Forum PCLab.pl: [FUNBOX 2.0] Problem z Wi-Fi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[FUNBOX 2.0] Problem z Wi-Fi

#1 Użytkownik jest niedostępny   TRAWQ 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 17 Paź 19

Napisany 17 Październik 2019 - 08:34

Witam wszystkich. Mam ogromny problem z Funboxem 2.0 od Orange. Mianowicie Wi-Fi działa mi tylko i wyłącznie na dwóch telefonach komórkowych (ładują się wszystkie strony), a na dwóch nowych laptopach ładują się tylko niektóre (YT, Facebook). Oczywiście znalazłem już masę tematów o usuwaniu z nazwy użytkownika końcówki "ipv6", którą mam dodaną. Ale po jej usunięciu dzieją się cyrki i laptopy w ogóle nie mogą połączyć się z internetem. Wyskakuje "żółty wykrzyknik", a po próbie automatycznej naprawy komunikat: "Serwer DNS nie odpowiada", bądź "Twój komputer wydaje się być poprawnie skonfigurowany, ale urządzenia lub zasobu (serwer DNS) nie odpowiada". Reset Funboxa nie pomaga, przywrócenie ustawień fabrycznych również (zresztą jest nowo wymieniony, nic nie zmieniano w jego ustawieniach), ręczne wpisanie DNSów w ustawienia karty sieciowej laptopa również nic nie daje (sytuacja gdy usunięty jest ipv6 i router sam narzuca DNSy ipv4), laptopy wyczyszczone (reset cash DNS itp.)
Co jeszcze mogę zrobić? Już nie mam pomysłów i cierpliwości... a pomoc techniczna Orange to porażka... zdalnie zmieniają tylko końcówki nazwy konta, i straszą, że jak przyjedzie technik to szykować 150zł ;)
Dodam jeszcze, że laptopy nie mają problemu z połączeniem z innymi sieciami, czy to w pracy, czy po udostępnieniu z telefonu. Tylko ten Funbox ich nie trawi :/

Z góry dziękuję za porady.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2080
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 17 Październik 2019 - 12:04

Prawdopodobnie masz na routerze ustawione wspólne pasmo wi-fi i stąd problem.
Wejdź w zaawansowane ustawienia wi-fi i zmień opcję "wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz" na NIE.
Następnie poniżej skonfiguruj obie sieci według swoich wymagań. Sugeruję inne nazwy sieci dla 2,4GHz i 5GHz oraz dla sieci 5GHz kanał 40 (bardzo ważne, bo domyślnie jest 100 i nie każde urządzenie obsługuje takie pasmo.
Jeśli twoje urządzenie obsługuje pasmo 5GHz to przy próbie połączenia przez wi-fi na liście dostępnych sieci powinieneś widzieć obie. 5GHz da Ci lepsze prędkości kosztem zasięgu za licznymi przeszkodami. Ogólnie zasada jest taka że jak możesz łączyć się na 5GHz, to zawsze warto.
Dobrze jest też odpalić jakiś program (np na Android WifiAnalyzer) i zweryfikować jakie sieci wi-fi masz w zasięgu i odpowiednio dobrać kanały u siebie aby jak najmniej kolidowały z innymi. To się tyczy głównie osób mieszkających w blokach. Jak mieszkasz w domu jednorodzinnym to jest mało prawdopodobne że będziesz łapał sygnał sąsiada.

Ten post był edytowany przez Shade dnia: 17 Październik 2019 - 12:09


#3 Użytkownik jest niedostępny   tomkill 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 31 Październik 2019 - 12:48

mam ten sam problem internet mam z orange ,funbox 2.0 tez ."wspólna konfiguracja Wi-Fi dla 2.4 GHz i 5 GHz" nie moge znalezc tej opcji ale opcje kanaly mam ustawione na auto ;) jak to naprawic bo raz wifi nie dziala raz dziala;/

#4 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2080
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 31 Październik 2019 - 13:37

Logujesz się na router -> opcje -> moje wi-fi --> zaawansowane ustawienia wi-fi -> na początku masz opcję o której pisałem.
Masz obrazek: https://nasz.orange....ge?v=1.0&px=999

#5 Użytkownik jest niedostępny   tomkill 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: So, 13 Lis 10

Napisany 31 Październik 2019 - 15:35

Zobacz postShade, o 31 Październik 2019 - 13:37, napisał(a):

Logujesz się na router -> opcje -> moje wi-fi --> zaawansowane ustawienia wi-fi -> na początku masz opcję o której pisałem.
Masz obrazek: https://nasz.orange....ge?v=1.0&px=999

https://imgur.com/a/DSxQIwP
nie mam opcji jaka ty pokazales na zdjeciu,moze mam to w innym miejscu?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2080
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 31 Październik 2019 - 20:16

Ok wygląda na to że to jakieś stare dane i dla Funbox 2.0 chyba nieaktualne. Na Funbox 3.0 ta opcja dalej jest bo sprawdzałem u siebie.
Może faktycznie jest w innym miejscu więc albo sam szukaj albo zadzwoń do nich i zapytaj.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych