Forum PCLab.pl: Białe pasy na monitorze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Białe pasy na monitorze

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 10 Październik 2019 - 21:24

Od dłuższego czasu (jeżeli dobrze pamiętam to 4 lata), gdy uruchomię grę, która stanowi wyzwanie dla karty graficznej bądź uruchomię jakiś benchmark graficzny na monitorze, ASUS VH242 (Który już służy mi dobre 10 lat) pojawiają się poziome białe psay, zdążyłem się do tego przyzwyczaić, ale może ktoś podsunie mi pomysł jak ten problem rozwiązać, nie jest to raczej problem z karta graficzną, gdyż ten sam problem miałem na HD6950, R9 380 i teraz na RX 580, od czasów radeona z serii HD zdążyłem w międzyczasie wymienić praktycznie wszystkie podzespoły oprócz zasilacza OCZ ZS 750W, obudowa jest dobrze wentylowana i karta graficzna nieprzekraczań 75 stopni, poniżej wrzucam zdjęcie zrobione telefonem, ponieważ zrzutem ekranu nie da się uchwycić tej dolegliwości.


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 10 Październik 2019 - 21:27


#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12158
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 10 Październik 2019 - 21:37

Testowałeś na innym monitorze lub TV?
Na innych kablach bez zmian?

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 10 Październik 2019 - 21:44


#3 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 11 Październik 2019 - 04:57

Sprawdziłem na TV i nie ma tego efektu, jeżeli byłaby to wina przewodu, to jak w najlepszy sposób podłączyć monitor z wyjściem VGA do gniazda HDMI, a może wybrać inne gniazdo mój msi radeon rx 580 armor 8g oc posiada, HDMI x2, DisplayPort x2, DVI-D dual link.
Wyżej nie dokładnie podałem model monitora, jest to model ASUS VH242S, który posiada tylko jedno wyjście obrazu VGA.

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 11 Październik 2019 - 05:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 11 Październik 2019 - 08:10

Zobacz postBogdan1986, o 11 Październik 2019 - 05:57, napisał(a):

Sprawdziłem na TV i nie ma tego efektu, jeżeli byłaby to wina przewodu, to jak w najlepszy sposób podłączyć monitor z wyjściem VGA do gniazda HDMI, a może wybrać inne gniazdo mój msi radeon rx 580 armor 8g oc posiada, HDMI x2, DisplayPort x2, DVI-D dual link.
Wyżej nie dokładnie podałem model monitora, jest to model ASUS VH242S, który posiada tylko jedno wyjście obrazu VGA.


Witam. Najlepiej jest kupić nowy monitor, lub poszukaj przejściówki - droższej.

np. ta: www.morele.net/kabel-dell-hdmi-d-sub-vga-czarny-492-11682-705275/

Wiem - nie jest tania - ale zapewne jest lepsza od tych grosze kosztujących - zauważ że to nie jest przejściówka tylko a konwerter - czyli w środku jest układ scalony zamieniający sygnał HDMI cyfrowy na analogowy VGA.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 11 Październik 2019 - 08:53

Nowy monitor to spory wydatek, ten konwerter to z podobnego korzystam https://allegro.pl/o...source=facebook

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 11 Październik 2019 - 08:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 11 Październik 2019 - 11:30

Zobacz postBogdan1986, o 11 Październik 2019 - 06:57, napisał(a):

Sprawdziłem na TV i nie ma tego efektu, jeżeli byłaby to wina przewodu, to jak w najlepszy sposób podłączyć monitor z wyjściem VGA do gniazda HDMI, a może wybrać inne gniazdo mój msi radeon rx 580 armor 8g oc posiada, HDMI x2, DisplayPort x2, DVI-D dual link.
Wyżej nie dokładnie podałem model monitora, jest to model ASUS VH242S, który posiada tylko jedno wyjście obrazu VGA.

Całkiem możliwe że to wina adaptera. Przerabiałem to również u siebie i takie adaptery potrafią generować przeróżne problemy, na przykład mój adapter od Gembirda wyświetlał obraz ciemniejszy niż powinien być i musiałem ręcznie podnosić gammę w ustawieniach panelu Nvidii.

#7 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 421
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 11 Październik 2019 - 12:04

Zobacz poststark2991, o 11 Październik 2019 - 12:30, napisał(a):

Całkiem możliwe że to wina adaptera. Przerabiałem to również u siebie i takie adaptery potrafią generować przeróżne problemy, na przykład mój adapter od Gembirda wyświetlał obraz ciemniejszy niż powinien być i musiałem ręcznie podnosić gammę w ustawieniach panelu Nvidii.


Dlatego zaproponowałem konwerter Della.

Dodatkowo można kupić monitor inny - czyli jakiś tańszy do 500 zł.

np.: Dell E2318H (NBD-210-AMKX) www.morele.net/monitor-dell-e2318h-nbd-210-amkx-4597259/

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 11 Październik 2019 - 18:12

Dziś po pracy odwiedziłem sklep i zakupiłem inny konwerter firmy Lanberg https://www.empik.co...lanberg-lanberg,p1209077026,elektronika-p , wydaje mi się że jest delikatna poprawa, ale problem nadal występuje, zakupiony konwerter oddałem do sklepu i zamówiłem ten firmy dell, jeżeli to nie pomoże prawdopodobnie pozostanie mi tylko wymiana monitora, gdy bym chciał pozbyć się dolegliwości, zastanawia mnie jedynie fakt dla czego te białe pasy występują tylko, gdy jest podwyższony poziom wykorzystania procesora graficznego.

A tak na marginesie, gdy by jednak nie udało się rozwiązać problemu, jaki polecicie monitor 24-32 cale 1440p do 1200 zł

Ten post był edytowany przez Bogdan1986 dnia: 11 Październik 2019 - 18:15


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych