Forum PCLab.pl: PALIT GTX 1660Ti - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

PALIT GTX 1660Ti Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   SzySzaa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 12 Wrz 19

Napisany 18 Październik 2019 - 17:41

Witam.

Dostałem od znajomego kartę na testy.
Tutaj kieruje pytanie do was czy na takim PC ma sens wgl instalować tą kartę?
Nie chce jej spalić ani uszkodzić , nie wiem czy mój zasilacz to uciągnie i czy procek wgl pozwoli na jakiś test ...

Procek -- Intel Core 2 Quad Q8200

Płyta główna -- GIGABYTE EP43-DS3

Ram -- 3x2 GB DDR2 GOODRAM 800mhz - nie wiem czemu w biosie pokazuje 800mhz a w CPU-Z ledwo 400Mhz..

Zasilacz -- IBOX SL8500 BTX MAX500W - niestety noname...

Niestety do rzeczy pożyczonych/nie swoich mam pecha :E - dlatego proszę was o porady, jakieś info.
Dzięks! :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7299
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 18 Październik 2019 - 18:18

Jak masz pecha to bym nie podłączał tej karty do tego zasilacza :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1170
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Październik 2019 - 18:32

Bez ryzyka nie ma zysków 😆 ten GTX nie pobiera dużo prądu więc fajerwerków nie powinno być. A co do sensu instalacji to jak wykorzystasz 50% mocy karty to będzie dobrze.

#4 Użytkownik jest niedostępny   asus_gamer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 18 Październik 2019 - 18:35

Tak się zastanawiam co wy chcecie testować na tej konfiguracji z tą kartą. Dla mnie to wogóle bez sensu bo ta karta będzie się nudzić to po pierwsze a po drugie tak jak pisał przedmówca. Ja bym nie ryzykował podpinania żarówki ledowej do tego zasilacza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 18 Październik 2019 - 18:45

A co za karta siedziala tam do tej pory?

#6 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 993
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 18 Październik 2019 - 22:33

Zobacz postSzySzaa, o 18 Październik 2019 - 18:41, napisał(a):

Witam.

Dostałem od znajomego kartę na testy.
Tutaj kieruje pytanie do was czy na takim PC ma sens wgl instalować tą kartę?
Nie chce jej spalić ani uszkodzić , nie wiem czy mój zasilacz to uciągnie i czy procek wgl pozwoli na jakiś test ...

Procek -- Intel Core 2 Quad Q8200

Płyta główna -- GIGABYTE EP43-DS3

Ram -- 3x2 GB DDR2 GOODRAM 800mhz - nie wiem czemu w biosie pokazuje 800mhz a w CPU-Z ledwo 400Mhz..

Zasilacz -- IBOX SL8500 BTX MAX500W - niestety noname...

Niestety do rzeczy pożyczonych/nie swoich mam pecha :E - dlatego proszę was o porady, jakieś info.
Dzięks! :)

Procek bardzo słaby. Dwukrotnie szybsze są już dzisiaj celerony a nawet i one są za słabe do tej karty.
Zasilacz firmy IBOX to nie no name tylko IBOX.
Wypadałoby dołozyć 2GB RAM, tak aby były 4 moduły i wszystkie pamięci pracowały w dual chanell. Oczywiście mówię o taniej używce, bo w ten zestaw to już raczej nie warto inwestować.
Kartę możesz przetestować na zasadzie, czy działa itp. ale z powodu słabego procka bootleneck będziesz miał na niej tak okrutny, że o płynnym graniu w nowe pozycje raczej zapomnij.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2254
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Październik 2019 - 22:59

Nie ma absolutnego sensu podłączanie tak wydajnej karty do antyka w postaci Core 2 Quad Q8200 + zasilacz z czarnej listy

Zobacz postSzySzaa, o 18 Październik 2019 - 18:41, napisał(a):

nie wiem czemu w biosie pokazuje 800mhz a w CPU-Z ledwo 400Mhz..

W CPU-Z pokazuje ci taktowanie rzeczywiste pamięci,a w pamięciach typu DDR taktowanie efektywne wynosi dwukrotność taktowania rzeczywistego.

Zobacz postbrajan007, o 18 Październik 2019 - 19:32, napisał(a):

A co do sensu instalacji to jak wykorzystasz 50% mocy karty to będzie dobrze.

Na tym antyku może nawet 50% wykorzystania grafiki nie widzieć.

Generalnie cała platforma do wymiany,ale najpierw skupiłbym się na wymianie wyrobu zasilaczopodobnego na markowy zasilacz.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2103
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 18 Październik 2019 - 23:12

Testy tej karty na tym procesorze sensu większego nie mają. Pomijając już zasilacz.

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 18 Październik 2019 - 23:12


#9 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5558
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 19 Październik 2019 - 00:01

trzeba zacząć od tego że ta grafika może nie ruszyć na tym zabytku to po pierwsze :E po drugie ibox i testy no comment

#10 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 06:35

Zobacz postkola01, o 18 Październik 2019 - 22:33, napisał(a):

Zasilacz firmy IBOX to nie no name tylko IBOX.


no czyli no name.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12424
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Październik 2019 - 06:47

Na tym badziewiu nawet nie odpalaj jeśli Ci to GPU miłe :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   B@nita 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1305
  • Dołączył: So, 23 Gru 06

Napisany 19 Październik 2019 - 08:09

Płyta główna prawdopodobnie nawet nie zobaczy tej grafiki. Jest po prostu zbyt stara.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 993
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 19 Październik 2019 - 09:48

Zobacz postCzeryboj, o 19 Październik 2019 - 07:35, napisał(a):

no czyli no name.

No w sumie racja. Jakościowo podobna półka :)

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 19 Październik 2019 - 09:50


#14 Użytkownik jest niedostępny   SzySzaa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 12 Wrz 19

Napisany 19 Październik 2019 - 11:16

Zobacz postkomisarz, o 18 Październik 2019 - 18:45, napisał(a):

A co za karta siedziala tam do tej pory?


GeForce 9600 GT :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   SzySzaa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 12 Wrz 19

Napisany 19 Październik 2019 - 11:27

Chciałem jeszcze cokolwiek wykrzesać z tego zestawu żeby móc przynajmniej na stałych 85-100fps w cs go zagrać ..
Patrzyłem trochę w tę stronę https://www.youtube....h?v=F5mr6U0Af3Y


Co do sensu tej karty w tym zestawie - wiem że to jakby montować złote hample do starej łady :lol2: :lol2:
Myślałem tylko nad testem , ale fakt faktem uświadomiliście mi że w połączeniu z zasilaczem shItbox może być potrzebna gaśnica :lol2:

Rozważałem zakup innej skrzynki ale na razie nie mam funduszy + jeszcze te akcje z amd-biosem-mało kompatybilnym ramem który nie chce się kręcić ( odpuściłem sobie )

Na dzień dzisiejszy spróbuje załatwić sobie kolejne 2gb ramu i może jakąś kartę z tańszych 2gb i przesiedzieć jeszcze tyle ile się uda :)

#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18780
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 19 Październik 2019 - 11:55

KLIK... nie ma jednak pewności, że Twój ma w środku to samo Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3781
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 19 Październik 2019 - 12:09

Komp i tak warty 50zł, to możesz eksperymentować. Wsadź tam używaną GTX950 za 200zł i powinno coś tam więcej na tym działać.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2254
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Październik 2019 - 12:11

Zobacz postCzeryboj, o 19 Październik 2019 - 13:09, napisał(a):

Wsadź tam używaną GTX950 za 200zł i powinno coś tam więcej na tym działać.

GTX 950 do tego antyka będzie maxem

#19 Użytkownik jest niedostępny   SzySzaa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Cz, 12 Wrz 19

Napisany 19 Październik 2019 - 14:56

Zobacz postbartosz302, o 19 Październik 2019 - 11:55, napisał(a):

KLIK... nie ma jednak pewności, że Twój ma w środku to samo Dodaj obrazek


Dzięki bardzo za link - zapoznam się na pewno :)


Zobacz postCzeryboj, o 19 Październik 2019 - 12:09, napisał(a):

Komp i tak warty 50zł, to możesz eksperymentować. Wsadź tam używaną GTX950 za 200zł i powinno coś tam więcej na tym działać.


Znowu mu tak nie ubliżaj xD jest więcej wart no ale królem już nie jest :E

Zobacz postSplendor_97, o 19 Październik 2019 - 12:11, napisał(a):

GTX 950 do tego antyka będzie maxem


Tak też zrobię , postaram się coś znaleźć do 200zł co może nieco pomóc.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych