Forum PCLab.pl: Instalacja windowsa przy posiadaniu 2 dysków - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja windowsa przy posiadaniu 2 dysków Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Swaynob 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pn, 14 Paź 19

Napisany 14 Październik 2019 - 17:00

(Chciałbym zaznaczyć, że jestem zielony i pierwszy raz składam komputer)
Przy składaniu komputera od zera z m.in dwóch dysków (1x ssd, 1x hdd), jak wybrać na którym dysku zainstaluje się windows? - Chodzi mi rzecz jasna, o to, żeby system się zainstalował na ssd.

Przy instalacji mamy taki wybór? Czy może trzeba wyjąc hdd, zainstalować win. i dopiero go włożyć?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Stachu1984 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2380
  • Dołączył: Cz, 09 Lut 12

Napisany 14 Październik 2019 - 17:08

Zobacz postSwaynob, o 14 Październik 2019 - 17:00, napisał(a):

Przy instalacji mamy taki wybór?


Tak :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Zgoneq informatyk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 14 Październik 2019 - 17:09

Będziesz mieć taki wybór. Łatwiej będzie jak masz 2 dyski innej wielkości, to łatwiej rozróżnić.

#4 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1810
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 14 Październik 2019 - 17:11

Odepnij dysk, na którym nie chcesz instalować Windowsa. Po zainstalowaniu systemu podepnij go znowu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7481
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Październik 2019 - 17:26

j.w. zostaw podpięty tylko ten, na którym instalujesz Windę. Po pełnej instalacji i wyłączeniu kompa, podepnij dopiero drugi.

#6 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11560
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 14 Październik 2019 - 21:22

jeśli dyski nowe i nieużywane nie ma potrzeby odpinać

#7 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1810
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 15 Październik 2019 - 08:53

Jeśli padnie 1 dysk może być problem z uruchomieniem Windowsa (jeśli podczas instalacji Windows postanowił część plików dać na drugi dysk).
W każdym wypadku trzeba odpinać.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych