Forum PCLab.pl: Po wyjściu z BIOSu system się nie ładuje - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Po wyjściu z BIOSu system się nie ładuje

#1 Użytkownik jest niedostępny   Reso77 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 19

Napisany 08 Październik 2019 - 17:39

Witam,

mam problem z bootowaniem systemu po prawie każdej wizycie w BIOSie, przy zapisywaniu ustawień, jak i przy wyjściu bez zapisu. Wyświetla się wtedy cały czas ładowanie z logo płyty głównej aorus, moge wtedy dać tylko hard reset, po czym wczytuje się normalnie. Mam ustawione bootowanie z dysku na którym jest system jako pierwsze. Resetowałem przez zworkę, wyjęcie baterii, bez zmian. Próbowałem zmienić kontroler dysku z AHCI na RAID, jednak wtedy samo wchodziło mi do BIOSu. Nie mam problemu podczas normalnego startu systemu, wpuszcza w 100% przypadkach.

BIOS: f42c
płyta: b450 aorus pro
CPU: ryzen 3600x
RAM: 2x ballistix sport lt 8gb ddr4 3200mhz cl16
dysk: adata su800 512gb
PSU: seasonic focus plus gold 550w

#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4917
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 17:49

Nie wchodź do BIOSu :E



A tak bardziej serio..to było na serio :E Możesz spróbować zaktualizować BIOS, jeśli dostępna jest nowsza wersja, lub poczekać aż taka wyjdzie. Ewentualnie przywrócić ustawienia fabryczne w biosie, lub wgrać ponownie obecny.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Reso77 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 19

Napisany 08 Październik 2019 - 18:31

Niestety f42c jest obecnie najnowszy. Podobno nie można wgrywać drugi raz tej samej wersji, nie pozwala na to, wolę nie próbować.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4917
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 18:39

Jak ma nie pozwolić to nie pozwoli i zostaniesz o tym poinformowany podczas próby :) Prawdopodobnie w listopadzie wyjdą nowe BIOSy z AGESA 1.0.0.4 do tego czasu jakoś wytrzymasz :) Zresztą taki problem to nie problem, do BIOS i tak się zagląda rzadko, chyba ze ktoś kupił PCta po to, by sprawdzić pierdyliard ustawień i kombinacji.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Październik 2019 - 18:45


#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4917
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 18:54

Zobacz postspidersnet, o 08 Październik 2019 - 19:43, napisał(a):

tak to jest jak sie kupuje procesor na eksperymentalnej plycie :E :E

czekaj na update biosu

Lepiej jest musieć kupić nowa płytę do każdego procka? :E Przecież to oczywiste, ze wraz z premierą nowych procków, muszą do płyt powstać nowe BIOSy. Oczywistym jest tez ze w dzisiejszych czasach nic nie działa idealnie w dniu premiery. Grunt ze coś z tym robią.

#6 Użytkownik jest niedostępny   D-X 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Pn, 20 Sie 07

Napisany 08 Październik 2019 - 19:34

są problemy z F42c np. u mnie na Aorus B450I Wifi ten bios powoduje blue screeny, windows ładuje do ekranu lodowania klika sekund później czarny ekran lub randomowy blue screen

ostatni stabilny bios jaki u mnie działa to F42a

na rdddicie są podobne tematy odnośnie dziwnego działania F42c, ktoś dostał info od gigabyte żeby działać na ostatnim stabilnym i czekać na nowy

#7 Użytkownik jest niedostępny   Reso77 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 09 Maj 19

Napisany 09 Październik 2019 - 13:02

Odpiąłem SSD, zostawiłem tylko HDD, zainstalowałem na nim system i 10/10 przypadków wpuszcza do windowsa. Wiec to raczej wina dysku. Przepiąłem też do innych slotów sata, dalej to samo (nie wpuszcza z systemem na SSD).

Edit: przeskanowałem SSD programem ADATA SSD ToolBox, wynik pozytywny. HD Tune 2.55 error scan - wszystkie kwadraty zielone. W obydwóch programach załączyłem pełne skanowanie. Tak wygląda zakładka Health:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Edit#2:
Problem rozwiązany. Jeśli ktoś będzie miał podobną sytuacje, pomogło odinstalowanie update sterowników SATA (przez driver booster).

Ten post był edytowany przez Reso77 dnia: 09 Październik 2019 - 21:17


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych