Forum PCLab.pl: 1600 vs 1600x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1600 vs 1600x

#1 Użytkownik jest niedostępny   duch11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 02 Październik 2019 - 12:37

Czym sie roznia oba procki? Tylko zegarami i brakiem chlodzenia w jednym przypadku? Jak rozumiem 1600 "poleci" na te 4.0 na wszystkich rdzeniach czy nie ma szans? Z tego co patrzylem - filmiki na youtube - to nie ma jakis mega roznic w fps`ach. Rozwazalem jeszcze 5 2600x, ale nie wiem czy jest sens... W 1080p chyba wiecej da dolozenie kazdej zlotowki do lepszej grafiki?

Ten post był edytowany przez duch11 dnia: 02 Październik 2019 - 12:40


#2 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1097
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 02 Październik 2019 - 12:50

Dopłacać do wersji z X'em się nie opłaca, bo możesz podkręcić wersję bez X i mieć takie zegary. Jak mówisz, lepiej dołożyć do GPU.

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 02 Październik 2019 - 12:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 02 Październik 2019 - 12:55

Zamiast 2600X to 2600. 10% wyższa wydajność względem starej serii. Xami się nie przejmuj, bo możesz podkręcić. Różnica max wyniesie 100-150mhz nawet jeśli dostaniesz procka "padakę", czyli słaby egzemplarz do podkręcania.

#4 Użytkownik jest niedostępny   duch11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 02 Październik 2019 - 13:29

To jeszcze kilka pytań...

Jaka płyta i ramy? Tak żeby bez problemu "poleciały" na te 3000-3200 (najlepiej z automatu ;)), 2x8GB. Płyta raczej budżetowa bo mam zamiar sparować tego ryzena z czymś pokroju 5700/2060S i za 3-4 lata (w zależności jak szybko grafika przestanie wyświetlać mi 60 klatek na wysokich, w nowych grach) wymienić grafikę na coś mocniejszego, i... tyle ;) Potem to już będzie wymiana platformy (czyt. na 90% nie będę wrzucał mocniejszego proca na tę podstawkę).

#5 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1097
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 02 Październik 2019 - 15:38

MSI B450 Gaming Plus MAX - 500zł, dobra sekcja zasilania, jakbyś chciał podkręcać
Gigabyte B450 Aorus Elite - 400zł, trochę gorsza sekcja
Gigabyte B450M DS3H - 300zł, średnio do OC się nadaje, ale coś tam pewnie dziabniesz

RAM: Crucial Ballistix CL15 3000MHz 2x8GB - 329zł

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 02 Październik 2019 - 15:39


#6 Użytkownik jest dostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 595
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 02 Październik 2019 - 15:54

Ryzena 5 to on moze podkrecic nawet na najtanszej b450 i bedzie ok. Tutaj nie patrzylbym specjalnie na sekcje zasilania.

#7 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 168
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 03 Październik 2019 - 07:14

Różnica między tymi cepami może być w możliwościach OC. Zegar w zegar są to identyczne jednostki.
Dodam, że mój 1600X "robi" 4,1GHz przy 1,39V. Z tego co widziałem w necie jest to prędkość praktycznie nie osiągalna dla 1600.
Z tego też powodu mój cep jest bardzo podatny na UV. 3,75GHz przy 1,12V :)
Co do płyt, sam polecam ASrocka B450, mam, działa i cena nie odstrasza.
Ramki koniecznie żeby szły na 3200 lub wyżej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 03 Październik 2019 - 07:19

Ze swojwj strony mogę powiedzieć, że 4 GHz na Ryzenie 1600 mam przy napięciu 1,39 - 1,4V, dalej jest już ściana, do której aby miec 4,1 GHz to pewnie z 1,5 V byłoby potrzebne

#9 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 930
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 03 Październik 2019 - 19:25

Zobacz postDillGang, o 03 Październik 2019 - 07:19, napisał(a):

Ze swojwj strony mogę powiedzieć, że 4 GHz na Ryzenie 1600 mam przy napięciu 1,39 - 1,4V, dalej jest już ściana, do której aby miec 4,1 GHz to pewnie z 1,5 V byłoby potrzebne

a jaki masz batch? (tydzień produkcji)
z tym że 1600X jest golas bez radiatora a Wraith Spire to całkiem niezłe bydle

#10 Użytkownik jest niedostępny   duch11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 07 Październik 2019 - 01:00

Dzieki za odzew ;)

Jak bedzie robil 3.8-3.9 to tez sie nic nie stanie. Ile to bedzie fpsow? 2 mniej... ;)


To jeszcze mi powiedzcie bo juz bylem gotow nacisnac "buy", ze turbina rx 5700 to nie najlepsze wyd/per$. No chyba, ze to male od amd wyjdzie na poziomie 1660ti... bo ceny 1660ti i 2060 to juz kosmos. Turbina ponizej 1600zł. Chalas mi rybka, tylko nie wiem jak temperatury?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Październik 2019 - 09:05

Żaden problem. Masz gwarancję.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6181
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 07 Październik 2019 - 09:11

Zobacz postDillGang, o 03 Październik 2019 - 08:19, napisał(a):

Ze swojwj strony mogę powiedzieć, że 4 GHz na Ryzenie 1600 mam przy napięciu 1,39 - 1,4V, dalej jest już ściana, do której aby miec 4,1 GHz to pewnie z 1,5 V byłoby potrzebne

To u mnie w sumie działał na 1.3 V, lecz był niestabilny w stanach pośrednich, przy skokach obciążenia itd - tzn raz na 2 tygodnie Dirt Rally wywalał :D Na 1,325 z wysokim loadline jest 100% stabilny (powiedzmy że to loadline podbija do 1.328).

#13 Użytkownik jest niedostępny   DillGang 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 939
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 13

Napisany 07 Październik 2019 - 09:40

Zobacz postNamonaki, o 03 Październik 2019 - 20:25, napisał(a):

a jaki masz batch? (tydzień produkcji)
z tym że 1600X jest golas bez radiatora a Wraith Spire to całkiem niezłe bydle


Nie pamiętam, a teraz nie sprawdzę, bo ściągnięcie Fortisa w RG1 i ponowne założenie graniczy z małym cudem
Kupowałem w sierpniu 2018 na promocji esc, kiedy chodziły po 599 zł

#14 Użytkownik jest niedostępny   duch11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 07 Październik 2019 - 23:59

A jaka jest prawda o "felernosci" całej rodziny rtx? Pchać się w tyle kasy za np: 2060S i potem... ;)


ps

Jak rozumiem na te tanie b450 wchodzi w przyszłości na ez 3600x? ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   duch11 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 164
  • Dołączył: Wt, 17 Paź 17

Napisany 30 Październik 2019 - 01:38

To żeby nie zakładać nowego tematu...


co lepsze 2700x vs 1600 + 400zł dołożyć do grafiki (1080p)? Lepiej chyba ładować kasę w grafikę?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 30 Październik 2019 - 01:42

Niby tak, ale to w ogóle nieprzyszłościowe posunięcie. Jak zamierzasz np. za rok zmieniać procka to ok, przesiedzisz na 1600.

#17 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4401
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 04 Listopad 2019 - 19:35

na X można włączyć funkcję dedykowaną XFR i masz dzięki temu sensowne OC procesora bez grzebania się w mnożnikach, ryzen masterach, napięciach, LLC'ach itp

#18 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12763
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 04 Listopad 2019 - 22:25

1600 leci mi prze śmiesznym vcore na 3.9GHz...dalej nie próbowałem bo sensu to niema przy GTX 1070

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych