Forum PCLab.pl: 8700 + Grandis -> wysokie temperatury? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

8700 + Grandis -> wysokie temperatury? Czy to normalne czy cooler zepsuty? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   tefal17 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 07

Napisany 30 Wrzesień 2019 - 23:51

Hej,
Znajomy ma i7-8700 (bez K) na stockowym coolerze, Z370 pro4, 2x8GB 2666, GTX 1600, evga g2 650W.
Doradziłem mu wymianę coolera i jak wiadomo tani i dob… ‘jako taki’ jest Grandis.
Zamontowałem mu go na MX-2 i pełen pewności odpaliłem prime95 (small fft).
Temperatura skoczyła w 1sek do ~91’C, po minucie zaczął się thermal throttling.

Czy to normalne? Szczególnie szokuje mnie natychmiastowy skok z ~30'c do ~90'C.

Zrozumiałbym jakby było jakiekolwiek OC, ale wszystko na domyślnych ustawieniach + XMP.
Odpaliłem też parę razy Cinebench R20 – tu miałem ~85’C.
prime95 na Blend stabilizował się przy ~92'C.

Teraz tak:
Przy pierwszym podejściu nie dociągałem śrub do końca, ze strachu.
Po zobaczeniu temp, docisnąłem wszystkie do końca, noo „na wyczucie” ale do końca.
Nie zauważyłem znacznej poprawy.

W dalszych podejsciach, ustawiłem wiatraki na maksymalną prędkość.
Trochę pomogło.

Gdy montowałem tego grandisa zauważyłem że jego podstawa, ta część styczna z CPU jest wybrzuszona.
I szczelina pomiędzy elementami podstawy jest nierówna.
Nie jakoś super mocno ale na pewno zauważalnie.
Po zdemontowaniu coolera było widać że jest praktycznie ‘sucho’ na środku i pasta została wypchnięta na boki, ZDJECIE PODSTAWY, ZDJECIE PASTY.
Wydaję mi się że to może mieć wpływ...

Ostatnia rzecz która mnie bardzo zdziwiła to wysokie napięcie, HWINFO pokazywało w kolumnie max 1,48-1,5V (pod obciążeniem).
AFAIK ludzie robią 5GHz na 1,35V...
Próbowałem je obniżyć poprzez offset, ale mogę zmniejszyć tylko o 0.1V xd.
Próbowałem fixed, ale moje zmiany nie miały wpływu na to. tzn jak ustawiłem 1,1V to PC był niestabilny, przy 1,2V był stabilny ale nadal pokazywał wysokie napięcia i nie poprawiły się temp.

Proszę o informację, czy takie zachowanie 8700 jest w normie?
Bo że takie rzeczy się dzieją na stocku to wiadomo.
Czy też mogę założyć ze ten Grandis jest jakiś uszkodzony?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makatak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Wt, 17 Lut 09

Napisany 01 Październik 2019 - 00:25

Odpal CPU-Z i zobacz, czy tam też takie magiczne napięcie Ci pokazuje, bo to jest ewidentnie za wysokie. Jeśli by było rzeczywiście takie, to jest duża szansa, że przez to tak się to kosmicznie grzeje, tylko szczerze nie wiem, jakim cudem coś takiego by miało miejsce. Jeśli by się to potwierdziło, to update biosu i/lub reset do standardowych ustawień i wtedy sprawdzić. Oczywiście może być to też kwestia źle zamontowanego chłodzenia lub może nawet uszkodzonego. Podstawa powinna być chyba prosta, ale głowy za to nie dam, nigdy się nie przyglądałem specjalnie u siebie, aczkolwiek ta pasta nie za specjalnie się rozprowadziła. Nie można tego dokręcać na siłę, ale też nie można zbyt lekko.

#3 Użytkownik jest niedostępny   jacktheripper 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Wed, 08 Lis 06

Napisany 01 Październik 2019 - 01:47

Zobacz posttefal17, o 01 Październik 2019 - 00:51, napisał(a):


Gdy montowałem tego grandisa zauważyłem że jego podstawa, ta część styczna z CPU jest wybrzuszona.
I szczelina pomiędzy elementami podstawy jest nierówna.
Nie jakoś super mocno ale na pewno zauważalnie.

Twoja odpowiedź.
Ilość pasty nie ma żadnego znaczenia, różnice są minimalne jak dasz za dużo
https://www.youtube....h?v=EUWVVTY63hc
Wentyle poprawnie ustawione w sensie krzywa? Chodziły na maks, głośno?
Druga sprawa jakim cudem niepodkręcany procek miał takie napięcie? Bo jeśli miał to rzeczywiście takie temperatury byłyby normalką dla tej klasy coolera. Jak dobrze wentylowana jest ta buda?
Jeśli cooler idealnie nie dociska się do IHSa to takie jazdy mogą być.Nie może być nic wygięte koniec kropka. Zwróć go do sklepu.

Ten post był edytowany przez jacktheripper dnia: 01 Październik 2019 - 02:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1152
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 01 Październik 2019 - 06:46

Mam co prawda 8600K, a nie 8700 ale u mnie Grandis (1 generacji) chłodzi je bez problemu, temperatury podczas grania mam w okolicy 65-67*C.

Co do podstawy, to nie pamiętam czy był idealnie płaski czy lekko wypukły.

#5 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17567
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 01 Październik 2019 - 07:01

A vcore nie masz na auto przypadkiem?

#6 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 01 Październik 2019 - 08:35

Nawet przy auto napiecia nie powinny wjezdzac na 1.5V...

#7 Użytkownik jest niedostępny   tefal17 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 07

Napisany 01 Październik 2019 - 21:39

Z tym napięciem to musi być to... pomogsliście mi sie ukierunkować
Troche poszperałem i temat pojawia sie na forach asrock'a
Ale przede wszystkim potwierdziliście mi że to nienormalne, za co wielkie dzieki!
Wróce do tematu w weekend, napisze tu co i jak dla potomności.

Ten post był edytowany przez tefal17 dnia: 01 Październik 2019 - 21:41


#8 Użytkownik jest niedostępny   tefal17 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Cz, 08 Lis 07

Napisany 13 Październik 2019 - 22:01

Słowem zamknięcia
1. Grandis musiał być jakis trefny. Mój Arctic Freezer 34 sprawował się lepiej od niego (150W TDP 1*tower > 220W TDP 2*tower)
2. Z tymi napięciami to trochę odczyty szalały, a troche ja nie ogarnałem. Anyway, zrobiłem update BIOS, powalczyłem z offsetem + LLC i duuużo pomogło.
Sprawa szczęśliwie zakończona, jeszcze raz dzięki wszystkim!

Ten post był edytowany przez tefal17 dnia: 13 Październik 2019 - 22:02


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych