Forum PCLab.pl: jaki procesor do grania w full hd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

jaki procesor do grania w full hd

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 03 Październik 2019 - 15:15

Witam.Mam pytanie.Jaki procesor byscie polecili do grania w full hd w 60hz tak na jakies dwa trzy lata zeby nie bylo spadkow ponizej 60 klatek.Zastanawiam sie nad takimi opcjami

I5 9500f ewentualnie i5 9400f do tego rtx 2060super ewentualnie rtx 2070
I5 9600k do tego rtx 2060 slabsza karta bo do procka tezeba doplacic
I7 8700 ale uzywany ale tutaj sie boje bo to jednak uzywany nowe ceny z kosmosu i tez karta rtx 2060 odrazu mowie ze ryzen 5 3600 nie wchodzi w gre mialam go i juz dziekuje za niego chyba ze r5 2600x nie ma takich problemow jak r5 3600 to moge rozwazyc ale tak naprawde wole juz intela.

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 03 Październik 2019 - 15:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 03 Październik 2019 - 15:18

Brałbym 2600 po taniości, podkręcił, do tego szybki RAM i 2060s.

Nie, 2600 nie ma problemów, o ile będziesz miał stary BIOS.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 03 Październik 2019 - 15:28

Kurcze tak mi obrzydl ten amd ze szok.A i5 9500f w booscie ma chyba 4.4 na 2600 nawet przy podkrecaniu tyle nie osiagne.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1208
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 03 Październik 2019 - 15:45

Platforma intela będzie stabilniejsza od AMD to jest pewne.
Z tych które polecasz brałbym i5 9400f/rtx 2070 zresztą sam posiadam taką konfiguracje. Różnicy między 9400f, a 9500 nie odczujesz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Październik 2019 - 15:46

Półtora roku na Ryzene 2600 bez najmniejszych problemów, śmiało można brać a z czasem jak dopracują BIOSy (na pewno się o tym dowiesz jesli zagladasz na forum), przejść na coś mocniejszego (bez zmiany płyty) za rok dwa.

Zobacz postValeri, o 03 Październik 2019 - 16:45, napisał(a):

Platforma intela będzie stabilniejsza od AMD to jest pewne.


Jak to mówią "pewna jest tylko śmierć i podatki". Półtora roku nie mam problemów ze stabilnością, w ogóle problemów nie mam :E Do tego nie muszę co chwila łatać żadnych dziur i zastanawiać się czy wyjdą kolejne (tak tak, wiem, to kowolaskiego nie dotyczy :lol2: :thumbup: )

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Październik 2019 - 15:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 03 Październik 2019 - 16:01

No wlasnie.Przesiadlam sie z i5 4590 na r5 3600 i bylam tak nie zadowolona ze szok tyle kasy.Ladowanie systemu porazka dlugo, przy i5 4590 jak wlaczylam kompa a potem tv juz byl w windowsie a przy r5 3600 wiecznosc wiem moze to bzdura mala ale czlowiek przyzwyczaja sie do dobrego.

#7 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 03 Październik 2019 - 16:04

Bo 3600 to premierowa porażka, ludzie są alpha testerami teraz. To jest sprzęt dla dłubaczy, a nie do stabilnego grania czy pracy. Natomiast na 2600 nie ma żadnych problemów, wszystko sprawdzone i dopracowane. System włącza się w kilka sekund.

Na tą chwilę 9500 lepszy, ale jak chce kupić na 3 lata to wolałbym AMD i zmienić procek jak już ogarną stabilność.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2117
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 03 Październik 2019 - 16:06

Zobacz postSary, o 03 Październik 2019 - 16:46, napisał(a):

... Do tego nie muszę co chwila łatać żadnych dziur i zastanawiać się czy wyjdą kolejne (tak tak, wiem, to kowolaskiego nie dotyczy :lol2: :thumbup: )


Czy 9 generacja nie miała być już wolna od Meltdown i Spectre? Taka informacja kiedyś rzuciła mi się na wzrok w jakimś artykule.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 03 Październik 2019 - 16:15

Sprostuje i5 9500f

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Październik 2019 - 16:16

Zobacz postFlik, o 03 Październik 2019 - 17:06, napisał(a):

Czy 9 generacja nie miała być już wolna od Meltdown i Spectre? Taka informacja kiedyś rzuciła mi się na wzrok w jakimś artykule.


O widzisz i tutaj jest mniej więcej jak z AMD i ich jakością, gdy tyle nasłuchałeś, naczytałeś się o dziurach, to tak czy siak boisz się następnych, Nie wiem jak to jest z 9 generacją, ale to dalej ta sama architektura, wiec pewien nigdy nie będziesz.

Wracając do AMD natomiast, to z tego co czytałem to w przypadku serii 3000 ZEN2 największe problemy są na płytach MSI, które wcześniej były na "topie" (taki psikus :E) w polecanych, stąd dużo osób je ma a wiec jest tez dużo problemów (długi boot time tez do nich należy) Tak czy siak, prędzej czy później będą to musieli, załatać bo już ludzie zgłaszają i tu uwaga PŁYTY! Nie procki (choć procki oczywiście tez),na rękojmie i zmieniają na płyty innych producentów.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Październik 2019 - 16:24


#11 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 873
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 03 Październik 2019 - 16:30

Zobacz postAnia923, o 03 Październik 2019 - 16:01, napisał(a):

No wlasnie.Przesiadlam sie z i5 4590 na r5 3600 i bylam tak nie zadowolona ze szok tyle kasy.Ladowanie systemu porazka dlugo, przy i5 4590 jak wlaczylam kompa a potem tv juz byl w windowsie a przy r5 3600 wiecznosc wiem moze to bzdura mala ale czlowiek przyzwyczaja sie do dobrego.

obowiązkiem każdego beta testera jest regularne aktualizowanie oprogramowania (BIOS'u) :P
a przynajmniej moich podkomendnych :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 03 Październik 2019 - 16:30

No tak, super polecana platforma, wystarczy kilka razy zwrócić płytę :lol2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 03 Październik 2019 - 16:31

Temat rzeka.Powiem tak drugi raz do tej samej rzeki nie wejde przez dwa lata posiedze na intelu.A powiedzcie mi i5 8600/k bylby tez dobrym wyborem.Odrazu mowie ze wtedy by byl rtx 2060.

Ten post był edytowany przez Ania923 dnia: 03 Październik 2019 - 16:33


#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 03 Październik 2019 - 17:09

Zobacz postgalakty, o 03 Październik 2019 - 17:30, napisał(a):

No tak, super polecana platforma, wystarczy kilka razy zwrócić płytę :lol2:

Mógłbym napisać ze problemy z AMD są z jednym producentem płyt, problemy z dziurami intela dotyczą wszystkich jego procków -"super polecana platforma" i jak już raz pisałem (tak tak, wiem, to Kowalskiego nie dotyczy :lol2: :thumbup:). Nie ma sensu się licytować, dla każdego coś dobrego, ale nie ma tez sensu drwić i wrzucać wszystkiego do jednego wora bo to zakrawa na fanatyzm, mi AMD nie sprawia żadnych problemów, może dla tego ze tak jak i w przypadku innych rzeczy, nie rzucam się na premiery preordery i mega okazje.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 03 Październik 2019 - 17:25


#15 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 04 Październik 2019 - 11:57

O wilku mowa a nowe BIOSy tuż tuż :E

AMD AGESA 1.0.0.4 zaoferuje ponad 100 usprawnień

Cytuj

AMD przygotowuje już kolejną edycję firmware. Potwierdzili to przedstawiciele MSI w czasie trwania MSI Insider Show transmitowanego na YouTube. AGESA 1.0.0.4 nadchodzi i wygląda na to, że warto będzie na nią czekać.


Więc @Ania923 może nie warto było tak szybko stawiać krzyżyka na AMD i pozbywać się swojego 3600 :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 04 Październik 2019 - 12:06


#16 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 04 Październik 2019 - 12:06

Zobacz postSary, o 03 Październik 2019 - 18:09, napisał(a):

Mógłbym napisać ze problemy z AMD są z jednym producentem płyt, problemy z dziurami intela dotyczą wszystkich jego procków -"super polecana platforma" i jak już raz pisałem (tak tak, wiem, to Kowalskiego nie dotyczy :lol2: :thumbup:). Nie ma sensu się licytować, dla każdego coś dobrego, ale nie ma tez sensu drwić i wrzucać wszystkiego do jednego wora bo to zakrawa na fanatyzm, mi AMD nie sprawia żadnych problemów, może dla tego ze tak jak i w przypadku innych rzeczy, nie rzucam się na premiery preordery i mega okazje.


Jaki fanatyzm? Sam siedzę na AMD, ale szczerze mówię że premiera generacji 3000 to żart, tak wiem że główny problem to MSI, ale na innych płytach też są problemy. X570, ceny i ich przegrzewanie (najtańsza MSI x570 2x cieplejsza na VRM od B450) to dla mnie niesmaczny żart. Może za pół roku sam zmienię i będę polecał, ale w tej chwili to igranie z ogniem. A że KOMUŚ działa bez problemu... Ludzie przeżywają upadki z 10 piętra, ale nie polecam ;)

Na 2600 nie mam żadnych problemów, wszystko pięknie chodzi, lecz gdybym miał wybierać złożenie zestawu na Ryzenie 3600 albo na Intelu, to brałbym Intela. Tym bardziej że B450 Tomahawk miał być przyszłościowy, a to najgorsza płyta pod Ryzeny 3000. A podobno tylko Intela trzeba zmieniać co generację, ta jasne.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 04 Październik 2019 - 12:16

Zobacz postgalakty, o 04 Październik 2019 - 13:06, napisał(a):

Jaki fanatyzm? Sam siedzę na AMD, ale szczerze mówię że premiera generacji 3000 to żart, tak wiem że główny problem to MSI, ale na innych płytach też są problemy. X570, ceny i ich przegrzewanie (najtańsza MSI x570 2x cieplejsza na VRM od B450) to dla mnie niesmaczny żart. Może za pół roku sam zmienię i będę polecał, ale w tej chwili to igranie z ogniem. A że KOMUŚ działa bez problemu... Ludzie przeżywają upadki z 10 piętra, ale nie polecam ;)

Na 2600 nie mam żadnych problemów, wszystko pięknie chodzi, lecz gdybym miał wybierać złożenie zestawu na Ryzenie 3600 albo na Intelu, to brałbym Intela. Tym bardziej że B450 Tomahawk miał być przyszłościowy, a to najgorsza płyta pod Ryzeny 3000. A podobno tylko Intela trzeba zmieniać co generację, ta jasne.


Pisząc o fanatyzmie nie miałem na myśli twojej osoby a to, ze wrzucanie wszystkiego do jednego wora i skreślanie produktu, przez takie problemy jak długi boot time na płytach jednego producenta, czy niezbyt dobre x570, to zakrawa na fanatyzm, gdy przecież mamy mnóstwo innych płyt do wyboru. Porównałem to do tego, ze równie dobrze mógłbym skreślić wszystko co intelowskie bo ma dziury (zwłaszcza ze w tym przypadku dotyczą większości procków)

Cytuj

A że KOMUŚ działa bez problemu... Ludzie przeżywają upadki z 10 piętra, ale nie polecam ;)


Tylko wiesz ze ryzeny 3000 sprzedały się jak świeże bułeczki i choć wiele osób narzeka, jeszcze więcej chwali a nie tak jak mówisz "KOMUŚ działa bez problemu"

No i tu tez trzeba brać pod uwagę ze ZEN2 to spory krok do przodu a nie tylko zwykły refresh, wiec problemy zdarzać się po prostu mogą, ważne ze jak widać ktoś coś z tym robi.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 04 Październik 2019 - 12:23


#18 Użytkownik jest niedostępny   Ania923 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 17 Lip 19

Napisany 04 Październik 2019 - 14:26

Zobacz postSary, o 04 Październik 2019 - 11:57, napisał(a):

O wilku mowa a nowe BIOSy tuż tuż :E

AMD AGESA 1.0.0.4 zaoferuje ponad 100 usprawnień



Więc @Ania923 może nie warto było tak szybko stawiać krzyżyka na AMD i pozbywać się swojego 3600 :E
Pozyjemy zobaczymy.Nie ma co teraz sie przekomarzac.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 04 Październik 2019 - 16:21

A gdzie tam przekomarzać, tak po prostu, ledwo o tym była mowa a dzisiaj info o nowych poprawkach. Mam nadzieje ze te rozwiążą wszystkie problemy, co by ludzie nie musieli odsyłać płyt czy procków :E

#20 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1308
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 06 Październik 2019 - 12:05

9400f do tego mocna karta i masz spokój. Sprawdzona platforma a te banialuki o dziurach....fanatycy AMD uwielbiają ten argument. Sam miałem brać 3600 ale nie przekonuje mnie wyżyłowany procesor z problemami odprowadzenia ciepła z małych czipletów na czapkę. Może to problem może nie, ja wolę święty spokój.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych