Forum PCLab.pl: HPET problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

HPET problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 13 Październik 2019 - 21:14

witam gdy wpisuje w cmd
bcdedit / deletevalue useplatformclock
bcdedit / deletevalue useplatformclock true
bcdedit / deletevalue useplatformclock false
to doastaje takie cos:
C:\Windows\system32>bcdedit / deletevalue useplatformclock
An unknown command was specified.
Run "bcdedit /?" for command line assistance.

nie ważne czy wpisuje wlaczenie wyłącznie hpet. nic nie działa. w menadzerze urzadzen caly czas mi pokazuje ze jest wlaczony
wiecie o co chodzi?

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4233
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 13 Październik 2019 - 21:24

między / a poleceniem nie powinno być spacji.

#3 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 13 Październik 2019 - 22:54

bez soacji dostaje to
C:\Windows\system32>bcdedit/deletevalue useplatformclock
An error occurred while attempting to delete the specified data element.
Nie można odnaleźć elementu.

#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4233
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 13 Październik 2019 - 23:03

Uruchamianie HPET:
bcdedit /set useplatformclock true


Wyłączanie HPET:
bcdedit /deletevalue useplatformclock


Jeżeli po użyciu polecenia deletevalue dostajesz komunikat, że nie ma co usuwać, to znaczy, że HPET albo już nie jest włączone, albo nigdy nie było.

#5 Użytkownik jest niedostępny   dbdb424 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Cz, 08 Sie 19

Napisany 13 Październik 2019 - 23:17

teraz mi zadzialalo, udało się wlaczyc wiec chyba miałem wylaczone
a jeszcze jest komenda bcdedit /set useplatformclock false co ona daje?

Ten post był edytowany przez dbdb424 dnia: 13 Październik 2019 - 23:25


#6 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3365
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 14 Październik 2019 - 15:11

Jak wyskakuje "nie można odnaleźć elementu" to znaczy że miałeś już wyłączone i tylko ta komenda cie powinna interesować reszta nie wnosi niczego

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych