Forum PCLab.pl: Duże zużycie pamięci Ram przez Firefox - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Duże zużycie pamięci Ram przez Firefox

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 909
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 15 Październik 2019 - 10:08

Zauważyłem, że mając włączonego Firefoxa, zużycie Ramu ciągle wzrasta, nawet do 75%. Gdy go wyłączam zużycie spada do jakieś 30% a po włączeniu na nowo znów zaczyna powoli wzrastać. Czy to normalne? Czy ma na to wpływ za duża ilość włączonych kart w przeglądarce? Mam 8 GB pamięci Ram DDR3.

Czy do używania przeglądarki w dzisiejszych czasach trzeba tej pamięci więcej?

Ten post był edytowany przez Tonny5 dnia: 15 Październik 2019 - 10:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 15 Październik 2019 - 10:32

U mnie fiirefox przy 15 kartach pożera około 2GB Ram

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 909
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 15 Październik 2019 - 10:45

Ja mam uruchomionych 36 kart. Obecnie zużywa mi 5,83 GB

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 15 Październik 2019 - 10:53

To by się mniej więcej zgadzało, tyle ze przy 16GB ram mi to kompletnie nie przeszkadza :E no i nigdy nie otwieram aż tylu kart. :)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 15 Październik 2019 - 10:54


#5 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1519
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 15 Październik 2019 - 11:00

Panowie, sens licytowania się na to, ile komu zżera, jest żaden. System przydziela pamięć w zależności od potrzeb i możliwości. Te same zadania przeglądarki na dwóch systemach zjedzą zupełnie inną ilość pamięci. Przy 32GB 80% danych przegladarki bedzie siedziało w RAMie. Przy 8GB system będzie niemal wszystko od razu zrzucał do pliku wymiany na HDD.

Tonny, twoim problemem jest wyciek pamięci. Któraś z kart ma uruchomione coś, co źle działa. W wyniku tego cały czas delikatnie rośnie zużycie pamięci, co po pół godzinie powoduje, że nagle 2-3GB gdzieś wyparowały. Czasami znacznie szybciej, czasami dużo wolniej.
Winna tego jest przeglądarka, sama źle napisana strona internetowa lub połączenie strona-przeglądarka.

Możliwe jest też, że po prostu korzystasz z czegoś, co wymaga dużej ilości ram. Kiedyś całe gry mieściły się na jednej dyskietce. Dzisiaj do animowania przycisków na stronach czasami potrzeba czterech mocnych rdzeni. Twórcy się rozleniwili i jeśli masz jakieś fejsbuczki w połączeniu z playerami muzyki i innymi podobnymi rzeczami, takie zużycie pamięci nie musi być czymś nadzwyczajnym.

Jeśli masz dysk ssd, system powinien sobie radzić z tym sprawnie. Bez SSD pewnie masz ostre zwiechy i co jakiś czas trzeba przeglądarkę przynajmniej zrestartować. Rozwiązanie na już to zmiana popularnego ze względu na swoją popularność Firefoxa na coś szybszego i znacznie lżejszego, na przykład Vivaldi. Przydałoby się też więcej pamięci. Z 8GB da się żyć, ale jest to po prostu już trochę mało.

PS.
Posiadanie 300 kart uruchomionych w tle może w mniejszym stopniu wpłynąć na zużycie pamięci niż aktywne używanie jednej karty. Solidne przeglądarki potrafią minimalizować zużycie pamięci dla rzeczy, które w danym czasie nie są na pierwszym tle. Z moich doświadczeń z FF wyniki, że ten akurat radzi sobie z takim czymś bardzo słabo, więc zacząłbym od zmiany przeglądarki.

Ten post był edytowany przez Makavcio2 dnia: 15 Październik 2019 - 11:02


#6 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 909
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 15 Październik 2019 - 11:09

Rozumiem, a co do ilości Ramu - to ile ma sens dokupić - do 16 GB?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4809
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 15 Październik 2019 - 11:16

Przecie tu się nikt nie licytuje, z mojej trony to było bardziej jako informacja poglądowa, nic poza tym, bo oczywistym jest ze każda strona będzie obciążać inaczej. ale jakis pogląd to daje

A co do przeglądarki, korzystam z firefoxa chyba tylko z przyzwyczajenia :E

Zobacz postTonny5, o 15 Październik 2019 - 12:09, napisał(a):

Rozumiem, a co do ilości Ramu - to ile ma sens dokupić - do 16 GB?


16GB staje się obecnie standardem, ale tez (moim zdaniem) wystarczy na dłuuugo.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 15 Październik 2019 - 11:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   Tonny5 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 909
  • Dołączył: Wt, 16 Maj 06

Napisany 15 Październik 2019 - 11:52

Dziękuję Wam za wyjaśnienie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1934
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 15 Październik 2019 - 13:59

Zobacz postTonny5, o 15 Październik 2019 - 11:45, napisał(a):

Ja mam uruchomionych 36 kart. Obecnie zużywa mi 5,83 GB
I co za problem? Problem jest wtedy gdy masz 1 GB i możesz otworzyć 1 kartę, a przy 4 komp muli jak szalony, a zapomniałeś że siadłeś przy Core 2 Duo.

Zobacz postSary, o 15 Październik 2019 - 12:16, napisał(a):

16GB staje się obecnie standardem, ale tez (moim zdaniem) wystarczy na dłuuugo.
8 GB też, spokojnie do roku 2030 (do przeglądania www, bo nie do nowych gier).

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych