Skocz do zawartości
Zas

Wymiana karty - opłacalność w obecnej chwili

Rekomendowane odpowiedzi

Początkowo miałem czekać do przyszłego roku i kupić raz a dobrze coś z nowej serii nVidii w 7nm z mocniejszym RT (oby).

Ale potem pomyślałem, że 1060 i tak już będzie trudno sprzedać, a za rok to juz nie dostanę za niego złamanego centa...

No i wpadł mi do głowy taki pomysł, by na najbliższy rok-dwa lata kupić coś nowego.

Nie gram w wiele nowości, raczej nadrabiam po roku plus kupka wstydu.

No to pomyślałem ze polecę ekonomicznie - skoro 2060S to nowy 2070, wezmę 2060S MSI Armor (ponoć identyczne jak dawne Gamingi, a tani).

Ale może ten Armor nie jest jednak taki dobry... No to może zwykły tani Palit daje radę, a jak nie, to niech będzie Gaming X...

Tylko skoro już dokładać, to może do 2070S :E - tylko czy to ma sens? To równie dobrze znowu mógłby być zakup na trzy-cztery lata, tylko może lepiej sprzedać kartę za rok-dwa jeszcze z gwarancją, a wtedy zapasowa moc z 2070S po prostu się zmarnuje, jedyny plus że kartę chętniej ktoś kupi, bo mocniejsza...

A może pójść na całość i kupić ponoć bardzo mocnego, a w wydaniu MSI ponoć świetnego i wreszcie chłodnego 5700XT?

Tylko znowu - cena plus co ludzie chętniej kupią za rok-dwa? 2060s czy 5700XT? Wiem, AMD jak wino, ale nadal PR-owo GeForce to GeForce...

Na razie granie w 1080p 60 FPS, ale myślę o zakupie 32" 4k i graniu w połowie rozdzielczości - o właśnie, czy tylko RTX mają to nowe skalowanie obrazu bez rozmycia, czy RX też mają to dostać?

Swoją drogą chyba ostatnio mocno skoczyły ceny kart?

Co byście zrobili na moim miejscu?

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoją 1060 właśnie sprzedałęm i stoje przed tym samym dylematem. Najmniej dołoże i najmniej stracę przesiadając się na 1070/TI, obawiam się że w przyszłym roku nowe karty odskoczą wyraźniej i tutaj strata na 20xx bedzie wyzsza. Radeon ma wysokie ceny ciekawszych wersji wiec nie biore na ten moment go pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po taniości to używana 1070 ti (sam z 1060 przelazłem na 1070 ti i różnica jest duża), jak chcesz nówki to 2060 super Ci wystarczy (ale zawsze trza brać pod uwagę ceny używek 2070). Możesz też polować na 1080 ti, które wydajnością gniecą prawie wszystko (na równi jest 2080, a wydajniejszy jest jedynie 2080 ti). Najbidniejsze wersje idzie wyrwać od 1500zł, lepsze od 1800.

Z używek 1080 nie biorę pod uwagę, bo są starsze od 1070ti i rzadko kiedy mają gwarancję.

Wszystko zależy od tego czy chcesz nówki czy używki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem identyczny dylemat, wziąłem na przeczekanie 2060 z outletu za 1280 zł, sprzedam gdy wyjdzie nowa generacja i kupię coś pokroju 3060 (jak nie zmienią nazewnictwa). Czemu? Cóż, łudzę się że poprawią wydajność RT, a obecne 2060s, czy nawet 2070s są po prostu w tym średnie. Co będzie czas pokaże :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od dzisiaj mam Gigabyte GeForce RTX 2060 SUPER GAMING OC 8GB GDDR6. Jestem zachwycony. Karta bardzo wydajna a mój egzemplarz bardzo cichy w spoczynku i podczas grania. No i przez 3 lata spokój bo jest gwarancja ;)

Edytowane przez MPro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście zapomniałem dodać, ze kupuję to do Ryzena 37000X :E

I w grę wchodzą tylko nówki.

Czyli wyżej niż 2060S raczej się nie pakować? Tak w sumie podejrzewałem.

A te Armory dają radę? To by było bardzo ekonomicznie. Chociaż za 150 zł więcej da się wyrwać Gaminga albo Palita JestStream (w poprzedniej generacji chwalone).

Tak swoją drogą - za ile jest szansa sprzedać 1060? Juz po gwarancji, bo kupione zaraz op premierze. To że wiszą na Alledrogo po 700-800 zł to akurat nic nie znaczy :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te Armory dają radę? To by było bardzo ekonomicznie. Chociaż za 150 zł więcej da się wyrwać Gaminga albo Palita JestStream (w poprzedniej generacji chwalone).

Tak swoją drogą - za ile jest szansa sprzedać 1060? Juz po gwarancji, bo kupione zaraz op premierze. To że wiszą na Alledrogo po 700-800 zł to akurat nic nie znaczy :E

moja z gwarancja poszla za 600, za 750 to mozna juz 1070 po gorniku dostac, ryzyko to same. celuj w 550 ale zycze powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak myślałem, a przy cenach 2060S to też trochę lipa. :E

Wyjdzie 1500-1600 za upgrade i to do bieda-wersji bieda-karty.

W sumie 1060 też była biedna-kartą... :D

W ogóle miesiąc-dwa temu te karty nie były tańsze?

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ogóle miesiąc-dwa temu te karty nie były tańsze?

Były, mimo świeżych premier i słabej dostępności towaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma piernik do wiatraka, że tak się spytam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty byly tansze ale waluta poszla mocno w gore, jesli masz budzet na 2070S to bralbym ten model. Bedzie to wydajna karta i spokojnie ograsz wszystko z RT w 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po taniości to używana 1070 ti (sam z 1060 przelazłem na 1070 ti i różnica jest duża), jak chcesz nówki to 2060 super Ci wystarczy (ale zawsze trza brać pod uwagę ceny używek 2070). Możesz też polować na 1080 ti, które wydajnością gniecą prawie wszystko (na równi jest 2080, a wydajniejszy jest jedynie 2080 ti). Najbidniejsze wersje idzie wyrwać od 1500zł, lepsze od 1800.

Z używek 1080 nie biorę pod uwagę, bo są starsze od 1070ti i rzadko kiedy mają gwarancję.

Wszystko zależy od tego czy chcesz nówki czy używki.

Taaaa 1080 Ti na pewno gniecie prawie wszystko :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma piernik do wiatraka, że tak się spytam?

To już nie pojawiają się posty "do tego CPU to przerost formy nad treścią, bo karty nie nakarmi"? :hmm: Chciałem po prostu zaznaczyć, że nie zamierzam z taką kartą siedzieć an czterojajowym i5.

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już nie pojawiają się posty "do tego CPU to przerost formy nad treścią, bo karty nie nakarmi"? :hmm: Chciałem po prostu zaznaczyć, że nie zamierzam z taką kartą siedzieć an czterojajowym i5.

Ja kupiłe RTX 2060 SUPER do i7-4770K i póki co nic mi procesor nie blokuje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłe RTX 2060 SUPER do i7-4770K i póki co nic mi procesor nie blokuje ;)

Wystarczy odpalic procosorowa gre.

Edytowane przez Phoenixsuple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się w ogóle dziwię, że ludzie wydają pieniądze na drogie karty, skoro można se kupić gtx 1050 i włączyć procesorową grę, najlepiej na low i 720p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu

Jak kartę kupujesz na rok, to i tak na tym stracisz. Siedź na tym co masz, albo bierz 2080S/2080Ti, to starczy na dłużej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale osiem wątków na zapewne kręconym Intelu to jednak nie to samo co cztery na i5 :) A ze chcę kupić coś na przyszłość, stąd zastrzeżenie, bo niedługo bez min. sześciu rdzeni jednak się nie pogra.

Dobra, koniec off-topa :E

Czeryboj - jeśli kupię teraz za 1500 zł (bo 2000 zł - optymistycznie patrząc 500 zł za 1060) a za rok sprzedam za 1000 zł, to tak wiele nie stracę. Jak za dwa lata sprzedam za 500 zł, to już gorzej, ale jakoś ujdzie.

A jeszcze nikt nie wie jakie będą ceny i kurs dolara ;)

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu

Jak kartę kupujesz na rok, to i tak na tym stracisz. Siedź na tym co masz, albo bierz 2080S/2080Ti, to starczy na dłużej.

Ray Tracing już teraz zabija te karty a co dopiero będzie za rok dwa.

Jeszcze Full HD z RT ogarniają ale takie drogie karty kupuje sie do wyższej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skoro wiesz co masz robić, to po co pytasz?

Ja kupiłem RTX2060 i z przyjemnością wyłączam RT i śmiga wszystko jak przecinak

Jakbym był na twoim miejscu raczej bym został na 1060 jeszcze. Gdybym miał wybierać teraz kartę to RX5700XT - najlepszy stosunek cena/wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojejku, spadnie mu zużycie do 80-85% w KILKU grach, a w setkach gier będzie wykorzystana na maksa. Faktycznie tragedia, kupuj pan RX 580 bo nie wykorzystasz :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniłem rtx 2060 wersja palit OC którego kupiłem za 1600 zł i sprzedałem za 1500 zł, na rtx 2070 msi Armour (bardzo dobra wersja chłodna i cicha) z outletu za 1800 zł, ponoć było opisane że karta została założona do komputera klienta, następnie została zdemontowana i faktycznie jak przyszła to nawet grama kurzu nie było. Jestem zadowolony, a rtx 2070 jest troszeczkę wydajniejszy od rtx 2060 super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymieniłem GTX 1070 na RTX 2060s i jestem zadowolony, wydajność +30% a cenowo też spoko bo sprzedałem GTXa + kod na Cod:MW, chociaż mogłem spokojnie przesiedzieć na tej karcie jeszcze rok. Tak mam kartę o 1/3 bardziej wydajną, 3 lata gwarancji za jakieś 750 zł :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu zostałbym na 1060. Do full hd obecnie tobie starcza. Jak wyjdzie nowa generacja od zielonych to starsze rtx będą tańsze na rynku wtórnym. Jak nowa generacja nic nie wprowadzi ciekawego to kupisz używanego rtx. Teraz jak kupisz gpu używane to jest strach czy sprzęt kopał i jak długo wytrzyma. Zaraz się odezwą obrońcy szrotu pokoparkowego. Chyba że chcesz kupić nowego rtx to opłacalność największa według mnie to 2060 super(wydajność podobna do gtx 1080) i 2070 super(wydajność podobna do gtx 1080 ti). Opłacalność 2080 ti jest na prawdę mała i ta karta jest dla tych co szukają maksymalnej wydajności.

Edytowane przez hopes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz się odezwą obrońcy szrotu pokoparkowego.

Najlepiej jak by nikt używek nie kupował. Wtedy ich ceny by poleciały ładnie w dół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi