Forum PCLab.pl: crucial ballistix 3000 MHz - pracuja jako 2400 MHz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

crucial ballistix 3000 MHz - pracuja jako 2400 MHz

#1 Użytkownik jest dostępny   E57 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 06 Październik 2019 - 17:09

Bardzo prosilbym o pomoc z nowym PC:

MSI B450M MORTAR MAX
AMD Ryzen 5 2600
Ballistix Sport LT Gray 3000MHz CL 15 16GB
MSI GeForce RTX 2060 VENTUS OC 6GB GDDR6

Po wejsciu do biosu widze, ze pamieci pracuja jako 2400 MHz.
Nie widze rowniez profilu XMP ktory moglbym wybrac aby ustawic te pamieci na 3000 MHz.

Wrzucilem najnowszy bios ze strony producenta ale dalej to samo.

Co moge zrobic zeby stawic te pamieci tak jak mialy byc tj 3000 MHz CL15 lub ew 3200 MHz CL16 ?

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 06 Październik 2019 - 17:22

A-XMP Chociaż fakt dziwne, że tam są 2800 i 2933Mhz

Idź na całość i ustaw se manualnie

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez The-Wraith dnia: 06 Październik 2019 - 17:25


#3 Użytkownik jest dostępny   E57 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 06 Październik 2019 - 17:51

Dzieki, zaraz bede probowal.

Zastanawiam sie tylko czy to moze wina tego konkretnego kompletu kosci. Dopiero co je kupilem wiec moglbym zwrocic i zamowic inny, natomiast wydaje mi sie ze pod CPU-Z widoczny jest juz dobry profil XMP, jedynie plyta glowna go z jakiegos powodu nie wykrywa. W zwiazku z tym zmiana na inny komplet takich samych kosci moze nie pomoc.

Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 06 Październik 2019 - 17:54

Pamiętaj, że dałem Ci ustawienia na 3600mhz i muszisz wszystko ustawić tak jak jest napisane, oprócz bang group SWAP alt - daj na disable, napięcie 1.4v

Ten post był edytowany przez The-Wraith dnia: 06 Październik 2019 - 17:55


#5 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 06 Październik 2019 - 18:23

To normalne. U mnie też w XMP widać 2933Mhz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Orzel94 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 738
  • Dołączył: Pt, 20 Sie 10

Napisany 06 Październik 2019 - 18:28

Zobacz postWpotrzebie2017, o 06 Październik 2019 - 18:23, napisał(a):

To normalne. U mnie też w XMP widać 2933Mhz.

Nie, to nie jest normalne, mam tę pamięci i mam 3 profile xmp w tym 3000 15-16-16

#7 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 06 Październik 2019 - 18:29

Zobacz postWpotrzebie2017, o 06 Październik 2019 - 19:23, napisał(a):

To normalne. U mnie też w XMP widać 2933Mhz.


U mnie 3200 a mam starszą płytę niż autor... stąd moje zdziwienie.

#8 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 07 Październik 2019 - 11:41

Zobacz postOrzel94, o 06 Październik 2019 - 19:28, napisał(a):

Nie, to nie jest normalne, mam tę pamięci i mam 3 profile xmp w tym 3000 15-16-16


No ale co to zmienia, bo nie wiem? XMP widzi tak, jak nie pasuje mu te 70Mhz mniej to ma opcje wyżej memory frequency, ustawi sobie te 3000 i po ptakach

#9 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 07 Październik 2019 - 14:05

Z tym profilem to normalne , miałem cruciale 3000mhz cl15 na tomahawku i profil był właśnie 2933mhz najszybszy , na modułach 3200mhz cl16 profil mam normalnie 3200mhz cl16 , na 3 płytach różnych firm .

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 10 Październik 2019 - 18:37

Tez mam te Cruciale i gdy ustawię XMP 3000MHz, to komp jest stabilny jak skala. Ustawie 3200 to już są sporadyczne crashe. Podlinkuje lub wklei ktoś tsbailne timingi pod 3200-3400MHz? Płyta B450 Tomahawk Max.

Mam jeszcze Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB), ale ich jeszcze nie sprawdzałem. Chcę te Cruciale wymaksować wcześniej. Potrafi ktoś ocenić, czy te G.skille maja lepszy potencjał oc?

Ten post był edytowany przez Sidr dnia: 10 Październik 2019 - 18:38


#11 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Październik 2019 - 18:49

Jaki procek ? Pod koniec pierwszego wpisu , jest taki mini poradnik z oc tego ramu. Ewentualnie w pierwszym poście można coś że zrzutów ekranu popatrzeć

http://forum.pclab.p...em-1xxx-i-3xxx/

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 10 Październik 2019 - 19:19

Ryzen 5 3600. I przy ustawieniu na 3000mhz opóźnienie w Aidzie mi pokazuje 92ns. Masakra.

#13 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Październik 2019 - 19:24

Sproboj na początek użyć ryzen dram calculator 1.6.2 , wybierz ryzen 2gen , micron e-die , single rank, 2 modules, v2 , docelowe taktowanie 3733mhz , naciśnij to z dopiskiem xmp, i wybierz preset fast, da Ci wszelkie ustawienia napiec itp . Ewentualnie możesz spróbować z tamtego tematu przepisać to co napisałem w tym wątku co podrzucilem , całkiem na dole tyczy się ryzena 3600.

#14 Użytkownik jest dostępny   xrealy 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 302
  • Dołączył: Nd, 02 Mar 14

Napisany 10 Październik 2019 - 21:24

Podpinam się pod temat, mam te same pamięci (ballistix 3000mhz cl15) i chce skorzystać z dram calculatora żeby je podkręcić. Nie miałem wystarczających informacji na ich temat żeby wypełnić te pola w kalkulatorze, spróbuję novi twoich ustawień. Tylko jedno pytanie - co jeśli coś się skrzaczy, np. system nie wstanie? Co robić? dam radę wtedy wejść do biosu?

Ten post był edytowany przez xrealy dnia: 10 Październik 2019 - 21:25


#15 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 10 Październik 2019 - 21:43

Jeśli będzie czarny ekran, to musisz znaleźć na swojej płycie głównej 2 metalowe piny , i je zewrzeć , mogą się nazywać jbat, clr cmos , clr... na gigabyte . Procedura wygląda tak. Wyłączasz pc przyciskiem, pstryczek na zasilaczu można dać na zero, ale nie trzeba , zwierasz te 2 metalowe piny na płycie przez około 5sek, i normalnie uruchamiasz pc, powinieneś mieć wszystko przywrócone do ustawień fabrycznych. Ja sobie wypuściłem poza obudowę , stary przycisk włączania z jakieś obudowy , i podłączyłem w miejsce tych 2 pinów. Efekt jest taki, że jak przesadzę z oc, to wystarczy, że wyłączę pc i wsadzę rękę za pc do tego przycisku ;). A tak to bym musiał szybę ściągać non stop , co nie jest fajne .

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 442
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 11 Październik 2019 - 14:23

novi, dzięki za info. Wyłączyłęm XMP i ustawiłem na razie w/g kalkulatora na 3400MHz i testuje stabilność. W/g Aidy opoźnienie z 93 spadlo do 72ns, a odczyt z 30 skoczył do 49k kb/s. Jak będzie stabilnie to chyba już tak zostawię.

#17 Użytkownik jest dostępny   E57 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Pn, 12 Lip 10

Napisany 11 Październik 2019 - 16:18

Zobacz postnovi, o 07 Październik 2019 - 15:05, napisał(a):

Z tym profilem to normalne , miałem cruciale 3000mhz cl15 na tomahawku i profil był właśnie 2933mhz najszybszy , na modułach 3200mhz cl16 profil mam normalnie 3200mhz cl16 , na 3 płytach różnych firm .

Jest tak jak napisales, kupilem na probe jeszcze ten sam ram 2x8 GB 3200 MHz CL16 i bez problemu plyta wykryla profil XMP i dzialaja ladnie.
Chociaz bede je zwracal i pewnie rzeźbił tą wersje 3000 MHz. Niestety 3200 MHz ktore dostalem byly z jakiegos zwrotu, otwarte, ubrudzone, produkcja luty 2019. Jakby byly nowe to pewnie bym zostawil a tak to nie ma co..

Ten post był edytowany przez E57 dnia: 11 Październik 2019 - 16:19


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych