Forum PCLab.pl: Spadek wydajności po jakimś czasie... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spadek wydajności po jakimś czasie... ...coś ogranicza kartę graficzną.

#1 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 06:23

Cześć,
Od jakiegoś tygodnia mam problem ze spadkiem wydajność po kilku minutach od uruchomienia komputera.
Przykład pubg: normalnie kiedy karta chodzi na pełnych obrotach mam w grze 100-144FPS i temperatury dochodzące do 73-74C. Natomiast po kilku minutach gry wydajność mi spada do 70-110FPS a temperatury osiągają max 67C. W msi ab niby karta chodzi na 99% ale tak jak by ją coś ograniczało.

Sprawdziłem wczoraj BFV i wydajność mam tam tragiczną, na moim sprzęcie było 60-80FPS...

Ale w innych grach też właśnie zauważyłem mocny spadek wydajności i temperatur z 75 na 68.

Spotkał się ktoś z takim problemem? Od czego warto zacząć szukać przyczyny?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12158
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 09 Październik 2019 - 07:26

Cześć
Coś nie halo z systemem?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6073
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 09 Październik 2019 - 07:30

Format.

#4 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 07:30

Zobacz postKiller85, o 09 Październik 2019 - 08:26, napisał(a):

Cześć
Coś nie halo z systemem?

Też na to stawiam, tylko co dokładniej bo chciałbym uniknąć reinstalacji. Nie wiem może wrócę łatkę wcześniej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 09 Październik 2019 - 08:08

Może mało RAM? Miałem podobnie w ARK:SE mając 8GB RAM, po zmianie na 16GB już tylko HDD mi zamula :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 08:09

Zobacz postBart2_3_4, o 09 Październik 2019 - 09:08, napisał(a):

Może mało RAM? Miałem podobnie w ARK:SE mając 8GB RAM, po zmianie na 16GB już tylko HDD mi zamula :)

mam 2x8GB

Takie cyrki mam od niedawna, wcześniej wszystko było ok. Karta pracowała ile fabryka dała.

Ten post był edytowany przez gret dnia: 09 Październik 2019 - 08:09


#7 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4023
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 09 Październik 2019 - 13:00

może to nie GPU, a CPU ma throttling?

#8 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 13:02

Zobacz posthuudy, o 09 Październik 2019 - 14:00, napisał(a):

może to nie GPU, a CPU ma throttling?

CPU się nudzi.
Najdziwniejsze że afterburner pokazuje że GPU chodzi na 99%...

#9 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1873
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 09 Październik 2019 - 13:39

może jakiś wirus/trojan który coś kopie ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 14:00

Zobacz postdawidoxx, o 09 Październik 2019 - 14:39, napisał(a):

może jakiś wirus/trojan który coś kopie ;)

tylko na pulpicie też by kopał i grafikia by pracowała a nie pracuje :hmm:

#11 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1873
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 09 Październik 2019 - 14:22

Zobacz postgret, o 09 Październik 2019 - 14:00, napisał(a):

tylko na pulpicie też by kopał i grafikia by pracowała a nie pracuje :hmm:


Niekoniecznie - są tez takie które podczas pewnej aktywności zaczynają dopiero kopać tak aby było je cieżko wykryć ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 09 Październik 2019 - 20:31

Format pomógł, wydajność wróciła na swój poziom. Widocznie miałem jakiś syf w W10 albo to aktualizacja 1903 :(

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 09 Październik 2019 - 21:32

Aktualka nie, mam ją i jest ok.

#14 Użytkownik jest niedostępny   gret 

  • RS
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6760
  • Dołączył: Pt, 17 Kwi 09

Napisany 10 Październik 2019 - 06:30

Zobacz postWpotrzebie2017, o 09 Październik 2019 - 22:32, napisał(a):

Aktualka nie, mam ją i jest ok.

Tylko to jest Windows, u każdego działa inaczej. :P Może mi zassało jakąś starszą wersję.
Heh teraz się czuję jak bym zmienił grafikę o 30% mocniejszą :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych