Forum PCLab.pl: Ryzen 5 2400G - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 5 2400G

#1 Użytkownik jest niedostępny   bakszi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 13 Październik 2019 - 20:13

Cześć. Posiadam zestaw z Ryzen'em 5 2400G i płytą główną Gigabyte B450 Aorus Elite. Po wejściu w UEFI wykrywane taktowanie procesra to 3,6GHz, a Core Voltage ok 1,3 V. Po załadowaniu systemu operacyjnego w programie CPU-Z wykrywane taktowanie procesora jest zmienne, zmienia się co chwilę, 1,4GHz, 2GHz, 3,1GHZ itd. Towarzyszą temu zmiany Core Voltage raz jest 0,4V raz 0,9, raz 1,3. Po uruchomieniu trybu "Bench CPU" napięcie stabilizuje się na poziomie ok 1,3V, a taktowanie ok. 3,6 GHz. Czy to normalne, że w normalnym stanie, bez obciążenia taktowanie procesora zmienia się ?

#2 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4756
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Październik 2019 - 20:25

Normalne

#3 Użytkownik jest niedostępny   bakszi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 13 Październik 2019 - 20:31

Ok, dzięki za szybką odpowiedź. Wpływa to na prędkość obrotów chłodzenia procesora. Mam zainstalowane chłodzenie BOXOWE, które przy nawet niewielkich zmianach obrotów powoduje drgania, nie chodzi o szum wiatraczka, tylko takie buczenie, jakby wiatraczek nie był dobrze wyważony. Niebawem zmienię chłodzenie, na coś innego, bo jest to okrutnie denerwujące. Zmiana MHz uwydatnia ten efekt.

#4 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4756
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Październik 2019 - 20:38

Dzięki temu podczas bezczynności (gdy nei jest wymagana cała moc procesora, przy prostych pracach) komputer nie chodzi na maksymalnych obrotach i napięciu, zaoszczędza to trochę na prądzie, powinien działać ciszej i powiedzmy wydłuża życie. Wentylatory sobie pewnie możesz ustawić by zachowywały się ciszej, możesz tez ustawić taktowanie i napięcie na sztywno na stałe.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Październik 2019 - 20:38


#5 Użytkownik jest niedostępny   bakszi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 13 Październik 2019 - 20:51

A jak ustawić taktowanie i napięcie na sztywno na stałe? Z poziomu UEFI nie mogę. Zmiana obrotów nic nie daje, nie chodzi o szum tylko takie buczenie. MOim zdaniem dostałem walnięty wiatraczek.

Ten post był edytowany przez bakszi dnia: 13 Październik 2019 - 20:52


#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4756
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Październik 2019 - 21:01

Chyba jednak mozesz, ale jak to Ci dokładnie nie powiem, bo mam inną płytę a każda płyta ma inny BIOS. W płytach Gigabyta jest to chyba w zakładce M.I.T / CPU Clock Ratio i tutaj ustawiasz mnożnik Napięcia musisz poszukać gdzieś w Advanced core settings czy coś podobnego, choć tutaj nie jestem pewien, czy napięcia nie będziesz mógł ustawić tylko za pomocą offsetu. Poradników OC jest duzo poszukaj w sieci.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bakszi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 14 Październik 2019 - 07:45

Wie ktoś, czy w tej płycie głównej można ustawić stałą wartość taktowania procesora? Znalazłem możliwość zadania wartości taktowania, zmiana z opcji Auto na wpisane ręcznie 3.6GHz, ale napięcie zasilania procesora jest ciągle zmienne, co powoduje zmiany taktowania.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8060
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 14 Październik 2019 - 08:55

zmień chłodzenie, a nie kombinuj z napięciami i taktowaniem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   bakszi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 14 Październik 2019 - 13:37

Polecacie jakieś konkretne chłodzenie? Warunkiem koniecznym jest tylko to, żeby wentylator byl równoległy do płyty głównej, tak jak w chłodzeniu BOXowym. Myślałem o be quiet! Shadow Rock LP 120mm, ale być może jest coś lepszego i równie kompaktowego.

Ten post był edytowany przez bakszi dnia: 14 Październik 2019 - 13:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1821
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 17 Październik 2019 - 10:44

Zobacz postbakszi, o 14 Październik 2019 - 14:37, napisał(a):

Polecacie jakieś konkretne chłodzenie? Warunkiem koniecznym jest tylko to, żeby wentylator byl równoległy do płyty głównej, tak jak w chłodzeniu BOXowym. Myślałem o be quiet! Shadow Rock LP 120mm, ale być może jest coś lepszego i równie kompaktowego.

silentum pc fera lub trochę większy fortis

#11 Użytkownik jest niedostępny   Zas 

  • Xyź
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8060
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 08

Napisany 17 Październik 2019 - 14:01

Autor napisał wyraźnie - RÓWNOLEGŁY. ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych