Forum PCLab.pl: asus rt-ac51u klient openvpn - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

asus rt-ac51u klient openvpn asus rt-ac51u klient openvpn

#1 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 15:16

Cześć
Próbuje zestawić tunel między dwoma mieszkaniami. Serwer openvpn na routerze tp-link, klient na routerze asus. Tp-link wygenerował mi gotowy plik openvpn_config.ovpn, serwer został włączony na tym routerze (w trybie tun) . Następnie w routerze asus w zakładce vpn/klient openvpn dodałem nowy profil, wykorzystując plik openvpn_config.ovpn, następnie aktywowałem i przy statusie połączenia jest komunikat: konflikt dotyczący ip / routingu.
Co zrobiłem nie tak?

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 09 Październik 2019 - 15:52

Zobacz postdyskol, o 09 Październik 2019 - 16:16, napisał(a):

Co zrobiłem nie tak?

A jaką masz adresację w sieci TP-Linka, a jaką w sieci Asusa?

#3 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 17:07

Zobacz postQwinto, o 09 Październik 2019 - 15:52, napisał(a):

A jaką masz adresację w sieci TP-Linka, a jaką w sieci Asusa?



tp-link 192.168.1.1
asus 192.168.2.1

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 09 Październik 2019 - 17:42

A dla VPN jaką sieć ustawiłeś?

#5 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 17:47

Zobacz postQwinto, o 09 Październik 2019 - 17:42, napisał(a):

A dla VPN jaką sieć ustawiłeś?


10.8.0.0

#6 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 09 Październik 2019 - 19:15

Zobacz postdyskol, o 09 Październik 2019 - 18:07, napisał(a):

tp-link 192.168.1.1
asus 192.168.2.1

Z maską 24 bitową? (255.255.255.0)

Jeśli tak to niby wszystko powinno banglać. Sprawdzałeś czy coś jest w logach na Asusie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 21:22

Zobacz postQwinto, o 09 Październik 2019 - 19:15, napisał(a):

Z maską 24 bitową? (255.255.255.0)

Jeśli tak to niby wszystko powinno banglać. Sprawdzałeś czy coś jest w logach na Asusie?

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:51

Litości, daj coś w lepszej rozdzielczości...

#9 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 09 Październik 2019 - 22:06

Zobacz postQwinto, o 09 Październik 2019 - 21:51, napisał(a):

Litości, daj coś w lepszej rozdzielczości...

Załączone pliki



#10 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3707
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 10 Październik 2019 - 09:20

W logu też nic nie widać. Nie wiem dlaczego wyskakuje komunikat o błędzie.

#11 Użytkownik jest niedostępny   dyskol 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 17:41

ostatnie wiersze mowią o konflikcie?

Załączone pliki



#12 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1183
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 10 Październik 2019 - 19:17

Zobacz postQwinto, o 10 Październik 2019 - 10:20, napisał(a):

W logu też nic nie widać. Nie wiem dlaczego wyskakuje komunikat o błędzie.


Bo to asus ;p
Jak pamiętam w 45 w asusach był taki knif, że z vpn albo działało zawsze albo nie działało, niby wszystko było ok ustawione z vpn i qupa, rozwiązaniem było tomato lub merlin, choć merlin też wszystkiego nie miał poprawionego i qos nie działał jak powinnien.

Nie wiem czy do tego modelu jest merlin ale tomato powinno smigać ewentualnie openwrt jak nie ma merlina jest openwrt zależy co tam pod maską ma ten srasus.
Oczywiscie na własną odpowiedzialność.
Jak jesteś pewny, że ustawienia są ok i boisz sie uceglić router to twardy reset siekierką i można próbować inne firmware producenta

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 10 Październik 2019 - 19:24


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych