Forum PCLab.pl: windows 10 a gry - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

windows 10 a gry

#1 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 08 Październik 2019 - 21:54

Witam. Czy tylko ja mam tak że windows 10 jest u mnie gorszy jeśli chodzi o granie? mniej stabilne fpsy, mapa mi się doczytuje na oczach, textury podloza mi znikają i pojawiają na przemian nawet jak stoje w miejscu i tylko patrze na ziemie, ubranie postaci miga w cutscence i rozne takie dziwne rzeczy się dzieja. im nowsza wersja windowsa 10 tym coraz gorzej jest. ostatnio testowałem windowsa 7 i 8.1. wszystko dzialalo idealnie a na windows 10 musze zmniejszać ustawienia graficzne gry żeby eliminować bledy chodz i tak nie wszystkie się da usunac. wrocilem do windows 10 liczac ze to naprawie bo jednach chce mieć windowsa 10. testowałem dziesiątki sterownikow karty graficznej, i chipsetu ale caly czas to samo. macie jakies pomysły? jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy ze może windows 10 potrzebuje więcej ramu żeby gry dobrze chodzily. mam 8gb dobrego ramu. jeśli to ram to nie rozumiem dlaczego poprzednie wersje windowsa ten ram lepiej wykorzystywaly i do tej pory microsoft tego nie naprawil

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 22:01

Nie wiem czy gry chodziły by na mojej konfiguracji wydajniej na win 7, ale na dziesiątce nie występuje u mnie żaden z wymienionych przez Ciebie problemów.

#3 Użytkownik jest niedostępny   tbs1987 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 95
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 08 Październik 2019 - 22:06

Fakt jest taki, że Win 10 ma więcej procesów w tle, telemetrie i inne cortany, do tego wbudowany Defender. Wyłącz XBOX DVR, wyłącz tryb gry. Zrób optymalizację (wyłącz co nie potrzebne).

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 22:08

Podobno ma takie same wymagania co win 7 i lepiej zarządza pamięcią, czy to prawda nie wiem, testów nie robiłem ;)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Październik 2019 - 22:09


#5 Użytkownik jest niedostępny   Isharoth 

  • Puhuhu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3088
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 16

Napisany 08 Październik 2019 - 22:21

A w jakiej grze te problemy i jaki masz sprzęt?

#6 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 08 Październik 2019 - 22:44

takie rzeczy mam w final fantasy xv na najwyższych ustawieniach. jak zejdze trochę z ustawien to mi znika problem z migającym podlzem ale ubranie nadal miga w cutscence. czasem mam freeza sekundowego co mogę zlikwidować obnizajac wersje gry do 1.25. na windows 7 i 8.1 wszystkie tekstury idelane wygladaja na najwyższych ustawieniach, mapa tez idealnie chodzi, nic się nie doczytuje. na windows 10 w początkowej fazie gry widze jak mi na oczach krzaki się doczytują a na win 7 i 8.1 wszystko idealnie. nie rozumiem tego.
mój sprzet:
ryzen 2600
gtx 1080 zotac amp extreme
plyta glowna gigabyte b450m ds3h
ram g.skill aegis 3000mhz 8gb
dysk ssd adata su800
zasilacz seasonic Platinum 650W

i nie ważne czy mam swierzo postawiony system czy nie. caly czas tak samo jest

#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 08 Październik 2019 - 22:49

Ale wiesz ze FF XV wymaga 16Gb ramu? ("zalecane" czyli właśnie dla ustawień najwyższych) i w ogóle jest "pamięciożerny". Więc nie ma się co dziwić jak masz 8 i połowę zżera system.

Edit: Akurat w temacie o wymaganiach gry Star Wars Jedi: Fallen Order nawiązała się rozmowa o wymaganiach niektórych gier. Pozwolę sobie zacytować co napisano o FF XV, mam nadzieję ze autorzy się nie obrazą ;)

Cytuj

Jak na razie w rankingu najbardziej pamięciożernych gier znajdują się:
FFXV (>16GB)


Cytuj

Final potrafi mi zeżreć 50GB RAM+Vram+Pagefile żeby później zcrashować z powodu braku pamięci.

Źródło :lol2:

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 08 Październik 2019 - 23:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 575
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 08 Październik 2019 - 23:13

Ram w jednej kości?

#9 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 08 Październik 2019 - 23:33

ram jest w jednej kosci. to ze final wymaga ramu więcej nie zmienia faktu ze na windows 7 i 8.1 nie mam takich problemow na najwyższych ustawieniach nic nie miga ani nic się nie doczytuje nawet jak obciaze ram innymi programami żeby było większe zuzycie ramu niż na windows 10 to i tak chodzi idealnie. niby windows 10 lepiej ramem zarzadza a z tego co widze to jest odwrotnie.

i w trakcie grania nie wykorzystanie ramu nie przekracza 80% wiec powiino wystarczyc co potwierdza windows 7 i 8.1

#10 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 08 Październik 2019 - 23:45

w początkowej fazie gry tyle wystarczy bo potem pewnie wzrosnie skoro ta gra jest tak pamieciozerna ale dopiero zaczynam grac i porownuja to co widze narazie

#11 Użytkownik jest niedostępny   AUTO6 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 693
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 09 Październik 2019 - 07:14

Przy W10 + gry lepiej zainwestować w 16GB RAMu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   lamparcicho 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1571
  • Dołączył: So, 06 Gru 08

Napisany 09 Październik 2019 - 08:12

Spróbuj tego programu:

https://www.wagnards...-v1000-released

Odpal go a potem włącz grę, nie zaszkodzi a może pomóc :)

#13 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Październik 2019 - 08:53

Zobacz postdbdb424, o 09 Październik 2019 - 00:45, napisał(a):

w początkowej fazie gry tyle wystarczy bo potem pewnie wzrosnie skoro ta gra jest tak pamieciozerna ale dopiero zaczynam grac i porownuja to co widze narazie


Dokup 8GB i nie jęcz. Wyjdzie to dla Ciebie na dobre, prócz większej ilości pamięci, dostaniesz tez boosta w ogólnej wydajności ze 30% przez dual chanel. Ram obecnie drogi nie jest.

#14 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 09 Październik 2019 - 09:21

samo single channel obniża wydajność. Grałem trochu na RX 570 8GB, a teraz na gtx 1660Ti i nie ma żadnych problemów z pamięcią, ale gra sporo zjada, screen tylko po chwili od wejścia do gry, włączony vsync:
Wszelkie migające tekstury itd to jak problemy z sterownikami albo z samą alokacją pamięci? Przy 8GB to trzeba by dać z 12-14GB pliku stronicowania, ba jak mam 16gb RAM, a plik stronicowania poniżej 10GB to Division 2 wywala do pulpitu z braku pamięci :lol2:
Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 575
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 09 Październik 2019 - 10:42

Przecież single channel to około 20-30% ogólnej wydajności. Odłóż kość, a potem daj znać czy coś dało.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7915
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:52

Cóż, albo siada mis sprzęt, albo niektóre, w dodatku mało wymagające gry, zaczęły się ścinać...
Czy Windows 10 jakoś inaczej zarządza użyciem CPU?
Bo właściwie to mam wrażenie, że przynajmniej w jednej to przez spadające zegary.
Moze nawet nie tylko CPU, GPU też...

#17 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 09 Październik 2019 - 23:21

procek jest ok. spada ci zegar bo ci się gra zaciela i procek nie miał co robic. scinki od procka mogą być jak ci nagle powiedzmy przez cos skoczy wykorzystanie procka do 100%

#18 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7915
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 23:43

No to pytanie czemu się zacina....
Myślałem o zasilaczu ale potem się opamiętałem - w obydwu grach grafika chodzi na 900 MHz bo winycj nie trzeba, i to ze zużyciem na 50-70%, także mocy jej raczej nie brakuje, żeby się wieszała/dławiła :E

Inna sprawa, że od pewnego czasu miałem też dziwne ścinki w menu F! 2016, jeszcze na Windows 7.

Gry na rożnych dyskach... SMART wzorowy.
Moze zieloni juz coś spaprali w sterownikach...

Ten post był edytowany przez Zas dnia: 09 Październik 2019 - 23:44


#19 Użytkownik jest niedostępny   tbs1987 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 95
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 10 Październik 2019 - 00:08

Zobacz postAndrzejTrg, o 09 Październik 2019 - 10:42, napisał(a):

Przecież single channel to około 20-30% ogólnej wydajności. Odłóż kość, a potem daj znać czy coś dało.

Tak, a świstak siedzi i zawija w sreberka. O ile wyższe taktowanie daje sporego kopa FPS, tak DC/SC nie ma, aż takiego wpływu.

Ten post był edytowany przez tbs1987 dnia: 10 Październik 2019 - 00:11


#20 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32263
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 10 Październik 2019 - 21:56

Zobacz postReddzik, o 09 Październik 2019 - 10:21, napisał(a):

samo single channel obniża wydajność. Grałem trochu na RX 570 8GB, a teraz na gtx 1660Ti i nie ma żadnych problemów z pamięcią, ale gra sporo zjada, screen tylko po chwili od wejścia do gry, włączony vsync:
Wszelkie migające tekstury itd to jak problemy z sterownikami albo z samą alokacją pamięci? Przy 8GB to trzeba by dać z 12-14GB pliku stronicowania, ba jak mam 16gb RAM, a plik stronicowania poniżej 10GB to Division 2 wywala do pulpitu z braku pamięci :lol2:
[img https://i.imgur.com/jMUknZU.jpg /img]

Błąd braku pamięci nie oznacza, że rzeczywiście jej brak. Albo masz syf w systemie albo, jak sugeruje sygnaturka, masz przetaktowany RAM.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych