Forum PCLab.pl: (OC) PHENOM 955BE X4 X ASROCK 970 EXTREME3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

(OC) PHENOM 955BE X4 X ASROCK 970 EXTREME3

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pietrzyk 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 05 Październik 2019 - 16:21

Witam. Mam dziwną sytuacje. Postanowiłem reanimować swojego starego kompa. Zabrałem się za OC Phenomka no i wszystko było spoko przykręciłem go z 3,2 do 3.6 (stres testy duperele wszystko git). Właczam następnego dnia guzik POWER- wiatraki ruszają, bios nie rusza. Po chwili jednak wszystko się odpala . POST gaśnie i pojawia się takie cos. Ogolnie to jest tak ze jak ustawie w biosie wszystko domyślnie to jest spoko nie pojawia się komunikat. Dodatkowo zauważyłem ze teraz rdzen jak jest na auto kreci się max do 3024mhz. Jak znalez winowajcę tego komunikatu? Bo chciałbym sobie po podkręcać xD

czy tak wygląda degradacja procesora?


SPEC:
AMD PHENOM II 955 BE 4X3,2
MOBO ASROCK 970 EXTREME R2
MSI GTX1050TI 4GB
4GB RAM
zasilacz OCZ 650W
WIN10 X64

Ten post był edytowany przez Pietrzyk dnia: 05 Październik 2019 - 17:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14022
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 05 Październik 2019 - 17:49

Sprawdź napięcie na baterii CMOS.
Wyłączasz komputer na noc z prądu (albo miałeś zaniki napięcia) ?

Mam wrażenie, że zamiast OC, bardziej opłaci się dorzucić 4GB pamięci...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pietrzyk 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 05 Październik 2019 - 18:44

Zobacz postagent_x007, o 05 Październik 2019 - 18:49, napisał(a):

Sprawdź napięcie na baterii CMOS.
Wyłączasz komputer na noc z prądu (albo miałeś zaniki napięcia) ?

Mam wrażenie, że zamiast OC, bardziej opłaci się dorzucić 4GB pamięci...


Komp to stał wylączony przez jakiś rok czy 1,5. Napiecia wygladaja tak. nie wiem który to sensor. Nie mam miernika. ale jak "liże" to razi xD No i w BIOS zapamietuje ustawienia.
A co do ramu to wjedzie pewnie. Na razie wjechał gtx :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pietrzyk 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 15 Wrz 19

Napisany 10 Październik 2019 - 19:28

Temat do zamkniecia. Rozwiązaniem był RAM musiał sie lekko wypiąć albo coś. Ogólnie sprawa się miała tak ze w systemie pokazywało 4gb ale dostępne 2gb. No i bios pewnie wykrywal ze za mało ramu i przykręcał CPU do bezpiecznych parametrów.

#5 Użytkownik jest niedostępny   cd_player 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8
  • Dołączył: Wt, 12 Lis 19

Napisany 12 Listopad 2019 - 17:54

Konkluzja niesamowita hehe. Dobrze, że problem ustąpił a bateria "raziła" - 3.3V to jest moc! :D

Ten procek powinien zrobić Ci 4GHz przy napięciu 1.45-1.50V. Skoro to Black to polecam sam mnożnik. Można się później pokusić o szynę 2200-2400 aby dopieścić wynik.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych