graficzną i nawet z jednym wentylatorem GPU i w tej obudowie maksymalne temperatury to dla niej 72 stopnie. Przy otwartej obudowie jest 67 stopni podczas testu OCCT Power Supply.

Ten post był edytowany przez addept dnia: 27 Wrzesień 2019 - 18:31


#16 Użytkownik jest niedostępny   Seledynowy Pou 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 789
  • Dołączył: So, 07 Lut 09

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:34

Jaka obudowa?

#17 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:38

Proszę:

Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   addept 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 18:57

Jeśli to temperatury przy zamkniętej obudowie to bym się nie przejmował temperaturą CPU. Ja mam gorzej ze swoim starym Zalmanem Z1, bo mam dwa wentylatory w obudowie. Też uważam, że wentylator tylni nie radzi sobie z wyrzucaniem gorącego powietrza. Możesz zwiększyć jego obroty w porównaniu do tych przednich wentylatorów, bo i tak jest on z tyłu, więc siłą rzeczy nie słychać go tak bardzo jak tych przednich, nawet jeśli kręci się mocniej od nich. Ogólnie na pewno można więcej uszczknąć z temperatur u mnie, ale kosztem hałasu, a nie bardzo chce mi się to robić.

Spróbuj też testu przy otwartej obudowie. Zobaczymy jakie masz różnice.

I poobserwuj też temperaturę GPU. Nie wiem jakie są standardowe temperatury dla tej karty, ale podejrzewam, że też się grzeje z powodu obudowy.

PS. Wentylatory miałem lepiej ustawione niż teraz i temperatury niższe, ale robiłem aktualizację BIOS-u i ustawienia wzięły w łeb, nie pamiętam jak to ustawiałem, ale faktem jest, że było wtedy głośniej niż teraz ;)

Ten post był edytowany przez addept dnia: 27 Wrzesień 2019 - 19:03


#19 Użytkownik jest niedostępny   Warson 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 140
  • Dołączył: Cz, 15 Gru 05

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 21:19

Zwracam największy honor i biję się w pierś setki razy :/ XD Odwrotnie założyłem Chłodzenie  Poprawiłem nowa pasta i w Testach OCCT przy najwyższym obciążeniu 68C.

#20 Użytkownik jest niedostępny   decorator12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:12

Zobacz postWarson, o 27 Wrzesień 2019 - 21:19, napisał(a):

Zwracam największy honor i biję się w pierś setki razy :/ XD Odwrotnie założyłem Chłodzenie  Poprawiłem nowa pasta i w Testach OCCT przy najwyższym obciążeniu 68C.

Tak czy inaczej ściągnij najnowsze drivery chipsetu, do tego zasilanie w trybie dla AMD i ustaw na sztywno napięcie w bios. U mnie pomogło go uspokoić jeszcze mocniej.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych