Forum PCLab.pl: Ryzen Master OC R5 1600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen Master OC R5 1600

#1 Użytkownik jest niedostępny   HunterR6 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 14 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:31

Witam! Czy ktoś z użytkowników miał może taki problem przy podkręcaniu procesora przez Ryzen Master, że po wyłączeniu komputera i ponownym jego uruchomieniu nie zapamiętuje ustawień OC, tylko wraca do standardowych i muszę ponownie wybierać zapisany profil. Jest to procesor Ryzen 1600 podkręcony na 4,0 Ghz na napięciu 1,325V testowany w OCCT, Prime95 na stabilność ponad 3h oraz w grach, zero problemów tylko ten brak zapamiętywania ustawień po włączeniu ponownym komputera. Dodatkowo płyta jaką posiadam to: Gigabyte B450 Pro, RAM Corsair Vengeance RGB PRO 3200Mhz (spokojnie latają na tej częstotliwości). Sterowniki do Chipsetu najnowsze ze strony AMD, Ryzen Master też aktualny, BIOS F41. Proszę o pomoc, gdyż ciągłe uruchamianie Ryzen Master i ręczne wybieranie profilu jest troszkę uciążliwe :P

#2 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 926
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:33

Ustaw go w bios na 4000 przy takim napięciu :P

Zakładka Pheripherals>AMD Overcloking> Mój bios F42a

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek ( Accept )
Dodaj obrazek

Ręcznie wprowadź częstotliwość w MHz i napięcie w mV

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 14 Październik 2019 - 16:40


#3 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12698
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 14 Październik 2019 - 16:38

Ja miałem i mi się wieszał pc...ustawiam tylko w biosie

#4 Użytkownik jest niedostępny   HunterR6 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 14 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:47

Zobacz postPhill76, o 14 Październik 2019 - 16:33, napisał(a):

Ustaw go w bios na 4000 przy takim napięciu :P

Zakładka Pheripherals>AMD Overcloking> Mój bios F42a

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek ( Accept )
Dodaj obrazek

Ręcznie wprowadź częstotliwość w MHz i napięcie w mV

U mnie nie ma w BIOS zakładki AMD Overcloking :D

#5 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 926
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 14 Październik 2019 - 16:59

sflashuj nowszy :P

F42a jest najlepszy do tej płyty wg mnie , F42c powodował u mnie , że ram szedł max 3200 ! i na CPU było walone napięcie do prawie 1,5 [V] by boost 1 rdzenia dobijał do 4400 ... dla mnie ten bios to "szrot" ( F42c ):P

http://download.giga...us-pro_f42a.zip

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 14 Październik 2019 - 17:05


#6 Użytkownik jest niedostępny   HunterR6 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 14 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 17:30

Zobacz postPhill76, o 14 Październik 2019 - 16:59, napisał(a):

sflashuj nowszy :P

F42a jest najlepszy do tej płyty wg mnie , F42c powodował u mnie , że ram szedł max 3200 ! i na CPU było walone napięcie do prawie 1,5 [V] by boost 1 rdzenia dobijał do 4400 ... dla mnie ten bios to "szrot" ( F42c ):P

http://download.giga...us-pro_f42a.zip

Po aktualizacji Bios również brak zakładki AMD Overclocking, pewnie występuje one kiedy posiada się procesor Ryzen 3xxx :(

#7 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12698
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 14 Październik 2019 - 21:48

Bzdura albo jakiś error

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

5 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych