Forum PCLab.pl: Ballada o małym kompie. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ballada o małym kompie. Zestaw do grania na ITX Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 15 Październik 2019 - 09:16

Moja płyta główna powoli odchodzi do lamusa.
Postanowiłem złożyć coś nowego na platformie mitx.
Potrzebuje płyty, ramów i procesora.
Grafikę mam GTX 1060 6 GB

Najchętniej bym zakupił R 3600 i płytę Aorus, ale jej koszt jest strasznie chory - 1000 zł.
Czy jest sens pakować się w takie koszta?
Z drugiej strony jakieś średniaki na B450 są za 500 zł ponad, a nie wiem czy chce jeszcze starszą technologię.

Z kolei na Intel nie mam pomysłu... ta platforma to trup, a bym wziąć płytę Aorus za 700 złotych i i5.

Doradzicie coś mości Panowie?

Budżet jest giętki, ale raczej wolałbym zachować rozsądek.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20130
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Październik 2019 - 09:50

No, jak chcesz ITX to zawsze musisz zapłacić premium za płytę w tym formacie.

W PL niestety nie ma tańszych płyt na ITX, a przydałoby się - bo chipset tutaj jest prawie całkiem obojętny. Asus PRIME A320I-K czy Asrock A320M-ITX gdyby były do kupienia u nas to może by miały sensowne ceny.
A że i tak na ITX prawie wszystko wychodzi z procesora, to A320 niewiele przeszkadza. PCIe 4.0 można sobie odpuścić - bo nie warto. Wg specyfikacji płyt nawet one pozwalają na OC ramu, a OC procesora i tak niepotrzebne przy serii 3000.

Albo zacisnąć zęby, albo czekać na okazję, jeżeli wchodzi w grę coś nie-nowego.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 15 Październik 2019 - 10:32

Aż tak nie chce schodzić z ceną.

Mógłbym wziąć ten zestaw Z390 plus i5 9400F... zapłaciłbym 1400 złotych.
Taka wydajność zapewne by mnie zadowoliła, ale sam wybór jest nieszczęśliwy, bo biorę płytę Z390 tylko po to, żeby włożyć szybsze pamięci. i7 mogłbym mieć, ale jego cena mnie nie zachęca.
Sensowny wybór to płyta B360 i i5 9400F za 1100 złotych.

Najciekawiej wypadają Ryzeny
Aorus B450 plus R5 2600 to koszt 1100 złotych.
ale najchętniej bym wziął coś nowego, ale tu już jest kosmos cenowy:
Aorus X570 plus R5 3600 to koszt 2000 złotych.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9439
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Październik 2019 - 11:22

X570 pod Ryzena 5 2600 nie ma sensu. Nie ma potrzeby dopłacania do X570. Podobnie zresztą jakbyś wybrał się po Ryzena 5 3600. W 6/6 Intela na teraz i tak bym raczej się nie pakował.

Ryzen 5 3600 i B450 Aorus Pro ITX, to koszt 1400 zł + pamięci Crucial Sport 3000 MHz CL15 za 330 zł.
X570 dla przeciętnego Kowalskiego praktycznie nic nie wnosi. Nowe PCIe 4.0 póki co ciężko wykorzystać w codziennym użytkowaniu typu gry itp.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 15 Październik 2019 - 11:39

Gdyby kwestia poczekania na płyty B550 to byłby miesiąc lub dwa to bym się uzbroił w cierpliwość.

Zastanawia mnie to strasznie czemu te płyty X570 na mITX mają aż tak chore ceny... 1000 zł najtaniej.
I czy nie denerwowałoby mnie chłodzenie na płycie głownej... jakiś mikro wentylator.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9439
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 15 Październik 2019 - 12:06

mITX zawsze są znacznie droższe.
Patrząc na to, że X570 to około 700 zł i tylko w górę, to 1000 zł jest tutaj normalną ceną za ITX.
B550A z pierwszych info to kotlet B450.
B550 zapewne też będzie kotletem B450 z jakimś tam dodatkowym ficzerem.

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20130
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 15 Październik 2019 - 20:18

Zobacz postSzambo, o 15 Październik 2019 - 11:32, napisał(a):

Aż tak nie chce schodzić z ceną.

I co z tego schodzenia z ceną złego wynika? Ujemny prestiż bo chipset "A"? Nie będzie szacunku innych jak będą patrzeć na sygnaturkę? :hmm:

Zobacz postSzambo, o 15 Październik 2019 - 11:32, napisał(a):

ale najchętniej bym wziął coś nowego

Nie wiem czy to jakiś port czy funkcjonalność programowa, ale niech będzie to "nowe". Ok, to ile za to chcesz dopłacać?

Zobacz postSzambo, o 15 Październik 2019 - 12:39, napisał(a):

Zastanawia mnie to strasznie czemu te płyty X570 na mITX mają aż tak chore ceny... 1000 zł najtaniej.

Bo x570 jest nowy i drogi.


Jeżeli już teraz Cię kotłuje to bierz B450 i ryśka 3600.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2290
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 16 Październik 2019 - 06:10

Brałbym jakąś płytkę Intela Z170 - mod Biosu i ładujesz na początek i5 czy i7 8 czy 9 generacji.

Świetnie nadają się do tej akcji Asrock Z170 Gaming-ITX/ac czy Asus Z170I Pro Gaming.

Pod AMD wybór płyt od AMD jest naprawdę skromny i nie zapowiada się na zmianę.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 16 Październik 2019 - 08:23

Ja nie wiem co jest nienormalnego w tym, że chce po prostu dobrą płytę.

Teraz gram już raczej dosyć niewiele. Podejrzewam GTX 1060 6GB nie ruszę jakiś czas.

Płyta, którą zakupie musi mieć:

- złączę M2 na płycie, żebym mógł tam wpiąć dysk SSD. Dzięki temu nie musze podpisań 2 dodatkowych kabli
- złącze RGB, żeby się mógł pobawić oświetleniem
- socket tak umiejscowiony, żeby nie było problemów z zamontowaniem takie Fery 3.

Te płyty już od dłuższego czasu badam i wychodzi na to, że
- na B450 Aorus bo jest za 500 zł i naprawdę nie musze szukać tutaj oszczędności... za ile kupie tańsza? za 400 zł? To byłaby głupota nie dołożyć
- na Z390 Aorus bo jest raczej natańszą konstrukcją itx na Z390 - moge wziąć coś z gorszym chipsetem za 450 zł najtaniej, ale czy warto?
- na X570 Aorus jak strace rozum.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sultar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 358
  • Dołączył: Nd, 26 Lis 06

Napisany 16 Październik 2019 - 15:49

@Zizu32, bawiłeś się w modowanie Z170 pod nowsze procesory? Zastanawiam się nad modyfikacją mojej poczciwej płyty Asus Z170I Pro Gaming, by na razie nie zmieniać całej platformy.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2290
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 16 Październik 2019 - 17:03

Sultar, robiłem już 2 takie Asusy Z170I Pro G. Mam gotowy BIOS + kość jest w podstawce, bajka. Mod BIOSu zajmuje 5-10 minut.

Chodzą wszystkie procki 8 i 9 generacja (przy i9 trzeba wyłączyć HT, bo z włączonym robi problemy).


Szambo, propozycja modowania Z170 jest po prostu ekonomiczną opcją. Z drugiej strony bez większych problemów można złapać jakieś promo na Z390 ITX (ostatnio kupiłem Z390 Phantom Gaming ITX/ac za 450 zł).
Składasz na tym co chcesz - 2 gniazda M.2, mocna sekcja zasilania, znakomite OC RAMu i CPU.

Ten post był edytowany przez Zizu32 dnia: 16 Październik 2019 - 17:03


#12 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6147
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 16 Październik 2019 - 17:25

W jaką budę chcesz to włożyć tak btw?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 16 Październik 2019 - 18:03

Zobacz postPioy, o 16 Październik 2019 - 18:25, napisał(a):

W jaką budę chcesz to włożyć tak btw?

W zmodowanego Gladiusa Q50

Tak to ustrojstwo wygląda

Dodaj obrazek

Przewiew od góry i przewiew od dołu bo piwnica ma otwór.

No i generalnie im chłodniejszy procek tym lepiej... jak to w małej obudowie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 11 Listopad 2019 - 19:56

Czy połączenie Aorus B450 ITX z Ryzenem 3700 to zły pomysł?

#15 Użytkownik jest niedostępny   wallec 

  • bzium!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3634
  • Dołączył: Pt, 31 Mar 06

Napisany 11 Listopad 2019 - 19:59

Weź tą płytę https://www.youtube....h?v=9xGQKfnHQ5Y
przetestowana z ryzen 7 2700x and no problems at all

Ten post był edytowany przez wallec dnia: 11 Listopad 2019 - 20:00


#16 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ŚwiętuJEŻ bo już 20k spamuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20130
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Listopad 2019 - 21:14

Zobacz postSzambo, o 11 Listopad 2019 - 19:56, napisał(a):

Czy połączenie Aorus B450 ITX z Ryzenem 3700 to zły pomysł?

Wg tej tierlisty -> KLIK co nie weźmiesz będzie ok pod względem układu zasilania.
Także wybieraj co Ci pasuje pod względem funkcjonalnym i/lub ekonomicznym.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany 12 Listopad 2019 - 08:49

A co z tymi wszystkimi problemami z Ryzenami o których się pisze?

Generalnie chce mieć pewność, że parując Ryzena 3700 z płytą Aorus B450I i pamięciami jakimiś 3000 Mhz (tyle płyta podobno max obsłuży) nie będę miał problemów ze stabilnością systemu.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany Wczoraj, 14:21

Dobra... Ryśki odpadają... kłopoty z temperaturami itd.

O dziwo Ryzen 1600 ma niską temperaturę.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9439
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany Wczoraj, 14:28

Ryzy 3600, ręcznie ustawione na sztywno vcore, chłodzenie typu Fortis i problemu żadnego nie będzie. Jakby jednak były obawy, to i 2600 jest chłodniejszy.

Zacnie ta buda wygląda.
Mógłbyś podrzucić więcej foto na PW?

Ten post był edytowany przez Caps dnia: Wczoraj, 14:29


#20 Użytkownik jest niedostępny   Szambo 

  • La Szambo
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5323
  • Dołączył: Wt, 04 Kwi 06

Napisany Wczoraj, 14:42

Zobacz postCaps, o 18 Listopad 2019 - 14:28, napisał(a):

Ryzy 3600, ręcznie ustawione na sztywno vcore, chłodzenie typu Fortis i problemu żadnego nie będzie. Jakby jednak były obawy, to i 2600 jest chłodniejszy.

Zacnie ta buda wygląda.
Mógłbyś podrzucić więcej foto na PW?

Moje zdjęcia są fatalnej jakości :E
Zachęcam do zajrzenia do tematu: Worklog Gladius Q50
Buda ostatecznie przyjmie 3 wentylatory plus chłodzenie CPU powietrzne.

Najlepiej to oczywiście zainwestować w Intela... wtedy o temperatury bym się nie zamartwiał.

Ten post był edytowany przez Szambo dnia: Wczoraj, 14:43


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych