Forum PCLab.pl: Łącze 300mb a po kablu 95mb Asrock extreme4 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Łącze 300mb a po kablu 95mb Asrock extreme4

#1 Użytkownik jest niedostępny   Miazgat0r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Wed, 21 Gru 11

Napisany 16 Październik 2019 - 20:07

Cześć, dziś rozciągałem sieć po domu z nowym funbox 3.0 300mb. Po wifi śmiga wszystko elegancko (laptop, telefon = 298mb) ,a PC z kartą 1giga po kablu idzie 94, coś jest nie tak... Macie jakiś pomysł?

#2 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Październik 2019 - 20:08

Kabel, albo sterowniki karty sieciowej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Miazgat0r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Wed, 21 Gru 11

Napisany 16 Październik 2019 - 20:33

Zobacz postQwinto, o 16 Październik 2019 - 20:08, napisał(a):

Kabel, albo sterowniki karty sieciowej.


Kabel cat6 ,sterowniki aktualizowane... Już brakuje mi pomysłu

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 16 Październik 2019 - 21:12

To weź instrukcję obsługi płyty do ręki i sprawdź jak diody LED przy porcie LAN sygnalizują stan połączenia. Manual masz tu.
A jaką masz prędkość kiedy odepniesz kabel od PC i wepniesz do laptopa? Zestawia się gigabit?

Załączone pliki



#5 Użytkownik jest niedostępny   Miazgat0r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Wed, 21 Gru 11

Napisany 18 Październik 2019 - 20:07

Zobacz postQwinto, o 16 Październik 2019 - 21:12, napisał(a):

To weź instrukcję obsługi płyty do ręki i sprawdź jak diody LED przy porcie LAN sygnalizują stan połączenia. Manual masz tu.
A jaką masz prędkość kiedy odepniesz kabel od PC i wepniesz do laptopa? Zestawia się gigabit?


Przy PC świeci się na pomarańczowo, przy funbox zielono. Jest wpływ idealnie zarobionej końcówki tak na 100% ?

#6 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3782
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 18 Październik 2019 - 20:12

Zobacz postMiazgat0r, o 18 Październik 2019 - 21:07, napisał(a):

Jest wpływ idealnie zarobionej końcówki tak na 100% ?

A tak po polsku?

Kabel kupowany w całości czy wtyczki zarabiane ręcznie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14009
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 18 Październik 2019 - 20:25

A nie masz przez przypadek blokady pozostałych portów LAN do 100Mbit/s, oprócz jednego ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 992
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 19 Październik 2019 - 09:59

Zobacz postMiazgat0r, o 16 Październik 2019 - 21:07, napisał(a):

Cześć, dziś rozciągałem sieć po domu z nowym funbox 3.0 300mb. Po wifi śmiga wszystko elegancko (laptop, telefon = 298mb) ,a PC z kartą 1giga po kablu idzie 94, coś jest nie tak... Macie jakiś pomysł?

Możliwości są 3:

- masz po drodze jakiś router/switch, który obsługe połączenie jedynie do 100Mbps (w praktyce najczęściej - koło 95 Mbps).
- Nie wszystkie żyły w kablu mają przejście (wystarczy brak jednej i już połączenie jest zrzucane do 100Mbps)
- w sterowniku masz wybrane połączenie 100Mbps.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 19 Październik 2019 - 09:59


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych