Forum PCLab.pl: Skoki temperatury r5 3600 komputer się nie wyłącza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Skoki temperatury r5 3600 komputer się nie wyłącza Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Samotnydawca 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 01 Lut 17

Napisany 13 Październik 2019 - 22:20

Witam wszystkich. Złożyłem w sobotę komputer r5 3600 asus tuf gamming x570 seasonic focus 650w gold plus cooler od amd r7 3700 m2 plextor m9peg silentiumpc signum sg1x tg rgb. Na tę chwilę ram 4gb silicon power 2133mhz oraz gtx 950 asus strix oc. W przyszłym miesiącu montuje jakiegoś rtx-a i inne ramy ale mniejsza o to. Złożyłem kompa i na samym początku po uruchomieniu rzuciły mi się skoki temp. na procku. Co kilka sekund skacze z 45 do nawet 60 w spoczynku. Przy stres teście przy 10 minutowym 100% obciążeniu odziwo utrzymywało się stałe 70 st. ale ledy zaczęło przerywać. O co może chodzić?
Druga sprawa to że na drugi dzień chciałem wyłączyć komputer i się nie wyłącza. Muszę go z hebla wyłączać. Dodatkowo wszystkie ledy zaczęły przerywać jakby coś z zasilaniem (nie wiem) i ogólnie kompa przycina nawet jak myszką ruszam. Wszystko jest zaktualizowanie do najnowszych wersji, bios najnowszy 2 raz nakładałem pase na procka i nic. Może coś źle podłączyłem albo jakaś aktualizacja coś spiepszyła? Co robić? Zaniosę go do serwisu w ostateczności bo to będzie dla mnie porażka jak go sam nie złożę :E

#2 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9397
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 13 Październik 2019 - 22:28

A wzrost temepratury nie idzie w parze razem z obciążeniem CPU? Nie ma skoków obciążenia? Może WUpdate szaleje w tle?

Sam raczej nie dojdziesz jeżeli są problemy z zasilaniem.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Samotnydawca 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 01 Lut 17

Napisany 13 Październik 2019 - 22:34

Chyba są. Jakoś nie równo jest obciążany ten procesor. Tak mi się wydaje. jutro wyśle screeny. Ide spać bo już mam dość tego kompa. Cała niedziela w d... :kwasny:

Ten post był edytowany przez Samotnydawca dnia: 13 Październik 2019 - 22:35


#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15294
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 13 Październik 2019 - 22:41

Wszystkie LED-y szaleją? Może gdzieś jest jakieś zwarcie.

Odłączyłbym najpierw wentylatory od obudowy, sprawdź też wszystkie połączenia kablowe czy jest ok i nie ma jakichś uszkodzeń.

Jeśli to nic nie pomoże, to obstawiam winę po stronie płyty głównej lub zasilacza. Tutaj już jednak potrzebna głębsza diagnoza.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 13 Październik 2019 - 22:41


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych