Forum PCLab.pl: Szukam osoby z doświadczeniem w custom LC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Szukam osoby z doświadczeniem w custom LC okolice Poznania Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bodescu0 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 17

Napisany 13 Październik 2019 - 20:24

Szukam osoby z okolic Poznania, która jest zainteresowana wykonaniem custom LC dla mnie. - oczywiście za pomoc zapłacę.
Nie mam zdolności manulanych aby to jakoś wyglądało, a nie chce niepotrzebnie eksperymentować po 10x z gięciem rurek.

Materiały do uzgodnienia, zamówię pod projekt - obecnie obudowa inwin805. ( w razie konieczność i merytorycznych argumentów mogę wymienić obudowę na inną ).
Aktualnie chcę chłodzić i7-7700k + 1080ti.

W niedalekiej przyszłości chciałbym się przesiąść na TR 3 i nowość od nvidii, zależy mi zatem aby komponenty były przyszłościowe.

Zainteresowane osoby proszę o priv.

#2 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7731
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 13 Październik 2019 - 20:31

In Win 805 nie nadaje się pod rozbudowany układ LC ze względu na zabudowany panel na froncie i symboliczną wręcz kompatybilność z chłodnicami. Innymi słowy nie wepchniesz tam wystarczającej powierzchni chłodnic, żeby LC miało sens.

#3 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 14 Październik 2019 - 09:54

Zobacz postBodescu0, o 13 Październik 2019 - 21:24, napisał(a):

Szukam osoby z okolic Poznania, która jest zainteresowana wykonaniem custom LC dla mnie. - oczywiście za pomoc zapłacę.
Nie mam zdolności manulanych aby to jakoś wyglądało, a nie chce niepotrzebnie eksperymentować po 10x z gięciem rurek.
[...]


Z tego co zrozumialem, to nie skladales nigdy custom LC i od razu chcesz hard tubing + zeby ktos to Tobie wszystko zlozyl?

A jak bedzie z maintenance tego wszystkiego? Jakis komponent bedzie do wymiany, cos zacznie przeciekac, lozysko wentylatora sie zatrze, COKOLWIEK.
Wtedy bedziesz musial za kazdym razem liczyc na kogos, zeby Tobie najblahsza rzecz ogarnal co by komputer bym znowu sprawny?
To nie jest zadna wrzuta w Twoja strone, po prostu pytam czy myslales o tym?

#4 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7731
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Październik 2019 - 10:13

Zobacz postamsztel, o 14 Październik 2019 - 10:54, napisał(a):

Z tego co zrozumialem, to nie skladales nigdy custom LC i od razu chcesz hard tubing + zeby ktos to Tobie wszystko zlozyl?

A jak bedzie z maintenance tego wszystkiego? Jakis komponent bedzie do wymiany, cos zacznie przeciekac, lozysko wentylatora sie zatrze, COKOLWIEK.
Wtedy bedziesz musial za kazdym razem liczyc na kogos, zeby Tobie najblahsza rzecz ogarnal co by komputer bym znowu sprawny?
To nie jest zadna wrzuta w Twoja strone, po prostu pytam czy myslales o tym?


Dobrze przygotowany i złożony układ wymaga raz w roku wymiany płynu i to tyle, więc nie ma co demonizować obsługi pętli - jeśli poskłada się ją na przyzwoitych podzespołach i zrobi się to dobrze to szansa na wyciek jest zerowa, zatarcie łożyska wentylatora też bardzo mało prawdopodobne. Takie rzeczy wychodzą od razu, a nie po czasie. Wymiana podzespołów to faktycznie większa ingerencja, która wiąże się z rozbiórką wszystkiego i przeróbkami rurek.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Październik 2019 - 10:14


#5 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 341
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 14 Październik 2019 - 10:21

Zobacz postzawisztheblack, o 14 Październik 2019 - 11:13, napisał(a):

Dobrze przygotowany i złożony układ wymaga raz w roku wymiany płynu i to tyle, więc nie ma co demonizować obsługi pętli - jeśli poskłada się ją na przyzwoitych podzespołach i zrobi się to dobrze to szansa na wyciek jest zerowa, zatarcie łożyska wentylatora też bardzo mało prawdopodobne. Takie rzeczy wychodzą od razu, a nie po czasie. Wymiana podzespołów to faktycznie większa ingerencja, która wiąże się z rozbiórką wszystkiego i przeróbkami rurek.


Oczywiscie - masz racje. Z drugiej strony niech padnie jakis komponent w loopie i trzeba bedzie oddac go na RMA... :hmm:
Mialem kiedys taka sytuacje, ze znajomemu, ktoremu skladalem LC padlo GPU i do tej pory pamietam to obledna ilosc telefonow :kwasny:
Wiadomo, ze prawdopodobienstwo tego nie jest jakies duze i moze troche hiperbolizuje, ale mysle ze warto o tym wspomniec?
Z drugiej strony jesli autor watku chce wymieniac sprzed w najblizszej przyszlosci: mobo + cpu + gpu (jak sam napisal) - to rowniez bedzie wiazac sie to z rozebraniem calego loopa.

Ten post był edytowany przez amsztel dnia: 14 Październik 2019 - 10:22


#6 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7731
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Październik 2019 - 10:37

Tak, masz rację, o czymś takim trzeba wspomnieć. Warto też zaznaczyć, że ktoś na miejscu musiałby mu poskładać tego kompa, bo wysyłka zalanego i gotowego układu kurierem to proszenie się o problemy. Ewentualnie przewieźć samochodem kompa na miejsce :P. Wymiana płyty i karty to robienie loopa w zasadzie od początku.

#7 Użytkownik jest dostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5403
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 14 Październik 2019 - 14:50

Wysyłałem kompy robione pod zlecenia dla firm i priv osób na palecie kurierem DPD i luzik.
W kartonie wysyłka PC z gotowym LC kompletnie odpada,paleta to inna sprawa tyle że to koszt wysyłki 150zł.

Czasem nie ma szans aby inaczej konfig wysłać na drugi koniec kraju,
przykładowo workstation w Alienware Area 51 LC z Aquacomputer Gigant 1680 z priv zlecenia
zajmuje masę miejsca i waży około 50kg więc...tylko paleta.

Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 378
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 14 Październik 2019 - 16:53

ale jest napisane "z okolic Poznania" i " za pomoc zapłacę" czyli - razem będą robić :E

#9 Użytkownik jest niedostępny   kater 

  • kosmiczna karawana
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9607
  • Dołączył: Cz, 07 Wrz 06

Napisany 14 Październik 2019 - 17:23

tej mieszkam pod Poznaniem (25 km od Rynku, źle nie jest), mam garaż z blatem do roboty itd. kup 10 m rury i wbijaj, coś tam pogniemy i zrobimy (albo w międzyczasie Cię namówię na zwykłe węże to pójdzie łatwiej i szybciej i też źle wyglądać nie będzie)

:E

nie no trochę żart, bo z czasem u mnie kiepsko

a tak na serio - zacznij od węża, będzie łatwiej i taniej; a za rok-półtora, jak przyjdzie pora wodę zmienić, to wtedy najwyżej poszalejesz z rurkami; a reszta (nakładanie bloków, montaż pompy, chłodnic itd.) to pikuś, tylko trzeba mieć trochę czasu i nie bać się śrubokręta; serio, dla mnie (przynajmniej) największym problemem jest czas, bo staram się zawsze b dokładnie i powolutku wszystko robić, sprawdzać 2x każdy krok itd. i potem się okazuje, że przejście z Nvidii na Radeona - już przy gotowym układzie - zabiera dobre pół dnia :E

#10 Użytkownik jest dostępny   ELDER 

  • Touch of darkness
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5403
  • Dołączył: Nd, 04 Kwi 10

Napisany 14 Październik 2019 - 17:55

i7-7700k + 1080ti spox można pyknąć na wężach jako rev1,
jak nie modyfikujesz budki (nie ma cięcia i lakierowania) a seryjna właściwie wybrana obudowa pod LC tu trafi
to po co Tobie pomocnik do tak prostej rzeczy jak układ LC na wężach.

Sam to ogarniesz.

Warsztat zbędny,odpada masa gratów niezbędnych do obróbki rurek akrylowych
(insert,rymer,przykładnica plus piłka z brzeszczotem,opalarka) a więc i koszt znacznie niższy przy wężach.

Zmiany i serwis w układzie z wężami to prosty temat,w układzie z rurkami akrylowymi to zaraza.

Policz koszty,przejrzyj poradnik LC i działaj.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14757
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Październik 2019 - 18:42

Składaj LC na gumiakach. Zaprojektuj sobie to rozsądnie, tak aby węże były możliwiej jak najkrótsze bez wiszących makaronów. Będzie wyglądać mega fajnie i będziesz miał możliwość własnoręcznego przerabiania układu.

Jeden z trików na skrócenie węży, to chłodnice x-cross. Wlot po jednej stronie, wylot po drugiej.

Z przejściem na TR4 może być lekki problem bez wymiany bloku. Na AM4 i TR4 kilka by się znalazło uniwersalnych, ale nie znam nic, co jest na tyle duże aby pokryć TR4 i jednocześnie żeby pasowało do s1151.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych