Forum PCLab.pl: RX570 4GB Spadki FPS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX570 4GB Spadki FPS Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 14 Październik 2019 - 19:26

Witam, kupiłem używaną kartę graficzną RX570 z gwarancją na rok czasu. Po zainstalowaniu sterowników aktualnych gry takie jak CS:GO / Fortnite dostosowały grafikę na wysoki / epickie od razu z automatu zmniejszyłem na najniższe. W grach są straszne spadki z około 120 FPS do 30 FPS. Czym może być to spowodowane ? Zmienić coś w ustawieniach karty ? Może zmienić coś w ustawieniach systemu ? A może jeszcze zmienić coś w ustawieniach bios ? Lub też ustawić żeby system i gry na procesorze były brane pod uwagę jako pierwsze ?

Parametry Komputera:
Procesor: AMD FX-4100
Ram: 8,00GB Single-Channel DDR3 @ 669MHz
Płyta Główna: ASUSTeK Computer INC. M5A78L-M LE
System Operacyjny: Windows 10
Zasilacz: Thermaltake Litepower Series 550W

Niestety jestem zielony w tych sprawach i nie znam się za bardzo na tym :D z góry dziękuje za pomoc !
Statystyki z podczas gry CS:GO
PS- W podobnym temacie ktoś zalecił o sprawdzenie w programie MSI Afterburner sprawdzić co dostaje po kości niestety nie wiem czy to o to chodziła ale dołączam SS

S1- https://zapodaj.net/...aad65d.png.html

Ten post był edytowany przez raffal0014 dnia: 14 Październik 2019 - 19:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1165
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Październik 2019 - 19:35

Podane gry wymagają sporo od procesora a FX-4100 jest słabym procesorem, dodatkowo ram w single channel też zabiera sporo z wydajności.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12393
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 14 Październik 2019 - 19:38

Myślisz że tutaj ktoś coś innego Ci napisze? :Up_to_s:

Klik

#4 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 14 Październik 2019 - 19:42

Zobacz postKiller85, o 14 Październik 2019 - 19:38, napisał(a):

Myślisz że tutaj ktoś coś innego Ci napisze? :Up_to_s:

Klik

Każdy ma inne porady i rozwiązania staram się łapać każdego rozwiązania i szukam wszędzie pomocy :).


brajan007 Sporo osób właśnie obstawia na procesor a ktoś inny już na płytę główną a inni zaczynają od podstawy czy ustawienia systemu aż po ustawienia w karcie graficznej i bios. Więc wolał bym się wstrzymać z kupnem nowego procesora bo może też nie leżeć wina po stronie procesora.

Ten post był edytowany przez raffal0014 dnia: 14 Październik 2019 - 19:44


#5 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1165
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Październik 2019 - 19:51

Na tę chwilę największe spadki masz przez ram w jednej kości, Dokup drugi moduł o takich samych parametrach i powinno być znacznie lepiej.

#6 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 14 Październik 2019 - 19:54

Mam dwa sloty na ram w dwóch slotach po 4GB ram

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6139
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 14 Październik 2019 - 19:59

Możesz kontrolnie postawić czysty system jeśli nie zrobiłeś tego po wymianie GPU, ale wg mnie niewiele/nic to da. Pewien niewielki efekt da dołożenie drugiej kości RAM, ale ja nie wiem czy warto, bo i tak to za mało żebyś był zadowolony. Od biedy i5ki haswelle są w dobrej cenie z płytami, ale też zaraz będzie Ci się taki cpu dławił w najnowszych grach, a i7 na ten socket są bardzo drogie.

To masz ją źle włożoną albo coś, powinien być dual.

#8 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 14 Październik 2019 - 20:03

Zobacz postPioy, o 14 Październik 2019 - 19:59, napisał(a):

Możesz kontrolnie postawić czysty system jeśli nie zrobiłeś tego po wymianie GPU, ale wg mnie niewiele/nic to da. Pewien niewielki efekt da dołożenie drugiej kości RAM, ale ja nie wiem czy warto, bo i tak to za mało żebyś był zadowolony. Od biedy i5ki haswelle są w dobrej cenie z płytami, ale też zaraz będzie Ci się taki cpu dławił w najnowszych grach, a i7 na ten socket są bardzo drogie.

To masz ją źle włożoną albo coś, powinien być dual.

Raczej nic nie da postawienie systemu na nowo bo jest czysty. Jeżeli nie uda mi się uzyskać pomocy na forach spróbuje oddać komputer do informatyka.
Ram pokazał mi tak program Speccy

Ten post był edytowany przez raffal0014 dnia: 14 Październik 2019 - 20:04


#9 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6139
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 14 Październik 2019 - 20:07

No ale serio, fx4100 to bardzo słaby CPU, tu raczej magii nie będzie. Pytanie czy wymiana na innego FXa coś da, tutaj trudno mi się wypowiedzieć.

#10 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 14 Październik 2019 - 20:14

Też mnie zastanawia czy jak zmienię procesor na wgl inny to coś zmieni, dlatego też chciał bym od samego dołu zacząć. Czytałem podobny problem na jednych z forum, ta sama karta graficzna, użytkownicy doradzali że inny procesor na nowo system itp itd... Autor sam doszedł do tego żeby zmienić opcje w Bios (niestety nie pamiętam co to było) z 64 na 128 i wszystko wróciło mu do normy i chodziło tak jak należy.

Nawet przy karcie graficznej jest taki pstryczek, przesuwałem go w prawo była tragedia przestawiłem go na lewo było znacznie lepiej i w obu grach grafika automatycznie zmieniła się prawie na najwyższe wymagania, oczywiście wszystko przestawiłem na najniższe.

Jak wejdę w ustawienia karty graficznej to przy CS:GO pokazuje się zielona gwiazdka która informuje że procesor jest gitara i inne podzespoły a mimo to są spadki....

Ten post był edytowany przez raffal0014 dnia: 14 Październik 2019 - 20:17


#11 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 15 Październik 2019 - 12:56

Dodaj obrazek

Zgadzam się z tym użytkownikiem i prosił bym o pomoc nie zwalając na procesor tylko sięgnąć od dna... A nie od razu kupować procesor tak samo jak doradzono mi kupno tej karty do tych pod zespołów i że wszystko będzie śmigać.

Ten post był edytowany przez raffal0014 dnia: 15 Październik 2019 - 12:57


#12 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 15 Październik 2019 - 13:42

jesteś pewny że karta nie jest z koparki? może mieć podmieniony bios na taki do kopania, był tu już taki problem i po wgraniu nowego biosu problemy ustąpiły

#13 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 15 Październik 2019 - 14:39

Zobacz postwingedhusar, o 15 Październik 2019 - 13:42, napisał(a):

jesteś pewny że karta nie jest z koparki? może mieć podmieniony bios na taki do kopania, był tu już taki problem i po wgraniu nowego biosu problemy ustąpiły

Już raz mi przysłali taką kartę odesłałem ją bo kompletnie w nic nie mogłem zagrać i ogólnie dupa była. Przysłali mi tą i powiedzieli że w tamtej był stary bios ale w tej aktualizacje zrobili i powinno być git.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1043
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 15 Październik 2019 - 15:40

Na pewno masz 2 kości RAM?
Odpal CPU-Z i daj zdjęcie z zakładki memory.

W Fortnite na FX-4100 więcej niż 60FPS nie jest wcale takie oczywiste, może być problem z winy samego procesora aby 60 utrzymać

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 15 Październik 2019 - 15:40


#15 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 15 Październik 2019 - 15:43

Zobacz postraffal0014, o 15 Październik 2019 - 14:39, napisał(a):

Już raz mi przysłali taką kartę odesłałem ją bo kompletnie w nic nie mogłem zagrać i ogólnie dupa była. Przysłali mi tą i powiedzieli że w tamtej był stary bios ale w tej aktualizacje zrobili i powinno być git.


czyli karta pokoparowa, ja bym sam wgrał ten bios, dodatkowo wywal afterburnera i uzywaj tylko wattmana wbudowanego w sterowniki

#16 Użytkownik jest niedostępny   raffal0014 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 47
  • Dołączył: Nd, 13 Wrz 15

Napisany 15 Październik 2019 - 17:24

Rejestr z CS:GO podczas deadch meczu gdzie stałem w miejscu i się nie ruszałem...Dodaj obrazek

Zobacz postFrythyr, o 15 Październik 2019 - 15:40, napisał(a):

Na pewno masz 2 kości RAM?
Odpal CPU-Z i daj zdjęcie z zakładki memory.

W Fortnite na FX-4100 więcej niż 60FPS nie jest wcale takie oczywiste, może być problem z winy samego procesora aby 60 utrzymać

Na 100% są dwie kości mam plekis na obudowie to widzę :D :D

#17 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 15 Październik 2019 - 17:42

bądz uprzejmy wywalić to gówno i wklej wykres z wattmana

#18 Użytkownik jest niedostępny   TroLLu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 15

Napisany 15 Październik 2019 - 17:44

Zobacz postraffal0014, o 15 Październik 2019 - 18:24, napisał(a):

Rejestr z CS:GO podczas deadch meczu gdzie stałem w miejscu i się nie ruszałem...


Na 100% są dwie kości mam plekis na obudowie to widzę :D :D

szkoda, ze to niewiele mowi. gpu nie jest problemem, pokaz wykres z cpu ktory prawdopodobnie jest problemem

#19 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2546
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 15 Październik 2019 - 17:52

Kolega kupił ode mnie pół pc , na początku wziął samego rx570 , jakie było moje zdziwienie , gdy w apexie na najniższych na marnej rozdzieczlosci miał dropy do 40fps ... gdzie na ryzenie 1600 miałem dropy do 100fps Max. Jego ex procek to fx6300 , wziął ode mnie ryzena 1600 I ma przepaść w wydajności. Więc ja tu jedyny problem jaki widzę to właśnie fx...

#20 Użytkownik jest niedostępny   wingedhusar 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3329
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 16

Napisany 15 Październik 2019 - 18:07

z wykresu jasno wynika że karta ma za niski zegar, za niskie temperatury, pamięci ida na maxa tj 1850 a użycie gpu to serpentyna, nie widziałem jeszcze 570tki która w grach chodzi z zegarem 1070-1100mhz, dla mnie ewidentnie jest to koparkowy bios z niskim power limitem

Ten post był edytowany przez wingedhusar dnia: 15 Październik 2019 - 18:08


  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych