Forum PCLab.pl: Zbyt wysokie temperatury ryzen 2600x - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zbyt wysokie temperatury ryzen 2600x

#1 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 18:24

Cześć ostatnio zaczął nękać mnie problem zbyt wysokich temperatur na procesorze mianowicie w spoczynku wynoszą one nawet 60 stopni podczas grania dochodzi do 80 gdzie jeszcze kilka dni temu w grach było max 70 spoczynek 40 problem w tym że nie mogłem nic zepsuć bo nie zmieniałem żadnych ustawień w kompie też nic nie grzebałem co do pasty to po tej stronie też nie powinno być problemu nowy komputer (2 miesiące) pasta jest w prawdzie słaba bo od amd w prawdzie mam kupionego kryonauta ale nie chce jej teraz zmieniać bo po 2 miesiącach to raczej ta nie straciłaby swoich własciwości ? zamieszczam w załaczniku zdjęcia z biosu mam wrażenie że chłodzenie procesora troche wolno się kręci ale nie znam się na tym kompletnie może mi się tylko wydaję ewentualnie może ktoś odpowiedzieć czy wszystko jest w porządku z tymi ustawieniami.

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Październik 2019 - 18:31

To ze Ty komputer kupiłeś 2 miesiące, temu nie znaczy ze procek nie leżał już od roku gdzieś na magazynie. Tu nie ma co kombinować na około, tylko trzeba dobrze wyczyścić procka, chłodzenie i nałożyć nową pastę (ja tą z chłodzenia, w moim przypadku chyba pactum z fery 3, "ściągnąłem" w dniu zakupu)


PS Nie ma żadnych zdjęć

Poza tym przy chłodzeniu boxowym raczej niskich temperatur bym się nie spodziewał.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Październik 2019 - 18:37


#3 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 18:40

Zobacz postSary, o 10 Październik 2019 - 18:31, napisał(a):

To ze Ty komputer kupiłeś 2 miesiące, temu nie znaczy ze procek nie leżał już od roku gdzieś na magazynie. Tu nie ma co kombinować na około, tylko trzeba dobrze wyczyścić procka, chłodzenie i nałożyć nową pastę (ja tą z chłodzenia, w moim przypadku chyba pactum z fery 3, "ściągnąłem" w dniu zakupu)


PS Nie ma żadnych zdjęć

Poza tym przy chłodzeniu boxowym raczej niskich temperatur bym się nie spodziewał.

Nie napisałem nic o boxowym chłodzeniu mój błąd chłodzenie posiadam be quiet pure rock slim i tak jak mówiłem jeszcze dosłownie tydzień temu temperatury były dużo lepsze niż teraz więc nie pozostaje nic tylko zmieniać paste ?

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg (25.59K)
    Ilość pobrań: 27
  • Załączony plik  2.jpg (27.37K)
    Ilość pobrań: 28


#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Październik 2019 - 18:46

Możesz ustawić krzywą wentylatorów lub profil wentylatorów na "performance" czy jak tam masz u siebie w BIOSie, na zdjęciach nie wiele widać. Czym Ty sprawdzasz temperatury? Sprawdź programem HWiNFO

#5 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 19:10

Używam hwinfo co do tych zmian to jestem totalnie nie obeznany w tym więc musiałbyś powiedzieć nieco dokładniej co gdzie zrobić/ teraz zdjęcie powinno byc lepiej widoczne.

Zobacz postSary, o 10 Październik 2019 - 18:46, napisał(a):

Możesz ustawić krzywą wentylatorów lub profil wentylatorów na "performance" czy jak tam masz u siebie w BIOSie, na zdjęciach nie wiele widać. Czym Ty sprawdzasz temperatury? Sprawdź programem HWiNFO

Załączone pliki



#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4287
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Październik 2019 - 19:20

Zaznaczasz CPU FAN i wybierasz manual i ustawiasz prędkości dla odpowiedniej temperatury lub gotowe profile jak np "silent" standard" "performance" każdy BIOS jest inny wiec Ci nie powiem krok po kroku, bo sam mam inną płytę (nawet nie wiem jaką ty masz, jak się nie mylę to jakiś asus)Polecam zajrzeć w instrukcje.

#7 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 19:27

Zobacz postSary, o 10 Październik 2019 - 19:20, napisał(a):

Zaznaczasz CPU FAN i wybierasz manual i ustawiasz prędkości dla odpowiedniej temperatury lub gotowe profile jak np "silent" standard" "performance" każdy BIOS jest inny wiec Ci nie powiem krok po kroku, bo sam mam inną płytę (nawet nie wiem jaką ty masz, jak się nie mylę to jakiś asus)Polecam zajrzeć w instrukcje.

Zaraz poszukam płyta msi b450 a pro

#8 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 411
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 10 Październik 2019 - 19:59

A jak wygląda zużycie procka ? Może jakaś koparka z porno strony Ci się podkleila ;)

Ten post był edytowany przez miemik dnia: 10 Październik 2019 - 19:59


#9 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 21:48

Zobacz postmiemik, o 10 Październik 2019 - 19:59, napisał(a):

A jak wygląda zużycie procka ? Może jakaś koparka z porno strony Ci się podkleila ;)

50-60%

#10 Użytkownik jest niedostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1112
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 10 Październik 2019 - 22:34

Te 50-60% w spoczynku ?

#11 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 12:16

50-60% w spoczynku to cholernie duzo :D
Sprawdz procesy w tle, co tam tak obciaza proca...

#12 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 18:31

Zobacz postValeri, o 10 Październik 2019 - 22:34, napisał(a):

Te 50-60% w spoczynku ?

50-60% podczas grania .. w spoczynku to 5-10%

#13 Użytkownik jest niedostępny   speedfreak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 11 Październik 2019 - 19:54

A jak wyglądają napięcia na cepie?
Nie był kręcony?

#14 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 15 Październik 2019 - 10:37

Zobacz postspeedfreak, o 11 Październik 2019 - 19:54, napisał(a):

A jak wyglądają napięcia na cepie?
Nie był kręcony?

Nie był kręcony a napięcia 1.400 v

#15 Użytkownik jest niedostępny   Crypt 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2659
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 05

Napisany 16 Październik 2019 - 12:14

Zobacz jeszcze w opcjach zasilania w windows, jaki masz tryb ustawiony. Może przelaczyles na "wydajność" i stąd wysokie napięcie, oraz temperatury. Czasem po wymianie na inny procesor tak się zdarza, np. i5 na i7.

#16 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 16:44

Zobacz postCrypt, o 16 Październik 2019 - 12:14, napisał(a):

Zobacz jeszcze w opcjach zasilania w windows, jaki masz tryb ustawiony. Może przelaczyles na "wydajność" i stąd wysokie napięcie, oraz temperatury. Czasem po wymianie na inny procesor tak się zdarza, np. i5 na i7.

Faktycznie jest wydajność mam zmienić na zrównoważony amd ryzen czy na co ?

#17 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 16 Październik 2019 - 18:15

Zrównoważony lub AMD Ryzen co wolisz a raczej co wg. Ciebie będzie się sprawowało lepiej w Twoim przypadku.

#18 Użytkownik jest niedostępny   example11234 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pn, 07 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 18:16

Zobacz postRsNeo, o 16 Październik 2019 - 18:15, napisał(a):

Zrównoważony lub AMD Ryzen co wolisz a raczej co wg. Ciebie będzie się sprawowało lepiej w Twoim przypadku.

a co różni zrównoważony od amd ryzen ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 663
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 16 Październik 2019 - 19:20

Ja zauważyłem że AMD Ryzen trzyma wyższe zegary i jakby procesor szybciej wskakuje na max zegary ale wg. mnie za szybko bo od razu gdy tylko ma jakieś obciążenie. W Wydajności nie zauważyłem żadnej różnicy po za tym że na zrównoważonym ma niższe temperatury.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych