Forum PCLab.pl: I7 6850k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7 6850k X99 oc Taichi

#21 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 08:57

6850k- Maks 4.4 wszystkie rdzenie. A co z ramem i opcją s3?
On jest stabilny, ale coś powoduje że włączyć się nie chce przy oc damu/ automacie czyli profilu. 1.37 ram, tak?

Większość możesz odszukać, bo screany nie są idealne- >>taicji x99 wez jakąś recenzje. A co z tym ram opcja s3?

Patrzyłeś na te screany? Mam to wyłączone.

3.0 turbo boost- zrobiłem tak jak chciałeś

Co do opcji są opcje na sztywno overide i zmiennie

#22 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 09:19

Cpu vcore voltage Mode
-Auto
- Adaptiv
Override
Lub
Cpu chash voltage Mode
Tak samo jak powyżej

#23 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 10:39

Dziwne, ustawiłem identyczne ustawienia i o dziwo działa- Na biosie A a nie B
Są również wyższe temperstury, ale sprawdze czy wyłączyłem oszczędzanie.

Ram o dziwo nagle opcja działa od xmp.
W stocku są o wiele wyższe temperatury( 1.80) wersja biosu najnowsza
Tam:1.10- Mimo to, w obu wypadkach bios działał tak samo. 15. Minut occt i nadal tempratura się stabilizuje.
Wroce do biosu i dam znać.
W cinebechu- r 15 różne wyniki
1 wynik 1333 2 1305 itp.. Nie wiem nadal dlaczego.

Ram o dziwo nagle opcja działa od xmp.
W stocku są o wiele wyższe temperatury( 1.80) wersja biosu najnowsza
Tam:1.10- Mimo to, w obu wypadkach bios działał tak samo. 15. Minut occt i nadal tempratura się stabilizuje.
Wroce do biosu i dam znać.
W cinebechu- r 15 różne wyniki
1 wynik 1333 2 1305 itp.. Nie wiem nadal dlaczego.

#24 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 11:20

83-85c 1.30
Na tamtym biosie był niższy 1.224 dam takie i obadamy co z tempersturami

1h testu w occt 82-89 c.

#25 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 12:12

Co nowszy test wyższa temperatura
Dodam teraz te ustawienia co podałeś i zobacze

Ale to nie możliwe żebym miał prpblem na coisair h150ipro..

#26 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 06 Październik 2019 - 12:29

Plus teraz sypie błędami na 1.25 + 1800

Za to niskie temperatury bo 66 c maks

#27 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1055
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 07 Październik 2019 - 15:36

Zobacz postots18, o 06 Październik 2019 - 12:29, napisał(a):

Plus teraz sypie błędami na 1.25 + 1800

Za to niskie temperatury bo 66 c maks

Sypie błędami bo jest możliwość ze któryś z rdzeni nie jest do końca stabilny i tyle.

Zostaw 1.30v.Skoro ram już działa od kopa z xmp to jest ok.

Co do testów w "Cinebench r15" to norma ze za każdym razem wypluwa inny wynik nieznacznie się różniący.Lepiej przejdź jeszcze dla pewności{w kwestii stabilności] w realbenchu:h.264 video enconding i heavy multitasking 10 przelotów.Od razu mówię ze wali z avx.

Jeśli chodzi stabilnie,i bez problemu zapodaj tu screena tak jak ja wcześniej dałem,strona z odnośnikiem imgbb,jak już ogarniesz cepa to wypadałoby popatrzeć ile jest wstanie zrobić uncore,w twoim przypadku na płycie zwie się to cpu cache ratio.
Zazwyczaj taktowanie jest na poziomie 28.

Samo kręcenie procka mało da,ponieważ równie ważne jest by kręcić podsystem pamieci tzw:uncore".Na tej platformie jak wiedzę jak ludzi kręcą te cpu bez ruszania uncore,to strata wydajności jest znaczna,bo to ma znaczenie dla responsywności systemu jak i ogólnej wydajności.

#28 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 07 Październik 2019 - 18:02

Ale powiedz teraz. 1.30
Temperatury 82-85c lub wyżej. Powiedz co robić? I czemu mam tak wysokie te temperatury?
Czemu na biosie b miałem niższe- Przecież to ten sam sprzęt

Wynik różni się nawet o 200 to nornalne?

Nadal póki co nie ustawiałem wszystkiego tylko to, co na początku. Powiedz co w tym wypadku mam ustawić?

Widze ze byłoby prosciej gdybym miał z tobą kontakt na ts. Jest taka możliwość?

#29 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 08 Październik 2019 - 15:45

Uncore to 32.
Wedlug starego poradnika liptona ustawiłem 32 zamiast 28

#30 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1055
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 08 Październik 2019 - 16:07

Skoro działa na biosie A to zostaw.Widocznie bios B jest nie dopracowany.Nie ma co kombinować.
"Wynik różni się nawet o 200 to nornalne?" jak na ten cinebech to tak cholera wie,czemu tak różnice są mimo że za każdym razem inny wynik wypluwa.

"Temperatury 82-85c lub wyżej. Powiedz co robić? I czemu mam tak wysokie te temperatury?"Co do temperatur i Corsair H150i Pro,mimo że to całkiem porządne aio 360mm to widocznie już ledwo daje sobie radę[dlatego ja zrezygnowałem całkowicie z AIO jako chłodzenie cpu i poszedłem w lc],jaki tryb w corsai link performance [50 %pompa,wentyle?].
I jaka pastę nałozyłeś na 6850k?.Ja stosowałem gelid gc extreme a teraz częściej grizzli kryonaut.Osobiście nie radzę długofalowo przekraczać 92c,lub wiecej pomijam że 95+ zacznie raczej zbijać zegary i trotting uskuteczniać proc.

Ja siedzę na platformię HEDT już jakiś długi czas,najpierw na 1366 rampage formula/extreme z 980x,s 2011 RAMPAGE IV EXTREME/ i oczywiście 4960x i teraz był@6850k z płyta[msi pro gaming] oraz obecny 6950x+mobo z syg.I z doświadczenia wiem że grzeją się bardziej od platformy ;mainstream:,Mimo Dobrej jakości luta[Notabene o wiele lepszego niż to co jest lutopodobne na 9900k]Posiadałem też pewne generacje: miałem lga 1155 3770k,6700k itp.Czemu tak jest nie wiem.Przynajmniej lepiej testują chłodzenia.

Co z ts,to na dzień dzisiejszy nie.Ponieważ cały czas pracuje i jak znajdę chwilkę to ci odpisuje.Nie mam naprawdę czasu by siedzieć na ts-ie,zresztą na szeroko rozumianą rozgrywkę[gry]tak naprawdę też nie.


Najlepszy sposób to osobiście ustawić to w uefi i testować,raz ze możesz być z końca polski,lub za granicą.Dwa ja mam często wyjazdy więc też jest krucho z czasem jak i dojazdem.
Ustawić 6850k/6950x to dzień,dwa roboty by być pewnym jako takiej stabilności,Reszta to wyjdzie w praniu jak płyta się zachowuje itp.Z czasem można dawać poprawki w ustawieniach oc.Ja tak robiłem Mnóstwo roboczogodzin spędziłem przy tym.
W końcu proc nadal zarabia na siebie :cool:.

Ustaw co ci wcześniej napisałem w biosie który wydaje sie być stabilny A.I testuj.Oraz odpisz co z tym aio jeśli by nie pomogło doraźnie pompa na 100% i wentyle to znaczy że albo pasta kamień,albo chłodzenie nie wyrabia przy tym napięciu.Co dziwne skoro ja na 280mm utrzymuje spokojnie 4400mhz.

Jeśli pomogłem/lub w ogóle staram/sie pomoc ci możesz mi zawsze dać komentarz w profilu. :thumbup:

Ten post był edytowany przez kosiarz66 dnia: 08 Październik 2019 - 16:24


#31 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 08 Październik 2019 - 19:35

no własnie. Zobacze ustawienia ws corasir link. Nie powinny być takie temperatury. Pytanie czy płyta nie jest strzelona ?

Szczerze przyzxnam że powinienem mieć jakiś spliter.. Do tych 3 wentylatorów. Czy to powód niskiej wydajności tego aio ? No naprawde nie wiem czemu tak wysokie temperatury skoro, te aio spokojnie jest wstanie wytrzymać 4400. Na tym procku.
więc tutaj jest jakiś problem którego nie mogę odszukać.
Na ts tylko chciałem zapytać o kilka spraw, rozumiem więc i też podziękować z góry za wszystko. Potrzebuje splitera bo wysłałem hajs i nie przyszedł.
Rozgałęznik z 3x 4 pin na 4 pin jedno. wtedy podłącze pompe do wejścia wat pump. I powinno działać. TO może być że teraz przez to że wentylatory nie są podłączone prawidłowo odczytuje mi błędne wartości ?
Pomp niby 100 % a wcale jej nie słyszę. tylko wentylatory.

#32 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 08 Październik 2019 - 20:14

Co własnie widze. Znow błedy ale pompa jakby zaczeła dzialac nazat . Podlączylem pompe do wod pomp. Mimo błędów ktore sie jawią teraz 52 c. Chyba jest szansa że gdy ustawie go teraz na 1.900 i 1.25 nie powinno być błędów co za tym idzie niższa temperatura będzie

#33 Użytkownik jest niedostępny   ots18 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: Pn, 05 Mar 12

Napisany 08 Październik 2019 - 21:37

nadal wywala błędy. mam niespodziankę:
https://imagizer.ima...3971/kj40de.png
https://imagizer.ima.../949/qotdLf.png
https://imagizer.ima...3264/WII2Uj.png
1 rdzen ma niższe napięcie niż reszta- Pytam> Czemu >?

#34 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1055
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 10 Październik 2019 - 16:12

Zobacz postots18, o 08 Październik 2019 - 21:37, napisał(a):

nadal wywala błędy. mam niespodziankę:
https://imagizer.ima...3971/kj40de.png
https://imagizer.ima.../949/qotdLf.png
https://imagizer.ima...3264/WII2Uj.png
1 rdzen ma niższe napięcie niż reszta- Pytam> Czemu >?

Słabe obciążenie jest skoro cpu przynajmniej programowo wykazuje cpu power 113 wat.oraz widzę że pompa/czy wentyle nie latają na 100% bo za niski rpm jest.
Spróbuj 1.31 ustawić.Skoro niższe vcore nie pomaga i ładuje błedy.Jaki kod bsodu memory managment czy coś innego ?.

Masz wysoki tempu na tin 1,i 2 jeśli czujniki nie zwalone to to nadal za wysoko jest.Na podanych screenach,nie widzę poszczególnych napięć rdzeni[jest tylko temp ich].Stzelam ze t1 to temperatura zasilacza,a t2 chyba vrm choć mogę się mylić[w kwestii tego na asrocku] bo na każdej płycie jest inaczej nazwane i nie tylko.Na Asusie masz od razu podawane vrm temp i czujniki na tyle dobrze skalibrowane ze często się pokrywa ze wskazaniami.

Na razie na to wychodzi że zbijając napięcie sypie błędami,a według ciebie na 1.3v już osiąga wysokie tempy i możliwe że nawet obija się o limity cieplne.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych