Forum PCLab.pl: B450 vs X470 vs X570 - cena możliwości, kiedy B550, kiedy nowe cpu Intela Comet Lake? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B450 vs X470 vs X570 - cena możliwości, kiedy B550, kiedy nowe cpu Intela Comet Lake?

#1 Użytkownik jest niedostępny   l0tus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 01 Kwi 19

Napisany 09 Październik 2019 - 03:01

Wiem, że to plotki, ale...
1. Kiedy premierę mają mieć płyty z chipsetem B550 pod nowe ryzeny ? Są jakieś przypuszczalne daty i ceny ?
2. Czy czas bootowania to kwestia chipsetu pod Ryzeny ? Bo na X570 jest z tego co widzę raczej długi, cholernie długi. Z czego to wynika ? Wszyscy producenci tak mają, nowe BIOSy coś wnoszą ? Codziennie tracić 20 sekund ? :D
3. Czy przy braku podkręcania zestaw 3700X i b450, x470, x570 startuje od razu w pełni, pamięci, napięcia wszystko leci czy jednak zawsze trzeba się bawić, ustawiać wiatrak, pamięci, napięcia dla procesora bo coś wywala, nie wstaje, sypie ? Bo jak czytam to niezależnie od producenta, płyty i chipsetu są jakiejś problemy, a co chwila nowe BIOSy.

Same Ryzeny nie są już nowością, seria 3xxx tak samo, a płyty i biosy czy to do B450 czy X570 powinni wg mnie dawno być ogarnięte. Szczególnie, że od premiery minęło sporo czasu, a płyty za 800-1000zł powinny chodzić idealnie. Tam prawie nic nowego nie ma, prawie żadnych nowości technologicznych i jeszcze ten wiatraczek :lol2:

I teraz są dwie opcje Intel/AMD.
W Intelu praktycznie tylko Z370/390 i i7 9700K.
Dla AMD opcji jest więcej.
Coś taniego na B450, ale porządna płyta do 100 funtów i tutaj R 3600x lub R 3700X. Wtedy 3700X to 321£, 3600X 230£, 2700X 190£. Na dzisiaj w grach 3700X i 3600X wypadają właściwie identycznie.
Płyta B450 to 100-110£, X470 to 130-150£, X570 to 170-250£. 3600X i B450 to 330-350£, z 3700X 100 funtów więcej, a z czymś pod X570 to już 500-520£.

4. Pytanie czy B450 obsłuży kolejne Ryzeny, wiadomo coś na ten temat ? X570 daje 100% gwarancję ?
5. Kiedy nowe chipsety i 8/16 i 10/20 Intela ? Jak było z premierą ostatnich płyt, które budżetowo chipsety płyt pojawiły się od razu ? Bo wtedy może trochę spadnie cena i9 9900K i taki zestaw z Z390 lub może średnia płyta i 8/16 czy 10/20 Intela, które żeby miało sens musi o te 7-10% w grach pogonić 9900k.

Czemu tak patrzę ? Bo jak wyjdą kolejne Ryzeny i będzie coś jak R7 może 10/20, ale Intela i tak nie przegoni w codziennym użytkowaniu mówię o i7 10xxx. Pytanie czy Intel delikatnie zawalczy ceną/rdzeniami. Jeśli cenowo półka zostanie tak samo, ale i7-10700K miałby 8/16 i + parę % to pewnie przegoni kolejnego Ryzena 7 nawet 10/20. I wtedy tania płyta typu B450 byłaby ok. Ale wydawać 200£ na X570 i np. 550-600£ na R9 z 12/24 14/28 ? Które może...w grach doskoczy 9700K, bo przeglądarka i gry to 24 wątków nie wykorzystują jednak ?

Wtedy taki zestaw na B450 i 3600X jest tani, wystarczy chyba do RTX 2070S na dwa lata, a wtedy jak nie pójdą na tym nowe Ryzeny to można sprzedać, a różnica w cenie płyty ~ 100£ i procesora kolejne 100£ daje do 200£ oszczędności i kilkadziesiąt ze sprzedaży = darmową płytę i potencjalnie 1/3 nowego Ryzena 4700X lub podobnie na nowych Intelach.

Tańszy zestaw z 3600X i B450 (liczenie, że pójdą kolejne Ryzeny) plus RTX 2070 Super i oszczędność 250-280£. X470/X570 i 3700X również z RTX 2070 Super, tylko wtedy spada opłacalność przesiadki na nowe Ryzeny. :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Październik 2019 - 06:53

Zobacz postl0tus, o 09 Październik 2019 - 03:01, napisał(a):

1. Kiedy premierę mają mieć płyty z chipsetem B550 pod nowe ryzeny ? Są jakieś przypuszczalne daty i ceny ?
Jak zobaczyłem pierwszy "przeciek" na temat specyfikacji tego układu, to odechciało mi się na niego czekać (niektóre porty w antycznym PCI-E 2.0, zupełnie jak w X470 i B450).

Analogicznie pierwszy przeciek na temat spec. nowych chipsetów Intel - nadal DMI 3.0 (czyli mostek z CPU połączony z "prędkością" PCI-E 3.0 x4) i wszystko wpięte w mostek, czyli wystarczy jeden szybki SSD by to zapchać, analogicznie jak w Z390 (a osobnych linii dla SSD nie ma) - żal.intel.com

Oby się oba "przecieki" nie sprawdziły, bo taka specyfikacja w 2019-2020 roku jest śmieszna.

Jedyny chipset który jest obecnie na miarę współczesności, a nawet przyszłości to AMD X570 ... tylko mi osobiście nie pasi ten wentylatorek.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 09 Październik 2019 - 06:56


#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20142
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Październik 2019 - 08:56

Zobacz postKyle_PL, o 09 Październik 2019 - 07:53, napisał(a):

nadal DMI 3.0 (czyli mostek z CPU połączony z "prędkością" PCI-E 3.0 x4)

Skąd masz pewność, że DMI nie zostanie poszerzone do 8 linii?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Październik 2019 - 09:22

Zobacz postMitycznyJeż, o 09 Październik 2019 - 08:56, napisał(a):

Skąd masz pewność, że DMI nie zostanie poszerzone do 8 linii?
Pewności na szczęście nie mam i liczę na to, że ten przeciek:
Dodaj obrazek
okaże się ponurym żartem.

Info: jeśli dadzą 8 linii PCI-E 3.0 między mostkiem a CPU (co powinni już zrobić przy ostatniej wymianie podstawki i zmianie generacji CPU), to nie sądzę, by nazwali to DMI 3.0. Jeśli dadzą 8x PCI-E 3.0 to powinni to nazwać DMI 4.0.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 09 Październik 2019 - 09:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 09 Październik 2019 - 09:32

Nazwy DMI z reguły pokrywały się zawsze z generacją PCIE. Ale osobiście bardzo wątpię, żeby dali te 8 linii, to jednak platforma mainstreamowa przy której dbają, żeby płyty były możliwie łatwe i tanie w produkcji... Jest jednak szansa, że platforma będzie PCIE 4.0-ready i po upgradzie procesora DMI "awansuje" na 4.0.

#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20142
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Październik 2019 - 09:45

Pytam bo w datasheetach pierwszych chipsetów 14nm było widać, że zostały przygotowane z możliwością pracy na 8 liniach. Gdzieś to pewnie zostanie użyte, pytanie tylko czy np. tylko w hedt, czy do mainstreamu też trafi.
Może zrobią Z490 pracujące na x4, i Z495 pracujące na x8 8:E
Możliwości segmentacji są nieskończoooooone!

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Październik 2019 - 09:57

Zobacz postMitycznyJeż, o 09 Październik 2019 - 09:45, napisał(a):

Może zrobią Z490 pracujące na x4, i Z495 pracujące na x8 8:E
Niech nawet zrobią najtańsze chipsety przycięte do 4 linii (odpowiedniki H310, B360, B365), a droższe (odpowiedniki Z370 i Z390) z 8 liniami - to w sumie nie byłoby nawet takie złe ... wówczas nawet nazwę DMI 3.0 bym przebolał. 8:E

Zobacz postAssassin, o 09 Październik 2019 - 09:32, napisał(a):

wątpię, żeby dali te 8 linii, to jednak platforma mainstreamowa przy której dbają, żeby płyty były możliwie łatwe i tanie w produkcji...
Z drugiej strony, jeśli by poświęcili 4 linie "wyjścia" z chipsetu, na dodatkowe 4 linie "wejścia" do chipsetu, to cena powinna być wręcz stała, a ilość linii "wyjścia" i tak pozostałaby duża (Z390 ma 24 linie, to Z490 miałby 20 linii).

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 09 Październik 2019 - 10:13


#8 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 09 Październik 2019 - 10:12

Tylko, że ścieżka z procesora do PCH jest dość długa i tu jest główny problem. Segmentacja byłaby jakimś rozwiązaniem. Procesor musiałby mieć 8 linii, ale nie każdy chipset musiałby to wykorzystywać.

Ale podejrzewam, że perspektywa "oszczędności" dzięki rychłemu wprowadzeniu PCIE 4.0 ogranicza zapał do tego typu działań.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Październik 2019 - 10:24

Mogliby ewentualnie zastosować rozwiązanie AMD, czyli między CPU a chipsetem po staremu 4 linie, ale dodatkowe osobne 4 linie z CPU do SSD, co odciążyłoby połączenie CPU<->chipset.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 09 Październik 2019 - 10:25


#10 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 09 Październik 2019 - 10:25

Tylko, że te 24 "linie PCIe" z chipsetu nie są ściśle liniami PCIe, tylko HSIO. Bez szybszej, albo szerszej komunikacji z CPU i tak będzie ograniczony do 15 urządzeń. Szybsza komunikacja też nie rozwiąże problemu, bo musisz użyć mostków PLX lub innych kontrolerów, które także podnoszą koszt płyty głównej oraz przekładają się na zwiększone opóźnienie.

Np.

USB and PCI I/O Accelerators
ExpressFabric PCIe Gen4.0 and Gen 3.0 Switch and Retimer Solutions
https://www.broadcom...bridges/pex8114

Ten post był edytowany przez Deniryer dnia: 09 Październik 2019 - 10:27


#11 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 09 Październik 2019 - 10:38

Z tego co się orientuje chipset nie wymaga żadnych dodatkowych mostków PLX. Faktem jednak jest, że te "linie PCIE" które widać na diagramach w sporej części współdzielone są z USB, SATA oraz LAN. W większości przypadków z 24 "linii PCIE" efektywnie zostaje połowa do wykorzystania przez urządzenia (a i to często teoretycznie, bo producenci płyt nie zawsze wykorzystują możliwości chipsetu w pełni).

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2245
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 09 Październik 2019 - 11:04

Zobacz postDeniryer, o 09 Październik 2019 - 10:25, napisał(a):

Tylko, że te 24 "linie PCIe" z chipsetu nie są ściśle liniami PCIe, tylko HSIO. Bez szybszej, albo szerszej komunikacji z CPU i tak będzie ograniczony do 15 urządzeń. Szybsza komunikacja też nie rozwiąże problemu, bo musisz użyć mostków PLX lub innych kontrolerów, które także podnoszą koszt płyty głównej oraz przekładają się na zwiększone opóźnienie.

Np.

USB and PCI I/O Accelerators
ExpressFabric PCIe Gen4.0 and Gen 3.0 Switch and Retimer Solutions
https://www.broadcom...bridges/pex8114
Szybsza komunikacja między CPU a chipsetem (np. 8 linii PCI-E 3.0 wychodzących fizycznie z CPU, z przeznaczeniem tylko do komunikacji z mostkiem, a nie jak obecnie 4 linie ) sprawiłaby, że pojedynczy dysk SSD na PCI-E 3.0 x4 by nie zajmował całego kanału między CPU a Z390. Także problem w tym, że jedno urządzenie załatwia całe DMI 3.0 . Natomiast PLX to się daje raczej by dalej zwielokrotnić ilość linii z mostka (np. zrobić z 24 np. 28 linii, czyli 4 linie z pierwotnych 24 podwojone za pomocą PLX, co wynikowo daje 28). Innymi słowy chyba rozmawiamy o kompletnie różnych rzeczach.

Zobacz postAssassin, o 09 Październik 2019 - 10:38, napisał(a):

Z tego co się orientuje chipset nie wymaga żadnych dodatkowych mostków PLX.
W sumie, to czy przypadkiem chipset sam w sobie nie jest przełącznikiem działającym jak przełącznik PLX? Przecież też przełącza taki Z390 te 24 linie PCI-E 3.0 by korzystały wspólnie z 4 linii PCI-E 3.0 podczas komunikacji z CPU.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 09 Październik 2019 - 11:17


#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20142
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Październik 2019 - 11:28

Zobacz postKyle_PL, o 09 Październik 2019 - 11:24, napisał(a):

Mogliby ewentualnie zastosować rozwiązanie AMD, czyli między CPU a chipsetem po staremu 4 linie, ale dodatkowe osobne 4 linie z CPU do SSD, co odciążyłoby połączenie CPU<->chipset.

Nie zapominaj przy tym wszystkim, że AMD dostarcza więcej I/O z procka dlatego, bo ich CPU są pełnoprawnymi SoC, a chipsety są całkiem opcjonalne.
Ich układy (w szczególności APU) muszą dostarczać minimum dla stworzenia podstawowego i funkcjonalnego komputera.
Intel wciąż idzie drogą oddzielnego CPU i PCH.

Zobacz postAssassin, o 09 Październik 2019 - 11:38, napisał(a):

W większości przypadków z 24 "linii PCIE" efektywnie zostaje połowa do wykorzystania przez urządzenia (a i to często teoretycznie, bo producenci płyt nie zawsze wykorzystują możliwości chipsetu w pełni).

Zwykle przeważająca większość możliwości chipsetu jest wykorzystywana ;)
Pomijając oczywiście przypadki serii płyt opartych na tym samym PCB, a dostających różne chipsety - wtedy zwykle i/o jest ograniczone do możliwości gorszego chipu, a wersje płyt z lepszymi są dla mniej świadomej części konsumentów.

Zobacz postKyle_PL, o 09 Październik 2019 - 12:04, napisał(a):

W sumie, to czy przypadkiem chipset sam w sobie nie jest przełącznikiem działającym jak przełącznik PLX?

W praktyce jest. W teorii nie do końca, bo się tak nie identyfikuje.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2271
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 09 Październik 2019 - 11:35

Zobacz postKyle_PL, o 09 Październik 2019 - 07:53, napisał(a):

AMD X570 ... tylko mi osobiście nie pasi ten wentylatorek.

Piździk :E

Zobacz postl0tus, o 09 Październik 2019 - 04:01, napisał(a):

Same Ryzeny nie są już nowością, seria 3xxx tak samo, a płyty i biosy czy to do B450 czy X570 powinni wg mnie dawno być ogarnięte. Szczególnie, że od premiery minęło sporo czasu, a płyty za 800-1000zł powinny chodzić idealnie. Tam prawie nic nowego nie ma, prawie żadnych nowości technologicznych i jeszcze ten wiatraczek :lol2:

Ale masz w X570 PCIe 4.0,który się przyda w przyszłości.

#15 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Październik 2019 - 11:42

Najbardziej psiocza na ten wentylatorek, Ci co nie mają tych płyt, a testy niezbyt pokazują odzwierciedlenie w rzeczywistym zastosowaniu pc . Szczerze nie słyszałem tego wentylatorka nigdy , zmiana z tomahawka na Asusa nie wpłynęła na głośność zestawu . Więc wnioski nasuwają się same . A ludzie ze względu na ten wentylatorek , wybierają płyty np x470 za cenę x570 , byle nie mieć tego śmigłowca. Mnie na czysto wyjdzie ten Asus 600zl , bo jeszcze cashback jest w wysokości 120zl . Płyta jest całkiem Oki, nie mam najmniejszego problemu z sprawnością i stabilnością zestawu , ram idzie do granicy fclk. Nie miałem ani razu problemu ze startem pc .

#16 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1218
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 12:24

Akurat różne testy różnie pokazują. :) Czy 40mm wentylator mogący rozkręcić się do 4000obr/min może być cichy? Albo inaczej - czy będzie nadal cichy za rok lub dwa? Pamiętaj, że dużo ludzi uzasadniło sobie zakup turbo drogich X570 jako nieprzyjemny wydatek, który w zamian ma starczyć na lata.

Ciekawi mnie jak wiele osób chętnych spróbować sprzętu od AMD wstrzymało się z powodu niepewnej sytuacji z płytami? Do wyboru jest biedackie B450 ze swoimi dziwnymi problemami, X570 które startuje wieki, ma beznadziejne chłodzenie chipsetu i kosztuje krocie albo X470, które tak w uproszczeniu jest technologicznie w czasach B450, a cenowo w epoce X570. Bezsens. Proce fajne, ale nie bardzo jest w co je wpiąć, tak żeby mieć poczucie naprawdę dobrego zakupu. Dochodzi do absurdów typu jeden z tematów na tym forum, gdzie typek rozważa zakup X570 za 1800zł, żeby wpiąć w to Ryzena 3600 za 900zł. :E

BTW. skoro rynek łyknął półkę cenową płyt X570, to czekajcie co będzie się działo przy Z470. :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 09 Październik 2019 - 12:30

U mnie widziałem Max 3200rpm , jak w pokoju miałem 35* podczas grania. Na moje pakowanie x570 do ryzena 3600 to jest lekka przesada , ale jak ktoś nie ma nerwów walczyć na b450 , to zakup taniej x570 wydaje się być rozsądny i uzasadniony . Asus x570 na dysku sata , włącza się 17-19sek do gotowego pulpitu , wiec czy dużo? Nie wydaje mi się. B450 tomahawk z ryzenem 3600 uruchamial się około 1min .

#18 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1218
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 13:48

Zobacz postnovi, o 09 Październik 2019 - 13:30, napisał(a):

U mnie widziałem Max 3200rpm , jak w pokoju miałem 35* podczas grania.


To teraz pytanie czy po to masz topowe chłodzenie Noctua z dużymi wolnoobrotowymi wentylatorami które lecą pewnie na 900rpm, żeby jakieś malutkie śmigiełko wkręcało się na ponad 3000rpm. W dodatku przy "zwykłym" graniu, które nie powinno jakoś szczególnie angażować chipsetu. Raczej spodziewałbym się konieczności intensywnego chłodzenia w zastosowaniu profesjonalnym, studyjnym.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13674
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 09 Październik 2019 - 14:21

Zobacz postMitycznyJeż, o 09 Październik 2019 - 12:28, napisał(a):

Nie zapominaj przy tym wszystkim, że AMD dostarcza więcej I/O z procka dlatego, bo ich CPU są pełnoprawnymi SoC, a chipsety są całkiem opcjonalne.
Ich układy (w szczególności APU) muszą dostarczać minimum dla stworzenia podstawowego i funkcjonalnego komputera.
Intel wciąż idzie drogą oddzielnego CPU i PCH.

Teoretycznie tak, ale... Jedyna realna różnica to 4 porty USB wyprowadzone bezpośrednio z Ryzena. Jest niby jeszcze dedykowane PCIe 4x pod SSD, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na Intelu podzielić sygnał dla grafiki i wykorzystać 8x pod storage.

Ja bym jednak wolał, żeby procesory AMD nie były "pełnym SoC", a po prostu były pod nie lepsze chipsety. X570 jest ok, ale cenę ma godną HEDT...

#20 Użytkownik jest niedostępny   l0tus 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Pn, 01 Kwi 19

Napisany 09 Październik 2019 - 14:51

Zobacz postnovi, o 09 Październik 2019 - 11:42, napisał(a):

Najbardziej psiocza na ten wentylatorek, Ci co nie mają tych płyt, a testy niezbyt pokazują odzwierciedlenie w rzeczywistym zastosowaniu pc . Szczerze nie słyszałem tego wentylatorka nigdy , zmiana z tomahawka na Asusa nie wpłynęła na głośność zestawu . Więc wnioski nasuwają się same . A ludzie ze względu na ten wentylatorek , wybierają płyty np x470 za cenę x570 , byle nie mieć tego śmigłowca. Mnie na czysto wyjdzie ten Asus 600zl , bo jeszcze cashback jest w wysokości 120zl . Płyta jest całkiem Oki, nie mam najmniejszego problemu z sprawnością i stabilnością zestawu , ram idzie do granicy fclk. Nie miałem ani razu problemu ze startem pc .


Na razie nie mam. Ale w czasach nFore 4 miałem :E I powiem tak, że płyta porządna DFI, sama w sobie bardzo fajna, ale właśnie tak po półtora roku, może dwóch latach zaczął chodzić inaczej, ale jeszcze była gwarancja to nie wymieniałem. Płyty mają trzy lata, szkoda by się potem bujać z takim startującym odrzutowcem. Bo powiem, że taki mały też potrafi dać, szczególnie, że raczej w czasie gwarancji sami go nie zmienimy, a chciałem kiedy zaczął tak chodzić na pasywne.

Czy te wiatraczki mają możliwość pełnej kontroli w BIOSie ? Nawet wyłączenia ich ? :cool: I czy tutaj są jakieś ograniczenia co do producenta/modelu ? Np. jeden producent daje taką możliwość, drugi nie ?

Zobacz postSplendor_97, o 09 Październik 2019 - 11:35, napisał(a):

Piździk :E


Ale masz w X570 PCIe 4.0,który się przyda w przyszłości.

No właśnie piździk. PCIe 4.0 i przyszłość. Powiem tak, jak nadejdzie przyszłość to może ja już będą na nowym zestawie ? :E

Zobacz postmarkencjusz, o 09 Październik 2019 - 12:24, napisał(a):

Akurat różne testy różnie pokazują. :) Czy 40mm wentylator mogący rozkręcić się do 4000obr/min może być cichy? Albo inaczej - czy będzie nadal cichy za rok lub dwa? Pamiętaj, że dużo ludzi uzasadniło sobie zakup turbo drogich X570 jako nieprzyjemny wydatek, który w zamian ma starczyć na lata.

Ciekawi mnie jak wiele osób chętnych spróbować sprzętu od AMD wstrzymało się z powodu niepewnej sytuacji z płytami? Do wyboru jest biedackie B450 ze swoimi dziwnymi problemami, X570 które startuje wieki, ma beznadziejne chłodzenie chipsetu i kosztuje krocie albo X470, które tak w uproszczeniu jest technologicznie w czasach B450, a cenowo w epoce X570. Bezsens. Proce fajne, ale nie bardzo jest w co je wpiąć, tak żeby mieć poczucie naprawdę dobrego zakupu. Dochodzi do absurdów typu jeden z tematów na tym forum, gdzie typek rozważa zakup X570 za 1800zł, żeby wpiąć w to Ryzena 3600 za 900zł. :E

BTW. skoro rynek łyknął półkę cenową płyt X570, to czekajcie co będzie się działo przy Z470. :D



:thumbup: bo kupując X570 robię to dlatego żeby nie wymieniać płyty za rok czy dwa. To taka opcja, że wsadzę tam w razie czego jak będzie taniutki 3900X(kiedy rdzenie będą ważniejsze niż siła jednego wątku) czy coś z serii 4700X czy 4900X. Więc fajnie jakby płyta pochodziła 3-4 lata. Coś jak zestawy z 2500K od Intela ;)

No ja mam właśnie ten problem. Liczba problemów o jakich czytam jest naprawdę duża. I sorry, nie czarujmy się nowością i młodością procesorów i platformy. Po pierwsze do premiery trzeba się przygotować. Po drugie to nie są płyty po 200-300zł. Po trzecie obecnie BIOSy powinny śmigać idealnie. Po czwarte samo AMD przecież trochę się przyznaje do problemów.
A co gdyby Intel miał 100% mocy, a nie szukał oszczędności w tym czego nie produkować bo nie daje rady ? I gdyby tak 9700K było w cenie 3700X, a różnica się trochę zmniejszyła. Gdyby nie ten skok cen u Intela to pewnie spora cześć ludzi brałaby dalej 8700K/9700K.

Dlatego ja rozważam nawet B450 z 3600X i może fuksem da się wsadzić coś z następnych Ryzenów. Dlatego też pytam o B550 :hmm: Powinno być taniej niż X570 i dawać 100% gwarancję obsługi kolejnej serii i może bez wiatraczków ? :D


Zobacz postnovi, o 09 Październik 2019 - 12:30, napisał(a):

U mnie widziałem Max 3200rpm , jak w pokoju miałem 35* podczas grania. Na moje pakowanie x570 do ryzena 3600 to jest lekka przesada , ale jak ktoś nie ma nerwów walczyć na b450 , to zakup taniej x570 wydaje się być rozsądny i uzasadniony . Asus x570 na dysku sata , włącza się 17-19sek do gotowego pulpitu , wiec czy dużo? Nie wydaje mi się. B450 tomahawk z ryzenem 3600 uruchamial się około 1min .


Mam pytanie dlaczego 3600, a nie 3700X ? Cena ? Za mała różnica wydajności dla Ciebie wobec 3700? Jakiś plan co do późniejszej wymiany na 3900/4700/4900 jak zacznie brakować rdzeni/wydajności ? Kartę brałeś przed procesorem i płytą ?

Widziałem ten cashback od Asusa, tylko ona ma ? Patrzyłem na ASUS ROG STRIX X570 F i ASUS TUF GAMING X570-PLUS. Ceny są kosmiczne, 260 i 210 funtów! Nawet po cashbacku to 210 i 175 za jak to w recenzjach opisują model ze średniej półki :lol2: Normalnie jak nowe smartfony od Samsunga i Apple ;)

Drugie pytanie, ale do wszystkich...to są jakieś konkretne modele X570, bo są testy gdzie np. X370 startuje 15 sekund, a X570 30-40 sekund. I szczerze to mnie "przeraża" bo ostatnim PC poza laptopem był Intel i kurde taki start to jak lagujący smartfon xD
Jak ktoś ma jakieś linki do testów to chętnie bo czy wybiorę B450 czy X570 to w danej cenie chcę płytę/chipset, który szybko startuje. Szczególnie jeśli to ma być wybór na parę lat.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych