Forum PCLab.pl: Z PCIex16 na PCI - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Z PCIex16 na PCI Podczas zakupu zapomniałem ze mój stary komputer ma złącze PCI Oceń temat: ***** 1 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 15:26

Witam!
Otóż moim problemem jest pomyłka przy zakupie karty graficznej na stary komputer. Karta wymaga PCIeX16 a moja płyta główna nie posiada owego złącza. Posiada PCI
Czy istnieje jakaś przejściówka która umożliwi mi zainstalowanie karty? Czy moglibyście Państwo podać link np do znanej strony która posiada owy sprzęt?
Czy zakup owego sprzętu nie przekroczyłby 30 zł?
Omawiana karta to: ATI Radeon HD 3450 256 MB.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20127
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Październik 2019 - 15:40

Na PCI od dawna nie robią kart graficznych. Na AGP tym bardziej.
Teoretycznie istnieją przejściówki PCI->PCIe, ale nie są one tanie, a nawet z nimi nie masz gwarancji że to będzie dobrze działać.

Jeżeli faktycznie masz tak antyczny sprzęt (mimo wszystko napisz, co masz), to daruj sobie dokładanie do niego pieniędzy i zbieraj na nowe. To może nawet zechcieć ktoś kupić - retro ostatnio w modzie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 15:57

Hmmmm to mnie nie pociesza ;/
Płyta główna: KT4V
RAM: ok 700 MB
Karta graficzna (nawet nie znam tej marki ale €zyta tylko dlatego bo płyta główna słaba ;/ \
Procesor: AMD Athlon XP 1800+
I to tyle coś jeszcze komputer sprawny ale moja siostra chciała grać w minecrat'a a przyznanie się do błędu było by słabe. Naprawdę nie na żadnej przejściówki z Chinczyka czy coś taniego? RAM mam "nowy" procesor planuje wymienić tylko ta karta graficzna jest problemem.

#4 Użytkownik jest dostępny   Jenot 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 474
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 11 Październik 2019 - 16:27

To nie zadziała. Ten komputer ma prawie 20 lat, nie oczekuj od niego cudów. Kup jakiegoś poleasingowego della czy HP za 100-200zł i wszyscy będą szczęśliwi. Stary komputer potrzymaj jeszcze kilka lat i sprzedaj jako zabytek.
BTW - ta płyta główna na pewno ma gniazdo AGP, na allegro masz sporo kart AGP za 20-30zł, ale na działanie jakiejkolwiek nowej gry bym nie liczył.

Ten post był edytowany przez Jenot dnia: 11 Październik 2019 - 16:27


#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20127
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Październik 2019 - 16:27

Każda dalsza złotówka wpakowana w ten zestaw to złotówka zmarnowana.

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 16:57, napisał(a):

...a przyznanie się do błędu było by słabe.

Łał. A więc co lepsze? Wciskanie kitu że coś z tego zestawu będzie? Schować głowę w piasek? Uciec?
Grow some balls.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 16:43

Macie racje aczkolwiek żal mi tego PC ma swoje lata fakt i cudów na nim nie będzie. I to prawda że jest już za stary;/
Ale jaka może być jego wartość?

#7 Użytkownik jest niedostępny   3coen 

  • Freak On A Leash
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 849
  • Dołączył: Cz, 15 Lip 04

Napisany 11 Październik 2019 - 17:01

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 17:43, napisał(a):

Macie racje aczkolwiek żal mi tego PC ma swoje lata fakt i cudów na nim nie będzie. I to prawda że jest już za stary;/
Ale jaka może być jego wartość?

Sentymentalna...
A jeszcze troche i doplacisz za utylizacje ( obecnie u nas na serwisie w sumie wszystko do c2d i am2 włącznie leci tam odrazu... poleasingowce na i3 sa w cenie zlomu)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 17:07

Zobacz post3coen, o 11 Październik 2019 - 18:01, napisał(a):

Sentymentalna...
A jeszcze troche i doplacisz za utylizacje ( obecnie u nas na serwisie w sumie wszystko do c2d i am2 włącznie leci tam odrazu... poleasingowce na i3 sa w cenie zlomu)

To zamienia się w gdybanie. WG mnie nie opłaca się go dłużej trzymać dziękuje za "obudzenie" bo nie opłaca się z niego nic wyiskać. A czy ta karta graficzna jest lepsza niż zintegrowane większości starych leasingowych (czy tak to się pisze). Nie jestem aż tak dobry z informatyki.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 17:23

w sumie za wartość niezakupionych częsci do tego starucha będzie warta tylo co pc leasingowy

i jeszcze jedno pytanie jaki polecacie komputer dobry do majsterkowania
mam na myśli płytę główną i jej możliwości (wejścia itp.)
a zaszaleje max 150 zł.

#10 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7382
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Październik 2019 - 17:32

Miałem 1GB i AMD Athlon XP 2000+. Użytkowane awaryjnie w domu w 2015 roku i tragedia. Poszperałem na szybko na alledrogo 1200 zł i7-2600 8gb gtx 970, jeśli system legalny windows 10 to niezła cena KLIK do pełni szczęścia tylko dysk SSD.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 17:50

Zobacz posthopes, o 11 Październik 2019 - 18:32, napisał(a):

Miałem 1GB i AMD Athlon XP 2000+. Użytkowane awaryjnie w domu w 2015 roku i tragedia. Poszperałem na szybko na alledrogo 1200 zł i7-2600 8gb gtx 970, jeśli system legalny windows 10 to niezła cena KLIK do pełni szczęścia tylko dysk SSD.

jeśli chodzi o nowy komputer to nie potrzebuje mam nowy ;) temat odnosił się trupa znalezionego na strychu :) to jaki stary komputer polecacie ucze się ifnormatyki a pomyłka na sprzęcie za 100 a 1000zł ma znaczenie

#12 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7382
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Październik 2019 - 18:06

Jeśli się uczysz to pewnie i tak procesor 4 rdzenie i 8 wątków się przyda co najmniej. Ostatnio kupiłem bratu xeon e3 1240 v2 na lga 1155 za 230 zł(za 250 zł powinieneś z pewnością kupić) o podobnej wydajności co i7 tyle że bez karty graficznej zintegrowanej. Dysk SSD również będzie na miejscu tutaj zalecam nowy.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 11 Październik 2019 - 19:19

i7 do maincrafta? a może bez kozery do pasjansa ...
ludzie czytajcie watki ("tematy") na forum ...

nie wiem co Wy na tych studiach robicie ale dawałem rade z CAD'em i Corelem na Athlon'ie 64 X2 ...

co do meritum dyskusji nie sprzedawaj tego kompa bo gra nie jest wata świeczki a ten sprzęt może już tylko zyskać na wartości
rozbudowa nie przyniesie zakładanych korzyści (chyba że mówimy o gry retro)

weź coś z co najmniej core 2 quad lub i3 jakimś GTX 400 lub HD 6000

#14 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7382
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Październik 2019 - 19:38

Twoim zdaniem i7 jest tylko do gier? Mam dla Ciebie ciekawostkę i3 w 10 gen możliwe że będzie 4/8 ;) Już na własnej skórze się nauczyłem że lepiej mieć procka mocniejszego. Weź zapodaj Namonaki jakiś zestaw jestem ciekaw co znajdziesz ciekawego.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 11 Październik 2019 - 19:48

mowie że i7 ani nie jest budżecie ani nie jest potrzebny do maincrafta
nadal nie czytasz całej dyskusji

a ploty to wiadomo do czego się nadają ...
pożyjemy zobaczymy ale intel nie jest matka Teresą z krzemowej doliny

#16 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7382
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 11 Październik 2019 - 19:58

Aleś się uczepił tego maincrafta. Mam przyjaciela co poleciał po taniości i kupił pentiuma zamiast i3/i5 i teraz ma w domu trzy wolne żółwie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1926
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 11 Październik 2019 - 20:00

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 16:26, napisał(a):

Czy moglibyście Państwo podać link np do znanej strony która posiada owy sprzęt?
Allegro.pl

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 16:26, napisał(a):

Czy zakup owego sprzętu nie przekroczyłby 30 zł?
No pewnie, myślę że 10 zł to nie problem.

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 16:57, napisał(a):

a przyznanie się do błędu było by słabe
Nie takie rzeczy robiłem :) Że z całego sprzętu zostawała sama obudowa :)

Po prostu kup jakąś kartę do tego trupa za 10 zł (sprawdź wymagania minimalne Minecrafta), twoja płyta ma chyba AGP, teraz tylko zamontować by siostra nie widziała (a tą kartę co masz wyrzucić na śmietnik daleko od domu).

#18 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 11 Październik 2019 - 21:03

Zobacz posthopes, o 11 Październik 2019 - 19:58, napisał(a):

Aleś się uczepił tego maincrafta. Mam przyjaciela co poleciał po taniości i kupił pentiuma zamiast i3/i5 i teraz ma w domu trzy wolne żółwie.
nie ja, tylko siostra autora ...

Zobacz postSeba0456., o 11 Październik 2019 - 15:57, napisał(a):

I to tyle coś jeszcze komputer sprawny ale moja siostra chciała grać w minecrat'a a przyznanie się do błędu było by słabe.

i7 to jest za to przegięcie w druga stronę no chyba że uważasz że do tej gry nie ma co startować bez tego procesora ... ale to już twój problem
przestań trolować i zacznij czytać co do tej pory zastało napisane.

Zobacz postsino, o 11 Październik 2019 - 20:00, napisał(a):

Po prostu kup jakąś kartę do tego trupa za 10 zł (sprawdź wymagania minimalne Minecrafta), twoja płyta ma chyba AGP, teraz tylko zamontować by siostra nie widziała (a tą kartę co masz wyrzucić na śmietnik daleko od domu).
schowaj ja gdzieś i sprzedaj po cichu; wyrzucanie 30 zeta na śmietnik nie jest dobrym pomysłem ...
tym bardziej jeśli karta jest sprawna.

Ale umiejętność przyznania się do błędu jest oznaka dojrzałości.

najszybszy Radeon na AGP to X1950 XT i HD 2600 XT
GeForce 7950 GT i GeForce 7900 GS

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 11 Październik 2019 - 21:21


#19 Użytkownik jest niedostępny   Seba0456. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Pt, 11 Paź 19

Napisany 11 Październik 2019 - 21:31

Zobacz postNamonaki, o 11 Październik 2019 - 22:03, napisał(a):


Ale umiejętność przyznania się do błędu jest oznaka dojrzałości.

No tak ale "dałem sobie rękę uciąć" że lekko podkręcę PC przynajmniej na GTA SA i minecrafta. Musiałbym zmienić proces dodać RAM i kartę sieciową a to jest pierwszy krok do porażki a nikt nielubi przegrywać. Chodzi o to że jak się pomylę to tracę lekko wiarę w siebie a chwalenie się w domu "MAME TATE kupiłem kartę za 40zł ale nasz stary komputer tego nie obsługuję.

Do tematu mam chyba te małe wejście PCIE a może do tego wejscia jest jakaś przejściówka? Jeśli tak to można prosić link do oferty (tak max 15 zł) Bo nie mam za dużego budżetu.



Jak wspominałem inwestuje w tego kompa tylko by grać w retro gry nie będę tam odpalał Wiedźmina 3 :)

Niby to jest minimum
System operacyjny: Windows XP 32-bitowy
Procesor: Intel Pentium 4 1.6 GHz lub AMD Athlon XP 1600+
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 4 MX 440 lub AMD Radeon HD 3200
Pamięć RAM: 500 MB
Wolne miejsce: 1 GB

Czy to ma prawo działać? https://allegro.pl/o...9d-f67ea3b00f7c
i jakiego zasilania wymaga? Wiem że sata ale nie posiadam wejścia może przejściówka rozwiąze problem?

Na kabelkach jeszcze w 100% się nie znam Dodaj obrazek a to fotka której zapomniałem wstawić

Ten post był edytowany przez Seba0456. dnia: 11 Październik 2019 - 21:59


#20 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 861
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 11 Październik 2019 - 21:37

Zobacz postNamonaki, o 11 Październik 2019 - 21:03, napisał(a):

najszybszy Radeon na AGP to X1950 XT i HD 2600 XT
GeForce 7950 GT i GeForce 7900 GS

https://en.wikipedia...7_(7xxx)_series
https://en.wikipedia...on_X1000_Series

GeForce'y działają przez mostek PCI-ex do AGP ... (pewnie od lat nie produkowany)

ponosić porażki tez trzeba umieć :P
no i teraz nie masz reki ;)

wymagania tej gry są śmieszne
https://minecraft-pl...gania_sprzętowe
www.morele.net/wiadomosc/minecraft-wymagania-jaki-komputer-do-minecraft-kupic-sprawdz-wymagania-sprzetowe-gry/2260/
https://www.gry-onli...=1425&PART=9800

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 11 Październik 2019 - 21:39


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych