Forum PCLab.pl: Mało fps w cs go na dobrym laptopie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Mało fps w cs go na dobrym laptopie

#1 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 00:05

Cześć, gram w cs go, niestety teraz na laptopie. Laptop kupowany rok temu i5 8250U 1.4-3.4Ghz, nvidia geforce mx150 4GB, 8GB ram a mimo to na najniższych ustawieniach i rozdzialce 4:3 w cs go laptop osiąga od 90 do nawet 55fps, moim zdaniem jest to zdecydowanie za mało i coś jest nie tak, przecież parametry laptopa nie są najgorsze. Cs uruchomiony na karcie dedykowanej, podłączony do ładowarki, ustawiony w tryb wydajności... Bardzo proszę o pomoc

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 00:06


#2 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2084
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 17 Październik 2019 - 00:39

Na tym niskonapieciowym procku więcej fps nie będzie

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 17 Październik 2019 - 00:40


#3 Użytkownik jest niedostępny   henryk nowak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1548
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 17 Październik 2019 - 02:18

Powinno być więcej. U mnie na Ryzen 2700U(też przecież niskonapięciowy) i vega 10 (pamięci w dualu 2400MHz) mam w 1366x768 low-med około 100fps bez spadków poniżej ~85. Kolega wyżej ma lepszą kartę i na pewno nie gorszy procesor.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 08:27

Zobaczcie, na tym filmie gość ma taką samą specyfikacje a osiąga fps powyżej 200 https://youtu.be/MLnrNbs4QSc
Coś musi być nie tak :/ zaktualizowałem sterowniki ale nic to nie dało

Zauważyłem że podczas grania zużycie procesora jest niskie, może to jest problemem?

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 08:33


#5 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2084
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 17 Październik 2019 - 09:00

A w grze masz ustawione renderowania wielordzeniowe? Jeśli nie to je wlacz

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 17 Październik 2019 - 09:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 09:03

Zobacz postdawidoxx, o 17 Październik 2019 - 09:00, napisał(a):

A w grze masz ustawione renderowania wielordzeniowe? Jeśli nie to je wlacz


Kombinowałem z nim, wyłączałem, włączałem ale ogólnie mam włączone

Za rozwiązanie problemu stawiam piwko :D

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 09:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 09:30

Zużycie procesora wynosi ok. 25% podczas gry w cs go, może to jest problemem? Jak zwiększyć zużycie? Komendy przypisane to - threads 8 oraz +mat_queue_mode 2 ale nie za wiele dają

#8 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2084
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 17 Październik 2019 - 09:42

Jakie masz taktowanie gpu/cpu podczas gry? pokaż też utawienia planu zasilania

#9 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 13:43

Załączam screeny, mam nadzieję, że to o to chodziło. Co do procka, ciągle przełącza mi się między 1,58 GHZ a 3,38 GHZ kiedy gram (teraz widze ze ustabilizowało sie na 1,58GHz i na tym się trzyma). Screeny robiony poczasz rozgrywki w cs

https://zapodaj.net/...179590.png.html
https://zapodaj.net/...e208c1.jpg.html
https://zapodaj.net/...899238.jpg.html
https://zapodaj.net/...399f6e.jpg.html

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 13:44


#10 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 14:23

Użyłem programu do odparkowania procesorów ale nic to nie dało :/

Procesor ciągle jest 1,58GHz, chyba nie działa tryb turbo :/

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 14:33


#11 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2084
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 17 Październik 2019 - 14:34

Zrestartuj wszystkie plany zasilania - ustaw wysoką wydajność a nie ten "driver booster"

Jesli to nie pomoże to spórbuj utworzyć nowe konto użytkownika w windowsie i sprawdz czy po zalogowaniu się na te konto nie ma poprawy.


//

Pokaż co masz w biosie ustawione

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 17 Październik 2019 - 14:34


#12 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 14:37

Zobacz postdawidoxx, o 17 Październik 2019 - 14:34, napisał(a):

Zrestartuj wszystkie plany zasilania - ustaw wysoką wydajność a nie ten "driver booster"

Jesli to nie pomoże to spórbuj utworzyć nowe konto użytkownika w windowsie i sprawdz czy po zalogowaniu się na te konto nie ma poprawy.


//

Pokaż co masz w biosie ustawione


Nie mam nigdzie planu zasilania "wysoka wydajność", zaraz zrobie zdjęcie biosu ale nie wiem dokładnie które ustawienie Cię interesuje

#13 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2084
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 17 Październik 2019 - 14:43

Szukaj opcji "Intel Turbo Boost" i sprawdz czy masz wl.


minimalny i maksymalny stan w tym profilu masz tak ustawiony?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 17 Październik 2019 - 14:45


#14 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 15:06

Zobacz postdawidoxx, o 17 Październik 2019 - 14:43, napisał(a):

Szukaj opcji "Intel Turbo Boost" i sprawdz czy masz wl.

Mam ustawione obydwa na 100% natomiast w biosie nie mam opcji intel turbo boost


minimalny i maksymalny stan w tym profilu masz tak ustawiony?

Dodaj obrazek


Mam ustawione obydwa na 100% a w biosie nie mam takiej opcji, aby ci to udowodnić prześlę zaraz zdjęcia biosu

#15 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1008 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 175
  • Dołączył: Wed, 13 Lis 13

Napisany 17 Październik 2019 - 15:24

Oto screeny biosu
https://ibb.co/TwtcKz4
https://ibb.co/zr8925v
https://ibb.co/dDZS8y5


/edit zauważyłem jedną ważną (chyba) rzecz. Procesor czasem przeskakuje z taktowaniem na jakieś 2-3.5 Ghz ale kiedy tylko zaczne grać w CS:GO natychmiast blokuje się na 1,58GHz i nie drgnie nic.

Ten post był edytowany przez mateusz1008 dnia: 17 Październik 2019 - 15:42


#16 Użytkownik jest niedostępny   bazyl74 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 18

Napisany 17 Październik 2019 - 21:08

Jak to laptop Lenovo to ma fabrycznie skręconego procka. I tak będzie właśnie działał. Możesz go podgonić programem Intela, ale to już na własne ryzyko.
O ile pamiętam to chyba przy 80 stopniach już zbija napięcie i stąd taki efekt. Po obejściu działał stabilnie w okolicach 2,5 ale grzał się powyżej 90 :) Co się stanie w długim terminie, nie wiem.

Ten post był edytowany przez bazyl74 dnia: 17 Październik 2019 - 21:14


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych