Forum PCLab.pl: ASUS P5KR - spalony jakiś układ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS P5KR - spalony jakiś układ

#1 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 18 Październik 2019 - 21:20

Witam. Jestem właśnie po zmianie procesora na moim Asus P5KR. Problemem jest to że po włożeniu nowego procesora (X5450), złożeniu wszystkiego i uruchomieniu komputera poczółem gryzący zapach spalenizny, odrazu wyłączyłem komputer i po krótkich oględzinach znalazłem spalony układ, zdjęcie : https://ibb.co/xJTsZxy

Może mi ktoś powiedzieć co się spaliło i czy mogę korzystać nadal z tej płyty (w co szczerze wątpie bo już nie jedna płyta mi poszła, i uzywanie z przypalonymi układami jest ryzykowne.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Październik 2019 - 21:23

Spalony układ to tranzystor Mosfet,lecz on chyba nie odpowiada za zasilanie procesora(gdybym miał schemat płyty,to było wiadomo za co odpowiada),możliwe że ten tranzystor odpowiadał za zasilanie NB.
W każdym bądź razie radziłbym nie korzystać z tej płyty.

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 18 Październik 2019 - 21:26


#3 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Październik 2019 - 21:42

Zobacz postSplendor_97, o 18 Październik 2019 - 22:23, napisał(a):

Spalony układ to tranzystor Mosfet,lecz on chyba nie odpowiada za zasilanie procesora(gdybym miał schemat płyty,to było wiadomo za co odpowiada),możliwe że ten tranzystor odpowiadał za zasilanie NB.
W każdym bądź razie radziłbym nie korzystać z tej płyty.


nie, nie
To jest zasilanie jeśli dobrze widzę stabilizator pomocniczy 5v dla złacza PCIeX.
Jeśli płyta działa nadal to OK jeśli nie to należy go wylutować i zapewne ruszy ale czy jest on potrzebny ... na tych ruskich stronach słabo jest to opisane ale powinna działać bez niego.
Jeśli ruskie się nie mylą ;) .

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 18 Październik 2019 - 21:43


#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2262
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Październik 2019 - 21:49

Zobacz postRsNeo, o 18 Październik 2019 - 22:42, napisał(a):

na tych ruskich stronach słabo jest to opisane ale powinna działać bez niego.

Właśnie bez dokładnego schematu płyty ciężko powiedzieć co to jest za układ(nie mogę go znaleźć),jak widziałem na zdjęciu to jest coś podobnego do Mosfetu,dlatego strzelałem.

#5 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 18 Październik 2019 - 21:58

Kupiłem tą płytę za groszę, więc mała strata, z resztą już nie rusza, tylko wentylatory się kręcą, a w lutowanue/odlutowywanie nie będę się bawił.

#6 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 18 Październik 2019 - 22:36

To chociaż to dobre że tanio ale zawsze szkoda nawet tych paru złotych.

#7 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 18 Październik 2019 - 22:45

Zobacz postRsNeo, o 18 Październik 2019 - 23:36, napisał(a):

To chociaż to dobre że tanio ale zawsze szkoda nawet tych paru złotych.


Też prawda, no szkoda. Ale tak to bywa, małe spięcie i juz po całym kompie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 19 Październik 2019 - 11:44

Zobacz postSplendor_97, o 18 Październik 2019 - 22:49, napisał(a):

Właśnie bez dokładnego schematu płyty ciężko powiedzieć co to jest za układ(nie mogę go znaleźć),jak widziałem na zdjęciu to jest coś podobnego do Mosfetu,dlatego strzelałem.


Tak, jednak poszedł Mosfet, sprawdziłem i tranzystor jest oznaczony: P3055LDG, wie ktoś jaka mogła być przyczyna?

#9 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 709
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 19 Październik 2019 - 21:21

N- Mosfety palą się wtedy gdy obciążenie na nich jest za duże lub osiągną temperaturę wyższą niż założenia stabilnej pracy.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 19 Październik 2019 - 21:21


#10 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3251
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 20 Październik 2019 - 07:22

Planujesz teraz nabyć płytę do tego X5450 czy tam X5460 bo o nim pisałeś w temacie oc?

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 20 Październik 2019 - 07:23


#11 Użytkownik jest niedostępny   patryg4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pt, 30 Wrz 16

Napisany 20 Październik 2019 - 20:56

Zobacz posttoska78, o 20 Październik 2019 - 08:22, napisał(a):

Planujesz teraz nabyć płytę do tego X5450 czy tam X5460 bo o nim pisałeś w temacie oc?


Mam tego i tego, E5440 sprzedałem.
Planuję ogarnąć sobie jakąś płytę, ale tu u mnie w okolicy, żeby też za dużo nie inwestować w archaiczną podstawkę, choć to co już poszło to juz wiele za dużo. :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych