Forum PCLab.pl: RTX 2060s niepokojące niskie użycie GPU w grach i spadki fps? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTX 2060s niepokojące niskie użycie GPU w grach i spadki fps? procesor nie jest wąskim gardłem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:05

Witajcie,
Dzisiaj dołożyłem nowy dysk MX500 1 TB, więc wreszcie mogę zainstalować zaległe gierki. Na pierwszy ogień padło na FarCry Primal i nie byłbym sobą gdybym nie uruchomił benchmarka wbudowanego w grę. Niestety, wyniki wyszły słabe. Zauważyłem, że użycie GPU nigdy nie osiągnęło więcej niż 90%. Uruchomiłem "nową grę" i tam było dokładnie tak samo. Użycie gpu oscylowało w granicach 75-85% i nigdy nie przekroczyło 90%. P
Znalazłem na youtube test na podobnej, ale mimo wszystko słabszej konfiguracji do mojej: https://www.youtube....6rjqivQo&t=319s i użytkownik ma średnio 10-15 fps więcej. (2060 bez super, niepodkręcony procesor i gorzej taktowany ram). Jak widać na filmiku użycie gpu oscyluje w granicach 99%. Co u mnie może być nie tak?

Trochę się zmartwiłem, dlatego piszę. Chodzi mi po głowie przeinstalowanie systemu Windows, a nawet format dysku systemowego, ponieważ przeniosłem dysk systemowy z laptopa używając przy tym programu DDU (display driver unistaller). Jednak z opinii forumowiczów wiem, że zabieg z DDU nie powinien negatywnie wpłynąć na stabilność.

Sterowniki mam aktualne. OC stabilne i gruntowanie wytestowane. W 3Dmark timeSpy mam 8864 punkty, więc prawidłowy wynik. Komputer chodzi bardzo stabilnie.

Próbowałem włączyć tryb zarządzania energią na maksymalną wydajność, ale nie przyniosło to efektów.

pzdr.

edit: mój sprzęt:

CPU:Ryzen 2600 @ 4.0 GHz 1.3v + Fera 3 RGB MOBO: MSI B450 Gaming Pro Carbon AC
RAM: Crucial LT Sport 16GB CL16 @ 3466 MHz SSD: IRDM PRO 240GB
GPU: Palit RTX2060s GP OC 8GB
CASE: NZXT H500 +Fractal Design AL120+AL140 PSU: Corsair TX650M
MONIT: Benq ex3203r 144Hz AUDIO: Creative T6 II 2.1

Ten post był edytowany przez kowallosu dnia: 09 Październik 2019 - 21:44


#2 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 449
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 09 Październik 2019 - 21:16

Fajnie, fajnie - w jakiej rozdzielczości grasz + jaki masz FPS?
P.S. kolega ma:
Ryzen 2600
MSI b450 Gaming Pro Carbon AC
16GB ram Crucial 3200mhz 16cl

#3 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:20

Sprzętu nie wymieniałem, bo mam go w opisie. Mam średnio 10-15 fps mniej w tej samej lokacji co we wrzuconym przeze mnie filmiku. Ustawiłem identyczną rozdzielczość i detale, czyli 1080p ultra.

W benchmarku w 1440p mam średni fps 63.

Bardzo mizerne wyniki, spowodowane zapewne słabym użyciem GPU.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 449
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 09 Październik 2019 - 21:28

Zobacz postkowallosu, o 09 Październik 2019 - 21:20, napisał(a):

Sprzętu nie wymieniałem, bo mam go w opisie. Mam średnio 10-15 fps mniej w tej samej lokacji co we wrzuconym przeze mnie filmiku. Ustawiłem identyczną rozdzielczość i detale, czyli 1080p ultra.

W benchmarku w 1440p mam średni fps 63.

Bardzo mizerne wyniki, spowodowane zapewne słabym użyciem GPU.

Dobrze, że go masz tylko spojler się nie rozwija... Gość ma R5 3600 czyli i tak trochę lepiej niż R5 2600 OC. Próbowałeś z tymi samymi sterownikami jak z tego filmu? Tylko w FCP masz taki problem?

#5 Użytkownik jest niedostępny   tomn2o 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Pt, 29 Mar 19

Napisany 09 Październik 2019 - 21:29

Gry z tej serii tak mają, lubią procesory wysoko taktowane, najlepiej bez HT. Ile masz fps, jak ustawisz dużo niższą rozdzielczość, np 720p?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:34

Zobacz postRonin69, o 09 Październik 2019 - 22:28, napisał(a):

Dobrze, że go masz tylko spojler się nie rozwija... Gość ma R5 3600 czyli i tak trochę lepiej niż R5 2600 OC. Próbowałeś z tymi samymi sterownikami jak z tego filmu? Tylko w FCP masz taki problem?


Wstawiłem niepoprawny link. edytowałem i chodzi mi o ten:

https://www.youtube....6rjqivQo&t=319s

W FCP go zauważyłem głównie. Wcześniej grałem w doom 3 i tam gra nie trzymała stałych 99% GPU. Czasami spadało, ale FPS był dobry. Testuję na najnowszych sterownikach. A co myślisz o przeinstalowaniu systemu na nowo?

ps. dziwne, że się nie rozwija, u mnie działa i na telefonie i na komputerze.

Zobacz posttomn2o, o 09 Październik 2019 - 22:29, napisał(a):

Gry z tej serii tak mają, lubią procesory wysoko taktowane, najlepiej bez HT. Ile masz fps, jak ustawisz dużo niższą rozdzielczość, np 720p?


No mam dowód na youtube, że jednak u innych na tym procesorze grafa osiąga 99%.

https://www.youtube....h?v=DMSss9S6YKk tutaj np. mój procesor z gtx 1660ti i ja mam mniej więcej tyle klatek albo i nawet mniej...

Ten post był edytowany przez kowallosu dnia: 09 Październik 2019 - 21:39


#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Październik 2019 - 21:37

Ale ze jak? System sklonowałeś czy tam przeniosłeś z lapka do desktopa? :E Późno już i mogę czegoś nie rozumieć, ale lapek i twój desktop to dwa rożne komputery i tam bajzel musi być niezły w systemie. :E (jeśli jest jak jest tak jak napisałem) :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 09 Październik 2019 - 21:43

Zobacz postSary, o 09 Październik 2019 - 22:37, napisał(a):

Ale ze jak? System sklonowałeś czy tam przeniosłeś z lapka do desktopa? :E Późno już i mogę czegoś nie rozumieć, ale lapek i twój desktop to dwa rożne komputery i tam bajzel musi być niezły w systemie. :E (jeśli jest jak jest tak jak napisałem) :E



Na laptopie (core i5 + nvidia) odpaliłem DDU i wyczyściłem sterowniki karty graficznej. Ręcznie usunąłem urządzenia z menadżera urządzeń. Podpiąłem dysk do komputera stacjonarnego, zainstalowałem sterowniki. (początkowo ryzen 2600 + karta AMD). Gdy kupiłem rtx2060 super, to znowu użyłem DDU aby odinstalować sterowniki karty graficznej AMD i finalnie zainstalowałem kartę 2060 super.

System działa świetnie. Ale reinstall chodzi mi po głowie jeżeli będą takie cuda w grach.

#9 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 09 Październik 2019 - 22:02

Zobacz postkowallosu, o 09 Październik 2019 - 22:43, napisał(a):

System działa świetnie. Ale reinstall chodzi mi po głowie jeżeli będą takie cuda w grach.

No jednak nie do końca świetnie :E Nie mowie ze to nie może działać, ale często mimo wszystko coś tam zostaje, śmieci jakieś i mogą się dziać różne jaja. Jeszcze bym rozumiał jakbyś musiał stawiać system na HDD, ale przecież na SSDku to jest chwila moment i nawet jak później się musisz tez chwilę z "resztą" pomęczyć, to robisz to raz na dłuższy czas i nie musisz się potem zastanawiać czy to czasami nie jest problem ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 06:12

może spróbuję z systemem, ale jestem steptycznie nastawiony.

https://youtu.be/ywSaYpqztVA konfiguracja jak u mnie i 20 fps wiecej.

czy ktoś z Was ma jeszcze jakieś sugestie?

Ten post był edytowany przez kowallosu dnia: 10 Październik 2019 - 07:07


#11 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 152
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 10 Październik 2019 - 06:38

DDU używałeś w trybie awaryjnym?
Jeżeli laptop posiadał procesor Intela to wszystko co jest z nim związane musi wylecieć z systemu - sterowniki chipsetu, wpisy do rejestry, programy z auto-startu (np. Inte ME Engine lub Rapid Storage). To samo się tyczy kontrolerów, kart sieciowych, dźwiękowych, sterowników TB3/USB etc.
Do czyszczenia rejestru i części pozostałości możesz użyć darmowego CCleaner.
Dalej właściwości dyski i czyszczenie dysku - systemowego oraz tego, na którym znajdują się gry. Głownie Delivery optimization files (aplikacje, pliki oraz windows update, które są rozprowadzane po sieci domowej w celu przyspieszenia np. windows update)oraz DirectX shader cache (dane przyspieszające uruchamianie aplikacji, niech windows je odbuduje niż ma bazować na starych, nieaktualnych)
Jeżeli nie masz to zainstaluj najnowsze sterowniki chipsetu AMD.

Tak szczerze to przenoszenie/klonowanie systemu pomiędzy dwoma różnymi konfiguracjami sprzętowymi jest skomplikowane i nie wiem czy szybciej nie zainstalujesz na nowo systemu niż jakbyś miał próbować go doprowadzić do ładu i składu używają tylko darmowych programów.
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 07:06

dziękuję za powyższe sugestie, wydają się pomocne.

DDU w trybie awaryjnym. wydaje mi się, że usunąłem wszelkie pozostałości po starym sprzęcie, ale spróbuję jeszcze użyć cleanera wbudowanego w system zaznaczając wspomniane wyżej opcje.
CCcleanera uzywam na porządku dziennym.

#13 Użytkownik jest niedostępny   damaioshin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: So, 03 Sty 09

Napisany 10 Październik 2019 - 08:10

kombinujesz jak kon pod górę. instalacja windowsa to 20 minut, drugie tyle na sterowniki.

#14 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 10 Październik 2019 - 08:28

Dlatego robi się format... Spędzisz godzinę i masz czysty system, a tak to siedzisz tydzień, czyścisz, grzebiesz i koniec końców zrobisz format.

#15 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 13:44

są powody dla których formata nie zrobiłem. wypowiedź użytkownika Deniryer jest najbardziej pomocna. format zawsze będę mógł zrobić, ale nie powiem interesuje mnie powód dlaczego taki problem występuje. format to dla mnie ostateczność, jeżeli się okaże że jednak jest to problem sprzętowy, to zmarnowany format spowoduje utratę poprawnie skonfigurowanego środowiska.
Spróbuję od wyczysczenia sterowników (ddu) i usunięciu wszystkiego z autostartu.
być może w usługach siedzą śmieci. a może to problem jedynie z far cry. znalazlem watek w necie identyczny jak mój i tam format nie pomogl, malo tego w 3dmarkach problemu nie bylo, a w grach gpu nigdy nie nosiagalo wiecej niz 80 procent.

#16 Użytkownik jest niedostępny   damaioshin 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 293
  • Dołączył: So, 03 Sty 09

Napisany 10 Październik 2019 - 14:31

Nie masz poprawnie skonfigurowanego środowiska, i właśnie to najprawdopodobniej jest powodem problemów. Ja nigdy nie traciłbym czasu na jakies czyszczenie sterowników, a już na pewno nie przeniósłbym systemu na komputer o odmiennej konfiguracji.

#17 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Październik 2019 - 14:42

Możesz nagrać Primal benchmark z włączonym MSI Afterburnerem aż do końca ile będzie min, max i średni fps?

#18 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 14:52

mogę nagrać Kolego, ale nie wystarczą Ci same liczby lub printscreen? ;) bede w domu to wrzucę nagranie.

#19 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2957
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 10 Październik 2019 - 15:17

Zobacz postkowallosu, o 10 Październik 2019 - 15:52, napisał(a):

mogę nagrać Kolego, ale nie wystarczą Ci same liczby lub printscreen? ;) bede w domu to wrzucę nagranie.


Nie wystarczy, bo chciałbym zobaczyć w jakich momentach się to dzieje, czy widać rwania itd.

U mnie na HDD jest taki problem w tym Far Cry, że pierwszy test zawsze ma do jego połowy własnie spadki do 80% użycia, jak kamera zjeżdża z bodaj wodospadu to mamy ścinkę. Za 2 testem już tego nie ma. Tak samo pytanie czy procesor chodzi stale na tym 4.0Ghz podczas grania, czy ramy trzymają taktowanie, jaki boost ma grafika przy tym teście, ale też ile % TDP jest brane.

Kiedyś przy zmianie Intela na AMD też miałem taki problem, że właśnie miałem mało fps w grach, ale to była wina pokiełbaszonych sterowników chipsetu i niestety trzeba było właśnie reinstalować windę.

A i rozumem używasz Full HD + ustawienia Ultra + HD tekstury? Typowo motion blur tylko tam jest off. Nie pamiętam czy tam jest przywracanie do domyślnych, bo czasem się coś też przestawi i wyniki są dziwne.

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 10 Październik 2019 - 15:24


#20 Użytkownik jest niedostępny   kowallosu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 815
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 10 Październik 2019 - 15:38

w pracy doradzili mi właśnie przeinstalować chipset. ale kurła robilem to już wcześniej. u mnie nigdy nie ma stałych 100% na gpu. cpu trzyma na sztywno 4ghz, a ram 3466 mhz. wrzucę filmik lub wnioski dzis wieczorem

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych