Forum PCLab.pl: Podłączenie PC stacjonarnego do WiFi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podłączenie PC stacjonarnego do WiFi

#1 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 14 Październik 2019 - 20:13

Help, Pomóżcie proszę podłączyć stacjonarkę do Wifi. Nie znam się na sieciach i nie wiem jakie parametry urządzeń potrzebuję, ale do rzeczy. Przenoszę komputer stacjonarny do pokoju obok i nie bardzo mam jak tam kabel pociągnąć więc muszę go podłączyć przez Wifi. Internet u mnie jest dość słaby, firma to Connecta (UPC ani nic normalnego nie dochodzi), światłowodu brak (więc chyba radiowy?), prędkosć w nocy to 40 mbps, ale w godzinach szczytu potrafi spaść do 2-5 i do tego masakrycznie niestabilny, rwie tak ze youtuby i inne netflixy potrafią się przycinać. W tej chwili do gniazdka w ścianie mam podłączony router Asus RT-N10U, on rozsiewa wifi, a do niego jeszcze kablem jest podłączona rzeczona stacjonarka. Kiedy podłączam kompa bezpośrednio do ściany to mam wrażenie że trochę lepiej działa więc router myślę że dodaje swoją cegiełkę do słabego neta.
Komputer przenoszę do innego pokoju. w linii prostej od routera będzie stał niecałe 10 metrów, ale po drodze są drewniane drzwi i ściana działowa. Potrzebuję kupić jakiś lepszy/stabilniejszy/pewniejszy router od tego który mam (taki żeby też w razie potrzeby można było do niego kompa podpiąć kablem), kartę wifi do kompa (preferuję zewnętrzną). No i komp będzie stał we wnęce między szafą a ścianą więc może jakaś dodatkowa antenka do tej karty?

I tu prośba do was, podpowiedzcie co mam kupić, budżet powiedzmy do około 500 zł na router, kartę wifi i ewentualnie dodatkową antenkę

Ten post był edytowany przez mrk. dnia: 14 Październik 2019 - 20:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 14 Październik 2019 - 21:25

Router to wcale nie musi być drogi https://www.x-kom.pl...NgaAnnIEALw_wcB

Alternatywnie mógłbyś użyć Jakiegoś powerline i podpiąć komputer kablem, ale to może ktoś inny się wypowie jak by to było z wydajnością...

#3 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 15 Październik 2019 - 17:02

Zaciekawiłeś mnie, nie miałem nawet świadomości że takie coś istnieje. Ktoś używa i może coś na ten temat powiedzieć? Lepiej by się ten powerline sprawdził niż wifi?

A jeśli jednak iść drogą wifi, nikt nie pomoże?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 15 Październik 2019 - 17:25

Jak są warunki, to powerline (PLC). Tutaj forumowicz przedstawił swoje osiągi.

Wielki test PLC. Ewentualnie Mesh.

#5 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 16 Październik 2019 - 19:09

Na obecnym routerze jak pójdziesz z telefonem tam gdzie ma stać komputer masz zasięg?

#6 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 16 Październik 2019 - 20:17

Mam, ale niepełny - na stałe 2 kreski na 3, momentami 1/3.

A co z kartą wifi? Jakaś konkretna musi być czy pierwsza z brzegu się nada?

Powerline pooglądałem testy i pingi wyglądają podobnie jak na wifi, więc chyba w stosunku cena/jakość wygrywa wifi

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Październik 2019 - 20:44

Zobacz postmrk., o 16 Październik 2019 - 21:17, napisał(a):

Mam, ale niepełny - na stałe 2 kreski na 3, momentami 1/3.

Uruchom na laptopie program inSSIDer (ale ver3 bo darmowa) i sprawdź poziom sygnału dla tej sieci. Na Androida jest WiFi Analyzer, na iOSie sprawdzisz apką AirPort Utility. A nie jakieś tam kreski. Ale jak będzie słaby zasięg to sobie daruj WiFi, podłącz kablem...

Zobacz postmrk., o 16 Październik 2019 - 21:17, napisał(a):

Powerline pooglądałem testy i pingi wyglądają podobnie jak na wifi, więc chyba w stosunku cena/jakość wygrywa wifi

Przy takim zasięgu nie będziesz miał stabilności. A ping nie jest żadnym wyznacznikiem. Na jego wielkość składa się nie tylko połączenie WIFi z routerem, ale cała droga do serwera, którego odpytujemy... Bo pewnie tak to mierzysz jakimś speed testem. Standardowo, przy połączeniu kablem z routerem, ping do routera to 1ms, a po WiFi 3ms. Po kablu zawsze będzie lepiej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 16 Październik 2019 - 21:49

zainstalowałem wifi analyzer ale jak mówiłem nie wiem praktycznie nic o sieciach i nic mi nie mówią te liczby. Pokazuje siłę sygnału -65 dBm i że jestem na 6 kanale, który ma zero gwiazdek i że są lepsze kanały 14, 1 i 2, ale nawet nie wiem co to są te kanały i jak je zmienić.

Cały problem jest taki że po przeniesieniu kompa nie będę mógł już kablem podłączyć, chyba że się będzie walał pod nogami i dlatego kombinuję jak tu się podłączyć żeby było możliwie najbardziej stabilnie w tych warunkach

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Październik 2019 - 22:11

Wrzuć screeny z WiFi Analyzera.
Stabilnie to będziesz miał tylko po kablu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 17 Październik 2019 - 18:55

No wiem że tylko po kablu, ale jak mówiłem kabel odpada.
CZy wewnętrzna karta wifi jest w czymś lepsza od zewnętrznej? czy np Gigabyte GC-WB1733D-I się nada?

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Październik 2019 - 19:36

Zobacz postmrk., o 17 Październik 2019 - 19:55, napisał(a):

No wiem że tylko po kablu, ale jak mówiłem kabel odpada.
CZy wewnętrzna karta wifi jest w czymś lepsza od zewnętrznej? czy np Gigabyte GC-WB1733D-I się nada?

-62dBm? Tragedii nie ma, ale dobrze też nie będzie...
Karta będzie działać (uważaj, ona działa tylko pod Win10), może troszkę pomoże, ale cudów bym nie oczekiwał.
Jak chcesz mieć lepiej to zacznij myśleć o kablu, poważnie...

#12 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 17 Październik 2019 - 20:11

O kablu myślałem cały czas, ale po prostu nie ma opcji go puścić żeby nie zawadzał gdzieś, czasami jak zajdzie potrzeba to na chwilę będę podłączał, ale się będzie walał pod nogami dlatego domyślnie musi być wifi. Teraz sygnał jest taki bo wlazłem we wnękę gdzie będzie komp z telefonem, może sygnał będzie minimalnie lepszy jak zmienię router? Na jakiś który ma więcej antenek czy coś? no i jakąś kartę z antenką na kablu żeby można było ją wystawić za tą wnękę.

Właśnie router - może jakieś propozycje oprócz tego xiaomi? Czy iść też w jakiegoś trochę lepszego asusa od tego co mam? czy może np TP-link archer 6 lub 7? Często polecany jest 7 ale czytałem że coś pogorszyli w najnowszej rewizji

Ten post był edytowany przez mrk. dnia: 17 Październik 2019 - 20:13


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Październik 2019 - 21:02

Jak myślisz, że router z większą ilością anten da radę, to się mylisz... Jedynie zmniejszenie odległości pomiędzy Access pointem (czy routerem z WiFi) a komputerem pomoże. I najlepiej żeby uplink (dosył) do tego AP był realizowany inna drogą niż WiFi (np. kablem albo PLC).

#14 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 17 Październik 2019 - 22:12

Z testu podesłanego przez Qwinto. "Na koniec musimy pochwalić dwa modele, które pokazały się z bardzo dobrej strony na najdłuższym dystansie pomiarowym, zestawy marki TP-Link: TL-PA4010 Kit oraz TL-WPA4220 Kit." W wypadku tego ostatniego miałbyś lepsze Wifi w reszcie domu. W razie co większość sklepów realizuje zwrot produktów, choć może to mało eleganckie, żeby kupować z myślą oddania ale prawdopodobieństwo, że będziesz zadowolony jest dość spore.

#15 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 18 Październik 2019 - 05:53

No kurcze kusi mnie mocno to PLC, mój budynek powstał 7 lat temu więc jest szansa że sieć jest przystosowana, aczkolwiek nie wiem czy gniazdko nadawcze i odbiorcze są na tej samej fazie. Problem z kolei jest taki że zajmuje jedyne gniazdko do którego mogę podłączyć, to z kolei zawęża wybór do tych adapterów które mają wbudowane gniazdka

Ten post był edytowany przez mrk. dnia: 18 Październik 2019 - 07:05


#16 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 322
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 18 Październik 2019 - 08:32

Zobacz postmrk., o 18 Październik 2019 - 05:53, napisał(a):

No kurcze kusi mnie mocno to PLC, mój budynek powstał 7 lat temu więc jest szansa że sieć jest przystosowana, aczkolwiek nie wiem czy gniazdko nadawcze i odbiorcze są na tej samej fazie. Problem z kolei jest taki że zajmuje jedyne gniazdko do którego mogę podłączyć, to z kolei zawęża wybór do tych adapterów które mają wbudowane gniazdka

Sam korzystam z takiego zestawu TP-Link i w porównaniu z zewnętrzną kartą sieciową WiFi jest dużo lepiej.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Październik 2019 - 13:16

Zobacz postmrk., o 18 Październik 2019 - 06:53, napisał(a):

No kurcze kusi mnie mocno to PLC, mój budynek powstał 7 lat temu więc jest szansa że sieć jest przystosowana, aczkolwiek nie wiem czy gniazdko nadawcze i odbiorcze są na tej samej fazie. Problem z kolei jest taki że zajmuje jedyne gniazdko do którego mogę podłączyć, to z kolei zawęża wybór do tych adapterów które mają wbudowane gniazdka

Jak nie wiesz, to podłącz lampkę do gniazdka i sprawdź na którym bezpieczniku gaśnie. Jak w obu gniazdkach zgaśnie na tym samym to na 100% ten sam obwód i faza. Może też być tak, że dwa różne obwody, ale faza ta sama.
Co do gniazdek, to też nie problem, wystarczy mała, zwykła listwa/przedłużacz/rozgałęziacz i już nie masz ograniczeń (np. taki, 3gn z uziemieniem, 1,5 metrowy przewód za około 10zł). Można tez wymienić gniazdko na podwójne, ale zachodzi obawa że transmiter może częściowo zasłonić gniazdko obok.

#18 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 18 Październik 2019 - 14:34

Oba pokoje mają oddzielne bezpieczniki, ale to wciąż może być ta sama faza. Co do przedłużacza to można tak podłączyć? W sensie przedłużacz do ściany i do przedłużacza adapter PLC? Bo gdzieś mi się obiło o oczy że w ten sposób nie zadziała, że zadziała tylko podłączone bezpośrednio do ściany.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3767
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Październik 2019 - 14:46

Zobacz postmrk., o 18 Październik 2019 - 15:34, napisał(a):

Co do przedłużacza to można tak podłączyć? W sensie przedłużacz do ściany i do przedłużacza adapter PLC? Bo gdzieś mi się obiło o oczy że w ten sposób nie zadziała, że zadziała tylko podłączone bezpośrednio do ściany.

Generalnie chodzi o to żeby nie podłączać do listwy z filtrami i innymi zabezpieczeniami. A taka zwykła listwa nie ma żadnych dodatkowych elementów, więc działa identycznie jak gniazdko w ścianie.

#20 Użytkownik jest niedostępny   mrk. 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pn, 10 Cze 19

Napisany 22 Październik 2019 - 18:28

Kupiłem ostatecznie (na Amazonie bo wyszło taniej niż z kraju widać bogaty naród jesteśmy :)) powerline TL-WPA8630P KIT, czyli taki z gniazdkami w obu adapterach i z wifi w docelowym i już mogę powiedzieć że nie żałuję ani złotówki, działa jak ta lala, nie widzę różnicy jak kabel był bezpośrednio do routera podłączony. Dzięki za dyskusję i porady

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych