Forum PCLab.pl: BIOS się zawiesza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

BIOS się zawiesza b450 aorus elite

#21 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1600
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:08

http://www.gigabyte....v_10#support-dl

Tutaj masz coś takiego jak "EC FW update Tool" B19.0606.1 4.3MB i to chyba narzędzie, którym zaktualizujesz BIOS spod systemu, nie jestem pewny bo mam MSI, dobrze by było gdyby wypowiedział się jakiś właściciel płyty Gigabyte B450, który robił aktualizację u siebie tak dla pewności.

Tutaj jeszcze jeden tutorial ale nie wiem czy Ci się uda skoro aktualnie BIOS się zawiesza:


Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 02 Październik 2019 - 21:08


#22 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:11

BIOS już się nie wiesza na szczęście. Wszystko wygląda na razie ok ale nadal niepokoją mnie te skoki napięć i zegara cpu

#23 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 844
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:13

Cytuj

Note:
Before updating BIOS to this new version, you MUST follow the steps as BIOS F40 Note's description in advanced

Cytuj

2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0517.1 or later version) to avoid 4DIMM DDR compatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU.


może rzeczywiste o czymś zapomniał ...

i jeszcze update sterów chipsetu

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 02 Październik 2019 - 21:14


#24 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1600
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:13

W takim razie rób jak na filmie i aktualizuj BIOS używając Q-Flash, skoki napięć i zegarów to norma: https://dm.reddit.co..._3rd_gen_ryzen/

Dodatkowo jeśli nie podkręcasz to po aktualizacji BIOSu włącz w nim opcje AMD Cool n Quiet oraz Global C-State Control by procesor nie działał na pełen gwizdek w IDLE, są to podstawowe opcje oszczędzania energii CPU i nawet AMD zaleca mieć je włączone.

#25 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:23

Postaram sie najpierw ściągnąć stery do chipsetu bo jeszcze tego nie zrobiłem, tylko że na stronie producenta wszystkie drivery są pod 10tke..

#26 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1600
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:25

Chipsetu nigdy nie pobieraj ze strony producenta płyty tylko bezpośrednio od AMD: https://www.amd.com/...socket-am4/b450

#27 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 02 Październik 2019 - 21:28

Jak zainstaluje pod 10tkę to coś się stanie? bo tu pod 8.1 też nie ma na stronie amd albo jestem ślepy. Dzisiaj mam tak oczy zajechane przez ten problem że żyć mi się odechciewa

Ten post był edytowany przez xrealy dnia: 02 Październik 2019 - 21:28


#28 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 722
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 03 Październik 2019 - 07:08

Obstawiam, ze Twoje problemy wynikaly z braku aktualizacji ECFW. Tez mam B450 Aorus Elite i tez mialem problem z pamieciami. BIOS co chwile resetowal sie do ustawien fabrycznych i ciezko bylocokolwiek zrobic na kompie. Z jedna koscia jakos udalo mi sie zainstalowac Windowsa i zaktualizowac ECFW. Od tego momentu problemy ustaly. Tak to jest ja ksklep aktualizuje BIOS bez czytania zalecen producenta i wczesniej nie wykonuje aktualizacji ECFW.

#29 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 03 Październik 2019 - 08:37

Zaktualizowałbym to, tylko pytanie czy to w ogóle ruszy na 8.1

#30 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 722
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 03 Październik 2019 - 09:52

Sprobuj.

#31 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 03 Październik 2019 - 09:53

Jak bios skrzacze to chyba po płycie będzie co? Zainstalowałem ten app center z płyty producenta i niby mogę go z poziomu własnie aplikacji zaktualizować co jest dla mnie wygodniejsze. Czy lepiej polecacie q flash?
Dziwna przypadłość - wszystkie większe rzeczy które pobierałem (stery do karty np) miały tendencje do zawieszania. To samo było z płytą dołączoną do mobo - doszło do 90% i potem musiałem anulować, ale niby łykneło.

Ten post był edytowany przez xrealy dnia: 03 Październik 2019 - 10:05


#32 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 722
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 03 Październik 2019 - 10:17

Wgraj ECFW i zobacz czy bedzie lepiej. Jesli nie, to wyczysc CMOS, wgraj F40, wyczysc jeszcze raz CMOS, poustawiaj wszystko w BIOSie i sprawdz czy bedzie stabilny.

#33 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 03 Październik 2019 - 13:56

Bez zmiany biosu aktualnie jest stabilnie. Nie mam żadnych zwiech w systemie. Problem mam na razie ze sterami, bo z tego co widzę to amd nie wspiera już winki 8.1. Nie mam sterów ani do chipsetu, ani do żadnych kontrolerów. Próbowałem pobierać pod 7 i 10 ale oba nie wchodzą.
Nie mogę się połączyć z Windows Update, aktualizować sterowników czy ich pobierać przez menedżera urządzeń (devmgmt.msc) nie da rady.
Chciałem sprawdzić zestaw w PUBGU, jakiś problem z frameworkiem którego nie mogę pobrać. CS:GO chodzi jak trzeba jedynie.


Jeszcze jedna sprawa którą obserwuje - komputer długo przechodzi przez procedurę POST - czas odpalania normalnie jakby z hdd był puszczany.
Wentylatory mi ogólnie wariują, raz chodzą głośno i zaraz słychać spowalniają. Jakbym wiedział że będą takie problemy cholera..

Ten post był edytowany przez xrealy dnia: 03 Październik 2019 - 14:05


#34 Użytkownik jest niedostępny   jacktheripper 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 338
  • Dołączył: Wed, 08 Lis 06

Napisany 07 Październik 2019 - 01:24

Jak poczytasz fora to zobaczysz że ludzie mają problemy z bootowaniem na B450 a nawet na X570. Niektórym działa dobrze innym nie, więc sprawa jest dość dziwna. Możliwe że po prostu z pewnymi SSDkami i RAMem te chipsety gównianie współpracują.
Z AMD jest jak z tym autem "open source" na obrazku, a z intelem jak z closed source ;) Jak ktoś lubi być beta testerem sprzętu i się użerać to nowe ryzeny to cudo :D Intel to plug and play.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez jacktheripper dnia: 07 Październik 2019 - 01:27


#35 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5546
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 07 Październik 2019 - 10:03

Zobacz postjacktheripper, o 07 Październik 2019 - 02:24, napisał(a):

Jak poczytasz fora to zobaczysz że ludzie mają problemy z bootowaniem na B450 a nawet na X570. Niektórym działa dobrze innym nie, więc sprawa jest dość dziwna. Możliwe że po prostu z pewnymi SSDkami i RAMem te chipsety gównianie współpracują.
Z AMD jest jak z tym autem "open source" na obrazku, a z intelem jak z closed source ;) Jak ktoś lubi być beta testerem sprzętu i się użerać to nowe ryzeny to cudo :D Intel to plug and play.
Dodaj obrazek

No tak to jest DOKŁADNIE :E tylko niektórym osobnikom nie wytłumaczysz :P jak lol i cs działa to wszystko jest stabilne i nie ma z nimi gadki ;)

Ten post był edytowany przez unadarek dnia: 07 Październik 2019 - 12:40


#36 Użytkownik jest niedostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 07 Październik 2019 - 10:35

Zaktualizowałem wina do 10tki i wreszcie mogłem właściwe stery poinstalować. Brak zwiech czy innych nieprzyjemnych sytuacji.
Bios nadal stoi na f41a

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych