Forum PCLab.pl: problem z RGB w corsair ll120 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z RGB w corsair ll120 nie świeci tak jak powinien Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 16 Październik 2019 - 12:30

Witam, właśnie zamontowałem jeden wentylator Corsair ll120 do płyty Gigabyte aourus x570 elite. Wentylator się kręci lecz niestety nie działa podświetlanie. Gdy wchodzę do RGB Fusion, i gdy zaczynam tam coś ustawiać z kolorami to wentylator zapala się na kolor różowy, chociaż ustawiony jest inny kolor, gdy zaczynam dalej zmieniać kolory wentylator gaśnie całkowicie. Gdy włączę funkcję w RGB Fusion color cycle to zaczyna świecić na biało i różowo w losowych sekwencjach, jednak nie wydaje nie się że działa prawidłowo. Próbowałem na wszystkich portach RGB na płycie. Nie chce mi się wierzyć że potrzebuje jakiegoś HUBa żeby to działało normalnie. Gdybym podłączył odwrotnie wtyczkę to chyba w ogóle by nie świecił. Proszę o jakąś poradę.

#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7751
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Październik 2019 - 13:19

Nie podłączaj byle gdzie oświetlenia wentylatora, bo spalisz LEDy - diody z LL120 działają na 5V, jak podłączysz pod złącza LED_C1/LED_C2, to je spalisz, bo dostaną na tych złączach 12V zamiast 5V.

Generalnie problem masz taki, że nie masz złącza obsługującego oświetlenie Corsair i tego nie podłączysz. Można się pobawić z przejściówką ze złącza Corsair na D_LED1/D_LED2, ale nie wiem czy to ruszy, bo Corsair ma we wtyczce 4 przewody, a złącza Digital LED mają 3 przewody (uruchamiałem na kontrolerach Corsair LEDy, które nie były od nich, ale to inna kwestia). Niektóre płyty mają dedykowane złączę pod oświetlenie Corsair czy NZXT, bez tego pozostaje Ci zakup Corsair Lighting Node Pro lub LL120 w trzypaku, bo tam masz od razu wszystkie potrzebne HUBy i sterowniki.

#3 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 16 Październik 2019 - 13:38

A czy można narazie podłączyć pod te 3 pinowe złącze z ledami. Żeby chociaż w jakimś ograniczonym stopniu to świeciło???

#4 Użytkownik jest dostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2085
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 16 Październik 2019 - 13:50

Do obsługi ledów w tych wentylatorach potrzeba lighting node PRO

Zobacz postzbierek18, o 16 Październik 2019 - 13:38, napisał(a):

A czy można narazie podłączyć pod te 3 pinowe złącze z ledami. Żeby chociaż w jakimś ograniczonym stopniu to świeciło???


Nie

Potrzebujesz takiego zestawu

KLIK

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 16 Październik 2019 - 13:54


#5 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7751
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Październik 2019 - 14:05

Zobacz postzbierek18, o 16 Październik 2019 - 14:38, napisał(a):

A czy można narazie podłączyć pod te 3 pinowe złącze z ledami. Żeby chociaż w jakimś ograniczonym stopniu to świeciło???


Nie widziałem nigdzie, żeby ktoś to połączył w ten sposób. To, że może się da to tylko moje dywagacje. Trzeba bo to potestować, a do tego potrzebujesz miernik i jest szansa, że coś uwalisz. Kup po prostu Lightning Node Pro lub trzypak LL120, bo inaczej tego nie ogarniesz.

#6 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 16 Październik 2019 - 14:07

Zobacz postzbierek18, o 16 Październik 2019 - 13:38, napisał(a):

A czy można narazie podłączyć pod te 3 pinowe złącze z ledami. Żeby chociaż w jakimś ograniczonym stopniu to świeciło???


Jest takie coś za 50zl, może to wystarczy
Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Bo absolutnie nie nie uśmiecha mi się bulic za jakieś ustrojstwo 200zl które ma służyć do jednego wentylatora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7751
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 16 Październik 2019 - 14:20

To nadal tylko HUB wentylatorów, nic więcej. Z niego masz jednak złącze 3-pin, więc przy pomocy odpowiedniej przelotki powinno się dać podłączyć pod mobo. Nadal są jednak dwa problemy - nigdzie takiej przejściówki nie dostaniesz oraz nie wiadomo czy soft Gigabyte w ogóle wykryje i obsłuży ten wentylator. Na Twoim miejscu oddał bym ten wentylator jeśli jeszcze możesz i kupił coś z normalnymi złączami np. Fractal Design Prisma.

#8 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 16 Październik 2019 - 15:06

Zobacz postzawisztheblack, o 16 Październik 2019 - 14:20, napisał(a):

To nadal tylko HUB wentylatorów, nic więcej. Z niego masz jednak złącze 3-pin, więc przy pomocy odpowiedniej przelotki powinno się dać podłączyć pod mobo. Nadal są jednak dwa problemy - nigdzie takiej przejściówki nie dostaniesz oraz nie wiadomo czy soft Gigabyte w ogóle wykryje i obsłuży ten wentylator. Na Twoim miejscu oddał bym ten wentylator jeśli jeszcze możesz i kupił coś z normalnymi złączami np. Fractal Design Prisma.


Tak zrobie
Fractal Design Prisma AL-12 ARGB PWM 120mm może być?? Tu jest jakieś ARGB?? nie będzie problemu popijając go pod port 12v?

Ten post był edytowany przez zbierek18 dnia: 16 Październik 2019 - 15:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   mv6mv6mv6mv6 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 378
  • Dołączył: Wt, 29 Lis 05

Napisany 30 Październik 2019 - 23:14

Pewnie już temat ogarnąłeś,ale wentyle pod FAN na płycie a aRGB pod 5V
tak mi się wydaje

https://www.fractal-...isma-al-12/rgb/

"Fan max input current
0.30 A
Fan input voltage
12 V
Fan starting voltage
7 V
LED input power
1.50 W
LED max input current
0.30 A
LED input voltage
5 V
"

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych