Forum PCLab.pl: Problem z świeżo zmodernizowanym komputerem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z świeżo zmodernizowanym komputerem Ryzen 5 2600 Msi b450-a Pro Max I Crucial Ballistix Sport LT 16GB 3000

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pawcioo10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 10

Napisany 11 Październik 2019 - 00:33

W tym tygodniu zmodernizowałem blaszaka
Podzespoły:
Procesor: amd ryzen 5 2600
Pamięci: szare 2x8GB Ballistix sport lt 3000MHz cl15
Zrzut ekranu z programu Thaiphoon (kliknij)
Płyta: msi b450-a pro max
Zasilacz, dyski, k. graficzną przełożyłem z starego pc, którego posiadam od 2015r.: antec vpf 650, ati radeon hd5670 1gb

Niestety nie obyło się bez kilku problemów.
Pierwszy pojawił się przy uruchomieniu komputera.
Pc kilka razy się zrestartował nie wyświetlając obrazu na monitorze.
Po zerknięciu na debug led, który znajduje się w płycie głównej, zaświeciły dwie lampki alladyna ;( (Boot oraz VGA kliknij)
Oho zapowiada się ciekawie...
Jeśli ktoś z was pomyślał, ze któreś z podzespołów lub kabelków podłączyłem w złe miejsce to jesteście w błędzie.
Sprawdziłem dwa razy (tak na wszelki wypadek), przed pierwszym uruchomieniem.
Pamięci mają pracować w dual channel, to w przypadku płyt msi powinny być włożone do slotu DIMMA2 oraz DIMMB2?
Za którymś razem pojawił się obraz z możliwością uruchomienia biosu, ale bez możliwości uruchomienia windowsa, bo wyświetlił się błąd: MBR error 1 press any key to boot from floppy... (kliknij)
Po ponownym uruchomieniu wyświetlił się kolejny błąd: There is no GOP support detected in this card. (kliknij)
Bios uefi/csm mode settings in bios will be changed to disabled.
Press f1 to run setup, uruchomił się bios. Wczytałem profil xmp oraz ustaliłem dyski w odpowiedniej kolejności. (czyli boot dysku z zainstalowanym systemem)
Sukces, po raz pierwszy uruchomił się windows 10.
Niestety pojawił się kolejny czyli drugi problem, który dotyczy wyboru odpowiedniego profilu xmp z wgranym przez fabrykę biose: e7b86ams.m10 build date: 22.07.2019
Z dwóch dostępnych profili xmp mogę wybrać: 1: 2800MHz lub 2: 2933MHz (kliknij)
Nie znalazłem profilu, którym ustawię: 3000Mhz.
Wczytałem więc profil nr. 2 czyli 2933Mhz oraz zapisałem ustawienia, następnie uruchomiłem ponownie komputer.
Po uruchomieniu gpu-z szybkość jest pokazywana poprawnie czyli 2933MHz, natomiast opóźnienia już nie: CL 16-16-16 z napięciem 1.360 V (kliknij), maksymalne zanotowane w programie hwinfo64: 1.365V.
Pamięci, które kupiłem według producenta powinny bezproblemowo pracować z prędkością 3000MHz oraz opóźnieniami: CL 15-16-16 przy napięciu 1.350V.
Dlatego, wprowadzałem ręcznie ustawienia (kliknij) sugerując się tym profilem:(kliknij)

Pomimo ograniczenia napięcia dla pamięci w biose w zakładce info (kliknij) jest podana wyższa wartość niż wcześniej ustawiona.
W jaki sposób mogę wymusić prace na niższym napięciu dla pamięci ram?

Wprowadzone przeze mnie zmiany przetestowałem w ponad 2,5 godzinnym stress teście w programie adia64 extreme. (kliknij1) oraz (kliknij2)
Jeśli komputer nie resetował się podczas tego testu to pamięci można uznać za pracujące na stabilnych ustawieniach? które wcześniej przepisałem z profilu xmp w uefi?
Zastanawia mnie dlaczego pamięci zwiększyły swoje napięcie podczas testu do 1.376V (kliknij). mimo ręcznego ustawienia w biosie na 1.350V?

Jakim programem polecacie sprawdzić czy pamięć ram działa stabilnie i nie sypie przy tym błędami?
Nigdy nie podkręcałem pamięci ddr4, a przy ddr3 wystarczał mi program memtest86 uruchamiany z pendrajwa, oraz occct.
Przydał by się poradnik dla początkującego w oc pamięci ;)

Problem trzeci:

http://forum.pclab.p...tabilne-zegary/

Mam podobny problem, ale dotyczy on głównie spadku płynności w grach.
np. w fortnite na poprzednim pc miałem od 40 do 60 fps, po wymianie z starej i5 750 pierwszej generacji na nowego Potężnego ;) 6 rdzeniowego ryzena gra działa płynniej, ale pojawiły się kilkunastosekundowe spadki w płynności, według programu mierzącego fpsy potrafią spaść do lagujących dwudziestu, co uniemożliwia grę.
Przykład: przez 30 sekund gra działa płynnie następnie pojawiają się lagi (15-20fps), które uniemożliwiają grę, i tak w kółko.
Według menadżera zadań (kilknij) , pierwszy rdzeń procesora oscyluje w 90% użycia, pozostałe ok. 10-30%?
Ogólne użycie procesora: 30% - 35% lol
Mam włączoną maksymalna wydajność w opcjach zasilania.
Po jej włączeniu zegary procesora działają z taką samą szybkością 3.7GHZ (kliknij), problem dalej występuje.
Pod koniec 2,5 godzinnego stress testu w adia64 (kliknij), zegary procesora oscylowały w okolicach 3,4 - 3,5 GHZ, nie zauważyłem spadków taktowania.
Gra oraz windows 10 są zainstalowane na osobnych dyskach ssd.
Czy ktoś z was miał podobny problem w grach z procesorami ryzen?

Dodatkowo: wyniki z benchmarków: Cinebench R15: 1269cb oraz R20: 2793
Adia cache i memory benchmark: (kliknij)

Ten post był edytowany przez Pawcioo10 dnia: 11 Październik 2019 - 01:38


#2 Użytkownik jest niedostępny   caffeineerain 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 11:16

Mam ten sam procesor, ale nie mam tych problemów. Ryzeny 1 i 2 geny gryzą się czasami z jakimiś pamięciami RAM i to w sumie już naturalne ... Dopiero w 3 gen to niemal całkowicie wyeliminowano. Możliwe, że to problem właśnie te kości RAM. Producent może pisać, że są w 100% kompatybilne, ale przecież nie wie na jaki egzemplarz trafi. Dla przykładu masz link do filmu i obczaj sobie :) https://www.youtube....YYvDfC80&t=457s

#3 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2551
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 14 Październik 2019 - 17:35

Co do problemów z startem, wgraj najnowszy bios, jakbyś miał płytę bez "max" to bym polecił wgrać bios sprzed obsługi ryzenów 3xxx , najprawdopodobniej problem leży w biosie, w niczym innym.
Cruciale 3000mhz cl15 tak mają, że profil to 2933mhz najszybszy, nawet chyba nie tylko cruciale tylko platforma am4. Co do tego, że cl zrzuca na parzystę, to chyba gear down mode odpowiada. Pytanie z innej beczki, czemu kisisz ten ram na 2933mhz ? Oc tego ramu na 3400mhz to 2 minuty roboty i powinny z palca śmigać stabilnie .
Co do spadków fps, że tak zapytam. Sterowniki chipsetu amd wgrałeś?

@ caffeineerain Ten film został już dawno obalony, mity Panie. Miałem cruciale 2400mhz cl16 z ryzenem , potem 2 zestawy cruciali 3200mhz cl16 i 3000mhz cl15 , 0 problemów, kolega teraz do mojego ex ryzena 1600 i msi b450 tomahawk dokupił 2x16 gb crucial 2666mhz cl16 @ 3000 cl16 śmiga wszystko elegancko. Miałem na crucialach różnych 3 ryzeny , 4-5 płyt głównych 0 problemu . Wystarczy spojrzeć na sygnaturki, lub temat micron e-die . Cruciale na e-die z ryzenami się rozmnożyły jak epidemia , mało kto ma jakikolwiek problem z tym ramem i ryzenem. A ja każdemu polecę zakup cruciali 3000mhz cl15 lub 3200mhz cl16 , nie ważne do jakiego ryzena. I oczywiście kręcić. Trzymać je na xmp to aż grzech :).

Ten post był edytowany przez novi dnia: 14 Październik 2019 - 17:39


#4 Użytkownik jest niedostępny   Anannke 

  • Mistyczny łuk elektryczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3205
  • Dołączył: So, 31 Maj 08

Napisany 14 Październik 2019 - 18:44

Zobacz postPawcioo10, o 11 Październik 2019 - 01:33, napisał(a):

ati radeon hd5670 1gb
Jesteś pewien, że po formacie nie zmiałeś ustawień graficznych w grze? Ta karta nie jest już demonem wydajności, a 1 GB ramu łatwo teraz przytkać.

Ten post był edytowany przez Anannke dnia: 14 Październik 2019 - 18:46


#5 Użytkownik jest niedostępny   Pawcioo10 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wt, 14 Gru 10

Napisany 17 Październik 2019 - 17:35

Zobacz postnovi, o 14 Październik 2019 - 17:35, napisał(a):

Co do problemów z startem, wgraj najnowszy bios, jakbyś miał płytę bez "max" to bym polecił wgrać bios sprzed obsługi ryzenów 3xxx , najprawdopodobniej problem leży w biosie, w niczym innym.
Cruciale 3000mhz cl15 tak mają, że profil to 2933mhz najszybszy, nawet chyba nie tylko cruciale tylko platforma am4. Co do tego, że cl zrzuca na parzystę, to chyba gear down mode odpowiada. Pytanie z innej beczki, czemu kisisz ten ram na 2933mhz ? Oc tego ramu na 3400mhz to 2 minuty roboty i powinny z palca śmigać stabilnie .
Co do spadków fps, że tak zapytam. Sterowniki chipsetu amd wgrałeś?

Sytuacja wygląda tak:
Sformatowałem dysk ssd, na którym był zainstalowany windows 10.
Następnie zainstalowałem najnowszą wersję: 1903, przy użyciu Windows 10 Media Creation Tool.
Oraz sterowniki dla chipsetu b450, którą pobrałem z oficjalnej strony amd (kilk)
Po zainstalowaniu pojawił się nowy plan zasilania: Amd ryzen balanced.
Czy u was jest podobnie?
Ciekawe czym się różnią od tej, która jest dostępna do pobrania przez stronę msi (kilk)
Oraz sterownik karty graficznej.
Jakie jeszcze sterowniki instalujecie po zainstalowaniu windowsa?
Czy muszę jeszcze zainstalować sterowniki Sata czyli: AMD RAID Driver (SATA, NVMe RAID) ?
Oraz sterownik dla karty sieciowej, dźwiękowej? Niestety najnowsza wersja serowników, którą można pobrać z oficjalnej strony realteka miała swoją premierę w 2017 roku. czyli: R2.82 (258 MB) 2017/07/26 (kilk)
Natomiast sterowniki, które można pobrać z strony msi są dostępne w okrojonej wersji. Bez Realtek HD Audio Managera czyli:
Realtek HD Universal Driver (kilk)
Wersja: 6.0.8787.1 Data publikacji: 2019-09-27 Rozmiar pliku: 35.26 MB
Recommend installing this driver for Windows 10 RS3 or later versions.
Jak to w waszym przypadku wygląda?, czy instalujecie wszystkie sterowniki dostępne na stronie producenta płyty głównej?
Czy wystarczą domyślnie zainstalowane przez windowsa 10, i nie trzeba dodatkowo kombinować?
Po instalacji najnowszego windowsa zauważyłem micro stuttering w kilku grach, czy to jest normalne?
Żeby zniwelować ten efekt muszę mieć włączoną opcje synchronizacji pionowej w grach.
Pamięci, które kupiłem według strony producenta są kompatybilne z ryzenami (kilik) (AMD® Ryzen™ Ready)
Oraz z msi b450 a-pro: (klik)

Obecnie, nie mam problemów z płytą przy uruchomieniu komputera, który występował pierwszego dnia, przy kilku pierwszych uruchomieniach komputera.
Po naciśnięciu przycisku power po około 3 sekundach pojawia się obraz na monitorze z informacjami wyświetlonymi przez bios.
Natomiast nie umiem znaleść przyczyny jednego problemu:
Standardowo płyta po wczytaniu profilu xmp startowała z 2933MHz oraz opóźnieniami cl 16-16-16
Po ręcznej korekcji na np. cl 15-16-16 w biose i ponownym uruchomieniu komputera, windows po 5 minutach pracy wyświetlił czarny obraz bez jakiego kolwiek komunikatu o błędzie i ponownie się uruchomił.
Od tamtej pory (2 dni) wydaje się, że działa stabilnie na nowym systemie.
Wcześniej miałem identyczną sytuację po pierwszym uruchomieniu komputera na poprzedniej wersji windowsa: 1809, czyli przed formatem.
Tak ciekawostka, której nie udało mi się rozwiązać, która wystąpiła już drugi raz.

Zobacz postnovi, o 14 Październik 2019 - 17:35, napisał(a):

Pytanie z innej beczki, czemu kisisz ten ram na 2933mhz ? Oc tego ramu na 3400mhz to 2 minuty roboty i powinny z palca śmigać stabilnie .

Czy tego typu poradnik wystarczy? Podkręcam pamięci po raz pierwszy i nie chcę ich uszkodzić: https://pclab.pl/art80487.html
Czy ktoś z was posiada bezpieczne ustawienia, od których warto zacząć przy oc micronów e-die?
Po pierwsze trzeba wyłączyć profil xmp przy podkręcaniu pamięci?
Od jakich wartości mogę zacząć?
Na samym początku wystarczy jeśli zwiększę napięcie do pamięci do 1,4V?
Oraz opóźnienia do np. 17-18-18? następnie po kolei zmniejszał o 1?
W sumie był bym zadowolony jeśli udało by się podkręcić o 400MHz (do 3400MHZ) na stabilnych ustawieniach.
Jakich programów potrzebuję do sprawdzenia stabilności pamięci po oc i sprawdzeniu czy nie pojawiają się błędy?
Słyszałem o prime 95? W jaki sposób można przetestować pamięci?
Bo jest kilka opcji do wyboru.
Co Waszym zdaniem jest najlepszym sprawdzianem stabilności ustawień RAMu po oc?

Zobacz postnovi, o 14 Październik 2019 - 17:35, napisał(a):

@ caffeineerain Ten film został już dawno obalony, mity Panie. Miałem cruciale 2400mhz cl16 z ryzenem , potem 2 zestawy cruciali 3200mhz cl16 i 3000mhz cl15 , 0 problemów, kolega teraz do mojego ex ryzena 1600 i msi b450 tomahawk dokupił 2x16 gb crucial 2666mhz cl16 @ 3000 cl16 śmiga wszystko elegancko.

Curciale 2666mhz cl16 z tego co mi wiadomo były na starszych pamięciach, które tak dobrze sie nie podkręcały.

Zobacz postAnannke, o 14 Październik 2019 - 18:44, napisał(a):

Jesteś pewien, że po formacie nie zmiałeś ustawień graficznych w grze? Ta karta nie jest już demonem wydajności, a 1 GB ramu łatwo teraz przytkać.

Nie, wygląda na to że pomogła reinstalacja systemu windows.
Wcześniej korzystałem z trochę starszej wersji: 1809.
Obecnie zainstalowałem najnowszą: 1903
Natomiast pojawił się mikro stutering w grach.
Po przetestowaniu procesora w cinebench r15: 1262 oraz r20: 2764 co dziwne, uzyskałem mniej punktów niż na poprzedniej wersji windowsa.
Sam już nie wiem czy to jest wina najnowszej wersji windowsa.

Ten post był edytowany przez Pawcioo10 dnia: 18 Październik 2019 - 03:04


#6 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2551
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 17 Październik 2019 - 18:20

Chipset ściągaj z strony amd, jest najświeższy , plan zasilania wybierz jaki chcesz, w ryzenach 2xxx zalecało się wybierać plany amd.
Co do audio, tu masz coś świeżego z konsolą audio: https://www.tenforum...ersion-2-a.html Ta wersja z HDA jak dobrze piszę.
sterowników raid nie trzeba instalować.
Przejrzyj posty w temacie micron e-die/hynix cjr , ewentualnie w dziale z ramem, jest mój mini poradnik oc ddr4 na am4, zaczyna się od słowa crucial... poradnik ryzen 1xxx i 3xxx
. Na ryzenie 2600 możesz pomarzyć o 4000mhz na ramie, co najwyżej bardzo dobrym wynikiem będzie 3600mhz , a niesamowitym 3733mhz.
Wiem, że to stare microny, ale bardziej przykład się tyczył do tego filmiku, który zamieścił inny kolega. W praktyce się nie zgadzało to, co w tym filmie i bez problemu ryzeny działają z crucialami.

Pamięć sprawdzaj Testmem5 v3 , ustaw 10 cykli i wystarczy w zupełności, jak przejdzie to masz stabilność. Co do procka czym sprawdzać, ciężko powiedzieć. Occt potrafi sypać błędami jak z rękawa, mimo że prime95 przejdzie. Prime95 dość mocno ciśnie procka, nawet nie wiem czy nie za mocno.
Na start wyłącz hpet spod windowsa (poczytaj w internecie jak). Oczywiście z windowsa wyrzuć zbędne programy, wyłącz zbędne funkcje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych