Forum PCLab.pl: Podkrecanie Ryzen 7 2700X - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkrecanie Ryzen 7 2700X Jakie limity?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Yomke 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 18 Październik 2019 - 13:45

Procesor: Ryzen 7 2700x
Chlodzenie: Be Quiet Dark Rock 3 (190W)


Do jakich wartosci maksymalnie podkrecic procesor?

Ile GHz?
Ile Voltow itp

Jaka maksymalna temperatura jest optymalna dla tego proca?

#2 Użytkownik jest niedostępny   pijacka_czkawka 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pn, 08 Lip 19

Napisany 18 Październik 2019 - 14:09

Nie lepiej pozwolić mu się automatycznie boostować? Wersji z X nie warto ustawiać na sztywno. Lepiej pobawić się offsetem. Dark Rock to całkiem wydajne chłodzenie więc XFR i PB zrobi robotę.

#3 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Październik 2019 - 20:14

Na dark rock PRO 3 udało mi się osiągnąć stabilne 4.2GHz przy 1.32v i to max dla coolera w wersji pro czyli TDP 250Wat.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 18 Październik 2019 - 20:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   winuser_pl 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 343
  • Dołączył: So, 01 Wrz 18

Napisany 19 Październik 2019 - 16:00

Podobnie jak wyzej - zostaw robote OC dla XFR. Zadbaj jedynie o dobre chlodzenie, najlepiej ciezki kloc + 2 x wentylator 120 mm.

#5 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 20 Październik 2019 - 09:10

Zobacz postRsNeo, o 18 Październik 2019 - 20:14, napisał(a):

Na dark rock PRO 3 udało mi się osiągnąć stabilne 4.2GHz przy 1.32v i to max dla coolera w wersji pro czyli TDP 250Wat.


Widać ze 2700x to selekty miałem dwa 2700 i kręcą się dużo gorzej u mnie maks 4025mhz 1.32V

#6 Użytkownik jest niedostępny   ADR14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: Cz, 01 Sty 09

Napisany 05 Listopad 2019 - 19:48

Up a jakie temperatury masz ?
Od wczoraj wsiadłem na Ryzena 2700 na płycie Aorus B450 Elite z najnowszym BIOS.

Powrót do AMD od czasu Phenom II x4 940 na AM2+

Chłodzenie Noctua NHU 12P z wentylatorem Noiseblocker PRO PLPS PWM do 1,5 KRPM.

Podkręciłem wstępnie na 4 GHz z napięciem 1,35 V w ryzen master

I temperatury w real bechu dobijają do 85 stopni, to normalne przy takim chłodzeniu i ustawieniu ?\

Temperatura w spoczynku ok 35.


Wiem dużo gorsze chłodzenie niż Twoje, ale aio na pewno nie kupię.

#7 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 05 Listopad 2019 - 22:55

Zobacz postADR14, o 05 Listopad 2019 - 19:48, napisał(a):

Up a jakie temperatury masz ?
Od wczoraj wsiadłem na Ryzena 2700 na płycie Aorus B450 Elite z najnowszym BIOS.

Powrót do AMD od czasu Phenom II x4 940 na AM2+

Chłodzenie Noctua NHU 12P z wentylatorem Noiseblocker PRO PLPS PWM do 1,5 KRPM.

Podkręciłem wstępnie na 4 GHz z napięciem 1,35 V w ryzen master

I temperatury w real bechu dobijają do 85 stopni, to normalne przy takim chłodzeniu i ustawieniu ?\

Temperatura w spoczynku ok 35.


Wiem dużo gorsze chłodzenie niż Twoje, ale aio na pewno nie kupię.



Przeglądanie neta i filmy na netflixie to temp około 29stC.
W czasie grania max 65stC.
Chłodzenie ustawione na tryb Silent Mode czyli wentyle około 900 obr/min.

Co do temperatur w real bechu to nie wiem bo nie gram w to.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 05 Listopad 2019 - 22:59


#8 Użytkownik jest niedostępny   ADR14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: Cz, 01 Sty 09

Napisany 05 Listopad 2019 - 23:07

To czym proca testujesz ? Bo tak to mi też latał na 4,125 MHz.
To w grach też mam ok 65 stopni... ale obroty noisy 1500 rpm.

Ten post był edytowany przez ADR14 dnia: 05 Listopad 2019 - 23:07


#9 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 05 Listopad 2019 - 23:32

Testuje The division 2 , wolfenstein youngblood , Forza 4 no i kupa innych gier w które czasami gram.
Chociaż w forze już nie gram...

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 05 Listopad 2019 - 23:39


#10 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2604
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 09:48

Zobacz postADR14, o 05 Listopad 2019 - 19:48, napisał(a):

Up a jakie temperatury masz ?
Od wczoraj wsiadłem na Ryzena 2700 na płycie Aorus B450 Elite z najnowszym BIOS.

Powrót do AMD od czasu Phenom II x4 940 na AM2+

Chłodzenie Noctua NHU 12P z wentylatorem Noiseblocker PRO PLPS PWM do 1,5 KRPM.

Podkręciłem wstępnie na 4 GHz z napięciem 1,35 V w ryzen master

I temperatury w real bechu dobijają do 85 stopni, to normalne przy takim chłodzeniu i ustawieniu ?\

Temperatura w spoczynku ok 35.


Wiem dużo gorsze chłodzenie niż Twoje, ale aio na pewno nie kupię.


O temp procka bym się nie martwił, a bardziej o sekcje zasilania. Ryzen 7 2700/x w realbenchu przy 1.35v zje z 200w , ryzen 1600 1.35v zjadal 140w , a nie ukrywajmy że Gb nie ma za mocnej sekcji. Na tej płycie chyba lepiej pobawić się w pbo niż na sztywno.

#11 Użytkownik jest niedostępny   ADR14 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 525
  • Dołączył: Cz, 01 Sty 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 09:56

A no właśnie, jak można sprawdzić temp sekcji na tej płycie?

#12 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2604
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Listopad 2019 - 10:14

Na płytach msi, program hwinfo pokazywał temperaturę, vr mos, szczerze nie wiem czy na gigabyte też ja będzie widać.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 858
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 08 Listopad 2019 - 17:10

Na mojej mobo pokazuje hwinfo temp sekcji. Nie przekracza 75-78stopni

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych