Forum PCLab.pl: Płyta glówna pod Ryzen 7 3700X - co wybrać? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta glówna pod Ryzen 7 3700X - co wybrać? Czekać, czy odpuscić sobie CPU AMD?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 11:57

Powoli nabieram ochoty na więcej niż 4 jajka, i co prawda przyda mi się to bardziej w przyszłym roku - a ze na horyzoncie nowe konsole, nowe intele w 2020, a także być może Ryzen 4, to najlepiej byłoby czekać.

Niestety na horyzoncie jest też postępująca demolka polskiej gospodarki i dolar w rekordowej cenie...

Cały czas patrząc na testy myślałem o zakupie Ryzena 7 3700X, problem w tym, że jedyne dostępne dla niego płyty to x570 z wentylatorkami (lol) i ponoć często gorącą sekcją zasilania, w dodatku zależnie od wersji w mniej lub bardziej horrendalnych cenach. MAX-y od MSI pomińmy milczeniem...

Na marginesie - czytam też o wielu problemach z Ryśkami - wysokie napięcia, dziwny algorytm odczytu temp. i związane z tym boosty wentylatorów w idle, problemy z osiągnięciem maksymalnego taktowania... To może już lepiej kopić gorące i mało przyszłościowe i7-9700k 300 zł drożej i dopracowaną, wypasioną płytę na Z370?

Rozumiem, że nie ma płyt na X470, w których mogę zaktualizować BIOS bez zamontowanego CPU? A może są? Ewentualnie pozostaje czekać na kastraty B550...

#2 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 13:08

W 2020 w przypadku Intela to nic nowego jak kolejny refresh,
ale jak dorzuciliby po 2 rdzenie więcej na segment bez zmiany ceny byłoby ciekawie.
Miałem procesor zbliżony do twojego i5 6400,
jak nie gra się multi to jeszcze starcza.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 30 Wrzesień 2019 - 13:18


#3 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 13:19

Zgadza się, ale odgrażają się, że będzie lepiej.

BTW - ponoć niektóre płyty na X470 są już w sklepach w wersji z nowym biosem? Czy Asus PRIME X470-PRO albo Asus ROG STRIX X470-F GAMING byłyby OK? Czy z BIOS-ami na X470 są tkaie same problemy jak z B450? Zresztą ponoć problemy ma głównie MSI.

Muszę szybko coś postanowić, bo stare płyty znikają i zostają wyjce X570.

#4 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 787
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 13:53

Zobacz postZas, o 30 Wrzesień 2019 - 14:19, napisał(a):

Zgadza się, ale odgrażają się, że będzie lepiej.

BTW - ponoć niektóre płyty na X470 są już w sklepach w wersji z nowym biosem? Czy Asus PRIME X470-PRO albo Asus ROG STRIX X470-F GAMING byłyby OK? Czy z BIOS-ami na X470 są tkaie same problemy jak z B450? Zresztą ponoć problemy ma głównie MSI.

Muszę szybko coś postanowić, bo stare płyty znikają i zostają wyjce X570.

Ja mam Ryzena na Asus X370 Strix F-gaming i obecnie wszystko jest ok, bios nowy z tamtego tygodnia, pamięci wykręciłem do 3600 Mhz.
Napiecie dałem na stałe 1.250 v i procek podkręcony 4,25 Ghz.
Także Asusy na X470 jeszcze lepsze będą, nie opłaca sie kupować nic na X570 chyba że komuś zależy na PCiE 4.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3156
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 13:54

Miałem MSI X570 A Pro ale do Ryzena 3600. W grach cisza, nawet wentylator na chipsecie nie ruszał. 3700X niby ma te samo TDP, więc nie powinno być różnicy.

Podobnie na B450 A Pro działał Ryzen 3600, ale bez Dual Channel (niby naprawią w kolejnym biosie, tak obiecali). Reszta ok, tym bardziej jak się podkręca. Na Auto wysokie napięcia ustawia.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 30 Wrzesień 2019 - 14:29


#6 Użytkownik jest niedostępny   Palusik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3681
  • Dołączył: Pn, 21 Kwi 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 14:05

Osobiście mam x570 Aorus Elite w serwisie od ponad 2 tygodni, 3700x w szafie. Efekt taki że wydałem 3500 zł i dalej siedzę na 4770k. O problemach z platform AMD dowiedziałem się dużo więcej wertując wątki na zagranicznych forach po zakupie płyty. Nie mogę oddać, serwis Gigabyte się nie spieszy. Jakbym mógł to od ręki oddałbym cały zestaw AMD i wziął 9900.

Ten post był edytowany przez Palusik dnia: 30 Wrzesień 2019 - 14:05


#7 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 14:06

Jak chcesz po taniości to w Proline jest za 409 MSI B450-A Pro MAX.
Asusy na B450 mają kości biosu 16 mb, nie wiem czy to nie będzie powodowało
problemów w przyszłości z biosami, X470 mają 32 mb.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 30 Wrzesień 2019 - 14:07


#8 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5545
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 14:55

Zobacz postPalusik, o 30 Wrzesień 2019 - 15:05, napisał(a):

Osobiście mam x570 Aorus Elite w serwisie od ponad 2 tygodni, 3700x w szafie. Efekt taki że wydałem 3500 zł i dalej siedzę na 4770k. O problemach z platform AMD dowiedziałem się dużo więcej wertując wątki na zagranicznych forach po zakupie płyty. Nie mogę oddać, serwis Gigabyte się nie spieszy. Jakbym mógł to od ręki oddałbym cały zestaw AMD i wziął 9900.

Po kilku tygodniach od kupna zestawu na AM4 stwierdziłem to samo :E szybko wyleczyłem się z AMD :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   goris777 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 18:05

Zobacz postunadarek, o 30 Wrzesień 2019 - 14:55, napisał(a):

Po kilku tygodniach od kupna zestawu na AM4 stwierdziłem to samo :E szybko wyleczyłem się z AMD :E


Tzn względem czego się wyleczyłeś? Planowałem 3700x w najbliższym czasie plus aorus x570 elite i martwią mnie te ostatnie wypowiedzi. Czy chodzi o płyty, czy procesor?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 18:21

Nie chce po taniości, ale też ceny płyt na X570 to kuriozum, w dodatku chyba mało która jest pół-pasywna, chyba, że coś się pozmieniało od premiery?
Ale juz płyty pod Z390 są chyba tańsze, a można wyrwać wciąż leżaki Z370.

A co do AMD - z powodu cen i wentylatorków myślę o B450/X470, ale z tymi pierwszymi to chyba nie tylko w MSI słabo, a te drugie - nie ma wielkiego wyboru, a must have to dla mnie pierwsze gniazdo M.2. pod CPU, nad GPU, co juz powoduje, ze połowa konstrukcji odpada.
I już widzę, że w rozsądnej cenie mogę zapomnieć o Bluetooth na płycie... (pad od X One...)
Ach, zapomniałbym - chore czasy POST na B450 oraz x570 :E 20-30 s. Tyle to ja czekałem od wciśnięcia power do załadowania pulpitu na Windows 7, na 10 jest niewiele gorzej... na HDD! No bądźmy poważni...

Niektóre Asusy mają chyba update BIOS bez CPU i RAM, ale zdaje się, ze nie te, które podałem. Ale widziałęm w sieci komentarze, że niektóre partie mają niby nowy BIOS... Znaczy jeszcze je produkują?

Co do CPU - na forum to widzę głównie opisy, że bez 1,45V to czasem nawet 4,2 GHz nie wyciągają te Ryśki... "Napiecie dałem na stałe 1.250 v i procek podkręcony 4,25 Ghz" - to już brzmi znacznie lepiej.

Babranie się w tym bagnie przed zakupem to jest jednak dramat... w dodatku na Labie widzę że nic sensownego nie przeczytam, bo tutaj we wszystkich wątkach tylko MSI Tomahawk i Gaming Pro Max, i tyle z polecania i doświadczeń LOL :E

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 30 Wrzesień 2019 - 18:29


#11 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 18:36

Lepiej za dużo nie czytaj bo dostaniesz zaczadzenia umysłu - wierz mi, też to przerabiałem po przejściu z Intela, mózgownica potrafiła się zagotować od informacji i wątpliwości.
Co mnie przekonało akurat do MSI B450 Gaming Plus (miałem na początku brać zwykłą - czysty przypadek, że akurat pojawiły się wersje Max) - przede wszystkim najlepsze temperatury VRM, które były niższe względem Tomahawka tak popularnego.
Miałem jakiś czas temu MSI Z77A G43 stąd miałem jako takie obycie w ich BIOSach i mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać.

Aha i jeszcze polecam dokładnie przeczytać ze zrozumieniem: https://dm.reddit.co..._3rd_gen_ryzen/

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 30 Wrzesień 2019 - 18:36


#12 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:07

Świetnie, ale ja nie chcę MSI, temp na VRM nie są dla mine jedynym czynnikiem determinującym wybór MOBO... Przede wszystkim chciałbym jednak wiedzieć jak to jest z BIOS-ami pod Ryzeny 3... Oczywiście sam powoli szukam info, ale może jakaś dobra dusza odpowie i jakoś rozjaśni sprawę...
Rozumiem, że nikt poza MSI nie ma ich okrojonych, i wszystko odziała super? Więc pozostaje kwestia nalezienia płyty na X470 z nowej partii albo z flashem bez CPU (ale to chyba tylko najdroższe).

Co do linku wyżej - czyli skoki temperatury w idle są spowodowane używaniem programów monitorujących? Ale zwykle użycie, nawet z mniej wydajnym planem zasilania Windows, też powoduje ponoć skoki temp. o 10 st.? To jak sobie ustawić krzywą wentylatorów by wentylator na CPU ciągle nie głupiał? Wbić jakaś bardzo wysoką temp. typu 60 st. kiedy ma przyspieszać? Bo C&Q jak rozumiem tego nie ogarnia...

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 30 Wrzesień 2019 - 19:11


#13 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1597
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:21

Nikt Ci nie powie jak jest z BIOSami bo ciągle pojawiają się nowsze wersje.
Skoki są spowodowane normalnym użytkowaniem systemu, nowa AGESA + Ryzen Power Plan miały/mają zniwelować ten efekt ale ogólnie z tego co tłumaczyło AMD nie da się tego kompletnie wyeliminować bo to nie Intel i tak ma być.
Co do wentylatorów to trzeba w pierwszej kolejności manipulować czasem reakcji wentyli w BIOSie (Step Up Time, Step Down Time) jeśli komuś to wybitnie przeszkadza.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 30 Wrzesień 2019 - 19:22


#14 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:23

No to co, jednak X570?, MSI niby mają wentyle niżej - np. MSI MPG X570 GAMING PLUS MSI MPG X570 GAMING EDGE WI-FI... Gigabyte X570 GAMING X też wygląda lepiej niż Asrocki czy Asusy... Tyle że te wszystkie płyty to bieda, kupa kasy a nawet RGB nie ma :E, reszta komponentów też nie wiem czy nie gorsza niz w tym Prime czy Strix (ale nie wczytywałem się jeszcze w opisy).

BIOS niby mogą wgrać w sklepie, a że dodatkowo AMD nie mają nóżek w socket'cie, to ryzyko uszkodzeń zerowe :E więc w sumie zostaje znaleźć taką płytę, która dobrze pracuje z tymi Ryzenami...

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 30 Wrzesień 2019 - 19:54


#15 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 472
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 19:52

Sprzęt z podpisu - zero problemów. Najpierw określ potrzeby (ile/jakie gniazda PCIe, ile/jakie gniazda M.2, ile/jakie gniazda USB, jaka karta dźwiękowa, sieciowa), potem wybieraj z tego co zostanie. Przy czasie reakcji wentylatorów ustawionym na 0 faktycznie da się usłyszeć zmianę prędkości pracy przy chwilowych boostach (czego nie miałem na 2700X - nawet jeśli napięcie skakało, to podejrzewam, że odpowiedź temperaturowa trwała dużo dłużej), jednak wystarczy w BIOSie dać opóźnienie reakcji (wystarczy 1-2 sekundy) i robi się spokojniej. Naprawdę nie ma się czego obawiać. Ja rozumiem, że jeśli ktoś używał przez kilkanaście lat Inteli, to przyzwyczaił się do trochę innego zachowania CPU, ale to że napięcia czy temperatury zachowują się nieco inaczej nie oznacza, że jest jakiś problem. Nie oznacza też, że tego problemu nie ma, ale jeżeli miałoby to degradować krzem, to przecież każdy ma gwarancję na procka. IMO naprawdę nie ma się czym przejmować.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 30 Wrzesień 2019 - 19:56


#16 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8049
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 20:43

Nie no, jeśli da się to skutecznie i w miarę prosto ogarnąć to nie problem.

A priorytety? Złącze M.2. pod CPU, chłodna i wystarczająca (nie żadne potwory, to chyba nie jest tak ważne bez ekstremalnego OC) sekcja zasilania, dobrze działający BIOS (może zmienię obudowę na mniejszą i bez zatok 5,25" z przodu, więc wentylatory podepnę do płyty). Dobra karta dźwiękowa nie zawadzi, ale dopóki mój Xonar działa, a działa już chyba siódmy rok, to nie będzie mi potrzebna...

Czy płyty pod B450 innych producentów niz niesławne MSI wchodzą w grę? BIOS nie jest okrojony i działa to lepiej? No ale wciąż pozostaje kwestia czasu POST, z tego co widziałem na wszystkich B450 trwa to dłużej niz na X470 z Ryśkami 3 (a teoretycznie to"wina" procesora i nowych BIOS-ów, więc chipset powinien nie mieć znaczenia)...
Gdyby u innych to niebył problem, to może Asus ROG STRIX B450-E GAMING byłby kompromisem? Ale dogle BT są po 50 zł, także w sumie to żaden plus, no chyba że ogóle wykonanie płyty, bo to niby ta wyższa półka Asusa.

Dokonanie eliminacji po najprostszym kryterium - łatwość montażu dysków M.2. - niewiele zmienia, po poza Gigabyte i niektórymi MSI zostają właściwie wszystkie płyty na B450 i X470 :E

X570 raczej nie ma sensu patrząc na ceny, no chyba że to MSI i Gigabyte, które wymieniłem...

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 30 Wrzesień 2019 - 20:44


#17 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9603
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:22

Witam.
W sumie to tez się pod temat podczepię bo jeszcze z zakupem mam czas(najpierw musze obecne graty sprzedac by kupic nowe, to moze potrwac) i latwiej bedzie chyba dobrac osobno plyte i pamieci, niz wszystko na raz ;)
Szukam plyty ktora bez problemu bedzie miala wsparcie z nastepnymi procami amd aka zen3, na wypadek gdyby nowe byly znacznie lepsze niz obecne, cos w okolicach 1500 max, solidna nie ladnie wygladajaca ;)
obecnie mam w "koszyku" asusa x570 prime pro.

#18 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:23

Widzę , że patrzysz na sekcję , więc poczytaj link niżej, wtedy wybierz sobie parę typów i szukaj .
Co do wentylatorka na chipsecie to czy on jest :hmm: ? Nie słyszałem go jeszcze , prędzej usłyszę grafikę niż tego małego wariata .
Jak chcesz, ale ten asus b450 o którym wspomniałeś , kosztuję 100zł taniej od płyty z mojego podpisu . A sekcja wedle tabeli jest gorsza , niż na x570 .
Jak chcesz b450 to kupuj coś co Ci coś najbardziej odpowiada, ale wydaję mi się , że lepiej wziąć coś z tańszych niż takich po 650zł .
x570 od asusa uruchamia pc od wciśnięcia przycisku, do gotowego pulpitu 17-19sek , żadnych fastbootów nie włączałem, ewentualnie same są włączone fabrycznie .

https://www.reddit.c...ou_decide_on_a/

@Dominix1910

Co potrzebujesz w tej płycie takiego dodatkowego ? Np b.dobre audio, wifi , 3 sloty m2 ?
I jaki procek będziesz na nią pakował ?

Ten post był edytowany przez novi dnia: 30 Wrzesień 2019 - 21:25


#19 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9603
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:38

mam xonara dx, styknie, wifi nie, m2 nie uzywam
temat o 3700x wiec nic innego, 3900x to proc widmno albo sporo za drogi.

#20 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2545
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 21:47

To na moje , bez sensem jest dokładanie tych prawie 450zł do pro , prawdopodobnie nie wykorzystasz nic więcej niż na asusie x570-p prime , którego można mieć za 759zł a jak masz jakiś kod rabatowy na xkom to wychodzi 719zł z wysyłką paczkomatem . Sekcje ma minimalnie mocniejszą ta x570 pro , ale obie ogarniają oc ryzena 3950x , bez nadmuchu na sekcje zasilania , więc ryzen 3700x to zabawka dla tych płyt, jest jeszcze za 800zł tuf gaming x570-plus , najprawdopodobniej bliźniak -p prime , w innym kolorze . Można też brać gigabyte, ale nie niżej niź x570 aorus elite , gaming x ma bardziej grzejąca się sekcje zasilania a różnica w cenie marginalna . Co do msi x570 , raczej działają, ludzie nie narzekają , ale znowu sekcja zasilania słabsza niż na asusach i aorus elite , przy ryzenie 3700x i tak to nie ma żadnego wpływu , bo to jest mało prądożerny procek . Ja wybrałem mocniejszą sekcję z tych tanich płyt, akurat asus wpadł, bo był najodpowiedniejszy jak dla mnie z tanich.

Ten post był edytowany przez novi dnia: 30 Wrzesień 2019 - 21:50


  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych