Forum PCLab.pl: Ryzen 3600 nie bootuje się, czarny ekran - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 3600 nie bootuje się, czarny ekran

#1 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 21:44

Witam. Zlozylem nowy zestaw ryzen 3600 na plycie b450m bazooka v2 z rtx 2060 i po odpaleniu wszystkie wiatraki chodza na fulla, plyta podswietlona lecz brak sygnalu w monitorze, myszki i klawitura tez nie swieca. B450m bazooka v2 jest kompatybilna z ryzenem 3600 ale chyba tylko po aktualizacji biosu, ktorej nie mam jak zroibc, bo nie posiada flashbacka a ja nie mam ryzena z poprzedniej generacji. Czy jest jakis inny sposob na aktualizacje biosu np przez laptopa czy wgl to wina biosu, czy czegos innego slowem co powinienem zrobic w tej sytuacji?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4753
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 21:51

Wszystko wskazuje na stary niekompatybilny BIOS, Aktualizacje BIOSU możesz przeprowadzić np w morelach - koszt 23 zł lub poszukać po lokalnych serwisach, albo po prostu pożyczyć procesor od kogoś znajomego jeśli taki posiada.

jest jeszcze jedna opcja, zamawiasz przez internet jakiś procek starszej generacji, aktualizujesz bios i zwracasz w ramach 14 dniowego zwrotu.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 27 Wrzesień 2019 - 21:54


#3 Użytkownik jest niedostępny   decorator12 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 948
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:18

Płyta nie ma flashowania bez CPU, więc tutaj pozostaje albo użyć starszego CPU, albo oddać do serwisu pod update.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3214
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 27 Wrzesień 2019 - 22:28

Zobacz postpan_A, o 27 Wrzesień 2019 - 22:44, napisał(a):

Witam. Zlozylem nowy zestaw ryzen 3600 na plycie b450m bazooka v2 z rtx 2060 i po odpaleniu wszystkie wiatraki chodza na fulla, plyta podswietlona lecz brak sygnalu w monitorze, myszki i klawitura tez nie swieca. B450m bazooka v2 jest kompatybilna z ryzenem 3600 ale chyba tylko po aktualizacji biosu, ktorej nie mam jak zroibc, bo nie posiada flashbacka a ja nie mam ryzena z poprzedniej generacji. Czy jest jakis inny sposob na aktualizacje biosu np przez laptopa czy wgl to wina biosu, czy czegos innego slowem co powinienem zrobic w tej sytuacji?


Czemu nie bazooka plus, która ma flashback? Możesz jeszcze wymienić na taką. W net-s jest na stanie.

Poza tym jeśli to nie bios (ewentualnie) to sprawdź na jednej kości ram i przekładaj ją we wszystkie sloty.

Jak nie to zamów sobie jakiegoś taniego Ryzena 1/2 i zrób z niego aktualizację. Potem oddaj w terminie 14 dni

Zreszta chamski sklep ze nie zaktualizował biosu i trzyma pewnie jakis sprzed roku.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 27 Wrzesień 2019 - 22:52


#5 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 09:08

https://pl.msi.com/M...-V2#support-cpu na stornie płyty pisze, że obsluguje ryzen 3600 nawet bez aktualizacji

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3214
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 13:59

Nie jest tak. Ryzeny 3 obsługiwane są od wersji:

Wersja
7A38vP5
Data publikacji
2019-07-11
Rozmiar pliku
10.14 MB

Aczkolwiek nowsze wersje lepiej instalować bo kompatybilność RAM jest lepsza, a dlatego właśnie często są problemy.

Twój ram jest na liście kompatybilności?

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 28 Wrzesień 2019 - 14:28


#7 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 15:12

CMK16GX4M2A2400C16 - ten ram jest na liscie kompatybilnosci
CMK16GX4M2A2400C14R- to moj ram
Czy to możliwe,że przyczyną jest ram?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3214
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 15:37

Mało prawdopodobne, to praktycznie ta sama kość. Prędzej bios.

Chociaż widzę że CL różni się aż o 2, CL16 vs CL14. No kto wie. Ale najpierw bios na najnowszy trzeba by było zaktualizować.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 28 Wrzesień 2019 - 15:40


#9 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1856
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 15:48

Jak dla mnie to problemem jest bios, jeśli nie masz pewności, że jest to płyta która ma ten nowszy bios. Na moim b450 musiałem aktualizować, ale mam płytę z flashbackiem, dlatego brałem taką pod uwagę, by nie robić sobie problemów z aktualizacją.

Masz taką nalepkę na pudełku? Ta niby sugeruje, że już ma bios minimum, który obsługuje nowego Ryzena. Jak tego nie ma, to trzeba aktualizować bios.

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 16:26

Dobra, problemem jest bios. Warto kupic jakis tani procesor amd typu 200ge i potem ewantualnie zwrocic (czy to wgl mozliwe) czy pisac do supportu amd? Czy moze po prostu zaktualizowac bios w jakims serwisie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3214
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 28 Wrzesień 2019 - 16:49

Co wyjdzie taniej to zrób.

A zwroty są możliwe jak się kupuje od przedsiębiorców. Najlepiej od takich którzy mają w regulaminie wpis o takim zwrocie. Na allegro jest na dole taka zakładka.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 28 Wrzesień 2019 - 16:50


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych