Forum PCLab.pl: Czym PClabowicze kieruja sie przy doradzaniu MOBO? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czym PClabowicze kieruja sie przy doradzaniu MOBO? Przy tworzeniu zestawow komputerowych itd.

#1 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 10 Październik 2019 - 20:45

Hejka,

żeby nie było - jestem wlasnie po lekturze z gogle na temat plyt glownych, wiec tak czytałem i szukałem w internecie, ale tworze temat, ponieważ chciałbym gruntownie zrozumieć raz na zawsze niuanse dotyczące plyt glownych i moc w przyszłości samodzielnie szpanować wiedzą przed znajomymi, sprzedawca w sklepach AGD i tak dalej..

Przykład:

glowne przedspoly mojego komputera to:
procek i5-8400 2,8GHz
16GB RAM 2666MHz
GPU GTX 1050 Ti

Moje MOBO natomiast to: (według CPU-Z): H310M PRO-VD (MS-7B33) - poniżej wrzucam jeszcze screena z CPU-Z


Moje pytania sa nastepujace: Dlaczego mam akurat wmontowana taka plyte, a nie jakas inna? (kupiłem gotowca) ; Co mi daje np. taki model plyty glownej i co by się stało gdybym dal jakiś inny?

Wg tego co przeczytałem w googlach, dwoma glownymi czynnikami podczas wyboru MOBO jest:

1. socket , ponieważ w zależności od niego wiemy czy należy budować komputer na Intelach czy na AMD.

2. Chipset, ponieważ od niego zależy wydajność reszty przedspołów??

Rozumiem, ze główną wytyczną podczas polecania składaków przez uzytkownikow PCLaba jest wlasnie Chipset? Np. gdybym chciał wlozyc sobie do obudowy wypasionego RTX'a 2060 Ti, to najpierw musze mieć MOBO o odpowiednio mocnym Chipsecie, żeby wykorzystać potencjał karty?

Oprócz tego słyszałem, ze np. niektóre MOBO maja ograniczenia co do dopuszczalnej szybkości reszty przedspolow, np. moja MOBO ponoc pozwala RAMom na działanie max 2666MHz i ignoruje większe wielkości...

Czy może się czasami zdarzyć tak, ze gry spowalniają, i występują z nich przycinki z powodu wlasnie plyty glownej bo jest za mało wydajna? Zauważyłem, ze kiedy są problemy z grami to na pierwszy ogień zazwyczaj ludzie zwalają winę na GPU czy RAM...

Mógłby proszę ktoś rozjaśnić sprawę i trochę to przedyskutować? Bardzo bym docenił PClabową lekcję z zakresu hardware. Zastanawiam się jak to jest, że niektórzy z góry wiedzą np. jakie MOBO wziąć do konkretnego zestawu kiedy ktoś z nowych szuka pomocy itd.

Jeszcze do tego obiecany screen z CPU-Z (moje MOBO):

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 764
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 10 Październik 2019 - 21:17

Jakby Ci to wytłumaczyć...
Socket to inaczej gniazdo... gniazdo procesora. Na rynku procesorów mamy 2 producentów AMD oraz Intel. Dla przykładu Intel tworzy nowe procesory, nową generację. Tworzy przy tym nowe gniazdo dla procesora (rozstaw pinów w sockecie), żeby można było zakupić nową płytę główną z tym socketem. Ty jako klient wybierasz sobie procesor jaki chcesz mieć np. i5 8400, patrzysz jakie obsługuję on gniazdo procesora. Wychodzi na to, że 1151v2. Więc kupujesz płytę główną o takim chipsecie. Do tego socketu (do tej płyty nie włożysz procesora AMD, ani innego procesora od Intel z innym rozstawem pinów.)
Z kolei chipset masz na płycie głównej, do każdego socketu u każdego producenta masz inny chipset. Lepsze chipsety wprowadzają pewne ulepszenia, a te tańsze zazwyczaj mają niektóre opcje poblokowane lub niedostępne. U intela chipsety dla najmniej wymagających zaczynają się na H, dla bardziej wymagających na B, a dla entuzjastów/overclockerów na Z. W Twojej generacji procesora jest to H310, B360 oraz najlepsze Z370. Ponadto należy też patrzeć na wyposażenie płyt głównych np. lepsza karta dźwiękowa lub sieciowa. Obsługę dysków m.2 lub chodźby nawet ledy.

Chipset nie ogranicza Ci karty, ani niczego innego. Ograniczać wydajność karty może procesor lub zbyt wolny/zbyt mała ilość pamięci RAM.

Tak, w Twojej generacji, max szybkość RAM to 2666mhz. Tego limitu nie ma tylko na chipsecie Z.

Rzadko kiedy przycinki w grach będą przez płytę główną. Musiałaby się mocno przegrzewać na sekcji zasilania.

Ludzie dobierają płyty do zestawów patrząc własnie na wyposażenie, na temperatury sekcji zasilania czy też wygląd LUB co istotne CENĘ.

Więc dlaczego dostałeś taką a nie inną płytę główną? Bo albo była tania, albo zalegała w sklepie i się jej pozbyli. Chociaż do tego procesora raczej też nie ma po co lepszej brać, bo go nie podkręcisz.


Jakbym coś źle napisał to poprawcie mnie, starałem się to w miarę łopatologicznie wytłumaczyć. Autorze jeśli jeszcze coś chcesz się dowiedzieć to pisz ;)

#3 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4679
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 10 Październik 2019 - 21:17

Ło matko, za dużo pisania w skrócie:

Zarówno procki intela jak i AMD pasują do rożnych płyt opartych o różne podstawki/sockety (coś w rodzaju wejścia/wtyczki na procesor) I tak dla AMD są to sockety Fm2, AM3, Am3+, najnowszy AM4. Dla Intela to m.in. LGa775. LGA1155/1156/1150 i najnowszy 1151.


W każdej pycie bez względu na firmę i markę procesora znajduję się też chipset, jest to układ odpowiedzialny za obsługę wszystkich części podpiętych do płyty (procesora, karty graficznej, dźwiękowej, pamięci itd) i za komunikacje miedzy nimi. I tu dla AMD dla w najnowszych płytach możemy spotkać chipsety m.in a320, b350 b450 X470 a w procesorach intela m.in twój h310, b360, z370 b365, z370 itd. Jakby wypisać wszystkie i czym się wszystkie różnią, brakło by czasu i chęci :E Możesz wszystkie informacje znaleźć w sieci :E


W skrócie: od nich zależy czy możesz zrobić OC procka, jaki procek mozesz wpiąć, jaką najszybsza pamięć obsłuży, itd. więcej znajdziesz w sieci np tutaj Mój link

Jak już wyczytasz czym różnią od siebie chipsety, w jakie płyty są najczęściej montowane i w jaki socket, jaki procek możesz podpiąć, reszta przyjdzie sama a koniec końcem i tak od tych wszystkich informacji zgłupiejesz i będziesz szukał podpowiedzi na forum bo tutaj i tak wszystko się zmienia za szybko :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 10 Październik 2019 - 21:18


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 764
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 10 Październik 2019 - 21:21

To akurat prawda. Nie byłem około roku w temacie komputerów i sporo się zmieniło :E

@Autorze, podaj jeszcze jaki masz zasilacz (otwierasz obudowę i wpisujesz tutaj nazwę oraz moc). Bo sprzedawcy gotowych komputerów często wrzucają produkty zasilaczo-podobne, które mogą ukatrupić Ci sprzęt :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Desti-V2.0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 19

Napisany 10 Październik 2019 - 21:31

Zobacz postKushira, o 10 Październik 2019 - 21:21, napisał(a):


Bo sprzedawcy gotowych komputerów często wrzucają produkty zasilaczo-podobne, które mogą ukatrupić Ci sprzęt :E


Tak jak kiedyś osławiony Codi :E och ten Codegen...ile to sprzętu przeszło na tamten świat :P

Pozdrawiam

#6 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12391
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 10 Październik 2019 - 21:38

Zobacz postDesti-V2.0, o 10 Październik 2019 - 22:31, napisał(a):

Tak jak kiedyś osławiony Codi :E och ten Codegen...ile to sprzętu przeszło na tamten świat :P

Pozdrawiam

A kaczuszka w awatarze gdzie? :lol2:

#7 Użytkownik jest niedostępny   barbik11 

  • fakamaka
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1499
  • Dołączył: Nd, 22 Mar 09

Napisany 10 Październik 2019 - 21:39

@Kushira oraz Sary

Naprawdę ogromne podziękowania za chęci wytłumaczenia mi tych zagadnień! Klękam przed Wami!

Zobacz postKushira, o 10 Październik 2019 - 22:17, napisał(a):

Jakby Ci to wytłumaczyć...
Socket to inaczej gniazdo... gniazdo procesora. Na rynku procesorów mamy 2 producentów AMD oraz Intel. Dla przykładu Intel tworzy nowe procesory, nową generację. Tworzy przy tym nowe gniazdo dla procesora (rozstaw pinów w sockecie), żeby można było zakupić nową płytę główną z tym socketem. Ty jako klient wybierasz sobie procesor jaki chcesz mieć np. i5 8400, patrzysz jakie obsługuję on gniazdo procesora. Wychodzi na to, że 1151v2. Więc kupujesz płytę główną o takim chipsecie. Do tego socketu...


Hmmm, czy przypadkiem nie chciałeś tutaj napisać "sockecie" zamiast "chipsecie"?? Jak rozumiem to 1151v2 (czyli jak mniemam wersja 2.0 socketu 1151?) to jest socket, a nie chipset? Chipset to jest coś, co jest dodatkowo wmontowane do MOBO, tak jak pisaliście wyżej, żeby "kontrolować" pracę reszty przedspołów.

Czy sockety tych wszystkich płyt głównych różnią się jedynie rozstawem PINów? Np., wychodzi jakiś nowy X procesor od Intela , dajmy na to jakaś wypasiona i7-9970k i automatycznie jako, że procesor ma inne rozstawienie swoich nóżek to po prostu tworzy się pod niego nowy rodzaj MOBO, ew. po prostu nowy rodzaj socketu? I tyle? To wszystko? Nie ma tu jeszcze jakichś dodatkowych konsekwencji w działaniu całego zestawu? Albo chociaż innego poboru energii? Np. więcej pinów = większe zużycie zasilania czy czegos w tym rodzaju?

Zobacz postKushira, o 10 Październik 2019 - 22:21, napisał(a):

@Autorze, podaj jeszcze jaki masz zasilacz (otwierasz obudowę i wpisujesz tutaj nazwę oraz moc). Bo sprzedawcy gotowych komputerów często wrzucają produkty zasilaczo-podobne, które mogą ukatrupić Ci sprzęt :E



Ehh, głupio się mi przyznać (czuje, ze mnie zlinczujecie za wybór miernego gotowca) - zasilacz to Corsair 650W... Powinienem się bać? :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20115
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 10 Październik 2019 - 21:57

Dostałeś autorze płytę jaką dostałeś ponieważ była tania. To nie oznacza z automatu że jest zła, po prostu ciężko znaleźć model który byłby mniej funkcjonalny (ilość gniazd i portów) niż ten.


Komputery to takie drogie klocki. Są różne komponenty, i by całość działała muszą do siebie pasować. Nie tylko fizycznie, ale także elektrycznie i programowo.

Dawniej w komputerach chipsety miały duże znaczenie. Z czasem większość rzeczy została przeniesiona do procesora, stąd dzisiaj ich głównym zadaniem jest dostarczanie portów i gniazd.
Ale, z racji, że na rynku takiego sprzętu musi istnieć coś takiego jak segmentacja produktów, to chipsety są też używane do programowego blokowania pewnych funkcjonalności (podkręcanie czy obsługa wysokich taktowań ram).


Jak ogarniać temat? Interesować się tymi klockami i ogólnie technologią, albo pracować w sklepie/serwisie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2086
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 10 Październik 2019 - 23:36

Co do procesorow. Przywolales Intela, wiec na tym przykladzie. Obecnie na plytach Intela i na sockecie 1151 dzialaja procesory 7,8 generacji. Zeby zadzialala taka np i5 9400F (9 generacja) w wiekszosci przypadkow konieczna jest aktualizacja biosa plyty. Chyba tylko

na chipie Z390 (tym najbardziej topowym), nie jest to wymagane. Jednak jak pokaze sie juz Intel 10 generacji, to wyjda tez nowe plyty z gniazdem dostosowanym do niego. Nie bedzie on kompatybilny wstecz.

Bedziemy mieli kolejny socket u Intela i najprawdopodobniej (nawet z pewnoscia) nowe chipy.

Nie wiem jak to wyglada u AMD.

Jeszdcze powiem, ze w obrebie jednego chipsetu (np B 360), tez moga byc roznice np plyty tylko z dwoma slotami RAM-u, lub z czterema czy lepszy, gorszy kodek dzwiekowy..

#10 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7262
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 10 Październik 2019 - 23:40

Zobacz postDesti-V2.0, o 10 Październik 2019 - 21:31, napisał(a):

Tak jak kiedyś osławiony Codi :E och ten Codegen...ile to sprzętu przeszło na tamten świat :P

Pozdrawiam

U mnie dzielnie walczył przez 4 lata i odszedł samotnie :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Desti-V2.0 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 10 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 08:51

Trafiła Ci się Tobie dobra sztuka :)

Pozdrawiam

Zobacz postFlik, o 10 Październik 2019 - 23:36, napisał(a):


Nie wiem jak to wyglada u AMD.



Co do AMD to będzie na pewno jeszcze chipset B550 i A520, a w przyszłym roku seria CPU AMD Ryzen 4000 czyli ZEN3, i to będzie chyba ostatni rok AM4, a w 2021r najprawdopodobniej nowa podstawka AM5 i nowy ZEN 5? :P z DDR5 i PCie 5.0 :) no ale mogę się mylić....

Pzdr

Ten post był edytowany przez Desti-V2.0 dnia: 11 Październik 2019 - 09:05


#12 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4679
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 11 Październik 2019 - 11:31

Zobacz postDesti-V2.0, o 11 Październik 2019 - 09:51, napisał(a):

Co do AMD to będzie na pewno jeszcze chipset B550 i A520, a w przyszłym roku seria CPU AMD Ryzen 4000 czyli ZEN3, i to będzie chyba ostatni rok AM4, a w 2021r najprawdopodobniej nowa podstawka AM5 i nowy ZEN 5? :P z DDR5 i PCie 5.0 :) no ale mogę się mylić....

Pzdr


Teoretycznie tak by wychodziło wg tego co AMD mówiło wypuszczając pierwsze Ryzeny, ale cholera ich wie. W 2021 równie dobrze mogą wymyślić AM4+ :E kompatybilne ze starymi i nowymi prockami jak i z DDR5 i 4 :lol2: Nie takie cuda się już działy :lol2:

#13 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 454
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 13 Październik 2019 - 23:35

Zobacz postFlik, o 11 Październik 2019 - 00:36, napisał(a):

Co do procesorów. Przywołałeś Intela, wiec na tym przykładzie. Obecnie na płytach Intela i na sockecie 1151 działają procesory 7,8 generacji. Zeby zadziałała taka np i5 9400F (9 generacja) w większości przypadków konieczna jest aktualizacja biosa płyty. Chyba tylko



Trochę tu pokręciłeś.

Procesory 6 i 7 generacji pasują do płyt z chipsetami H110 i H170 i tak dalej. Żeby ten drugi włożyć do H110 trzeba zaktualizować BIOS. i jest to Socket 1151 V1.

Za to procesory 8 i 9 generacji włożysz do płyt z chipsetami H310, B360, Z370, B365, H370. Do tych dwóch ostatnich włożymy procesory 9 generacji po wyjęciu z pudełka, bez konieczności aktualizacji BIOSu. Do pozostałych trzeba aktualizować bios. I tu mamy Socket 1151 V2.

Czym te nowe różnią się od tych starych? A no głównie tym, że Intel zablokował możliwość włożenia nowszych procesorów do starych płyt i na odwrót.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Październik 2019 - 15:24

Zobacz postgilban, o 14 Październik 2019 - 00:35, napisał(a):

Czym te nowe różnią się od tych starych? A no głównie tym, że Intel zablokował możliwość włożenia nowszych procesorów do starych płyt i na odwrót.

Jeszcze wspomnij o tym,że LGA 1151v1 a 1151v2 różnią się też rozstawem pinów odpowiedzialnych za zasilanie CPU,ile w tym prawdy też nie wiadomo.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:00

Koledzy już częściowo cię doradzili,ale jest jeszcze kilka(dla części może nie istotnych,ale dla mnie jednak istotnych)punktów,które należy rozważyć wybierając płytę główną:
socket - koledzy już ci wyjaśnili
chipset - koledzy też częściowo ci wyjaśnili,ale chipset wpływa na funkcjonalność płyty(porty USB2.0/3.1(Gen1,Gen2)/3.2,porty SATA,linie PCIe,macierze RAID,techniki łączenia kart graficznych - CrossFire,SLI(NVLink)),w tym dodatkowe opcje,jak podkręcanie procesora,pamięci ram,iGPU,ustawienia LLC,Vcore Offset etc.
VRM(Sekcja zasilania) - ma fazy zasilania odpowiedzialne za zasilanie CPU,NB,iGPU,ramów etc.(Np.na AM3+ CPU + RAM,AM4 CPU + SoC,LGA 115x CPU + iGPU) - im więcej faz tym lepiej,ale ważne jest jakie tranzystory MOSFET(w sensie właściwości) oraz kontroler PWM zastosowano - wśród tranzystorów na sekcję rozróżniamy typu lowside i highside - to już wiedza czysto elektroniczna,dla zwykłego śmiertelnika nieprzydatna
Chłodzenie płyty - przeważnie na płycie mamy chłodzony chipset i VRM - głównie monobloki aluminiowe( na płytach z wyższej półki możemy spotkać z radiatorami z aluminiowymi finami + ciepłowód miedziany - kiedyś w czasach LGA775/AM2 na VRM były radiatory w 100% wykonane z miedzi).Np.na płytach z X570 mamy radiator + wentylator(tzw.piździk)
Złącza SATA,PCIe,M.2,FAN,zasilanie płyty,CPU - sata podłączamy do dysków i napędów,PCIe do kart graficznych oraz innych kart rozszerzeń typu karta sieciowa,dźwiękowa,FAN odpowiada za zasilanie wentylatorów(3pin - bez możliwości regulacji PWM,taki wentylator zazwyczaj działa na 100% prędkości,4pin - posiada regulację PWM,możliwość dostosowania prędkości obrotowej),M.2 do dysków wykorzystujących SATA/ protokół NVMe za pomocą linii PCIe z CPU lub chipsetu,a zasilanie płyty i CPU to wiadomo,że musi być.
Panel tylny - podłączamy do niego takie urządzenia jak klawiatura,mysz,kabel z internetem,głośniki/słuchawki,czasem nawet i monitor(gdy korzystamy z zintegrowanej karty graficznej).Generalnie na płytach głównych na tylnym panelu mamy takie złącza jak PS/2,USB2.0/3.1/3.2,USB-C,SPDIF,Jack,DVI,D-Sub,HDMI,DisplayPort etc.
To tyle z mojego wywodu.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 14 Październik 2019 - 16:49

Zobacz postMitycznyJeż, o 10 Październik 2019 - 21:57, napisał(a):

Jak ogarniać temat? Interesować się tymi klockami i ogólnie technologią, albo pracować w sklepie/serwisie.

większość klientów sklepów przywita takie stwierdzenie śmiechem ...

Zobacz postFlik, o 10 Październik 2019 - 23:36, napisał(a):

Jednak jak pokaze sie juz Intel 10 generacji, to wyjda tez nowe plyty z gniazdem dostosowanym do niego. Nie bedzie on kompatybilny wstecz.

Bedziemy mieli kolejny socket u Intela i najprawdopodobniej (nawet z pewnoscia) nowe chipy.

coś mi mówi że będzie to kolejne wcielenie LGA 1151, tym razem już trzecie...
zbyt szybko to idzie i zbyt mało zmian wnosi ...

Zobacz postDesti-V2.0, o 11 Październik 2019 - 08:51, napisał(a):

Co do AMD to będzie na pewno jeszcze chipset B550 i A520, a w przyszłym roku seria CPU AMD Ryzen 4000 czyli ZEN3, i to będzie chyba ostatni rok AM4, a w 2021r najprawdopodobniej nowa podstawka AM5 i nowy ZEN 5? :P z DDR5 i PCie 5.0 :) no ale mogę się mylić....

A był A420? nie licząc tego że A320 dostał wsparcie Zen2 ...
DDR4 debiutowała razem z Haswell-E czyli sprzęcie dla portwelo-zasobnych w kosmicznie wysokich cenach podczas gdy main-steam Haswell nadal używał DDR3 ...
Wiec DDR5 najpierw zawita do serwerów potem do HEDT a dopiera gdy zrówna się ceną DDR4 zawita pod "strzechy".
Do tego momentu ludzie będą wybierać tańszy DDR4 zamiast DDR5. Co z tego że procki AMD będą tańsze skoro koszt RAM'u do nich będzie większy a co za tym całej "platformy". Scenariusz powtarzający się od czasów Rambus'a.

Ale zanim to nastąpi autor tematu kupi sobie nowego kompa i zapomni o całej rozmowie.

A co do wyboru płyty to patrzysz na to czego potrzebujesz i czy warto jest dopłacać do wyższego modelu.

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 14 Październik 2019 - 16:52


#17 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2183
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:53

Zobacz postNamonaki, o 14 Październik 2019 - 17:49, napisał(a):

A był A420?

Nie było i nie będzie.
Następcą A320 będzie prawdopodobnie A520

Zobacz postNamonaki, o 14 Październik 2019 - 17:49, napisał(a):

coś mi mówi że będzie to kolejne wcielenie LGA 1151, tym razem już trzecie...
zbyt szybko to idzie i zbyt mało zmian wnosi ...

Nieoficjalnie mówi się o LGA1200

#18 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 840
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 14 Październik 2019 - 18:18

Zobacz postSplendor_97, o 14 Październik 2019 - 16:53, napisał(a):

Nie było i nie będzie.
Następcą A320 będzie prawdopodobnie A520

serio ktoś do ryzena 3600, 3700 albo 3900 weźmie silnie okrojoną płytę za 200 bez OC
"APU" na Zen+ jak szaleć to z X370 / X470 a w większości B350 / B450
wiec gdzie tu miejsce dla A520? ten chipset to była tylko hipoteza gdy X570 miało nie wspierać 1 gen Zen ale ceny tych płyt wszystko wyjaśniły ...
A520 byłby równie niedorzeczny jak Kaby Lake-X

a co do LGA 1200 to dodatkowe piny wymuszały by prze-projektowanie laminatów a to wymaga czasu, czasu którego Intel na odpowiedz nie ma
obecnie sprawdzają się moje przypuszczenia na temat dodania HT
samo dodanie HT nie jest tak energochłonne jak dodanie kolejnych 4 rdzeni
der8awer udowodnił że intel dodał o wiele więcej pinów niż obecnie potrzebne https://www.youtube....h?v=cMY-EEFkGVk
LGA 1200 to być może jeszcze nie w tej generacji a intel ostatnimi czasy może nas jeszcze czymś zaskoczyć ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 14 Październik 2019 - 18:19


#19 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14741
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Październik 2019 - 19:53

Warto dodać, że od bardzo dawna płyta główna a właściwie Chipset nie ma wpływu na wydajność komputera. Kiedyś można było złożyć komputer pod Intala czy AMD na płytach z chipseten nFoce, Via, Sis i Intel. W tamtych latach wybór chipsetu miał duże znaczenie, bo wydajność tych samych podzespołów w kompie potrafiła różnić się nawet o kilkadziesiąt procent od innych chipsetów.

Dzisiaj Chipset nie ma wpływu na wydajność, ale na funkcjonalność. Dostępne gniazda, porty USB, możliwości podkręcania czy montażu szybszych pamięci. Wiadomo że jak weźniemy płytę z opcją OC i podkręcimy ram i cpu powyzej specyfikacji oficjalnej, to otrzymamy lepszą wydajność, ale będzie to bezpośredni efekt OC.

Oczywiście Płyta i Chipset musi być kompatybilny z montowanym procesorem.

Jeżeli zechcesz wymienić GPU na "wypasionego" RTX'a 2060 Ti, to możesz to śmiało zrobić. Możesz też zmienić Proca na jakiegoś i7 8gen lub 9gen po aktualizacji biosu. Chociaż Twoja płyta pewnie ma tak słabą sekcję, że lepiej nic powyzej 8700 nie ma sensu tam wkładać.

#20 Użytkownik jest niedostępny   lamka 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1176
  • Dołączył: Nd, 16 Gru 12

Napisany 15 Październik 2019 - 06:17

eeee tam,sąsiad jak wybierał płytę to się po jajcach drapał pijąc browca :E

06:17?
drogi pclabie jest 07:17

Ten post był edytowany przez lamka dnia: 15 Październik 2019 - 06:18


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych