Forum PCLab.pl: Optymalizacja Windows 10 od pracownika Microsoft i Nvidii - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Optymalizacja Windows 10 od pracownika Microsoft i Nvidii czyli jak skonfigurować windowsa pod performance

#1 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 10 Październik 2019 - 10:27

Witam
Ostatnio szperałem w internecie pod kątem optymalizacji windowsa i sterownika nvidii pod jakość przy niskim spadku wydajności.
Trafiłem na ciekawego githuba, osoby która pracuje dla microsoftu i nvidii.

Co najważniejsze w tym wszystkim - obala on mity i błędne poradniki dotyczące "polepszenia wydajności" kosztem utraty funkcji windowsa. Jego cały poradnik opiera się na tweakach i poprawkach, bez usuwania funkcji w windowsie!!

https://github.com/C...CH/GamingTweaks

Ogólnie dużo rzeczy jest już tu znanych, pokroju wyłączenia oszczędzania energii w biosie, zablokowanie network throttlingu i inne - ale na największa uwagę zasługuje ta strona :

https://docs.google....UYrrWQClwUU/pub

z której konfigurujemy sterowniki nvidii programem nvidia inspector.

Prywatnie jestem w szoku. Spadek fps minimalny (około 5%-10% w zależności od tytułu) a jakość obrazu i płynność zwala mnie z nóg. Jak po tych ustawieniach odpaliłem forze horizon 4 to nie wiedziałem co powiedzieć. Więcej szczegółów, bardziej realistyczne detale i płynność nie-do-opisania przy znikomym inputlagu.

Ciekawa sprawa w CSGO -> na 1440p mam więcej fpsów, modele są ostrzejsze i widoczniejsze z daleka, płynność jest G E N I A L N A, zero smużenia i praktycznie 0 input laga.

Dodatkowo jak ktoś ma freesync/gsync dzięki tym ustawieniom działa on w trybie "pełny ekran bez ramek" !!

Oczywiście po za nvidia inspectora zalecam przejrzeć większość zakładek i skonfigurować windowsa/bios pod jego preferencjami - gdyż nie tracimy na funkcjonalności windowsa.

Przed tym wszystkim zalecam backup rejestru i windowsa, dla wszelkiego bezpieczeństwa.


Jedyne co mi nie pomogło / rozwaliło wydajność to zmiana dynamictick & tscsyncpolicy - objaw mulący windows i opóźnione animacje. Z doświadczenia wiem, że to kwestia wersji windowsa i hardware, gdyż jakiś rok temu używałem tego tweaka i wszystko było oK.
https://github.com/C...cking/Readme.md

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12158
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 10 Październik 2019 - 10:45

Trzeba będzie to sprawdzić...

Dzięki ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3245
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 10 Październik 2019 - 11:08

Mozesz w skrocie napisac co Ci dalo najwiekszego kopa? W sensie uzyles wszystkich tweakow z
https://docs.google....UYrrWQClwUU/pub i przez to tak fajnie chodzi czy jak?

#4 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 10 Październik 2019 - 12:11

Zobacz postjoloxx9, o 10 Październik 2019 - 11:08, napisał(a):

Mozesz w skrocie napisac co Ci dalo najwiekszego kopa? W sensie uzyles wszystkich tweakow z
https://docs.google....UYrrWQClwUU/pub i przez to tak fajnie chodzi czy jak?


zrobiłem wszystko po kolei z tych poradników.

Zablokowałem telemetrię, ustawiłem network throttling, użyłem tweaków karty sieciowej intela, użyłem tweaków rejestru MSCC, ustawiłem funkcje w biosie, zainstalowałem pakiet AIO visuali, wyłączyłem optymalizacje pełno ekranową w każdej grze i pewnie jeszcze kilka rzeczy, których nie pamiętam.

Ogólnie po prostu czytałem wszystko po kolei i wrzucałem tweaki, które zaleca. Na końcu ogarnąłem ustawienia nvidii inspectora.

@edit : aha i na końcu przeprowadziłem test wydaności systemu CMD : winsat formal -restart clean

Jakby ten poradnik nie jest na zasadzie :kopnij-wklej: tylko przeczytaj co Ci potrzebne/co może zadziałać i ustaw - tak jak to sam autor zaznaczył w poście.

Cytuj

Do it yourself and don't be lazy - use brain.exe and do not copy tweaks from the internet!.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 10 Październik 2019 - 12:17


#5 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 270
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 10 Październik 2019 - 12:21

Niektóre rzeczy to bzdura u mnie spada wydajność w testach i o 1500 ptk, śmiechu warte.

#6 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 10 Październik 2019 - 12:43

Zobacz postIcek44, o 10 Październik 2019 - 12:21, napisał(a):

Niektóre rzeczy to bzdura u mnie spada wydajność w testach i o 1500 ptk, śmiechu warte.


dlatego trzeba umieć czytać ze zrozumieniem. Wydajność może być o 5-10% gorsza ale jakość i płynność na wyższym poziomie. To jest polepszenie jakości/płynności gier a nie doda ci milion fpsów :lol2: :lol2:

Druga sprawa, że kilka z tych rzeczy może zwiększyć wydajność.

Właśnie zainstalowałem najnowszy chipset z station drivers, włączyłem timertoola z 0.5s w tle i co ciekawe - i włączyłem CSGO w trybie administratora. Efekt? 270-300fps na DM 16osób 128tick na 1440p i użycie procesora ~70-80% gdzie wcześniej spadały do 200 i użycie nie przekraczało 40%. Nie wiem jak to możliwe i czy to efekt tego, że ja miałem po prostu jakiś problem z kompatybilnością - ale u mnie gry zaczęły chodzić jak nigdy dotąd.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 10 Październik 2019 - 12:53


#7 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 10 Październik 2019 - 18:20

Ustawiłem same opcje w nvidia inspector, jak w Gears 5 miałem ustawione sztywno 60fps i tak było, tak przed chwilą odpaliłem AC Odyssey, test/benchmark w grze wypluł o 22fps mniej niż poprzednio, jak zresetowałem do domyślnych, z miejsca mam 69fps a nie 47fps. Sprawdzę chyba same opcje odnośnie gsync, choć mam free sync ale powinno też to działać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 10 Październik 2019 - 19:00

pamiętajcie też, że dużo opcji włącza agresywne antyschodkowanie X16 - jednakże jest to dziwne, bo u mnie większość gier odżyło a fpsy są maksymalnie 10% niższe (tudzież w niektórych grach wyższe). Może potrzebujecie też zrobić resztę tweaków - nie tylko nvidii? Ciężko mi powiedzieć, ja zrobiłem praktycznie wszystko.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 10 Październik 2019 - 19:00


#9 Użytkownik jest niedostępny   MadSpot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: So, 26 Lip 14

Napisany 10 Październik 2019 - 19:18

Dziwne, że 'pracownik Nvidii' nie wie, że przy opcji: SILK Smoothness numerek '0' oznacza wyłączenie tej funkcji (co zresztą sam sterownik ustawia domyślnie).
Wygląda to tak: 0: wyłączenie, 1: niska wartość, 2: średnia wartość, 3: wysoka wartość, 4: ultra wartość

Czy opcja działa? Działa na pewno, ale czy tak jak powinna? To pewnie zależy od gry. Ustawiając wartość: 4 (0x00000004) w Battlefield V (trzeba ustawić globalnie, bo profil BFV wiadomo... resetuje się przy każdym uruchomieniu gry) bardziej męczy CPU i dodaje opóźnienie na myszy (nawet przy ustawieniu Ultra Low Latency na: Ultra)... zmian w łagodzeniu stutteringu/upłynnianiu postprocesowym obrazu nie zauważyłem - teraz - jak i wcześniej gdy sam sobie 'testowałem' SS.

#10 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 10 Październik 2019 - 19:21

silk smoothnes prywatnie nie ustawiałem, bo gdzieś w którymś odnośniku do gier FPS zalecają wyłączyć.

#11 Użytkownik jest niedostępny   MadSpot 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 29
  • Dołączył: So, 26 Lip 14

Napisany 10 Październik 2019 - 19:26

Tak - zalecane jest wyłączyć (czyli domyślnie) w grach 'competitive'| FPS, gdzie ważne jest niskie opóźnienie.
A co z resztą gier? Trzeba eksperymentować. :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   jagular 

  • Złote, a skromne
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34926
  • Dołączył: Nd, 19 Lis 06

Napisany 10 Październik 2019 - 20:52

Dla wyjaśnienia, autorem jest ktoś, kto twierdzi coś tam. Nie oznacza to automatycznie, że jest kimś, kim twierdzi.

Twierdzi, że jest niezależnym freelancerem z Rosji, zainteresowanym technologią, który w bliżej nieokreślonym momencie, przez nieokreślony czas, w nieokreślonej formie, pracował kiedyś nad elementami sieciowymi dla MS oraz nad CUDA dla NV.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ŁukaszX 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 278
  • Dołączył: Pn, 28 Sie 06

Napisany 10 Październik 2019 - 21:35

Co do mikroprzycięć polecam przeczytać ten wątek:

http://forum.pclab.p...-z-grafami-RTX/

mi pomógł.

#14 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 14:49

filiperpl jak zastosować ustawienia w nvidia inspector żeby dzialaly. wystarczy zmienić nacisnac apply changes i uruchomić pownownie komputer? bo w tym poradniku nie wiem czy dobrze doczytałem było cos chyba jeszcze robione żeby zmiany zadzialaly

#15 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7466
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 11 Październik 2019 - 16:39

Zobacz postdbdb424, o 11 Październik 2019 - 14:49, napisał(a):

filiperpl jak zastosować ustawienia w nvidia inspector żeby dzialaly. wystarczy zmienić nacisnac apply changes i uruchomić pownownie komputer? bo w tym poradniku nie wiem czy dobrze doczytałem było cos chyba jeszcze robione żeby zmiany zadzialaly


musisz zrobić nowy profil w tym programie i dać apply
potem wchodząc w ustawienia nvidii powinieneś widzieć zamiany - gdzie dużo opcji będzie "dostosowane'

#16 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19980
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Październik 2019 - 17:01

Czyli koniec końców doszedłeś do tych 2-4 ustawień które faktycznie zrobiły różnicę?

#17 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 20:05

jak komus sie nie chce wpisywać w nvidia inspctor tych wszystkich rzeczy to macie gotowy profil do pobrania.
https://forums.guru3...vements.425331/
trzeba pobrac ten z nazwa base profil i zaladowac w nvidia inspector

#18 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 13 Październik 2019 - 21:18

na jednej grze petestowalem i fps z 40 spadlo do 38 ale chodzila znacznie płynniej. tam gdzie moglem zobaczyc lekkie szarpanie teraz jest dobrze a wiec mimo mniejszego fps czulem jakby był większy fps.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych