Forum PCLab.pl: Problem z uzyskaniem 4K 60hz na monitorze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z uzyskaniem 4K 60hz na monitorze

#1 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 16:10

Witam!

To mój pierwszy post na tym forum. Prosze tez o wyrozumialosc, bo nie jestem ekspertem komputerowym.

Mam problem z podlaczeniem nowo zakupionego monitora 4K (ASUS Desingo MX27UC) do mojego ultrabooka (ASUS ZenBook UX310UQ i7 16GB 512SSD GF940MX Win10).

Zakupiony monitor podlaczylem do komputera poprzez dolaczony kabel HDMI. Okazalo się, ze obraz faktycznie wyswietlany jest w rozdzielczosci 3840x2160, tyle z czestotliwoscia odswiezania 30HZ (i nie bardzo da się to zmienic w ustawieniach karty graficznej – dostepne są tylko nizsze wartosci, a 30HZ to max).

Po ok godzinie grzebania we wszystkich mozliwyc opcjach w komputerze i monitorze pomyslalem, ze może dolaczony kabel HDMI nie jest kablem w standardzie 2.0.

Dodam, ze dolaczony by także kabel Display Port (tyle, ze mój laptop nie ma takiego wejscia).

Pomyslalem, ze może by uzyskac 4k 60hz potrzebne jest podlaczenie za pomoca tego kabla Display port, a kabel HDMI został dolaczony do zestawu w innym celu (by ewentualnie moc podlaczyc monitor i uzyskac parametry 4k 30hz, czyli np. do pracy biurowej, a nie do multimediow ).

Doczytalem się, ze są kable HDMI 2.0, która obsluguja rozdzielczosc 4k 60hz. Jako ze nie wiedzialem czy ten, który dostalem w zestawie spelnia te parametry, postanowilem zakupic nowy. Niestety okazalo się, ze sytuacja nie ulegla poprawie, nadal jest to samo.

Podstanowilem zakupic kabel Display port – HDMI, który przyszedl do mnie dziś. Niestety okazalo się, ze kabel ten dziala w sposob taki, ze przesyla sygnal poprzez Display port (ze zrodla, czyli komputera) do monitora z wejsciem HDMI, a nie odwrotnie. A ja potrzebuje odwrotnie – czyli sygnal wychodzacy z komputera poprzez HDMI i wchodzacy do monitora poprzez Display port. Niestety NIGDZIE nie moge takiego przewodu znalezc, zastanawiam się czy w ogole takie kable są produkowane. Przejsciowek w te strone także nie widze. Czuje się troche zagubiony w tym wszystkim i sfrustrowany, ponieważ wydalem ok 3000 zl na monitor, a 4K (60hz) jak nie było, tak nie ma ;)

Takze zalamuje już rece. Postanowilem zarejestrowac się na forum i poprosic o pomoc. Zarowno komputer jak i monitor są firmy Asus. Komputer jest dość mocny, mysle ze nie chodzi o to, ze podzespoly są za slabe (Procesor Pentium i7, 16 GB RAMu, karta graficzna GeForce 940MX, dodam jeszcze ze system Win10).

Co prawda mój kolega podlaczyl swojego gamingowego laptopa tym zalaczonym kablem HDMI i od razu, bez zadnego grzebania w opcjach, rozdzielczosc była 4k 60hz. U mnie 4k 30hz – i nie bardzo wiem co na to poradzic. Jakies pomysly?

Jesli potrzebne jest więcej danych odnosnie mojego monitora i laptopa to proszę pytac. Dodam jeszcze ze oczywiscie grzebalem w tych wszystkich opcjach Windowsa odnosnie monitora i kart graficznych (bo mam dwie, podstawowa jest karta zintegrowana - Intel HD Graphics 520) i nie ma tam zadnej takiej mozliwosci, zeby to przelaczyc. Z tego co czytam w internecie to moja karta graficzna (ten GeForce) bez problemu obsluguje 4k. Naprawde nie wiem w czym rzecz :/ Bylbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek pomysly

Ten post był edytowany przez RafalZ dnia: 16 Październik 2019 - 17:05


#2 Użytkownik jest niedostępny   alhaz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 817
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 16 Październik 2019 - 16:19

A laptop posiada port hdmi 2.0?

Z tego co na szybko pogoglowalem to 940MX wspiera hdmi 1.4b, czyli by sie zgadzalo z tym 30Hz.

Ten post był edytowany przez alhaz dnia: 16 Październik 2019 - 16:20


#3 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 16:38

Kurcze obawiam sie, ze ten port w komputerze nie jest HDMI 2.0. W specyfikacji jest napisane tylko samo "HDMI". Chyba trafiles w tym problem. Tylko jakie wyjscie mi pozostaje? Zmienic lapka? Załamka

#4 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 16:52

Ale z tego co patrze to nawet w tych laptopach po 6000 czy 7000 zl na Allegro nie ma napisane w specyfikacji HDMI 2.0, tylko samo HDMI. Takze moze nie o to chodzi :/ Chcesz powiedziec, ze to kwestia karty graficznej? I czy w ogole mozna ewentualnie wymienic karte graficzna w ulrabooku?

Ten post był edytowany przez RafalZ dnia: 16 Październik 2019 - 17:03


#5 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2208
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 16 Październik 2019 - 17:06

Wszystko wskazuje na to, że laptop ma wyjście HDMI 1.4b, a do 4K 60Hz 4:4:4 8bpc potrzeba minimum HDMI 2.0.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20109
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Październik 2019 - 17:11

Czy te 30Hz w czymś przeszkadza?
Nie mam okazji sprawdzić ale przy pracach biurowych czy przeglądaniu internetu nie powinno to być zbyt uciążliwe.
Gry raczej i tak nie pociągną za bardzo w tej rozdzielczości, więc będziesz musiał ją obniżać, żeby mieć sensowną płynność, a w niższych trybach już powinny być dostępne 60Hz.
Filmy to w większości ~24kl/s, jak nie będzie żadnych zaciachów z synchronizacją do 30kl/s to nie ma problemów.

Zobacz, przetestuj, bo na razie to wygląda, że się przeraziłeś cyferkami w ustawieniach monitora.

#7 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 17:13

Zobacz postBono[UG], o 16 Październik 2019 - 17:11, napisał(a):

Czy te 30Hz w czymś przeszkadza?
Nie mam okazji sprawdzić ale przy pracach biurowych czy przeglądaniu internetu nie powinno to być zbyt uciążliwe.
Gry raczej i tak nie pociągną za bardzo w tej rozdzielczości, więc będziesz musiał ją obniżać, żeby mieć sensowną płynność, a w niższych trybach już powinny być dostępne 60Hz.
Filmy to w większości ~24kl/s, jak nie będzie żadnych zaciachów z synchronizacją do 30kl/s to nie ma problemów.

Zobacz, przetestuj, bo na razie to wygląda, że się przeraziłeś cyferkami w ustawieniach monitora.


Dziekuje za odpowiedz. Nie przerazilem sie cyferkami w ustawieniach monitora. Po prostu chodzi o to, ze obraz 4K w 30-hz niestety zupelnie nie wyglada jak 4k, ktorego oczekiwalem. Obraz klatkuje i smuzy. Wiec jesli tak ma wygladac slynne 4K, to ja dziekuje :/ Mowie tutaj oczywiscie o multimediach, a nie o pracy biurowej. Gry mnie nie interesuja, natomiast filmy jak najbardziej

Ten post był edytowany przez RafalZ dnia: 16 Październik 2019 - 17:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 16 Październik 2019 - 17:41

Z ciekawości podłączyłem swojego Zenbooka do tv 4k i jest to samo - 4k 30hz, a nawet odpala się w domyśle jako 29hz. Niestety poza panelem intel ugd graphics, np. w ustawieniach ekranu rozdzielczość mam w ogóle zacieniowaną i niewidoczną więc nie mogę nic zmieniać.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14767
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Październik 2019 - 17:49

Zmiana laptopa niewiele może pomóc. W laptopach często umieszczane są porty z prehistorii. Nawet jeśli GPU obsługuje szybszy i nowszy HDMI to producent potrafi wsadzić starszy. Tak samo monitory, producenci potrafią wsadzić do monitora 144Hz port który ciągnie 60hz przez HDMI oraz 144 przez DP.

Z laptopami zdarza się to notorycznie.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 16 Październik 2019 - 18:03

https://www.asus.com...specifications/

1 x Type C USB3.0 (USB3.1 GEN1) support display

Zgaduje, że to ten laptop - jeżeli możesz to spróbuj podpiąć monitor przez 3.1 USB-C do HDMI lub DP(preferowane) powinno pójść 4k@60fps. Docki della na USB-C są w standardzie USB C 3.1 i obsługują 2x4k@60fps, ale to tylko 4:4:2 8bpc.

https://ark.intel.co...o-3-50-ghz.html

Max Resolution (DP)‡ 4096x2304@60Hz
Max Resolution (HDMI 1.4)‡ 4096x2304@24Hz
Max Resolution (eDP - Integrated Flat Panel)‡ 4096x2304@60Hz

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2208
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 16 Październik 2019 - 19:55

Zobacz postBono[UG], o 16 Październik 2019 - 17:11, napisał(a):

Czy te 30Hz w czymś przeszkadza?

Przy przeglądaniu stron i przesuwaniu okien wszystko "skacze".

#12 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 16 Październik 2019 - 20:30

Zobacz postKsamek, o 16 Październik 2019 - 17:41, napisał(a):

Z ciekawości podłączyłem swojego Zenbooka do tv 4k i jest to samo - 4k 30hz, a nawet odpala się w domyśle jako 29hz. Niestety poza panelem intel ugd graphics, np. w ustawieniach ekranu rozdzielczość mam w ogóle zacieniowaną i niewidoczną więc nie mogę nic zmieniać.


Dokladnie ta sama sytuacja. Przypominam sobie teraz, ze u mnie domyslnie tez bylo 29hz i "podkrecilem" na 30hz ;D.

Deniryer - dzieki za sugestie! Tak, mam USB typu C. Postaram sie znalezc odpowiedni przewod. Kurcze, mam nadzieje, ze zadziala

Ten post był edytowany przez RafalZ dnia: 16 Październik 2019 - 23:24


#13 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20109
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Październik 2019 - 23:30

Zobacz postKyle_PL, o 16 Październik 2019 - 20:55, napisał(a):

Przy przeglądaniu stron i przesuwaniu okien wszystko "skacze".

W domu sobie sprawdziłem.
No myszka trochę rwie ale idzie się przyzwyczaić, przesuwanie okienek też ale ile razy się to robi, przewijanie nie bo mam wyłączone gładkie przewijanie (wkurza mnie takie z lagiem).
Filmy niestety mają tearing...

Oby się udało z tym usb c.

Ten post był edytowany przez Bono[UG] dnia: 16 Październik 2019 - 23:31


#14 Użytkownik jest niedostępny   RafalZ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Wed, 16 Paź 19

Napisany 24 Październik 2019 - 04:14

Chlopaki, udalo sie rozwiazac problem! Kupilem przewod USB typu C (wyjscie z kompa) i Display Port (do podlaczenia pod monitor) i uzyskalem 4K w 60hz :) Ogromnie Wam dziekuje! Zwlaszcza Deniryer'owi, ktory podsunal ten pomysl i Alhazowi, ktory pierwszy zwrocil uwage, ze problem moze lezec w starszej wersji portu HMDI w lapku. Zamiescilem ten temat na 3 roznych forach i tylko tu udalo sie uzyskac pomoc. Teraz juz wiem gdzie pisac, jak bede mial jakis problem ;) Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie! Jestescie wielcy :)

Ten post był edytowany przez RafalZ dnia: 24 Październik 2019 - 04:15


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych