Forum PCLab.pl: [ZESTAW] 1.750 zł M-OC/Moc/Cisza/SSD - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[ZESTAW] 1.750 zł M-OC/Moc/Cisza/SSD Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 06 Październik 2019 - 14:53

Cześć wszystkim po raz kolejny,

chciałbym złożyć zestaw wraz z montażem (bez instalacji systemu - to potrafię sam zrobić) w przedziale 1.500,00 zł - 2.000,00 zł.
1. Optymalnie byłby się zmieścić w kwocie 1.750,00 zł,
2. Głównie zależy mi na tym, aby na natywnej rozdzielczości (lub nieznacznie niższej) mojego monitora (Samsung 23,5' 144Hz) wykręcić stałe 200-300 fps w CS:GO na ustawieniach niskich lub średnich,
3. Nie będę grał w inne gry, a komputer ma służyć do sporadycznej obróbki wideo/grafiki + właśnie CS:GO oraz przyszłościowo symulatory jak RBR, Asseto Corsa, Dirt Rally (ale to nie ma dużych wymagań),
4. Dysk SSD 240 gb mi wystarczy choć na początek mogę korzystać, ze świeżo zakupionego SSD 120 GB z GoodRam,
5. Wyjście z karty oczywiście DisplayPort + HDMI,

W miarę możliwości fajnie jakby zestaw nie był gigantyczną kobyłą i pracował w skrajnie cichych warunkach, ale wiadomo, że zestaw moc, cicho, tanio - nie zawsze idzie w parzę :) Szukam optymalnego rozwiązania, dla podanych wyżej założeń.

Biorę też pod uwagę używane komponenty (o ile jest sens takowe w ogóle brać).

Będę wdzięczny za pomoc ze strony forumowiczów co wybrać, aby zestaw sprostał moim oczekiwaniom. Jestem otwarty również na inne sugestie.

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 06 Październik 2019 - 15:01


#2 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9173
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 06 Październik 2019 - 14:55

Bierzesz po uwagę np zakup używanego CPU czy GPU?

#3 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 06 Październik 2019 - 15:06

@Caps, tak - jeśli takie rozwiązanie będzie miało sens to oczywiście.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 08 Październik 2019 - 22:23

Nic nie uda się złożyć? :(

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15170
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 08 Październik 2019 - 23:34

Pewnie się uda, ale nie za 1750 zł - to malutki budżet. Podbij do tych 2k to coś się wymyśli:

https://www.x-kom.pl/lista/i1arufwm1

I do tego szukaj używanej karty RX 580 4GB / GTX 1060 6GB za te 550-600 zł.

W przyszłości jak wpadnie kasa dokup drugą kość RAM i ew. kolejny dysk SSD.


Trochę taniej można by wyczarować coś na Ryzenie 5 1600, to by wyszło ze 100 zł mniej za zestaw ale w CS GO miałbyś drastycznie niższą wydajność, więc chyba nie o to chodzi.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 08 Październik 2019 - 23:35


#6 Użytkownik jest niedostępny   mor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: So, 11 Lut 06

Napisany 09 Październik 2019 - 00:23

Zobacz postDirian, o 09 Październik 2019 - 00:34, napisał(a):



I do tego szukaj używanej karty RX 580 4GB / GTX 1060 6GB za te 550-600 zł.



Trochę taniej można by wyczarować coś na Ryzenie 5 1600, to by wyszło ze 100 zł mniej za zestaw ale w CS GO miałbyś drastycznie niższą wydajność, więc chyba nie o to chodzi.


Bezedura, przy tych kartach różnica będzie minimalna. Jak nie weźmiesz 2 kości pamięci to będą znacznie większe spadki.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 12:15

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Dodałem kartę (nową) MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 i cały zestaw wygląda tak: https://www.x-kom.pl/lista/n7oomdnji

Myślicie, że karta spełni oczekiwania?


// edit

Czy lepiej dopłacić do tej karty https://www.x-kom.pl...-8gb-gddr5.html ?

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 09 Październik 2019 - 12:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15170
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Październik 2019 - 14:31

Zobacz postmor, o 09 Październik 2019 - 01:23, napisał(a):

Bezedura, przy tych kartach różnica będzie minimalna. Jak nie weźmiesz 2 kości pamięci to będą znacznie większe spadki.


Grałeś w CS GO? Wnioskuję, że nie. Co do RAM - dlatego napisałem, żeby dokupić niedługo drugą kość. Jak miesiąc-dwa się pogra na 1 to tragedii nie będzie.

@ autor - jak dokładać, to do GTX 1660.

Zobacz używki:

https://allegro.pl/o...-6gb-8553927779

https://allegro.pl/o...ddr5-8558471808

- dowiedz się czy jest gwarancja producenta i jak jest - to można brać o ile kasy starczy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   mor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: So, 11 Lut 06

Napisany 09 Październik 2019 - 14:39

Juz lepiej ta, nieduzo lepiej ale lepiej
https://www.x-kom.pl...1109.1565163542

z kodem "gaming" za 599

i jakis gry tam są do niej.

tu masz też pamieci z rabatem, lapiej chyba od razu kupić 2X8gb

https://promocje.x-k...y=157_kategoria[2010]


P.S. Przy takich kartach wolałbym brać rzyena 2600, róznica w grach będzie marginalna.

Ten post był edytowany przez mor dnia: 09 Październik 2019 - 15:01


#10 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 09 Październik 2019 - 14:53

Zobacz postjacoszkowy, o 09 Październik 2019 - 13:15, napisał(a):

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i uwagi. Dodałem kartę (nową) MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB GDDR5 i cały zestaw wygląda tak: https://www.x-kom.pl/lista/n7oomdnji

Myślicie, że karta spełni oczekiwania?


// edit

Czy lepiej dopłacić do tej karty https://www.x-kom.pl...-8gb-gddr5.html ?


A może o czymś takim pomyśl:

www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=564683

Dopowiem - aby zestaw miał ręce i nogi to kupujemy 2 kości pamięci do pracy w Dualu. Nie jedną.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 18:10

Dołożyłem jeszcze dysk SSD 256, bo kupiony mam na SATA III, więc wychodzi stosunkowo słabo w stosunku do PCIe, a 256GB PCIE + 128 SATA w zupełności mi wystarczy.

Najbardziej skłaniam się ku propozycji: www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=564768

Lecz zamiast karty RX 570 wrzucić to: https://allegro.pl/o...ddr5-8478964812

Cena przy Allegro SMART to 580,00 zł więc dużo taniej niż na morele. Co myślicie? Chyba, że lepiej to co kolega podał https://www.x-kom.pl...1109.1565163542 o ile będzie pasować to pod tą płytę główną...

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 09 Październik 2019 - 18:16


#12 Użytkownik jest niedostępny   mor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: So, 11 Lut 06

Napisany 09 Październik 2019 - 18:17

Zobacz postjacoszkowy, o 09 Październik 2019 - 19:10, napisał(a):

Dołożyłem jeszcze dysk SSD 256, bo kupiony mam na SATA III, więc wychodzi stosunkowo słabo w stosunku do PCIe, a 256GB PCIE + 128 SATA w zupełności mi wystarczy.

Najbardziej skłaniam się ku propozycji: www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=564768

Lecz zamiast karty RX 570 wrzucić to: https://allegro.pl/o...ddr5-8478964812

Cena przy Allegro SMART to 580,00 zł więc dużo taniej niż na morele. Co myślicie? Chyba, że lepiej to co kolega podał https://www.x-kom.pl...1109.1565163542 o ile będzie pasować to pod tą płytę główną...


Te karty niby są nowe , a maj gwarancje 6 miesięcy ;), na me oko kopały.

#13 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 18:20

Zobacz postmor, o 09 Październik 2019 - 18:17, napisał(a):

Te karty niby są nowe , a maj gwarancje 6 miesięcy ;), na me oko kopały.


Faktycznie, nie zauważyłem tego... W takim razie dwa pytania:
1. Czy ten SSD podpasuje pod cały zestaw?
2. Czy ta karta będzie pasować pod cały zestaw - https://www.x-kom.pl...1109.1565163542 ?

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 09 Październik 2019 - 18:20


#14 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15170
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Październik 2019 - 18:35

Jaki SSD?

Karta będzie pasować.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 09 Październik 2019 - 18:36


#15 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 18:50

@Dirian - dysk, który wrzuciłem do tego zestawu który zaproponował kolega wyżej (serdeczne dzięki!): www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=564768

Jedynie chce zmienić na kartę z xkom :)

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 09 Październik 2019 - 18:53


#16 Użytkownik jest niedostępny   mor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: So, 11 Lut 06

Napisany 09 Październik 2019 - 19:02

Zobacz postjacoszkowy, o 09 Październik 2019 - 19:50, napisał(a):

@Dirian - dysk, który wrzuciłem do tego zestawu który zaproponował kolega wyżej (serdeczne dzięki!): www.morele.net/komputery/dyski-i-nosniki-danych/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=564768

Jedynie chce zmienić na kartę z xkom :)


Karta jest o wile za słabsza niż procesor.
Ja osobiście bym zmienił na ryzena 1600/2600 i 1660ti, albo chociaż 1660

masz tu orientacyjnie
https://pc-builds.co..._Ti/0M813f8A/8/

Ten post był edytowany przez mor dnia: 09 Październik 2019 - 19:06


#17 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15170
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Październik 2019 - 19:09

Zobacz postmor, o 09 Październik 2019 - 20:02, napisał(a):

Karta jest o wile za słabsza niż procesor.
Ja osobiście bym zmienił na ryzena 1600/2600 i 1660ti, albo chociaż 1660


1600 to padaka do CS GO, a autor wspomina, że głównie w CS GO grać będzie. Ja bym został przy Intelu 9400f ostatecznie Ryzenie 5 2600 i dopłacił do GTX 1660, tym bardziej, że budżet i tak już wyjechał dawno poza zakładane 1750 zł.

#18 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 19:38

Powiem szczerze, że już się całkiem pogubiłem �� ale zrobiłem obrót o 180 stopni do zestawu zaproponowanego przez Dirian, zmieniłem kości na te z promocji i znalazłem kartę z OUTLETU xkom, olewając narazie dysk SSD (zostanę na SATA) i cały zestaw wychodzi 2 455 zł bez montażu.

Zestaw: https://www.x-kom.pl/lista/mg5d5icuo
Grafika: https://allegro.pl/o...-6gb-8496119358

Olać ten dysk SSD i brać?

P.S. Są jeszcze kody na montaż za złotówkę?

edit//

Ram jest o 60 zł tańszy niż na liście :)

Ten post był edytowany przez jacoszkowy dnia: 09 Październik 2019 - 19:43


#19 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15170
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 09 Październik 2019 - 20:13

Wygląda spoko, do CS'a to będzie idealny zestawik.

Drugi SSD zawsze możesz przecież dołożyć za 2-3 miesiące jak wpadnie jakaś kasa. Windowsa i CS GO na tych 120 GB zmieścisz :P


W X-Kom nie ma kodu montażowego za 1 zł, na morele jest. Jakbyś decydował sie na X-Kom to napisz im w komentarzu żeby zaktualizowali ci BIOS płyty głównej pod tego i5 9400f, bo czasami można trafić na płyty ze starym BIOS.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 09 Październik 2019 - 20:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   jacoszkowy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 20:22

@Dirian a możesz znasz ten kod :) ? Bo te co sprawdzałem to nie działają :(

P.S. Czy brać dodatkową pastę czy przy tym zestawie bez sensu?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych