Forum PCLab.pl: Tomahawk MAX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Tomahawk MAX Problem po Update Bios'u

#1 Użytkownik jest niedostępny   Erwinthing 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 11 Październik 2019 - 14:44

Czesc
Wczoraj zrobiłem update biosu, dzisiaj niestety komputer włącza się i przez minute lub dwie jest czarny monitor nic się nie wyświetla pisze brak sygnału, procesor słychać jak znacznie przyśpiesza po chwili zwalnia i tak az pojawi się obraz.
Czym to moze byc spowodowane cos nie tak z biosem ?
Update na pewno wykonałem poprawnie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 455
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 11 Październik 2019 - 22:05

Tak - to może być problem z biosem. Dodatkowo - przywróć ustawienia biosy do domyślnych i zobacz co będzie.

Jak dalej to samo to pisz na forum MSI - o tu https://forum-pl.msi.com/.

Tam Ci najszybciej pomogą.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 14 Październik 2019 - 16:55

Podobna sytuacja. Wszystko działało idealnie, żadnych crashy. Zachciało mi się BIOS zaktualizować. Teraz po włączeniu komputera zawsze zwiecha. Włącza się za drugim razem i jest ok. Niestety nie pamiętam jaką wersje BIOSu miałem przy kupnie płyty, żeby zrobić downgrade.

ps: dodam, że mam taki sam objaw. Wszystko chodzi, tylko brak sygnalu zkarty graficznej.

Ten post był edytowany przez Sidr dnia: 14 Październik 2019 - 17:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1632
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 14 Październik 2019 - 17:22

Cytuj

B450 Tomahawk and B450 Tomahawk MAX blank screen after waking up from Sleep mode.

Solution in BETA versions:

B450 Tomahawk MAX (E7C02AMS.341 beta) = https://drive.google...jOGE69t1Yyn0gf9

B450 Tomahawk (E7C02AMS.1C2 beta) = https://drive.google...1zfvYCioWbYeafx

It was fixed in BETA as soon as MSI discovered the issue


#5 Użytkownik jest niedostępny   Crypt 

  • Born To Be A Truck Driver
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2674
  • Dołączył: Wt, 05 Lip 05

Napisany 16 Październik 2019 - 12:55

W przypadku płyt MSI nie masz możliwości powrotu do starszej wersji biosu. Będziesz miał taki ładny komunikat, jak będziesz chciał to zrobić.

#6 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2632
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Październik 2019 - 13:04

Pierwsze słyszę, na tomahawku cofalem bios z 10x jak nie więcej;) . Nie mam teraz linku, ale jak dobrze pamiętam zwalo się to msi Flash tool

Ten post był edytowany przez novi dnia: 16 Październik 2019 - 13:11


#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14887
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Październik 2019 - 19:05

Zobacz postCrypt, o 16 Październik 2019 - 13:55, napisał(a):

W przypadku płyt MSI nie masz możliwości powrotu do starszej wersji biosu. Będziesz miał taki ładny komunikat, jak będziesz chciał to zrobić.


na EDGE x570 mogę skakać po biosach jak mi się zechce i nie ma żadnych problemów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sidr 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Nd, 06 Kwi 08

Napisany 19 Październik 2019 - 13:32

Ku przestrodze. Połowa sobotki poszłal na pierdolety z komputerem. Uczcie się na czyichś błędach. :)

Wgrałem ten beta BIOS, a potem załadowałem profil o/c ze starego BIOS'u. Efekt - BIOS zdechł. Komp się nie odpala, żadne porty - w tym USB nie działają, dioda na płycie sygnalizuje usterkę procesora. Co gorsze, ten MSI Flash Button też ni działa. W/g tutoriala planuje wyjąć RAM i CPU. Dark Rock 4 Pro + Phanteks Enthoo Pro + wentyle na tej górnej listwie = demontaż połowy komputera. Ciekawostka. Mocowanie DRP4 wydaje się stosunkowo luźne, po skręceniu można nim przesuwać na boki (przy 1 montażu już chciałem te podkładki na płytę zdjąć, żeby lepiej docisnąc, ale zostawiłem na próbę). Okazuję się, że te mocowanie + MX4 tak dobrze się trzyma, że chłodzenie wyszło razem z CPU. :) Dalej już poszło dobrze. Ten beta BIOS naprawia opisywany problem, a do tego komp szybciej startuje i XMP lepiej działa (lepsze osiągi RAMu). Z o/c wstzymuje się do finalnej wersji kolejnego BIOSu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych