Forum PCLab.pl: [Zestaw]ok 5000 zł/gry/nauka 3D - Blender/OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw]ok 5000 zł/gry/nauka 3D - Blender/OC Amatorska grafika 3D Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   DeBe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 12 Mar 11

Napisany 13 Październik 2019 - 20:25

Cześć,

chciałbym zakupić sobie komputer z monitorem za ok. 5000 zł głównie do gier i nauki grafiki 3d w Blenderze. Gram prawie we wszystko - strategie, rpg, fps. Jeśli chodzi o Blendera, to chciałbym móc w nim renderować jakieś nieprzesadnie skomplikowane obiekty. Dobrze by było gdyby komputer nadawał się do OC, choć raczej nie będzie chciało mi się podkręcać zaraz po zakupie i raczej nie będę z podkręcaniem przesadzał.
Udało mi się złożyć taki zestaw: Zestaw

Przekroczyłem trochę budżet, więc wolałbym już do niego nie dokładać. Zdaję sobie sprawę, że mógłbym celować w coś na poziomie GTX 2060 Super, ale uznałem, że taka karta będzie się u mnie marnować (2060 pewnie też, wręcz zastanawiałem się czy nie brać 1660TI). Nie rypię w gry non stop, może w kilkanaście w roku, a w grafice 3d pewnie i tak nie zauważę zbytniej różnicy na tym poziomie. Da radę ten zestaw? Czy coś zmienić? Z góry dzięki za odpowiedź.

#2 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2426
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 13 Październik 2019 - 20:32

Seasonic Focus Gold, RTX 2060 (super), reszta może zostać.

Przy monitorze 144hz nic się nie zmarnuje :Up_to_s:

Ten post był edytowany przez vegmer dnia: 13 Październik 2019 - 20:40


#3 Użytkownik jest niedostępny   DeBe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: So, 12 Mar 11

Napisany 13 Październik 2019 - 20:51

A ten zasilacz, który wybrałem zły? Co prawda nie ma 10 lat gwarancji i nie jest w pełni modularny, ale jest o 100 zł tańszy.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15326
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 13 Październik 2019 - 20:56

Jest w porządku, wiadomo to nie jest jakość jak w Focusie Gold ale pod ten zestaw będzie ok. Można wziąć wersję L2 jeszcze tańszą - odczepiane kable przy obudowie z piwnicą nie są jakoś szczególnie przydatne.


Pamiątki możesz dać https://www.x-kom.pl...cl15-2x8gb.html - lepsza cena i fajnie się kręcą.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 13 Październik 2019 - 20:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9437
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Październik 2019 - 22:14

Jakby nie patrzeć, w tej samej cenie masz RTX 2060 Super i to jeszcze z przyzwoitym chłodzeniem wraz z Seasonic Focus 550W

https://proline.pl/koszyk/e1bf0e90

#6 Użytkownik jest niedostępny   kFF 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 15 Październik 2019 - 07:26

Zobacz postCaps, o 13 Październik 2019 - 22:14, napisał(a):

Jakby nie patrzeć, w tej samej cenie masz RTX 2060 Super i to jeszcze z przyzwoitym chłodzeniem wraz z Seasonic Focus 550W

https://proline.pl/koszyk/e1bf0e90

Sorry, że w tym wątku, ale zestaw który podałeś idealnie spełnia również moje wymagania. Jakie chłodzenie dorzucić do tego Ryzena?

BTW: Trzeba robić update biosu w tej płycie pod ryzena 5 3600?

Ten post był edytowany przez kFF dnia: 15 Październik 2019 - 08:02


#7 Użytkownik jest niedostępny   Shanxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 19

Napisany 15 Październik 2019 - 09:20

Zobacz postkFF, o 15 Październik 2019 - 08:26, napisał(a):

Sorry, że w tym wątku, ale zestaw który podałeś idealnie spełnia również moje wymagania. Jakie chłodzenie dorzucić do tego Ryzena?

BTW: Trzeba robić update biosu w tej płycie pod ryzena 5 3600?

Chłodzenie mozesz dać Fortis 3

#8 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9437
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Październik 2019 - 11:32

A na B450 Pro MAX nie trzeba robić aktualizacji biosu pod Ryzena 5 3600.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kFF 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wed, 20 Lip 11

Napisany 15 Październik 2019 - 11:50

Zobacz postCaps, o 15 Październik 2019 - 11:32, napisał(a):

A na B450 Pro MAX nie trzeba robić aktualizacji biosu pod Ryzena 5 3600.

Uff, ok. Bardzo dziękuję za info. Chociaż gdzieś czytałem, że na fabrycznym biosie ryzeny 3 gen chodzą niestabilnie

#10 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9437
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Październik 2019 - 12:03

Sam miałem ostatnio ten CPU i tą płytę u mnie w domu w kompie dla kumpla i wszystko latało stabilnie bez najmniejszego problemu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych