Forum PCLab.pl: RAM nie śmiga w pełnej prędkości - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RAM nie śmiga w pełnej prędkości Pomoc

#1 Użytkownik jest niedostępny   swistek1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 14 Kwi 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:30

Witam otóż jakiś czas temu złożyłem komputer i bardzo niedawno przez przypadek i ciekawość zauważyłem iż kości RAM nie działają z pełną prędkością wiem iż ten procesor działa z kościami DDR4-2933 ale w programie CPU-Z taktowanie pokazuje mi 1465 MHz (kości zostały dobrze włożone 2 i 4 slot) w czym może tkwić problem i jak go rozwiązać? Poniżej wrzucam specyfikacje komputera oraz screeny z CPU-Z

Procesor AMD Ryzen 7 2700
Pamięć RAM KINGSTON HyperX DDR4 16GB 3200MHz
MSI X470 GAMING PRO
MSI GeForce RTX 2070 ARMOR 8G


Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! ;)

Załączone pliki

  • Załączony plik  spec.jpg (96.96K)
    Ilość pobrań: 12


#2 Użytkownik jest niedostępny   KamileN7 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 13

Napisany 16 Październik 2019 - 11:35

Obecnie ram pracuje z prędkością 2933 MHz (2 * 1466 MHz), żeby odpalić 3200 MHz musisz włączyć profil XMP w BIOS'ie.

Ten post był edytowany przez KamileN7 dnia: 16 Październik 2019 - 11:38


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4735
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:39

DDR (ang. Double Data Rate) - 1465 x2 = 2933(po zaokrągleniu +.-)

#4 Użytkownik jest niedostępny   swistek1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 14 Kwi 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:40

Rozumiem,czyli tutaj ta wartość dzielona jest przez dwa ponieważ są 2 kości? a już się wystraszyłem :boink: :lame:

Dziękuje bardzo za pomoc ;)

Ten post był edytowany przez swistek1994 dnia: 16 Październik 2019 - 11:40


#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4735
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:43

Nie, nie jest dzielona przez dwa ze względu na kości :E To nie działa tak, nawet jakbyś miał jedną kość dalej pokazywałoby Ci 1466Mhz. Po prostu mnożysz tę wartość x2 (bez względu na ilość kości)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 16 Październik 2019 - 11:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   swistek1994 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: So, 14 Kwi 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:51

Zobacz postSary, o 16 Październik 2019 - 11:43, napisał(a):

Nie, nie jest dzielona przez dwa ze względu na kości :E To nie działa tak, nawet jakbyś miał jedną kość dalej pokazywałoby Ci 1466Mhz. Po prostu mnożysz tę wartość x2 (bez względu na ilość kości)

Rozumiem,człowiek uczy się całe życie,dzięki ;)

@KamileN7
Zrobiłem jak mówiłeś ;)

Załączone pliki

  • Załączony plik  spec.jpg (53.01K)
    Ilość pobrań: 13


#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4735
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 16 Październik 2019 - 11:54

Double Data Rate (DDR)

PS Teraz ram chodzi u Ciebie na 3200 Mhz 1600x2 =3200

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 16 Październik 2019 - 11:55


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych