Forum PCLab.pl: Asus P7p55D-e i RAM 1600 MHz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Asus P7p55D-e i RAM 1600 MHz

#1 Użytkownik jest niedostępny   vvyczesany 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1026
  • Dołączył: So, 15 Gru 07

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 21:23

Cześć,
posiadam płytę główną Asus P7P55D-E z ramem Patriot Sector5 1333MHz, ostatnio dokupiłem 4GB Corsair Vengeance 1600 Mhz i niestety pamięci nie działają - system na nich się nie uruchamia. Na ten moment próbowałem:
1. Uruchomić komputer tylko z pamięcią Corsair w każdym z 4 slotów
2. resetowałem bios zworką
3. w memteście pokazuje się, że pamięć jest ok, jak mam wszystkie 3 kości pokazuje 8GB i stan OK
4. w zakładce AI Tweaker ustawiłem DOCP 1600MHz zgodnie z tym co jest napisane tutaj: https://forums.tomsh...600-mhz.389412/
niestety dalej nie działa, system pokazuje mi wersję biosu 2010-12-14, procesor to i3 540 bez OC.

Pomożecie?

Ten post był edytowany przez vvyczesany dnia: 27 Wrzesień 2019 - 21:27


#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20143
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:18

Nowo kupiony moduł jest single rank, czy dual rank?

#3 Użytkownik jest niedostępny   vvyczesany 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1026
  • Dołączył: So, 15 Gru 07

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 07:19

Kupiłem jedną kość więc podejrzewam że single. Do dokładnie ta pamięć Corsair Vengeance LP 4GB [1x4GB 1600MHz DDR3 CL9 DIMM]

#4 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3107
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 08:41

1. Podaj dokładny model nowych pamięci (powinien być na naklejce z boku kości w postaci ciągu kilkunastu liter i cyfr- np. CMZ8GX3M2A1600C9).

2. Na 1333MHz cały komplet śmiga prawidłowo?

3. Jesteś pewien że Patrioty 1333MHz które miałeś wcześniej pójdą na 1600MHz? Podkręcałeś je osobno?

#5 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20143
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 09:10

Zobacz postvvyczesany, o 28 Wrzesień 2019 - 08:19, napisał(a):

Kupiłem jedną kość więc podejrzewam że single.

To nie kość, tylko moduł - to raz.
Dwa, to nie ma związku - najprawdopodobniej mylisz pojęcie z kanałowością.

Rank to informacja na temat tego, jak wewnętrznie jest skonstruowany dany moduł.
Jeżeli tego nie ma w specyfikacji (często nie jest podawane) to weź moduł do ręki i popatrz pod światło, czy kości są widoczne tylko po jednej stronie modułu, czy po obu stronach. Niestety gdy jest radiator trzeba się trochę nagimnastykować.

Jeżeli to faktycznie single rank, to niewiele zrobisz na tej platformie - jest ona bardzo wybredna pod tym względem, i jeżeli się do niej kupuje moduły 4GB, to szuka się dual rank.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 28 Wrzesień 2019 - 09:10


#6 Użytkownik jest niedostępny   vvyczesany 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1026
  • Dołączył: So, 15 Gru 07

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 09:42

Zobacz postPaw79, o 28 Wrzesień 2019 - 09:41, napisał(a):

1. Podaj dokładny model nowych pamięci (powinien być na naklejce z boku kości w postaci ciągu kilkunastu liter i cyfr- np. CMZ8GX3M2A1600C9).

2. Na 1333MHz cały komplet śmiga prawidłowo?

3. Jesteś pewien że Patrioty 1333MHz które miałeś wcześniej pójdą na 1600MHz? Podkręcałeś je osobno?

Ad. 1. CML4GX3M1A1600C9
Ad. 2. Tak, nie ma żadnych problemów
Ad. 3. Nie podkrecałem Patriotów, bardziej myślałem o skręceniu Corsairów, wziąłem je bo były najtańszymi koścmi modułami dostępnymi na miejscu.


Zobacz postMitycznyJeż, o 28 Wrzesień 2019 - 10:10, napisał(a):

Jeżeli to faktycznie single rank, to niewiele zrobisz na tej platformie - jest ona bardzo wybredna pod tym względem, i jeżeli się do niej kupuje moduły 4GB, to szuka się dual rank.

Niestety Corsair ma kości po jednej stronie (po drugiej jest "gąbka" trzymająca dystans radiatora, Patrioty mają kości po obu stronach.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych