Forum PCLab.pl: Stary dysk twardy IDE 620MB nie działa na adapterze IDE-USB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Stary dysk twardy IDE 620MB nie działa na adapterze IDE-USB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 10 Październik 2019 - 05:40

Podpinam stary dysk IDE 620MB poprzez adapter IDE-USB i komputer widzi dysk jako niezainicjowany. Jak podepnę bezpośrednio do płyty głównej to widzi. Czy są jakieś adaptery które obsłużą ten dysk?

Ten post był edytowany przez NotebookM dnia: 10 Październik 2019 - 05:43


#2 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1826
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 10 Październik 2019 - 08:34

są, np pc3000, pytanie po co chcesz tego 25 letniego dysku używać?

#3 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 10 Październik 2019 - 19:26

Do starego kompa 486 używam a podłączam żeby przegrywać pliki na ten dysk bo ten dysk w tym starym komputerze pracuje. Dysk nie jest uszkodzony więc taki drogi specjalistyczny sprzęt nie jest mi potrzebny, dlatego pytałem o adapter.

Ten post był edytowany przez NotebookM dnia: 10 Październik 2019 - 19:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1826
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 11 Październik 2019 - 11:19

wsparcie dla tak starych dysków w adapterach ide-usb to loteria. spróbuj produktów Uniteka, te mogą mieć lepszą kompatybilność niż noname chinole

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20142
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Październik 2019 - 11:30

Bardzo możliwe, że dysk jest adresowalny tylko w CHS i nie obsługuje LBA. A że LBA jest standardem od dłuższego czasu, to adapter może nie obsługiwać starego adresowania.

#6 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 11 Październik 2019 - 16:04

Zobacz postMitycznyJeż, o 11 Październik 2019 - 11:30, napisał(a):

Bardzo możliwe, że dysk jest adresowalny tylko w CHS i nie obsługuje LBA. A że LBA jest standardem od dłuższego czasu, to adapter może nie obsługiwać starego adresowania.


Tak dokładnie, to właśnie może być to CHS, piszą też o tym na zagranicznych stronach. BIOS-y nawet te poźniejsze z czasów Core2Duo potrafiły jeszcze rozpoznać dysk z tym adresowaniem, być może nowsze też to potrafią, jednak większość adapterów IDE-USB tego nie potrafi ponieważ chip w takim adapterze stosuje wyłącznie adresowanie LBA. Spróbuję tego Uniteka: https://allegro.pl/o...a-ii-7776206801

Gdyby nie zadziałało to mogę przecież paczkomatem bezpłatnie zwrócić.

Ten post był edytowany przez NotebookM dnia: 11 Październik 2019 - 18:48


#7 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 16 Październik 2019 - 20:37

Niestety Unitek nie dał rady. Dysk jest całkowicie niewidoczny, jakby w ogóle nie był podłączony. Na starszym adapterze to chociaż widać go jako nie zainicjowany, tutaj nie widać w ogóle. I rzeczywiście ma kodowanie CHS bo po podłączeniu do komputera ze starszą płytą z czasów Windows XP widać przy jego nazwie CHS. Tak więc niestety muszę kopiować pliki podłączając do starszego komputera bezpośrednio do płyty.

Ponadto zauważyłem, że gdy dysk jest podłączony do komputera z systemami XP, Vista lub 7 to Windows się wczytuje, w systemach 8, 8.1 i 10 w czasie wczytywania systemu wywala bluescreen z błędem (BOOT DEVICE) i komputer się restartuje.

Ten post był edytowany przez NotebookM dnia: 16 Październik 2019 - 20:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   mirek190 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Wt, 08 Lut 11

Napisany 17 Październik 2019 - 22:51

To nie jepiej juz na tym starym kompie 486 przesylac wzystko po lanie ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 18 Październik 2019 - 16:08

Zobacz postmirek190, o 17 Październik 2019 - 22:51, napisał(a):

To nie jepiej juz na tym starym kompie 486 przesylac wzystko po lanie ?


Nie mam karty sieciowej w tym kompie. Musiałbym zdobyć kartę, nie wiem też jak się konfiguruje żeby przesyłała pliki pod DOS-em.

A co do tego Uniteka teraz się okazało że w ogóle nie czyta żadnych dysków, tak więc jest uszkodzony. Czekam na wymianę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7371
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 18 Październik 2019 - 17:18

A jakby właśnie wziął konwerter CF-IDE i wtedy kopiował na dysk?

#11 Użytkownik jest niedostępny   zen3x 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 264
  • Dołączył: Pt, 28 Wrz 12

Napisany 18 Październik 2019 - 21:23

Jak rozumiem, chcesz jakieś dane z 486 przegrać na nowoczesnego PC. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak zakup komputera, który to umożliwi. Koszty takiego komputera będą podobne do tego adaptera usb na eide- 100zł. Można jeszcze zastosować kabel null modem, W tym drugim rozwiązaniu jest trochę zabawy, ale da się to zrobić i trzeba się uzbroić w cierpliwość przy przesyłaniu danych.

Ten post był edytowany przez zen3x dnia: 18 Październik 2019 - 21:23


#12 Użytkownik jest niedostępny   NotebookM 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 109
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 21 Październik 2019 - 16:48

Zobacz postczolgista778, o 18 Październik 2019 - 17:18, napisał(a):

A jakby właśnie wziął konwerter CF-IDE i wtedy kopiował na dysk?


Chcę mieć oryginalny stary dysk w tym komputerze, to już takie retromaniactwo :)

Zobacz postzen3x, o 18 Październik 2019 - 21:23, napisał(a):

Jak rozumiem, chcesz jakieś dane z 486 przegrać na nowoczesnego PC. Najprostszym rozwiązaniem jest jednak zakup komputera, który to umożliwi. Koszty takiego komputera będą podobne do tego adaptera usb na eide- 100zł. Można jeszcze zastosować kabel null modem, W tym drugim rozwiązaniu jest trochę zabawy, ale da się to zrobić i trzeba się uzbroić w cierpliwość przy przesyłaniu danych.


Komputer do tego mam i to nie jeden (pisałem wyżej że podłączałem), chciałem po prostu inaczej (wygodniej) podpinać dysk - przez adapter IDE-USB.

Przyszedł nowy Unitek, niestety widzi tylko literę dysku i nic więcej. Dodatkowo nie rozpoznaje starego napędu CD-Rom, podczas gdy starszy adapter rozpoznaje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych