Forum PCLab.pl: GA-Z77MX-D3H bios boot loop - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GA-Z77MX-D3H bios boot loop

#1 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 17 Październik 2019 - 09:13

Witam, mam problem z bios boot loopem. Po włączeniu komputer wchodzi w tryb pętli i nie może przejść przez bios, wyskakuje coś takiego https://forum.giga-b...tach=5102;image Szukałem multum rozwiązań, które już probowałem, ale żadne nie działa. Po kilku / nastu restartach jednak załapuje, przez co udało mi się zainstalować starszy bios F15 jak i ten najnowszy F17b i nic to nie dało. Sposoby na force bios recovery mi nie działają, tak jak napisałem, a powinno wyskoczyć coś takiego https://i.imgur.com/UfCB3gS.jpg Jakieś pomysły? nie próbowałem tylko sposobu z naciskaniem dwóch pinów na głównym biosie na płycie głównej, wolałbym tego uniknąć.

Ten post był edytowany przez blue. dnia: 17 Październik 2019 - 09:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   gudik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 17 Październik 2019 - 11:07

W śród tych multum rozwiązań było sprawdzenie napięcia miernikiem baterii podtrzymującej bios ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 17 Październik 2019 - 11:19

Nie mam takiego miernika. A to możliwe, że bios się tak zapętla, bo baterię szlag trafia?

#4 Użytkownik jest niedostępny   gudik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 19

Napisany 17 Październik 2019 - 21:42

Tak może to być przez słabą bateryjkę , aida i inne też pokazują napięcie VBAT baterii CMOS

#5 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 17 Październik 2019 - 22:29

Zobacz postgudik, o 17 Październik 2019 - 21:42, napisał(a):

Tak może to być przez słabą bateryjkę , aida i inne też pokazują napięcie VBAT baterii CMOS


HWiNFO64 mi pokazuje napięcie VBAT 3.264v

#6 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 28 Październik 2019 - 10:57

Ma ktoś jakiś pomysł, czy płyta na złom? Nawet jak wyciągnę baterię i zresetuję ustawienia biosu do ustawień fabrycznych, na drugi dzień będzie to samo. Prawdopodobnie Main Bios jest walnięty i za cholerę nie mogę wymusić, żeby z backup biosu przeflaszowało się do main biosu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 30 Październik 2019 - 15:44

Wgraj od nowa bios z pendrive, a jak nie to zostają dwa sposoby,
1. wylutowanie kości main_bios i wlutowanie tej kości zapasowej i wlutowanie jej na miejsce main_bios.
2. Wylutowanie kości main_bios i zaprogramowanie jej od nowa programatorem jeżeli nie jest uszkodzona.

Ten post był edytowany przez Pan Ciastovy dnia: 30 Październik 2019 - 15:44


#8 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 31 Październik 2019 - 10:48

Zobacz postPan Ciastovy, o 30 Październik 2019 - 15:44, napisał(a):

Wgraj od nowa bios z pendrive, a jak nie to zostają dwa sposoby,
1. wylutowanie kości main_bios i wlutowanie tej kości zapasowej i wlutowanie jej na miejsce main_bios.
2. Wylutowanie kości main_bios i zaprogramowanie jej od nowa programatorem jeżeli nie jest uszkodzona.


Bios nie jest całkiem uszkodzony, bo się odpala. Czasem za pierwszym razem, czasem za dziesiątym. Próbowałem już wgrywać różne wersje biosu i ciągle to samo. Żaden sposób na force recovery z backup biosa mi nie działa. Dziwnie to wygląda. Ludziom działa z reguły force recovery i po problemie u mnie nic z tego. Jakby coś za każdym razem mi tego biosa od nowa psuło.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 31 Październik 2019 - 16:47

Coś jest nie tak z tą główną kością biosu. Ja bym na twoim miejscu zrobił co napisałem czyli wylutować obie kości, główną kość wywalić, tą zapasową od nowa zaprogramować i wlutować na pozycję tej pierwszej kości.

#10 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 31 Październik 2019 - 17:17

Zobacz postPan Ciastovy, o 31 Październik 2019 - 16:47, napisał(a):

Coś jest nie tak z tą główną kością biosu. Ja bym na twoim miejscu zrobił co napisałem czyli wylutować obie kości, główną kość wywalić, tą zapasową od nowa zaprogramować i wlutować na pozycję tej pierwszej kości.


Do tego występuje u mnie takie dziwne zjawisko, że komputer odpala się jakby dwa razy. Za pierwszym razem naciskam przycisk power, komputer włącza się i po jakichś 2 sekundach resetuje i włącza ponownie, po czym wpada w tą wymienioną pętle biosu. Przez to pewnie nie działa mi między innymi ten sposób:

Cytuj

Shut off your computer.
Hold the power button until your computer starts and shuts down again.
Press the power button again, your backup BIOS should kick in now and should re-flash the backup BIOS if there's anything wrong with the new one.


Jeśli to zrobię, komputer się zresetuje za pierwszym razem po tych dwóch sekundach i procedurę szlag trafia :/ Do takich operacji, które zaproponowałeś nie mam sprzętu :(

Ten post był edytowany przez blue. dnia: 31 Październik 2019 - 17:18


#11 Użytkownik jest niedostępny   zenti 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 276
  • Dołączył: So, 14 Lip 07

Napisany 31 Październik 2019 - 17:22

Wymień bateria cmos może ma za niskie V .

#12 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 182
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 31 Październik 2019 - 18:20

Zobacz postzenti, o 31 Październik 2019 - 17:22, napisał(a):

Wymień bateria cmos może ma za niskie V .


Wymieniłem, aktualna pokazuje 3.360v, wcześniej było 3.264v. Nic to nie dało.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Pan Ciastovy 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 04 Paź 13

Napisany 31 Październik 2019 - 23:16

Blue. idź się zapytaj w serwisie laptopów i powiedz jaki problem, na pewno Ci pomogą. Tyle ze wylutowanie obu kości nie powinno zając więcej niż 10 min, a wlutowanie kości w podstawkę i zaprogramowanie 5 min

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych