Forum PCLab.pl: RX570 4GB Spadki FPS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX570 4GB Spadki FPS Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12711
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 17 Październik 2019 - 16:41

Cytuj

W pon. informatyk chce spróbować ją przegrzać, jeśli mu się uda to wiadomo będzie że karta była użyta do koparki. Czy to dobry pomysł z jego strony ?

:E

#42 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Październik 2019 - 18:30

Wkleiłeś teraz dobry test.
Tylko widać okazyjne spadki użycia GPU.

Może się to dziać, jak okno testu GPU nie było przez cały czas testu na pierwszym planie, lub było minimalizowane.

Jeśli robiłeś coś z oknami w trakcie testu i/lub na komputerze, to powtórz test.
Uruchom go, i niczego nie ruszaj do zakończenia.

Ale nawet po tym wykresie co jest, nie upatrywał bym tak niskich FPS w grach po stronie GPU. Takty GPU zdają się być w porządku i nie będzie tam na wykresie raczej nigdy prostej linii zawsze, tak jak powinno być przy użyciu GPU. To jest akurat normalne wbrew pozorom, bo widzę co jest u mnie, choć po OC. Na stock jest rzeczywiście prosta linia.

Jak zrobisz test w np. 3D Mark 11, i wyniki CPU i GPU w odniesieniu do innych w bazie będą w normie, to problem jest najprawdopodobniej systemowy.

Jeśli miałbyś możliwość dla pewności sprawdzić to GPU w innym PC, to nie omieszkaj, bo to do czasu finalnej diagnozy określi jednoznacznie czy z kartą jest wszystko OK.

Co do Twojego informatyka, albo jest idiotą, albo robi go z Ciebie.

Nawet po najwyższym stabilnym OC celem zwiększenia temperatury, i wygrzewaniu karty jakiś absurdalny czas w FurMarku, niczego nie da się dowieść. Co najwyżej w skrajnym przypadku może się udać spalić kartę celem odesłania na gwarancję jeśli jest, ale i sama karta prawdopodobnie ma jakieś zabezpieczenia termiczne przed zbyt wysoką temperaturą, zwłaszcza na wypadek prób jej sztucznego wywołania. Prawdopodobnie throttling.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Październik 2019 - 18:55


#43 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 18 Październik 2019 - 08:28

Czego wy dalej rzeźbicie? @deton24 staż na forum weterana i się dziwisz że FX4100 non OC nie daje rady? Nawet jakby miał 5.0 na tym FX4100, to jest to STARY KLAMOT Który nie miał racji bytu w 2013 roku jako procesor do gier.

Spadki GPU na wykresie występują w momencie kiedy CPU idzie na 100% i się dusi - wtedy karta nie ma pracy do wykonania i następuje spadek użycia GPU.

Jak gra w Fortnite i patrzy w niebo lub biegnie po polu to ma 100FPS, zacznie się akcja, to ma spadki do 30fps


Na filmie taka sama konfiguracja FX-4100 + RX570.

https://www.youtube....h?v=Y0YSeSNOBUc

Spadki do 20FPS i to nie jest wina karty. RoTR nawet cały czas CPU 100% i 15fps. O innych grach nie ma co pisać, wystarczy zobaczyć filmik, nowe gry zupełnie niegrywalne na FX4100.

Więc skoro karta jest ok i nie jest koparką, to problem leży w FX4100, a TYM BARDZIEJ, że RAM ma Single Channel.

https://www.youtube....h?v=-k5wA7EFwpo

TAK JAK MÓWIŁEM

Zobacz postCzeryboj, o 16 Październik 2019 - 10:52, napisał(a):

Po 1 FX-4100 to 7 letni procesor z najniższej półki, który od początku miał problem z grami.

Po 2 kupiłeś strucla a nie RX570 :( Po raz kolejny muszę powiedzieć "a nie mówiłem" radzącym kupować ciągle używane karty, zwłaszcza gdy ktoś jest zielony w temacie.


Załóżmy, że karta jest w 100% sprawna i z oryginalnym biosem.

Załóżmy, że windows jest w 100% świeży i bez żadnych dziadów.

Daje Miliard kolumbijskich pesos, że zmiana CPU i Dual Channel rozwiążą problem z płynnością w grach, gdyż z NORMALNYM PROCESOREM ta gra powinna działać tak:

https://www.youtube....h?v=iqWOqbzktmE

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 18 Październik 2019 - 08:38


#44 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 18 Październik 2019 - 09:18

Zobacz postCzeryboj, o 18 Październik 2019 - 08:28, napisał(a):

Czego wy dalej rzeźbicie?

gość ma procesor za 60zł do którego kupił kartę za 400zł i się dziwi że ma spadki fps :hmm:

#45 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12711
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Październik 2019 - 10:56

Zobacz postqrek1, o 18 Październik 2019 - 10:18, napisał(a):

gość ma procesor za 60zł do którego kupił kartę za 400zł i się dziwi że ma spadki fps :hmm:

Tak...i jeszcze twierdzi że komuś tam jakaś gra dobrze na nim chodziła i że wymyślamy z tą zmianą cepa :E

#46 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 18 Październik 2019 - 11:07

Zobacz postKiller85, o 18 Październik 2019 - 10:56, napisał(a):

Tak...i jeszcze twierdzi że komuś tam jakaś gra dobrze na nim chodziła i że wymyślamy z tą zmianą cepa :E


Też mnie to bawi, każą robić jakieś testy, sresty, wykresiki...

Przecież to jest tak naprawdę 2 (2c/4t) modułowy stary grzmot, co w momencie premiery dostawał bęcki od i3 2100 w grach...

#47 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 18 Październik 2019 - 11:07

Zobacz postKiller85, o 18 Październik 2019 - 10:56, napisał(a):

Tak...i jeszcze twierdzi że komuś tam jakaś gra dobrze na nim chodziła i że wymyślamy z tą zmianą cepa :E


Też mnie to bawi, każą robić jakieś testy, sresty, wykresiki...

Przecież to jest tak naprawdę 2 (2c/4t) modułowy stary grzmot, co w momencie premiery dostawał bęcki od i3 2100 w grach...

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 18 Październik 2019 - 11:07


#48 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12711
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Październik 2019 - 11:17

Zobacz postCzeryboj, o 18 Październik 2019 - 12:07, napisał(a):

Też mnie to bawi, każą robić jakieś testy, sresty, wykresiki...

Przecież to jest tak naprawdę 2 (2c/4t) modułowy stary grzmot, co w momencie premiery dostawał bęcki od i3 2100 w grach...

Ty to wiesz,ja to wiem i jeszcze kilka innych userów ale każdy może mieć własne zdanie na ten temat...

Autorze...zapamiętaj...z g...a bata nie ukręcisz a od cepa za 60zł.nie można wymagać wiele :E

#49 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 12:19

@Czeryboj Tak samo, jak ciężko z bat z g. ukręcić, tak ja nie będę wróżył z fusów, bo dla kogoś nagle wszystko jest złe - i CPU jak GPU.
Takie rzeczy się sprawdza w oparciu o twarde dane, a nie domysły.
Domagałem się od początku odpowiednich wyników wydajności. Bo to co mamy wydaje się obalać, że GPU jest wadliwe, ale i z tym czekałbym na potwierdzenie odpowiednimi wynikami.
I nie, spadki użycia GPU w równoległym syntetycznym teście obciążającym na 100% CPU i GPU, nie wydają sie być uzależnione od zbyt wolnego CPU, bo specjalnie zmieniłem koligację i znerfiłem CPU do nawet niższego poziomu wydajności by to sprawdzić.
Tylko że wtedy sam system ma rezerwę mocy, bo poza programem widzi wszystkie rdzenie, więc teoretycznie można by się nadal bawić wyłączając je całkowicie.

Gdyby OP wrzucił wyniki z jakiegoś benchmarka, to nie trzeba by się przerzucać g. przez cały temat, tylko od razu by było wiadomo, że jeśli wyniki są w normie, to CPU jest winne, a do tego rozwiązała by się kwestia GPU, bo tez była ważna, ale Ty wolisz wróżyć z fusów. No i wywróżyłeś - że GPU też jest do niczego.

Na spadki w Fortnite można się starać kilka różnych rzeczy poradzić, bo zapewne wydajność słabych CPU jest ostatnio tam gorsza, ale najpierw niech wklei chociaż te wyniki z 3D Mark 11, żeby było wiadomo na czym stoimy.

I z tego co doczytałem, to dopisał gdzieś że pamięć jest w dualu, choć to marne pocieszenie.
Ten CPU dostaje też trochę wciry w grach od lepszych C2Q (w syntetykach @3GHz idą łeb łeb), ale do dziś go testują na GameGPU, i to nie jest tak, że się całkowicie nie nadaje do grania. Abstrahując już od wydajności w Fortnite.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 20 Październik 2019 - 00:24


#50 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 12:31

Zobacz postdeton24, o 19 Październik 2019 - 12:19, napisał(a):

@Czeryboj Tak samo, jak ciężko z bat z g. ukręcić, tak ja nie będę wróżył z fusów, bo dla kogoś nagle wszystko jest złe - i CPU jak GPU.
Takie rzeczy się sprawdza w oparciu o twarde dane, a nie domysły.
Domagałem się od początku odpowiednich wyników wydajności. Bo to co mamy wydaje się obalać, że GPU jest wadliwe, ale i z tym czekałbym na potwierdzenie odpowiednimi wynikami.
I nie, spadki użycia GPU w równoległym syntetycznym teście obciążającym na 100% CPU i GPU, nie wydają sie być uzależnione od zbyt wolnego CPU, bo specjalnie zmieniłem koligację i znerfiłem CPU do nawet niższego poziomu wydajności by to sprawdzić.
Tylko że wtedy sam system ma rezerwę mocy, bo poza programem widzi wszystkie rdzenie, więc teoretycznie można by się nadal bawić wyłączając je całkowicie.

Gdyby OP wrzucił wyniki z jakiegoś benchmarka, to nie trzeba by się przerzucać g. przez cały temat, tylko od razu by było wiadomo, że jeśli wyniki są w normie, to CPU jest winne, a do tego rozwiązała by się kwestia GPU, bo tez była ważna, ale Ty wolisz wróżyć z fusów. No i wywróżyłeś - że GPU też jest do niczego.

Na spadki w Fortnite można się starać kilka różnych rzeczy poradzić, bo zapewne wydajność słabych CPU jest ostatnio tam gorsza, ale najpierw niech wklei chociaż te wyniki z 3D Mark 11, żeby było wiadomo na czym stoimy.

I z tego co doczytałem, to dopisał gdzieś że pamięć jest w dualu, choć to marne pocieszenie.
Ten CPU dostaje też wciry nawet od przynajmniej niektórych C2Q, ale do dziś go testują na GameGPU, i to nie jest tak, że się całkowicie nie nadaje do grania. Abstrahując już od wydajności w Fortnite.


:E :E :E

Co by nie było winą, to i tak przy single channel i FX-4100 nie będzie miał możliwości gry w żadną nową grę. KROPKA.

Nawet jak karta ma bios koparki i ograniczone zużycie GPU na 50% to i tak bottleneckiem jest CPU.

#51 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 18:03

Prawdziwym śmiechem się ostatni śmieje.

Pooglądaj sobie testy kilku ostatnich tytułów na GameGPU i przestań opowiadać bzdury.

I już mówiłem, że karta nie może mieć biosu innego niż którykolwiek fabryczny 570 (jeśli tak się identyfikuje) bo inaczej sterowniki wymagają patchowania, i inaczej karta nie rusza w systemie, więc ochłoń zanim znów znaczeniesz pisać bzdury.

I nie wiem skąd Ci się wzięło nagle ograniczenie użycia do 50%.
Są spadki w równoległym syntetyku, a nie ograniczenie użycia. I nie z powodu CPU. A gdzie tam sobie jest bottleneck, to jest. Tak samo jak zupełnie inne wyniki w tych samych grach w multiplayerze niż zazwyczaj są mierzone w testach CPU.

Od takich alf i omeg jak Ty przechodzi chęć do zaglądania w takie miejsca jak to.
Przemyśl swoje zachowanie. Zarówno w stosunku do OP jak innych uczestników dyskusji, bo to że wiedziałeś że CPU generuje spadki w Fortnite, nie kwalifikuje Cię ani do opowiadania głupot, ani do najeżdżania na innych, ani do wypisywania co Ci sie żywnie podoba bez żadnego pokrycia w twardych danych, a już najmniej do oburzania się jak Ci ledwie ktoś zwróci uwagę. Chyba że jesteś babą, to będziesz zasługiwał na specjalne względy.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Październik 2019 - 18:05


#52 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 18:23

(edit. przysiągł bym, że był tu post nade mną)
Ok, kolejny Power z OCCT. Jak nic nie ruszałeś w trakcie testu, to nadal są spadki użycia GPU.
Wahania taktowań bardzo możliwe, że ustaną przy UV lub underclocku, bo na 470 nie ma ich już na stock.

Wrzuć wyniki z 3D Mark 11.

Taktowania mogą ulegać mniejszym wahaniom jeśli nie jest to czysty syntetyk wypiekacz jak FurMark czy jak w OCCT, bo rzadziej lub wcale się nie załącza wtedy taki lżejszy throttling (objawia się najczęściej gdy ustawi się za wysokie zegary na Core lub napięcie). Wynika to prawdopodobnie z power limitu w BIOSie karty.

Oczywiście można by wygrzewać ja benchmarkiem w FurMark, ale pewnie nadal będą podobne spadki użycia, skoro wykluczałbym raczej poprzednie po stronie CPU, ale wyniki nie powinny być sporo niższe od podobnych kart, niemniej trochę mogą byc, ale niekoniecznie. Mimo wszystko test byłby ciekawy.
Jeśli np. obraz nie przerywa w żaden sposób w trakcie FurMark, można wtedy bardzo roboczo założyć, że jest OK. Tym bardziej że to nie jest test zależny od CPU, a nawet w trakcie Power w OCCT nie ma takich zależności CPU/GPU jak w zwykłej aplikacji 3D, bo są to dwa niezależne testy obciążające niezależnie dwa inne podzespoły. Prędzej w grze by raczej wyszły podobne cyrki z powodu słabego CPU.

Tak, czy siak, benchmark to dopiero wstęp do diagnozy problemu spadków w Fortnite, bo wiemy że i tak na wzorcowej konfiguracji z tym FX one będą. Na razie sprawdzamy czy nie dzieje się nic więcej.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 20 Październik 2019 - 00:30


#53 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 20:09

Zobacz postdeton24, o 19 Październik 2019 - 18:03, napisał(a):

Prawdziwym śmiechem się ostatni śmieje.

Pooglądaj sobie testy kilku ostatnich tytułów na GameGPU i przestań opowiadać bzdury.

I już mówiłem, że karta nie może mieć biosu innego niż którykolwiek fabryczny 570 (jeśli tak się identyfikuje) bo inaczej sterowniki wymagają patchowania, i inaczej karta nie rusza w systemie, więc ochłoń zanim znów znaczeniesz pisać bzdury.

I nie wiem skąd Ci się wzięło nagle ograniczenie użycia do 50%.
Są spadki w równoległym syntetyku, a nie ograniczenie użycia. I nie z powodu CPU. A gdzie tam sobie jest bottleneck, to jest. Tak samo jak zupełnie inne wyniki w tych samych grach w multiplayerze niż zazwyczaj są mierzone w testach CPU.

Od takich alf i omeg jak Ty przechodzi chęć do zaglądania w takie miejsca jak to.
Przemyśl swoje zachowanie. Zarówno w stosunku do OP jak innych uczestników dyskusji, bo to że wiedziałeś że CPU generuje spadki w Fortnite, nie kwalifikuje Cię ani do opowiadania głupot, ani do najeżdżania na innych, ani do wypisywania co Ci sie żywnie podoba bez żadnego pokrycia w twardych danych, a już najmniej do oburzania się jak Ci ledwie ktoś zwróci uwagę. Chyba że jesteś babą, to będziesz zasługiwał na specjalne względy.



W którym miejscu opowiadam głupoty? Człowieku, wyżej napisałem Ci twarde dane. FX-4100 generuje i po 10Fps w grach AAA, a spadki do 30fps w fortnite to norma. DO TEGO ON MA SINGLE CHANNEL. Wiesz co to oznacza? Wylewasz tu testy, żale, wypociny, męczysz się a sekret tak niskiej wydajności to JEST CPU + SINGLE.

Może ci się nie podobać mój sposób wypowiedzi, ale aż dziw mnie bierze, że Ty jeszcze w tym rzeźbisz...

Oglądnij sobie: https://www.youtube....h?v=Y0YSeSNOBUc zobacz sobie od 1:35 np. FarCry, potem GTA V, zrsztą każda gra. Poza tym tu jest mocniejszy CPU bo FX-4300.

Na tym filmie prawdopodobnie jest Dual channel, dlaczego? Bo zwyczajnie single channel nikt o zdrowych zmysłach nie używa.

Od powyższego odejmij -30% wydajności przez single channel i gorszy CPU i jest odpowiedź. Choćby autor wsadził tam nowego, pachnącego RXT2080Ti, to nie osiągnie ani klatki więcej.

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 19 Październik 2019 - 20:14


#54 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 20:30

Są dwie drogi.
Można robić gnój w temacie, albo można pisać to samo, nie robiąc przy okazji jeszcze większego bałaganu w temacie niż już jest.

Tak. Wyżej jest o dwóch kościach których nie chce czytać jako dual.
Zasugerowane było, by pozmieniać sloty w których są kości, aby miejmy nadzieję, wskoczył dual.

OP, postaraj się to zrobić, bo tego akurat absolutnie nie kontestuję, i powinno w pewnym zakresie pomoc. Tak, w miejscach CPU nawet do ok. 30%.
Podręcznikowo obsadzenie slotów jest wytłumaczone w instrukcji do płyty głównej, ale na ogół wystarczy by te same kości w slotach były obsadzone kolorami. Jak już tak jest, możesz spróbować obsadzić w innym kolorze, ale szczegóły są w instrukcji.

Tak się składa, że jak test na YT nie jest robiony grabberem lub kręcony kamerą, to nie jest miarodajny, bo CPU w scenariuszach podbramkowych obrywa jeszcze bardziej i dzieją się niestworzone rzeczy, które zazwyczaj nie mają normalnie miejsca. I to jest moje osobiste doświadczenie.

GameGPU co jakiś czas zdarzają się potknięcia, ale mimo wszystko uważam, że są bardziej wiarygodni w testach single player niż YT, chyba że jest przestarzała wersja gry, która nie powodowała jakiś problemów.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Październik 2019 - 20:33


#55 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 20:35

Ale tak serio uważasz, że dwu-modułowy (2c/4t) CPU z 2012 roku o skopanej od początku architekturze i bardzo niskim IPC jest w stanie wygenerować jakąkolwiek płynność w nowszych grach?

Możesz pisać, pomagać, po części mieć rację, ale TO WSZYSTKO NIC NIE DA, bo na tym się nie da grać w dzisiejsze gry.

#56 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 20:48

No jak nie ogarnie dual channela to jest lipa.
Poza tym jest kilka rzeczy które można zrobić, i powinno być lepiej. Może nawet akceptowalnie.
Doczytałem w innym wątku że ma tylko dwa sloty, więc zamieniłbym kości miejscami, ale trzeba się przygotować na najgorsze.

Kiedyś się trochę nasiedziałem przy testach przy słabym CPU który i tak był sporo szybszy, i na 4GB RAM, i w grach na pograniczu płynności z powodu CPU zaskakujące wyniki potrafi dać wyłączenie łat w inSpectre (choć tu najbardziej zwalnia to na Intelu, choć na AMD trochę też nadal) czy wyłączenie kompresji pamięci, a także Control Flow Guard w Windows Defender, czy DEP dla aplikacji 32 bit.
Do tego warto odwiedzić
https://pcgamingwiki...rove_frame_rate
Tam min. zalecane jest by włączyć full screen zamiast borderless i wyłączyć system powtórek. Na niektórych Intelach potrafi też byc konflikt z mikrokodem.
Do tego na W10 można przetestować tryb gry czy coś pomoże, bo zazwyczaj się sprawdza właśnie najczęściej przy niskim FPS, i koniec końców po tych zabiegach, na dualu możliwe, że by nawet pograł.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Październik 2019 - 20:51


#57 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2928
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Październik 2019 - 22:10

Na moje to jest grzebanie patykiem w kale ... Taka jest prawda, przyjaciel miał fx6300 więc lepsze cpu niż w temacie, a miał 3x mniej minimalnego fps niż na głupim ryzenie 1600 na stock, w dodatku z taką samą kartą, na pierwszej stronie rzuciłem swój pogląd na tą sytuację, potem się zmieszałem bo zegar nie dobijał do 1200 nawet, ale z drugiej strony, jeśli procek się poci to karta może nie dać swojego zegaru, bo się po prostu nudzi. Na moje lepiej tą kartę wykorzysta głupi i5 2400 , niż ten fx. Widziałem płynność gry na 6300, optymalizację + kiszenie się na win7, strzeliłem jeden gameplay i stwierdziłem, że się nie da grać bo obraz aż skacze... To moje doświadczenie z fxem. Można w tym rzeźbić, ale lepiej kupić nawet poleasingowca z i5 , i z 2 pc złożyć 1, ewentualnie nawet złożyć coś taniego na głupim ryzenie 1600, który to jest słaby w grach jak cholera (opinia publiczna, moja jest inna).

#58 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 22:35

Zobacz postdeton24, o 19 Październik 2019 - 20:48, napisał(a):

No jak nie ogarnie dual channela to jest lipa.
Poza tym jest kilka rzeczy które można zrobić, i powinno być lepiej. Może nawet akceptowalnie.
Doczytałem w innym wątku że ma tylko dwa sloty, więc zamieniłbym kości miejscami, ale trzeba się przygotować na najgorsze.

Kiedyś się trochę nasiedziałem przy testach przy słabym CPU który i tak był sporo szybszy, i na 4GB RAM, i w grach na pograniczu płynności z powodu CPU zaskakujące wyniki potrafi dać wyłączenie łat w inSpectre (choć tu najbardziej zwalnia to na Intelu, choć na AMD trochę też nadal) czy wyłączenie kompresji pamięci, a także Control Flow Guard w Windows Defender, czy DEP dla aplikacji 32 bit.
Do tego warto odwiedzić
https://pcgamingwiki...rove_frame_rate
Tam min. zalecane jest by włączyć full screen zamiast borderless i wyłączyć system powtórek. Na niektórych Intelach potrafi też byc konflikt z mikrokodem.
Do tego na W10 można przetestować tryb gry czy coś pomoże, bo zazwyczaj się sprawdza właśnie najczęściej przy niskim FPS, i koniec końców po tych zabiegach, na dualu możliwe, że by nawet pograł.


Czy ty czytasz co się pisze?

Na tym FX jest non stop 100%wykorzystania CPU i 15 fps w ROTR przy teście z RX570. Co to oznacza?

#59 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2928
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 19 Październik 2019 - 22:50

Zobacz postCzeryboj, o 19 Październik 2019 - 23:35, napisał(a):

Czy ty czytasz co się pisze?

Na tym FX jest non stop 100%wykorzystania CPU i 15 fps w ROTR przy teście z RX570. Co to oznacza?

To oznacza, że procesorowi brakuje wydajności, jak w poście wyżej zaznaczyłem, z doświadczenia z fx6300. Można odciążać system, kręcić i w ogóle, ale jak wspomniałem wyżej to jest grzebanie patykiem w kale nic więcej. Jak ma to chulać to potrzeba doinwestować w tego pc.
Jakbym nie miał styczności z fx6300 to bym się nie wypowiadał, ale miałem tego pc 4 dni u siebie, próbowałem grać na nim, ale w grach fps miałem przeskoki na myszce, takie procki się dla mnie nadają do worda a nie do gier. Ryzen 1600 się nadaję jak najbardziej do gier, a każdy użytkownik fxa po przejściu na tego procka poczuję boosta. Moja opinia, można ją olać zimnym moczem lub wziąć do siebie. Miałem dużo pc w życiu , dużo widziałem i testowałem, więc wiem co piszę .

#60 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7377
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Październik 2019 - 23:43

Te spadki w SOTR do 15FPS to specjalnie z DX11 wzięte, co nie?
Bo tak się składa, że w DX12 jest akurat więcej na tym CPU. W DX11 też nawet wedle normalnego testu, nie z YT, jest to 20 FPS, a nie 15.

Osobiście liczyłem, że FXy trochę lepiej się mają w 2019 niż kiedyś z uwagi na 6 wątków, ale widać to tylko wybrane peany na cześć 6300.
Niemniej to i tak powinno być zauważalnie lepiej w wielu grach, niż na C2Q, a i tak to drugie wcale nie musi być jak cięcie się tępym nożem, jak się z głową trochę poustawia co nie co.
Tak naprawdę C2Q podkręcony do 4GHz na DDR3 to okolice właśnie i5 Sandy.

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych